Distracţie în Geneva, shopping, evenimente şi alte modalităţi de petrecere a timpului liber

Un cadou delicios pentru cei ramasi acasa

Un cadou delicios pentru cei rămaşi acasă

În ciuda faptului că Geneva este un oraş destul de mic, atunci când vine vorba despre cumpărături oraşul poate concura ca de la egal la egal cu Londra sau Paris, asta mai ales datorită companiilor mari care îşi au multe reprezentanţe aici. Geneva este “specializată” în brand-uri de lux şi, deşi nu sunt deloc ieftine, calitatea produselor este garantată de eticheta pe care o poartă.

Dacă ajungeţi la Geneva şi aveţi de gând să treceţi şi prin magazine sau mall-uri pentru o porţie zdravănă de shopping trebie să ştiţi că cele mai multe au pauză de masă între orele 12:00 şi 14:00, deci sunt puţine şanse să le găsiţi deschise. De asemenea, după ora 19:00, inclusiv magazinele de tip supermarket sunt mai toate închise.

De unde vă faceţi cumpărăturile? Centrul oraşului este ticsit cu magazine. De la reprezentanţe ale marilor companii producătoare de bijuterii fine sau ceasuri ori îmbrăcăminte, la magazine mai mici, specializate în suveniruri sau alte mici cadouri pentru prietenii de acasă. Firme de top precum Rolex sau Patek Philippe sau mărci cum ar fi Swiss Military sau Swatch sunt doar câteva dintre numele pe care le veţi găsi în buricul oraşului.

Aşa cum vă spuneam şi ieri, când povesteam despre ce mâncăm şi bem în Geneva, cred că suvenirul perfect pentru cei de acasă este ciocolata elveţiană. Aveţi chiar în centrul magazinul fabricii de ciocolată Stettler, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate brand-uri de ciocolată din lume.

Şi dacă vreţi să ajungeţi într-un mall, atunci aflaţi că lângă aeroport se află Balexer, un mall cu produse destul de ok dacă mă raportez la preţ. În centrul oraşului nou există Passage du Rhone. De la ultimul etaj al acestui centru comercial puteţi ajunge în centrul vechi al Genevei printr-un pasaj.

Un alt suvenir poate fi chiar o sticlă de vin, dată fiind aprecierea tuturor faţă de vinul din Elveţia. Dacă mai punem la socoteală faptul că Elveţia produse anual aproape 14 milioane de litri de vin, atunci e clar că o sticlă de vin e un cadou bun pentru cei rămaşi acasă. Sunt multe podgorii, care oferă şi sesiuni de degustare. Vă las cu un link către toate podgoriile şi cu toate evenimentele organizate de acestea şi vă mai spun că unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate evenimente este “Road of the Vineyard”.

Unde ieşim seara

Unul dintre cele mai apreciate localuri este Le Chat Noir, un local unde se ascultă jazz şi care e situat în cartierul Carouge. Localul are un etaj, unde vă puteţi opri pentru un pahar cu vin, iar la subsol sunt mereu concerte live ale trupelor locale. De încercat aş zice, dacă vă mai rămâne ceva timp liber şi pentru asta.

In Geneva sunt organizate mai multe evenimente dedicate sporturilor acvatice

Multe evenimente dedicate sporturilor acvatice

Festivaluri şi evenimente tradiţionale

Geneva este un oraş care nu duce lipsă de evenimentele tradiţionale pe tot parcursul anului. Vă las cu o listă cu cele care mi s-au părut cele mai interesante, sper să fiţi de acord cu mine şi să vă planificaţi vacanţa astfel încât să vă bucuraţi şi de un eveniment tradiţional.

Ianuarie

 • Chamonix World Cup Skiing, eveniment care are loc la final de lună şi se desfăşoară la pârtia de ski de la Chamonix-Mont-Blanc, unde se adună toţi iubitorii sporturilor de iarnă.

Februarie

 • Fête de la Feuille este mai degrabă o tradiţie, decât un adevărat spectacol: un castan situat pe Promenade de la Treille (unde se află şi cea mai lungă bancă din lume, ce măsoară 120 de metri) a fost atent “monitorizat” în ultimii 200 de ani şi prima lui frunză semnifică, potrivit tradiţiilor, semn că vine primăvara.

