Despre paella şi alte bucate tradiţionale din Valencia

Traditionala paella

Tradiţionala paella

De distrat ne-am distrat, am povestit despre toate atractiile turistice din Valencia şi despre cele super cunoscute, dar şi despre acele locuri care nu apar în toate ghidurile turistice, ne-am plimbat şi am cunoscut mai bine oraşul, dar vine o vreme când ni se cam face foame. Chiar nu aveam cum să sărim capitolul mâncare şi băuturi tradiţionale. 😀

Atunci când spunem mâncare tradiţională şi Valencia spunem paella. O găseşti peste tot, preparată în sute de feluri şi pentru că vorbim despre specialitatea care stă la baza tradiţiilor culinare din zonă, cred că e frumos să povestesc câte ceva despre legenda sau povestea din spatele preparatului.

Paella este un amestec de orez şi mai multe tipuri de carne (pui, fructe de mare sau peşte) şi multe plante aromate. Cum au început să se amestece toate aceste lucruri şi să devină felul principal de mâncare în Valencia? Se spune că prin secolul XIII-lea orezul a început să devină la mare căutare, iar vreo două secole mai târziu orezul a început să fie gătit în tot felul de combinaţii cu mai multe tipuri de carne. Prin secolul XIX, fermierii din zonă amestecau orezul cu carne de melc sau de iepure pentru a avea ce să mănânce atunci când erau plecaţi de acasă. Oamenii se întorceau însă şi cu multe plante aromate, aşa că s-au apucat să le amestece pe toate şi au descoperit că gustul nu e rău deloc.

Se spune că la bărbaţii erau cei care “bucătăreau”, adică cei care găteau paella, iar carnea de pui a înlocuit carnea de iepure ori de melc.

Pentru a gusta o paella tradiţională vă sfătuiesc să aveţi mare grijă în ce restaurant intraţi. din păcate, în zonele pline de turişti, bucătarii nu ţin cont de multe, unul dintre acestea fiind şi modul de preparare. Unele localuri servesc paella făcută la cuptorul cu microunde şi cred că vă puteţi da seama că gustul nu se compară deloc cu ce ar trebui să fie, mai ales că reţeta spune că mâncarea trebuie făcute pe foc cu lemne. Se spune că unele dintre cele mai faine restaurante, unde mănâncă localnicii, sunt cele situate pe plaja Malvarosa.

Pulpo a la gallega

Pulpo a la gallega¨¨

Ce altceva mai mâncăm în Valencia? Tot felul de amestecuri cu orez: calde, reci, uscate sau feluri de mâncare mai uşor digerabile.

Exemple sunt multe:

  • arros a banda (orez cu fructe de mare)
  • arros negre (orez cu sepie)
  • arros al forn (orez la cuptor)
  • arros amb fesols i naps (orez cu fasole şi napi)

După cum v-aţi dat seama deja cred, peştele este prezent în mai toate meniurile. Cu tot felul de mirodenii sau alături de legume, carnea de peşte este şi ea parte din baza bucătăriei tradiţionale.

Puteţi încerca:

    • all i pebre – ţipari în sos de usturoi
    • esgarrat – cod sărat cu ardei dulce
    • pulpo a la gallega – caracatiţă pe grill cu mult paprika

Ca şi desert vă recomand arnadi, o plăcintă cu cartofi dulci pe care cred că o au doar spaniolii din această regiune în meniuri şi nu trebuie să uit să vă spun să mâncaţi portocale. Senzaţia pe care o ai atunci când iei o portocală dintr-o grădină şi nu de la piaţă este, cel puţin pentru noi, românii, una specială.

Veti gasi portocali la tot pasul

Veţi găsi portocali la tot pasul

Încercaţi şi bunyols (papanasi prăjiţi) şi arnadi, care e un fel de pandişpan-tort cu dovleac şi migdale.

Cât scoţi din buzunar pentru masa în oraş

Preţurile sunt ok, dar nu citiţi asta ca “preţurile sunt ok şi le puteţi transforma în lei în orice situaţie fără să vă speriaţi de total” pentru că în nicio ţară nu vă veţi mai cumpăra nimic dacă transformaţi în lei suma de pe bonul fiscal. La un restaurant nici prea-prea, nici foarte-foarte, veţi scoate din portofel cel puţin 10 euro pentru fiecare fel de mâncare, bani pe care la noi îi laşi pe o masă completă.

Cât despre bacşiş, mai toţi chelnerii se aşteaptă la ceva în plus. Localnicii lasă între 7 şi 13% din nota de plată, în funcţie, evident, de cum li s-au părut serviciile şi chelnerii.

Agua de Valencia

Agua de Valencia

Băuturi tradiţionale

La o masă nu are cum să lipsească un pahar cu… ceva. Spaniolii din zonă sunt recunoscuţi după vinurile regiunii. Există unele albe, precum Alto Turia sau Serrania, sau roşii, ca Requena, Utiel şi Campo de Lliria. Cava este un vin spumos care se face în regiune.

Pe lângă acestea, există şi băuturi tradiţionale care nu conţin alcool. Un exemplu este Agua de Valencia, un fel de fresh de portocale, sau horchata, care este o băutură albă realizată din planta numiă chufa, care se poate găsi doar pe lângă Valencia.

Pentru cei care nu pleacă din nicio destinaţie fără să încerce o cafea tradiţională, vă sfătuiesc să încercaţi Café del Temps, un espresso… pe gheaţă, care vă trezeşte imediat.

Pentru a vă face o idee despre tot ce înseamnă bucătărie tradiţională în Spania, trageţi cu ochiul şi la textul în care am povestit despre ce mâncăm şi bem în Barcelona. Chiar dacă unele preparate diferă de la regiune la regiune, cred că veţi reuşi să înţelegeţi mai multe despre ce se petrece în bucătăriile restaurantelor.

Voi ce preparat din Valencia aţi gustat şi care a fost cel care a fost pe placul vostru? 🙂

Surse foto: fred_v/ Flickr.com, FotoosVanRobin/ Flickr.com, emdot/ Flickr.com şi madcowk/ Flickr.com.

Resurse: iberianfoods.co.uk şi aboutvalencia.com.

Adauga un comentariu

Valencia
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica