Distracţie pentru toţi turiştii la Praga

Plimbare cu vaporasul Praga

Plimbare cu vaporaşul în Praga

Când ne gândim la Praga ne vine în minte clar comunismul. Asta nu a făcut însă ca locuitorii să vadă în regim un lucru pe care nu ar reuşi să-l transforme într-o atracţie turistică.

Cred că noi, românii, avem multe de învăţat de la ei, iar o dovadă e simplul fapt că în Praga există companii care oferă un “tur comunist” al oraşului, în sensul că oamenii au realizat faptul că istoria lor va fi mereu legată de perioada întunecată a comunismului şi acum invită turiştii să vadă ce a rămas din acea perioadă şi să cunoască secretele din spatele regimului. Aşa se face că turiştii cu dare de mână care nu sunt din ţări ce au trecut prin regimul comunist plătesc acum 400 CZK pentru o lecţie de o oră despre ce a însemnat regimul în Praga şi cum a reuşit oraşul să înflorească după această perioadă. Nu mă credeţi? Atunci daţi click pe prague-communism-tour.com, este site-ul oficial al lecţiilor despre care vă povesteam mai sus. Aşa-i că sună interesant?! Oare la noi nu se poate face aşa ceva?

În altă ordine de idei, dacă nu v-aţi prins deja până acum, astăzi o vă povestim despe distracţia de care putem avea parte în Praga şi despre unde şi când ar trebui să mergem pentru “cel mai cel” shopping.

Masini de epoca Praga

Maşinile de epocă ce pot fi închiriate

Plimbare?!

Lăsând vechea reclamă (genială!) în care un căţel îşi întreba stăpânul dacă-l scoate la plimbare, la Praga sunt mai multe posibilităţi să te plimbi.

Ok, câţiva paşi pe străduţele cu pavele sunt ok, dar la un moment dat te cam plictiseşti şi unde mai pui că intervine şi oboseala. Ei, atunci vei vedea cele mai frumoase maşini de epocă pe care l-ai văzut vreodată! Sunt din secolele trecute, dar strălucesc şi pot deveni, pentru o perioadă scurtă de timp, mijlocul vostru de transport!

Pentru 1.200 CZK (scump, ştiu…) vă veţi plimba câteva minute prin centrul oraşului în cele mai faine maşini!

Lăsăm maşinile de epocă şi trecem la vaporaşele cu ajutorul cărora vă puteţi plimba pe Vltava. Le puteţi găsi la ambele capete ale podului Carol şi costă până în 300 CZK o plimbare de aproape o oră. Ce v-am spus până acum este valabil pentru nişte vapoare mai mici, dar dacă vi se pare mai sigur să încercaţi unele cu dimeniuni mai mari, atunci încercaţi la podul Cechuv, unde plimbarea va dura un pic mai puţin, preţurile sunt aproximativ aceleaşi, dar ca şi mărime vapoarele sunt ceva mai mari.

Shopping mall

Shopping mall din centrul oraşului

Shopping fără limite!

Ba cu limite! Ar spune unii, în timp ce se încruntă la doamne şi la domnişoare!

Chiar în inima oraşului se află multe centre comerciale, precum Palladium şi Centrul Myslbek care sunt cele mai mari din Praga. Atunci când spun “mari” mă refer la nişte mall-uri imense, în care mai că te poţi pierde dacă nu eşti cu băgare de seamă.

Ce puteţi cumpăra? Pe lângă suveniruri (sunt destul de multe magazine în Centrul Vechi) şi haine (pe care le găsiţi prin centrele comerciale de care v-am spus mai sus) aţi putea încerca să veniţi acasă cu absint de Cehia, granate şi sticlărie sau cristale.

Să le luăm pe rând:

  • Absintul este cunoscut în Praga şi după denumirea “zâna verde” şi, din cauza faptului că băut în exces el are destul de multe efecte nedorite, absintul a fost declarat ca fiind ilegal până în 1990, moment în care mai toate barurile din Praga au început deja să-l comercializeze, servit cu puţin zahăr şi lungit cu ceva apă.
  • Granatul de culoare roşu închis este piatra preţioasă oficială a Cehiei, iar legenda spune că piatra te va ajuta să alungi tristeţea şi să “chemi” bucuria. Dacă vreţi să cumpăraţi o piatră sau o bijuterie plecaţi spre Teplice, un oraş de lângă Praga (la aproximativ 60 de kilometri) unde veţi scoate din buzunar mai puţin de 1.000 CZK pe un colier sau un inel cu granate.
  • Praga este cunoscută şi pentru cristale şi sticlărie! În jurul oraşului sunt nu mai puţin de cinci fabrici de sticlărie şi cristale, cea mai vestită fiind Moser din Karlovy Vary.
Bere Praga

Bere din Cehia

Festivaluri tradiţionale

Ştiţi că vă spuneam ieri că cei din Praga comandă bere la fiecare masă şi că de multe ori berea este chiar mai ieftină decât un suc? E normal să existe un Festival al Berii în aceste condiţii, nu? Aici sunt adunate la un singur loc mai bine de 70 de feluri diferite de bere tradiţională, iar chelnerii, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, servesc din belşug celor care vin la festival.

Anul viitor Festivalul Berii are loc între 17 mai şi 2 iunie la PVA Letnany Exhibition Centre, loc unde între 12:00 şi 24:00 toţi iubitorii de bere vor putea cumpăra un pahar cu o bere tradiţională în schimbul a 44 CZK.

Un alt festival de mare anvergură în Praga este Festivalul de Folk, “Prague Folklore Days” fiind chiar unul dintre cele mai mari evenimente dedicate dansului care au loc în întreaga Europă. Anul care vine evenimentul se organizează între 26 şi 29 iulie, dar pentru mai multe detalii mai bine vă las cu site-ul oficial.

Ce facem cu cei mici?

Dacă sunteţi cu cei mici în city break, sigur nu se vor plictisi! Trebuie doar ca, pe lângă atracţiile turistice din Praga, să mergeţi măcar la o atracţie destinată celor mici.

De exemplu, în cazul în care copiii sunt ceva mai măricei şi sunt “fani fantome”, atunci mergeţi cu ei într-un tur al oraşului bântuit de fantome.

Poate piticii sunt amatori de senzaţii tari! Atunci două sunt variantele recomandate: ori ajungeţi să le arătaţi cum se poate zbura la Skydive Arena ori le arătaţi cum… pot să se arunce cu paraşuta! E sigur 100% şi toţi cei care au peste 10 ani au voie să se distreze la înălţime, cu Sky Service.

Cam atât ştiu “în materie de distracţie” la Praga, dar mi-ar face mare plăcere să îmi povestiţi voi dacă aţi mai încercat altceva pe acolo!

Resurse: tripadvisor.com şi pragueexperience.com.

Adauga un comentariu