Martie

 • International Motor Show, ce are loc la Palexpo şi adună mărci de top cu tot felul de ambarcaţiuni de lux.
 • Archipel Festival, festival de muzică modernă, cu o mulţime de concerte la Victoria Hall şi Musée d’Art et d’Histoire.

Aprilie

 • Salon International des Inventions, Techniques et Produits Nouveaux, eveniment ce nu mai are nevoie de nicio descriere şi care adună an de an mii de invenţii la Palexpo Exhibition Centre. Potrivit organizatorilor aici vin anual peste 100.000 de vizitatori.

Mai

 • Europ’Art, eveniment care are loc la începutul lunii şi este destinat artei, de la operele artiştilor contemporani, la cei clasici. Toate expoziţiile sunt organizate la Palexpo Exhibition Centre, dar acesta nu este singurul loc care marcheză festivalul, ci şi multe dintre instituţiile culturale din Geneva.
Fiecare eveniment se termina cu focuri de artificii

Fiecare eveniment se termină cu focuri de artificii

Iunie

 • Luna iunie vine cu Bol d’Or, eveniment în cadrul căruia sute de bărci de toate mărimile şi formele se întrec pe lacul din oraş. Pe lângă show-ul de excepţie, trebuie să ştiţi că este vorba despre un eveniment cu ceva istorie în spate, prima ediţie a avut loc în anul 2930.
 • Competiţia Trandafirilor are loc la final de iunie în fiecare an, mai exact în a patra zi de luni din iunie. Cei care au grădini vin să se întreacă şi cele mai frumoase specii de trandafir sunt plantate apoi în parucl La Grange pentru a fi admirate de toată lumea.

Iulie

 • La final de iulie, început de august are loc Fêtes de Genève, festival care aduce şi mai multă culoare în oraş. Sute de bărci, artificii, spectacole stradale sunt doar câteva dintre evenimentele care aduc spiritul de sărbătoare în oraş.

August

 • Fête Nationale du 1er Août sau Ziua Naţională a Elveţiei este sărbătorită pe 1 august. Concerte live, parade cu tot felul de costume şi artificii sunt atracţiile evenimentului.
 • Piazza Grande Locarno sau Festivalul de Film Internaţional Locarno se desfăşoară tot în august. Un loc unde trebuie să ajungeţi dacă sunteţi în perioada aceasta în Geneva este Piazza Grande, pentru că aici se organizează cinema în aer liber.
 • La Bâtie Festival este un eveniment de la final de august, început de septembrie, dedicat teatrului, dansurilor moderne şi altor spectacole care au făcut istorie în Geneva. Acest festival a avut loc pentru prima dată în anul 1970 şi adună an de an peste 45.000 de vizitatori.

Septembrie

 • Suisse Romande Heritage Days marchează mijlocul lui septembrie şi deschide porţile celor mai importante instituţii şi clădiri culturale din Elveţia. Multe dintre “comorile” ţării care, de obicei, nu sunt la vedere pentru turişti sau localnici, sunt acum scoase “la lumină”.

Octombrie

 • Cinema Tout Ecran este un eveniment de la final de octombrie care adună cele mai importante filme şi programe elveţiene. Acestea se pot vedea pe mai multe ecrane gigantice amplasate în toate oraşele.

Noiembrie

 • Floralies Internationales are loc la mijloc de noiembrie şi adună flori din toată lumea în cadrul unei expoziţii colorate şi… parfumate. Evenimentul are loc an de an la Centre d’Expositions et de Congrès.
 • Christmas Tree Festival este spectacolul care anunţă venirea Sărbătorilor de Iarnă. Din noiembrie şi până în ianuarie, străzile din Geneva sunt decorate cu luminiţe şi brazi de Crăciun.

Decembrie

 • Concours Hippique International de Genève este un eveniment dedicat celor care iubesc caii. Spectacole de dresaj şi alte evenimente asemănătoare au loc la Palexpo Arena.
 • Coupe Noël are lo la mijlocul lunii decembrie, când mai mulţi curajoşi se aruncă în apa rece a lacului. Punctul central al distracţiei este la Jardin Anglais.

După atâtea evenimente, nu-mi rămâne decât să vă întreb la care aţi vrea să ajungeţi sau care dintre cele de mai sus vă place cel mai mult?

Surse foto: Mary-Lynn/ Flickr.com, r-z/ Flickr.com şi xwd/ Flickr.com.

Resurse: geneva.world-guides.com şi geneve-tourisme.ch.

Adauga un comentariu

Geneva
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica