Festivaluri, evenimente și cumpărături în Cracovia

La ce evenimente merita sa ajungem in Cracovia

La ce evenimente merită să ajungem în Cracovia

Pentru că am ajuns oarecum la finalul city break-ului virtual nu am cum să uit de shopping și de evenimentele tradiționale de aici care adună toți localnicii și turiștii într-un singur loc.

Cracovia este un oraș plin de pub-uri și localuri care îi adună noapte de noapte pe cei puși pe distracție. Centrul vechi din localitate este plin de cluburi, fie că vorbim despre unele cu sigle care-ți iau ochii, fie că avem de-a face cu localuri ceva mai ascunse, la subsolurile caselor vechi sau chiar și în apartamente mai mici sau mai mari. Când nu sunt în localuri, polonezii sunt clar la un festival tradițional de la care nu se lipsește “nemotivat”. Nu de alta, dar atunci când e rost de distracție nimeni nu refuză.

Primul festival important din an are loc în februarie, mai exact între 25 și 28 februarie și se numește Shanties. Este un eveniment dedicat cântecelor marinărești, dar care adună atât melodii, cât și poezii sau spectacole stradale dintre cele mai colorate. Străzile Cracoviei sunt astfel colorate “tematic” timp de trei zile, perioadă în care nimeni nu stă în casă, ci se bucură de spectacolele de la fiecare colț de stradă.

Trec de la un eveniment la altul, dar care are în comun cu primul faptul că muzica vine pe primul plan. Festivalul Sacrum Profanum serbează muzica secolelor XIX și XX din diverse colțuri ale lumii. Practic, an de an, totul este schimbat 100% pentru că se sărbătorește cu totul și cu totul altceva. În acest an, festivalul are loc între 9 și 17 septembrie și este dedicat muzicii din Marea Britanie. Compozitori cu nume sonore precum Oliver Knussen sau Harrison Birtwistle și-au anunțat deja prezența la festival. Muzica iese și în stradă, pentru că pe toate rutele din Cracovia veți da de spectacole, dar locul de “adunare” este fosta moară de oțel Tadeusz Sendzimir, din cartierul Nowa Huta, unde au loc toate concertele mari.

Suveniruri de toate culorile

Suveniruri de toate culorile

În afară de cele două evenimente de mai sus mai sunt muuulte de povestit despre festivalurle din Cracovia, însă am încercat să vă spun despre două dintre cele mai importante și inedite, cu gândul că poate vă veți planifica city break-ul de anul acesta sau de la începutul anului viitor cu gândul că veți ajunge și la un eveniment tradițional.

Rute celebre

La capitolul “ce poți face inedit”, nu am cum să nu vă spun două vorbe și despre două dintre cele mai celebre rute din Cracovia.

Primul ar fi drumul regal, care începe din Piața Mare și se termină la Castelul Wawel. Acest drum era parcurs în trecut de cei care erau în procesiuni de încoronare.

Al doilea nu e tocmai un drum, ci un cartier. Mă refer la cartierul Kazimierz, ce era în trecut un oraș independent de Cracovia. Lăsând istoria de o parte, aici a filmat Steven Spielberg filmul Schindler’s List, deci e numai bun de văzut de cinefili.

Shopping

Eu nu am auzit pe nimeni că se duce în Cracovia special pentru cumpărături, dar nici rău nu e, mai ales dacă nu plecați cu ideea că vă veți întoarce din city break cu haine pentru un an întreg, ci cu suveniruri și amintiri pentru voi și persoanele dragi. E drept că se află și centre comerciale cu brand-uri renumite, dar zău că nu merită să vă petreceți timpul într-un mall în loc să vă plimbați pe străzile Cracoviei.

Interiorul librariei Massolit Books

Interiorul librăriei Massolit Books

Sunt foarte multe magazine de tip anticariat, ba chiar multe dintre ele “au ieșit în stradă” în zonele turistice importante. Dacă vreți să veniți în țară cu ceva tradițional pentru prieteni atunci încercați sculpturile în lemn sau dragonii de pluș, îi găsiți peste tot.

Un loc special este librăria Massolit Books. Știți voi librăriile acelea din filme care sunt mici, dar au tavanul înalt și puteți servi acolo și o cafea sau un pahar cu vin în timp ce vă uitați pe titlurile expuse? Eh, fix așa este acest loc. Toate cărțile sunt foarte ieftine (este vorba despre un anticariat). Locul arată ca o casă a bunicilor plină cu volume în engleză și nu numai. Trebuie să ajungeți la Massolit Books, chit că sunteți doar în trecere.

Nu știu ce să vă mai spun legat de evenimente importante și shopping în Cracovia, dar mă bazez pe voi în cazul în care am omis ceva foarte important.

Surse foto: ozziebackpacker/ Flickr.com, Rob Milsom/ Flickr.com și leafar./ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com și krakow.pl.

 

Adauga un comentariu