Distracţie dusă la extrem în Madrid

Madrid seara

Madrid la ceas de seară

Eu o ţin pe a mea în ceea ce priveşte faptul că Madridul este un oraş al extremelor şi asta este valabil şi în ceea ce priveşte distracţia. Mă refer la shopping şi festivalurile care au loc ori an de an în Spania.

După multe atracţii turistice importante, alte puncte de interes mai inedite, un pic mai necunoscute şi după o masă copioasă în stilul spaniolilor, poate chiar în cel mai vechi restaurant din lume (nu am spus-o eu, ci Cartea Recordurilor, pentru că Restaurantul Botin a fost deschis în anul 1725) astăzi discutăm despre ce şi unde cumpărăm la Madrid, unde ne distrăm şi ce mai putem face pe acolo în cadrul unui city break.

Să fie shopping

Prima zonă care-mi vine în minte pentru shopping este Strada Gran Via. În cazul în care vă aduceţi aminte de ea şi nu vă daţi seama de unde vă mărturisesc faptul că ea este un loc bun de vizitat şi doar de dragul de a vă plimba pur şi simplu şi a admira arhitectura clădirilor, aşa că am discutat şi zilele trecute, la obiective turistice, despre ea.

Spun că Strada Gran Via este o renumită strada din Madrid pentru shopping pentru că aici găsim brand-uri imposibil de trecut cu vederea, branduri care şi-au făcut simţită prezenţa şi la noi în ultimii ani, precum H&M, C&A, Zara, Mango, Stradivarius, Nike, Adidas sau Punto Blanco. Furaţi de strada principală, sfatul meu este să nu uitaţi să trageţi cu ochiul şi pe străduţele adiacente, pentru că sunt nişte magazine vintage de vis şi dacă nu prindeţi perioada reducerilor la primele magazine, la cele din urmă mai mereu veţi găsi o promoţie interesantă. Apropo de reduceri, perioada oficială a reducerilor începe vara pe 1 iulie şi durează până la finalul lunii august, iar iarna, reducerile încep la sfârşitul lunii ianuarie şi durează până la sfârşitul lunii februarie.

În cazul în care nici magazinele micuţe nu sunt pe placul vostru, atunci mergeţi la sigur dacă ajungeţi la “Mercado Fuencarral”, un centru comercial imens, pe trei etaje, cu buticuri pline de haine nonconformiste (găsiţi toate detaliile despre el pe site-ul oficial Mercado Fuencarral).

Veţi spune “Bine, bine, dar care este programul?” iar dacă nu v-a trecut prin cap asta ar trebui să vă planificaţi bine timpul, pentru că nu degeaba am tot insistat zilele trecute pe faptul că localnicii au pauza de prânz mai lungă! Chiar dacă Madridul este fără nicio îndoială cel mai mare centru de shopping din Spania, de la 14:00 la 16:00 veţi găsi lacătul pus pe cele mai multe dintre magazine. Când sunt ele deschise? Între 9:30 şi 14:00 şi între 16:00 şi 17:00, unele au deschis până mai târziu, dar vă asumaţi un risc destul de mare dacă nu respectaţi acest program şi cum city break-ul e scurt… Mai mult chiar, multe magazine sunt închise în iulie şi august.

Pentru suveniruri şi alte cadouri pentru prietenii care au rămas acasă, zona centrală este de vis! La tot pasul veţi da de buticuri sau magazine de tipul “department store” ori mici magazine de artă cu tot felul de antichităţi care atrag orice privire.

Lumini de Craciun in Plaza Mayor

Lumini de Crăciun în Plaza Mayor

E timpul să petrecem

Toate până la petrecere! Spaniolii au făcut în aşa fel încât în orice perioadă a anului au găsit câte ceva de sărbătorit, aşadar numărul festivalurilor tradiţionale este destul de mare. Nu prea am cum să le înşir pe toate, dar voi încerca să vă povestesc despre cele mai mari dintre ele, sperând că nu voi rata unul “mai cu moţ”.

