Istanbul, city break-ul celor care vor să vadă “capitala capitalelor”

Podul Galata

Atunci când zic Istanbul toată lumea se gândeşte deja la capitala capitalelor, fiind singurul oraş din lume situat pe două continente şi, pentru cei care nu au aflat încă, a fost şi capitala a două imperii – Imperiul Creştin Bizantin şi Imperiul Otoman Islamic.

Istanbul este capitala culturală, istorică şi comercială a Turciei şi pentru toţi turiştii care au pus cel puţin o dată piciorul în Istanbul este clar că este impresionantă modalitatea prin care vechiul se “confruntă” cu modernul peste tot, lucru ce nu ne face să închidem ochii, ci, dimpotrivă, este atât de plăcut pentru cei care vor să afle câte ceva din misterioasa ţară.

Unde mai pui că tot oraşul este într-un fel sau altul un centru de cultură şi de artă. Numai dacă vă veţi gândi la faptul că aici au loc Festivalul Internaţional de Artă, în timpul căruia se adună artişti faimoşi din toate colţurile lumii an de an şi deja vă daţi seama cam care este importanţa Istanbulului în “spaţiul cultural”. Vorba aceea: ne înclinăm!

Vă sfătuiesc să citiţi despre cinci motive pentru care merită o vacanţă în Istanbul.

Cum e vremea în Istanbul?

Cele mai călduroase luni sunt iulie şi august, dar probabil că la aceste lucruri se gândesc şi ceilalţi turişti care vor să ajungă acolo şi dacă ei se gândesc la asta şi preţurile vor fi pe măsura… gândurilor, aşa că ar fi de preferat să alegeţi o altă perioadă pentru city break-ul la turci.

De exemplu, eu zic că de la începutul lui mai până la începutul lui iunie e numai bine să treceţi pe acolo. Se spune că cele mai bune perioade sunt primăvara şi toamna, pentru că temperaturile se menţin în timpul acestor anotimpuri la minim 16, maxim 25 de grade Celsius, umiditatea nu este ridicată şi turiştii îi poţi număra pe degete.

Temperaturi medii anuale pentru Istanbul

Cum ajungem?

Dacă am vorbit despre vreme şi despre perioadele în care e de preferat să vizitaţi ori să evitaţi oraşul, zic să vedem şi cum ajungem acolo.

Autocarul propun să-l scoatem din ecuaţie din prima. De ce? Păi, aveţi idee cât faceţi până acolo? Vă spun eu: dacă plecaţi, să spunem, astăzi după-amiază, veţi ajunge mâine dimineaţă. Cu alte cuvinte numai drumul ar putea să dureze aproape jumătate din perioada pe care o petreceţi în mica vacanţă. Ca să nu mai spun că mare economie la bani nu faceţi – biletul doar dus pentru o călătorie cu autocarul costă peste 100 euro, iar avionul dus – întors este circa 200 de euro, durata călătoriei fiind de maxim o oră şi jumătate, pentru zborurile fără escală.În cazul în care alegeţi să faceţi o escală, care poate dura, de la caz la caz, în jur de 4, 5 ore, preţul este, evident, considerabil mai mic.

De la aeroport

Aţi ajuns la aeroport! Prima întrebare ar fi care aeroport? Pentru că sunt două!

Aeroportul Ataturk e cel mai mare şi cel mai tranzitat aeroport din Turcia, pentru că aici vin mai toţi cei care vor să ajungă în SUA, Australia şi Europa. Aeroportul Ataturk este la aproximativ 23 de kilometri de Istanbul, mai precis în partea de vest a oraşului. Al doilea aeroport este Aeroportul Internaţional Sabiha Gokcen care e situat la 50 de kilometri de centrul Istanbulului.

Ataturk are două terminale şi ambele sunt conectate la reţeaua de metrou, aşa că primul şi cel mai sigur, spun eu, mijloc de transport în comun până la Istanbul ar fi metroul – un bilet de intrare la metrou costă 2 lire turceşti, deci mai puţin de un euro.

