Dubrovnik, city break în Perla Adriatică

Dubrovnik sau Perla Adriaticii

Dubrovnik sau Perla Adriaticii

Peisaj natural unic avem, istorie avem, atracţii turistice avem, oraş port avem! Aşadar, Dubrovnik este un oraş ce trebuie să fie pe lista cu viitoarele city break-uri!

Numit şi “Perla Adriaticii”, Dubovnik este un oraş ce oferă atât de multe unui turist că nu ai idee cum să începi să te bucuri de fiecare. De exemplu, dacă pe de o parte destinaţia este una potrivită pentru cei care iubesc sporturile acvatice, mai ales pentru cei care au o pasiune pentru scufundări, de altă parte centrul istoric al localităţii este inclus în patromoniul UNESCO, iar numărul atracţiilor turistice este de departe a fi unul redus.

De neratat este insula Mljet, unul dintre parcurile naţionale din Croaţia, dar despre asta vom povesti mai multe mâine când vom vorbi despre atracţiile turistice ce trebuie văzute de toţi cei care ajung aici.

Când e de preferat să ajungi în Dubrovnik?

Aş zice cât mai repede! În Croaţia vom avea parte de veri calde şi uscate şi de ierni moderate. De exemplu, dacă în august, avem parte de aproape 26 de grade Celsius, în februarie media este undeva în jurul a 4 grade Celsius.

Cei care nu suportă foarte bine căldura sunt aşteptaţi aici în septembrie sau chiar octombrie, vremea e foarte ok, ba chiar puteţi să şi înotaţi în aceste luni. Singura problema va fi “bura”, un vânt destul de puternic.

Am putea spune că Dubrovnik este unul dintre cele mai însorite oraşe din Europa şi asta nu pentru că avem temperaturi ridicate, ci pentru că nu prea avem parte de ninsori şi nici de ploi.

Ca şi concluzie, dacă aveţi alte planuri pentru vara aceasta nu e exclus nici să vă planificaţi vacanţa pentru la toamna sau pe timp de iarna.

Cât scoatem din buzunar pentru cazare

Am ales un complex de apartamente care se află la mai puţin de 10 minute de mers pe jos de centrul istoric al oraşului şi la nu mai puţin de 250 de metri de plaja Banje, una dintre cele mai populare în rândul localnicilor. Camerele sunt dotate cu aer condiţionat, balcon şi TV.

Veţi scoate din buzunar, potrivit Booking.com, 1.600 de lei pentru trei nopţi de cazare la final de august. Complexul de apartamente este “dotat” cu trei stele, iar de preţul vi se pare un pic cam piperat, atunci trebuie să ştiţi că prin agenţiile de la noi veţi găsi cu siguranţă o ofertă mult mai bună, mai ales dacă vă planificaţi din timp city break-ul.

Transport spre Dubrovnik şi în interiorul oraşului

Ne interesează în primul rând cum ajungem acolo, pentru că odată ce suntem la destinaţie ne descurcăm aş zice. Aşadar, lângă oraş se află Aeroportul Internaţional Dubrovnik. Mai precis, aeroportul se află în Cilipi, la circa 20 kilometri de Dubrovnik.

Vă povesteam prin martie că Tarom oferă curse directe spre Dubrovnik. Dacă alegeţi Tarom veţi plăti în jur de 300 de euro pentru un bilet dus – întors la final de august.

Există şi o ofertă specială de la Tarom, până pe 23 septembrie în fiecare zi de joi şi duminică aveţi preţuri de la 172 de euro pentru un bilet dus – întors la Dubrovnik, cu toate taxele incluse, ofertă valabilă doar la achiziţionarea biletelor online, deci puteţi profita din plin de promoţie dacă plecaţi cât mai curând.

Una dintre strazile principale

Una dintre străzile principale

Transport în comun

Oraşul are un sistem de transport în comun foarte bine pus la punct. Pe timp de vară de exemplu, autobuzele circulă din 10 în 10 minute, puteţi cumpăra bilete atât de la chioşcurile speciale, cât şi direct din autobuz de la şoferii maşinilor. Cu toate acestea, este recomandat ca biletele să fie achiziţionate de la chişcurile destinate, pentru că în autobuz este posibil să fie destul de aglomerat şi preţul este ceva mai ridicat. De exemplu, dacă un bilet costă la chioşc 8 kn, în autobuz preţul ajunge la 10 kn. Apropo de bilete, unele sunt valabile o oră, altele 24 de ore şi mai sunt unele speciale valabile pentru un anumit număr de călătorii.

