Gurmanzii, ca la ei acasă la Budapesta

Mâncarea tradiţională este grasă şi consistentă

Mâncarea tradiţională este grasă şi consistentă

promiteam ieri faptul că astăzi ne vom opri asupra papilelor noastre gustative şi că vom încerca să ne “fericim” pe cât posibil!

Eh, dacă plănuiţi o vacanţă, scurtă sau lungă, în Ungaria ar fi bine să ştiţi din capul locului faptul că în bucătăria maghiară se foloseşte carnea grasă de porc, slănina cu boia, carnea de gâscă şi ardeiul iute. Mai pe scurt: cei sau cele care ţin dietă nu au voie prin restaurantele tradiţionale, unde preparatele sunt grase, cu multă smântână şi făină, iar sosurile care le “acompaniază” sunt în aceaşi ton! 😀

Totul este extra condimetat cu ardei iute, cu mult piper, la care se mai adaugă din belşug şi ceapă, iar piesele de rezistenţă sunt supele şi felurile de mâncare cu multă carne!

Cât despre desert, sunt extrem de multe prăjituri, precum tort adobos pe care o găsim şi la noi la unele magazine, dar mai bine să le luăm pe rând…

Băutura tradiţională

Zwack Unicum este un digestiv şi, în acelaşi timp, este şi băutura tradiţională a maghiarilor! Are o istorie cu adevărat fascinantă în spate, mai ales că la bază este o reţetă care datează de secole. Să vă explic: pe la finalul secolului XVIII, la curtea Habsburgilor Dr. Zwach a oferit suveranilor o băutură din plante. De aici şi până la a devenit băutura tradiţională nu a mai fost decât un singur pas.

Băutura este făcută din 40 de tipuri diferite de plante medicinale şi condimente, iar gustul său amărui este datorat faptului că băutura se păstrează, timp de şase luni, în butoaie de stejar înainte de a fi dată spre consum.

Nici vinul nu se lasă mai prejos, vinul Tokaj, alb şi dulce, este obţinut prin lăsarea strugurilor în viţa de vie pentru a se indulci cât de mult şi a se usca la soare.

Kurtos kalacs

Kurtos kalacs e musai de încercat

Preparate ca la maghiari

Cel mai cunoscut preparat este gulaşul care se prepară cu mulţi cartofi, sos cu ceapă, multă carne de porc, boia iute, roşii, usturoi şi smântână.

Un alt preparat la fel de savuros, dar şi la fel de gras, este Lucskos Kaposzta, care se face din ingrediente precum varză, carne de porc, carne de vită sau slănină, ceapă, piper, paprika, oţet şi făină.

Nu uit să vă spun şi despre Vargabeles, preparat pe care ar trebui să-l includ de fapt la capitolul deserturi, pentru că reţeta sună cam aşa: un pachet tăiţei laţi cu ou, două ouă, două linguri de făină, 150g zahar pudră, 150g brânză de vacă, 100g telemea, un plic zahăr vanilat, stafide, sare.

Dacă tot am început să vă povestesc despre desert vă mai spun că aici tot ce este dulce se serveşte “la pachet” cu o ceaşcă de cafea tare şi că trebuie musai să încercaţi vestitul pandişpan Gundel, care este insiropat cu rom, peste care se toarnă cu generozitate sirop de ciocolată, stafide, frişcă şi alte bunătăţi!

Încă un pont: dacă vă plac dulciurile uitaţi-vă după magazinele specializate (se numesc cukraszda) unde puteţi găsi şi multe dulciuri inspirate din bucătăria tradiţională turcească şi tot de aici să nu uitaţi de vestiţii Kurtos kalacs!

De ştiut din restaurante

Pentru că Ungaria este o ţară unde an de an ajung foarte mulţi turişti, maghiarii au încercat să mai lase grăsimile la o parte şi să încerce să ofere o paletă mai largă pentru cei care nu vor să se întoarcă din vacanţă cu un colesterol cu mult peste limita normală! Nu prea au reuşit ei, dar măcar s-au străduit!

O masă destul de bogată nu este nici scumpă, dar nici ieftină! Un prânz ok la un restaurant cât de cât aproape de centru costă peste 10 euro. Apropo de preţ, atunci când vine momentul să achitaţi nota să nu vă speriaţi de faptul că pe bon există şi un preţ distinct pentru servire…. asta înţeleg unele restaurante prin bacşiş! Dacă nu există aşa ceva, atunci ar fi drăguţ să rotunjiţi suma sau să mergeţi după regula cu 10% din totalul notei de plată.

Restaurante fără număr

supa de usturoi

Unul dintre cele mai "light" feluri este supa de usturoi

În cazul în care nu v-aţi dat seama până acum, dar eu cred că nu mai este cazul să vă mai spun eu, maghiarii sunt gurmanzi! 😀

Şi cum cei pofticioşi au nevoie de restaurante la orice pas, şi Budapesta este plină de localuri care mai de care mai atrăgătoare pentru turiştii înfometaţi.

Ca puncte de reper vă spun aşa: pe lângă Operă, pe strada Hajos, se află restaurantul Articsoka, care nu e nici de departe un local ieftin, dar de aici nu pleacă nimeni înfometat sau întristat că nu a gustat din cele mai bune reţete.

Pentru cei care doresc ceva de tip fast food există pizzeria Mamma Rosa, situată pe strada Ostrom şi sunt la tot pasul faimoasele fast food-uri chinezeşti, care oferă mâncare bună la preţuri extrem de mici. E drept, e vorba tot de mâncare tradiţională, nu din Ungaria, ci din China, dar atunci când bugetul nu ne permite altceva, acceptăm şi asta, numai să mai lungim un pic city break-ul. Apropo de asta, la cele mai multe localuri există şi un meniu la intrare, aşa că vă prindeţi de la bun început cum stă treaba şi cu preţurile şi puteţi alege în cunoştinţă de cauză restaurantul.

Un ultim sfat – să nu vă speriaţi (prea rău) dacă nimeriţi într-un restaurant plin ochi şi chelnerii vă invită cu nonşalanţă să luaţi loc la o masă de patru persoane cu doar două scaune ocupate! La maghiari se practică “socializarea forţată”! 🙂 Lăsând ânsă gluma la o parte, atunci când localurile sunt pline este foarte posibil să fiţi invitaţi la masă cu altcineva, pe ideea “toată lumea e fericită şi niciun restaurant nu pierde niciun client”.

Despre ce putem mânca la Budapesta puteți citi și pe travelgirls.ro.

Vouă vi s-a întâmplat asta până acum? Aveţi ceva recomandări pentru cei care nu au fost în Budapesta niciodată?

Surse foto: Liz Henry/ Flickr.com, gabemac/ Flickr.com şi yashima/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi budapest-city-guide.com.

Despre ce putem mânca la Budapesta puteți citi și pe travelgirls.ro.

Adauga un comentariu