În primul rând avem perioada Sărbătorilor de Iarnă, cred că nimeni alţii decât spaniolii nu ştiu să se bucure de această perioadă mai bine. Totul începe pe 1 decembrie, când se dă startul la tot felul de mici târguri specifice, iar punctul culminant nu este chiar Crăciunul sau Anul Nou (deşi e puţin să spun că sunt celebrate cu fast, căci tot oraşul parcă se schimbă la faţă) ci ziua de 5 ianuarie care reprezintă Cavalcada de los Reys sau Parada celor Trei Regi. Copiii primesc dulciuri, oraşul este plin de culoare şi petrecerile continuă.

După o mică pauză, la finalul lui februarie, începutul lui martie, Madridul se îmbracă din nou în haine de sărbătoare, de data aceasta pentru Carnavalul din Madrid. Parada plină de fast începe la Plaza de Colon şi se opreşte în Plaza de Cibeles. Distracţia se finalizează cu o paradă comică, numită El Entierro de la Sardina sau Înmormantarea Sardinei.

Nu vreau să uit de Festivalul de jazz din Madrid, în fiecare noiembrie, artişti cunoscuţi în lumea-ntreagă îşi dau întâlnire la Madrid pentru a concerta la Festivalul de jazz de aici. Spectacolele au loc în diferite locaţii, printre care se numără Teatrul Fernán Gómez şi Teatrul Circo Price. Concomitent, alte două mari evenimente dedicate jazz-ului au loc în Madrid: Festival de Jazz de San Juan Evangelista şi Festival Internacional de Jazz de Ciudad Lineal.

La final am lăsat evenimentele cu tauri! Primul este cursa nebună cu tauri din Pamplona (oraş aflat la 450 de kilometri de Madrid). Unii spun că o mulţime de oameni fugărită de nişte tauri speriaţi şi nervoşi nu e tocmai interesantă, alţii vor chiar ei să simtă adrenalina. Din punctul meu de vedere ori eşti nebun ori eşti curajos dacă te gândeşti să faci asta, altceva la mijloc nu-mi pot închipui în momentul ăsta. În altă ordine de idei, festivalul începe pe 6 iulie şi se termină pe 14 şi strânge an de an peste un milion de oameni care vor să vadă ce se petrece mai exact aici.

coride

Vestitele coride spaniole

Cursele au loc zilnic, iar participanţii se îmbracă în alb cu eşarfă roşie la gât şi, timp de trei minute, (extreeem de lungi din punctul meu de vedere) aleargă care-încotro.

Un alt eveniment de mare amploare tot legat de tauri este corida spaniolă. Dacă vreţi să aflaţi detalii despre coridă din ziarele locale, presupunând că ştiţi un pic de spaniolă, atunci fiţi cu ochii pe secţiunea culturală. DA! Spaniolii cred că acest eveniment, sângeros pentru mulţi, ciudat pentru şi mai mulţi, antrenant pentru alţii, este cultural! Trecând peste această informaţie, vă spun că din aprilie şi până în octombrie tot aveţi timp să ajungeţi la coride, punctul cel mai aglomerat fiind marcat de luna august. Un bilet poate costa 5 euro sau 120, depinde de locul pe care-l alegeţi în amfiteatru. Locul cel mai cunoscut din Madrid pentru a asista la cordide este Plaza de Toros de Las Ventas.

Pentru a ştii la ce veţi ajunge vă mai spun că sunt trei feluri de coride:

  1. Corrida de toros: cea mai veche dintre toate în care matadorul înfruntă taurul împreună cu cinci alţi toreadori,
  2. Corrida de rejones: matadorul înfruntă taurul călare pe un cal,
  3. Novillada: matadori începători se luptă cu tauri mai tinerei.

Acestea fiind spuse, sunt convinsă că nu am povestit nici măcar pe jumătate despre coride şi festivalurile tradiţionale, nici măcar despre shopping, aşadar vă las cu atât şi vă invit mâine să facem o recapitulare a ceea ce putem vedea şi cum ne distrăm într-un city break la Madrid.

Am o curiozitate: vouă cum vi se par coridele şi cursele cu taurii?

Surse foto: stevendepolo/ Flickr.com, PromoMadrid/ Flickr.com şi uzi yachin/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com şi spain.info.

Adauga un comentariu