Autobuzele încep să funcţioneze de la 5 dimineaţa şi se opresc la miezul nopţii şi pentru că ştiu că există anumite rute de mare interes, am încercat să le adun pe toate un pic mai jos cu traseul lor:

  • Linia 1a: de la Pile la Mokosica
  • Linia 1b: de la Pile la Mokosica
  • Linia 2: de la Pile la Gorica
  • Linia 3: de la Pile la Nuncijata
  • Linia 4: de la Pile la Hotel Palace
  • Linia 5: de la Viktorija la Lapad/Babin kuk
  • Linia 6: de la Pile la Lapad bay/Babin kuk
  • Linia 7: de la Kantafig la Lapad/Babin kuk
  • Linia 8: de la Viktorija la Gruz
  • Linia 9: de la Pile la Lapad şi la spitatul din Dubrovnik

De încercat este telefericul, cu un traseu ce ajunge în vârful muntelui Srd, orice turist se va bucura de o privelişte spectaculoasă asupra oraşului. Din păcate, călătoria durează doar trei minute…

Cardul Dubrovnik

Dacă ştiţi că veţi petrece mult timp pe drumuri… de fapt cred că acest card este perfect pentru toţi turiştii pentru că nu oferă doar transport în comun, ci şi alte reduceri atât la atracţiile turistice, precum muzee, galerii de artă sau monumente, cât şi la restaurante, în magazine de suveniruri sau la agenţiile pentru turişti. Trebuie doar să întrebaţi atunci când ajungeţi într-un loc care vă sunt facilităţile ca deţinător de card pentru a beneficia de ele.

Cardul poate fi valabil timp de trei zile, deci e numai bun pentru un city break, unde mai pui că odată ce cumperi cardul vei primi gratuit şi un ghid turistic de 150 de pagini cu planul oraşului şi atracţiile de aici, cu explicaţii atât în croată cât şi în engleză, cu fotografii, descrieri, adrese şi multe altele.

Pentru că sunt mai multe variante alte cardului Dubrovnik vă las mai bine cu un link de unde veţi afla cât plătiţi pentru fiecare variantă şi ce vă oferă.

Siguranţa turiştilor în Dubrovnik

Nu e cazul să vă faceţi probleme cu privire la furturi sau altele asemănătoare. Bine, în zonele aglomerate, unde se adună mulţi turişti e cazul să fiţi atenţi la genţi, portofele şi altele asemenea, însă nu e cazul să vă faceţi mari probleme. Mai mari probleme ar trebui însă să vă faceţi atunci când plouă, pentru că multe dintre străzile şi treptele oraşului sunt… foarte alunecoase.

Şi cred că tot la capitolul “siguranţă” ar trebui să spun ceva şi despre aricii de mare, uneori sunt peste tot, deci mare atenţie atunci când înotaţi.

Casele sunt ca niste mici monumente istorice

Casele sunt ca nişte mici monumente istorice

Hartă turistică Dubrovnik

Niciodată nu e greşit să aveţi la îndemână o hartă turistică a oraşului unde plecaţi în city break, iar de data aceasta nu facem excepţii.

Am căutat pentru voi o hartă turistică pentru Dubrovnik, o puteţi scoate la imprimantă sau o puteţi salva pe telefonul mobil ori tabletă PC astfel încât să vă fie la îndemână în orice moment.

 

Info utile

  • Ţară: Croaţia
  • Primar: Andro Vlahušić
  • Suprafaţă: 21.35 kilometri pătraţi
  • Populaţie: 42,641
  • Time zone: CET (UTC+1)
  • Cod poştal: 20000
  • Prefix: 020

Scurt istoric

Dubrovnik este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Croaţiei, dar are şi o istorie în spate. Timp de şapte secole oraşul a fost o republică a negustorilor, a avut chiar şi un consul în Goa India. Se spune că în trecut chiar şi puternica Veneţie îl invidia.

Acum oraşul, care în trecut se numea Raguza, primind numele Dubrovnik abia în1918, este plin de monumente istorice care aduc în prezent trecutul şi tradiţiile.

Atât pentru astăzi, dar timp de o săptămână vom lua fiecare detaliu din Dubrovnik şi vom povesti despre el, aşadar dacă aţi ajuns aici sau dacă aveţi informaţii interesante cu privire la oraş v-aş rămâne recunoscătoare dacă mi-aţi lăsa mai jos, în comentaţii, informaţii inedite cu privire la localitate.

Surse foto: Lena_Ni/ Flickr.com, Tambako the Jaguar/ Flickr.com şi gus_the_mouse/ Flickr.com.

Resurse: arrivalguides.com şi dubrovnik-travel-experience.com.

 

Adauga un comentariu