Dacă un taxi vă face cu ochiul, veţi găsi o mulţime la ieşirea din aeroport, dar la final veţi scoate din buzunar cam 100 de lire turceşti, adică până în 50 de euro pentru aeroportul Ataturk şi suma dublată pentru Sabiha Gokcen.

Mai toate taxiurile din Turcia au un preţ de 1.50 euro pe oră şi sunt uşor de recunoscut căci sunt galbene. Atenţie însă, dacă veţi merge cu taxiul noaptea, costul se va majora cu 50 de procente. Şi tot legat de taxiuri, este cunoscut că taximetriştii turci ştiu cum să păcălească turiştii. De preferat este să vă duceţi şi să-i întrebaţi cam cât face cursa voastră. Dacă primiţi un preţ fix, căutaţi alt taxi, şoferul vrea să vă păcălească! Dacă vă spune cât arată pe aparat e ok.

Încă ceva: străzile din Istanbul sunt destul de prost semnalate, aşa că ar fi bine să vă uitaţi îndelung pe o hartă înainte să vă urcaţi în taxi şi să ştiţi exact drumul pe care şoferul trebuie să o ia. În cel mai rău caz sunaţi la hotelul vostru şi rugaţi personalul să vorbească direct cu taximetristul pentru a-i explica exact care este drumul.

La final, probabil că taximetristul vă va spune că nu are rest, ieşiţi din maşină şi schimbaţi banii! Este doar un truc pentru a vă face să lăsaţi cu mult mai mult decât ar trebui în mod normal. Nu vreau să credeţi că taximetriştii turci sunt şoferi care vor doar răul turiştilor, dar ar fi bine să deschideţi larg ochii cât sunteţi în taxi, ca nu care cumva să „apese pe mai multe butoane decât ar fi cazul pe taximetru” şi să vă treziţi cu nota umflată bine la final. Toate acestea sunt păţanii povestite de mulţi care au fost în Istanbul.

Ar mai fi o modalitate prin care puteţi ajunge la hotel fără prea multe bătăi de cap şi fără a alege un taxi. Există companii care oferă servicii de transport de la aeroport la hotel. Practic, cu o rezervare făcută înainte, în aeroport te va aştepta cineva cu o plăcuţă pe care scrie numele tău şi te va duce în siguranţă la destinaţia dorită. Preţurile se învârt tot pe la cele pentru taxiuri, dacă nu mă credeţi verificaţi chiar voi lista de preţuri a unei astfel de companii de transport turişti.

Să nu uit să vă spun şi despre autobuzele private din zona aeroporturilor care duc clienţii către destinaţii prestabilite. Toate informaţiile despre ele le veţi primi de la personalul din aeroport, doar să le şi cereţi.

Staţie de taxiuri

Cum te deplasezi în Istanbul

Aţi ajuns la hotel, dar este cazul să ieşiţi să vedeţi împrejurimile, deci e musai de ştiut şi despre transportul în interiorul oraşului.
Primul lucru de care ar trebui să ţineţi cont este să nu vă organizaţă plimbările cu maşinile la orele de vârf! Asta dacă nu vreţi să rămâneţi blocaţi în trafic. Dimineaţa, între 8.00 şi 10.00 şi seara, atunci când cei mai mulţi turci ies de la muncă, ar cam trebui să vă găsiţi altceva de făcut. Să vă plimbaţi mergând pe jos, să vizitaţi atracţii turistice sau, de ce nu, să va relaxaţila o cafea bună.
Dacă nu se poate şi pace, ar trebui să plecaţi de la hotel cu o singură convingere: un pic mai rău ca în Bucureşti este traficul din Istanbul. Podurile spre Bosfor, adică Bosphorus şi Fatih Sultan Mehmet si cele trei poduri peste Golden Horn sunt pline ochi de autoturisme în timpul orelor de vârf.

Cel mai popular mijloc de transport rămâne autobuzul, care este verde sau roşu atunci când vorbim de autobuze publice şi albastru, atunci când ne referim la unul privat. În absolut toate staţiile de autobuz veţi găsi toate informaţiile de care aveţi nevoie: când va veni maşina, când ar trebui să fie la destinaţie şi aşa mai departe. Singurul inconvenient, pe lângă trafic, ar fi faptul că se întâmplă des ca autobuzele să întârzie. Nu vă îngrijoraţi prea tare însă, este vorba de câteva minute. A, era să uit: biletul costă până în 2 lire şi de obicei se găseşte pe la orice magazin/tarabă din preajma staţiei de autobuz.

Despre taxiuri v-am spus mai sus, dar nu am pomenit nimci despre Dolmus – un taxi mare sau un fel de maxi taxi mai mic şi galben în care stau lejer 8 pasageri – un fel de maxi taxi românesc. Dacă sunteţi doar două persoane va trebui să aşteptaţi până când toate locurile sunt ocupate. Cu Dolmus veţi ajunge uşor către Taksim, Bostancı, Kadıköy, Bakırköy, Yeşilköy, Ataköy, Topkapı şi Fındıkzade.

Vă spuneam mai sus că puteţi compara Dolmus cu maxi taxi, dar există şi microbuze, care au o destinaţie precisă scrisă pe parbriz şi veţi plăti direct şoferului contravaloarea drumului.

Metroul leagă Aksaray de Esenler şi a doua linie începe la Osmanbey, mergând pe ruta Sisli, Gayrettepe, Levent si capătul de linie Levent.

De departe însă cea mai faină modalitate de transport este feribotul. De ce? Păi, e… altfel şi-ţi oferă acea senzaţie că ai nimerit într-un loc spectaculor. De obicei o călătorie costă cam 30 de lire turceşti.

Trenul? Mai bine nu! Serviciile cam lasă de dorit şi trenurile se mişcă destul de lent.

Cu cât va fi mai uşor buzunarul?

Turcia nu este o ţară scumpă, iar Istanbul nu face notă discordantă! Serios, comparativ cu Veneţia e un adevărat chilipir. Dacă vreţi un city break care să nu vă aducă aminte de distracţie peste luni, în sensul că nu veţi simţi cheltuiala prea mult, trebuie doar să aveţi grijă şi să nu faceţi excese, de restul nu ar trebui să vă faceţi griji.

Cu 30 de euro aţi putea trăi o zi în Istanbul, dacă nu vă veţi deplasa decât cu autobuzul, veţi sta la o pensiune şi nu la un hotel cu multe stele şi veţi lua o dată masa la restaurant. Uman, nu? Mai puneţi o baie cu aburi cum numai turcii ştiu să o pregătească sau un “hamam” aşa cum spun ei la 7 euro, un masaj la 10 euro şi gata şi relaxarea!

Cazare în Istanbul

Apropo de bani, aveţi ideee cam cât este cazarea la Istanbul? O cameră dublă pentru trei nopţi la final de mai, pentru că o minune ţine trei zile de obicei, costă în jur de 500 de euro, la un hotel din buricul târgului care oferă şi masajul hammam de care vă spuneam mai sus.

Preţurile sunt strict legate de perioada în care să duceţi şi cu cât înainte să rezervaţi camerele. Unde mai pui că acest cost de care vă povestesc eu este cel potrivit Booking.com, dar prin agenţiile de la noi găsiţi siguuuur mult mai ieftin. De exemplu, hotelurile la 2, 3 km de centru prin agenţiile de la noi ajung la 40, 50 de euro pe noapte. Oricum, concluzia este că nu e o avere să te cazezi într-un loc decent în Istanbul.

Medalioane cu... "noroc"

Atenţie, turişti!

Acum ar trebui să povestesc despre siguranţa turiştilor pe străzile din Istanbul, dar eu am fost mai grăbită şi am zis mai tot ce aveam de spus despre asta când am vorbit despre taxiuri şi despre cât de corecţi sunt sau nu sunt anumiţi şoferi.

Ar mai fi de adăugat însă faptul că, la fel ca în orice oraş unde există turişti mulţi, hoţii de buzunare îşi mai fac simţită prezenţa, mai ales prin locurile aglomerate, deci ar trebui să fiţi cu ochii în patru să nu cădeţi în plasa lor.

A, da, şi încă ceva… la ORICE lucru pe care îl achiziţionaţi în Istanbul trebuie să negociaţi. Nu este vorba neapărat de faptul că turcii vor să vă păcălească şi să vă vândă ceva mai scump. Ei merg mai degrabă după principiul “clientul face preţul”, aşadar aveţi grijă să nu-l faceţi usturător pentru buzunarul vostru de turist. Orice precupeţ o să încerce să vă vândă toate mizilicurile pe bani frumoşi. NE-GO-CI-AŢI!

Pe forumurile de specialitate s-a mai găsit câte un turist care a povestit despre vrute şi nevrute, însă eu zic să le acordaţi încredere şi turcilor şi să vedeţi şpe propria piele că dacă aveţi un pic de grijă nu o să se întâmple nimic!

Bine de ştiut!

Pleci într-o ţară străină? E musai să aveţi la îndemână mereu informaţii despre centrele de informare turistică de acolo, mai ales că aici există personal care ar putea să vorbească engleza fluent, deci nu veţi avea probleme de… comunicare.

În Istanbul sunt mai multe şi le listăm şi noi frumos, pentru a avea de unde să vă luaţi informaţiile de care aveţi nevoie la orice oră: Atatürk Havalimanı Tourism Information Office, Beyazıt Tourism Information Office.

Detalii Istanbul

 • Subdiviziuni – 27 Districte
 • Primar – Kadir Topbaş
 • Suprafaţă:
  • Metropolitană 1.830,92 km²
  • Densitate 6,211 loc./km²
  • Metropolitană 18.782.960
 • Limba oficială – turcă
 • Prefix telefonic – 90

Istoria oraşului

Puntea dintre Europa şi Asia, Istanbulul este aflat fix la confluenţa dintre continente, fiind cel mai apropiat oraş european de Asia şi cel mai apropiat oraş asiatic de Europa.

Cu unul din cele mai importante porturi din istorie, oraşul este cu adevărat o comoară, cu foarte multe locuri arheologice care sunt pline de istorie şi oferă peisaje superbe.

Un bun exemplu este cetatea Troia, bine, acum au mai rămas doar ruinele ei şi legendele formate în jurul cetăţii.

An de an, locuitorii oraşului celebrează două mari sărbători legale: Ramadanul şi Sărbătoarea Sacrificiului, Ramadanul fiind fără cea mai mică îndoială cea mai mare sărbătoare pentru musulmani.

Toate acestea fiind spune, am început o nouă săptămână cu o destinaţie de luat la puricat pentru a vă povesti ce şi cum într-un city break. Dacă veţi rămâne cu noi veţi afla tot ce v-ar putea interesa: de la atracţii deosebite, la locurile pe care nu toţi turiştii le vizitează, mâncare specifică, restaurante de încercat şi care sunt distracţiile inedite la turci. Aviem di toate pentru toţi!

Aţi fost la Istanbul ori v-ar plăcea să mergeţi?

Surse foto: Kivanc nis/ Flickr.com, uros velickovic/ Flickr.com şi Augapfel/ Flickr.com.

Resurse: planetware.com, virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Vă sfătuiesc să citiţi despre cinci motive pentru care merită o vacanţă în Istanbul.

Comentarii 3
Adauga un comentariu