De degustat prin Lisabona

fructe de mare

Fructe de mare şi cartofi prăjiţi

Cele mai multe restaurante din Lisabona sunt foarte mici, de tipul afacerilor mici de familie. Acestea sunt şi cele mai ieftine şi tot aici mâncarea este cea mai bună. De ce? Păi oamenii nu-şi permit să ofere clienţilor, şi aşa destul de puţini, un produs de o calitate îndoielnică, pentru că a doua oară nu mai trec pragul, deci nici profitul lor nu se măreşte.

Tot la aceste localuri micuţe, vei găsi de multe ori la intrare şi un anunţ cu “Pratos do dia” care nu este nimic altceva decât meniul zilei şi este de obicei mult mai ieftin decât orice altceva din meniu. E de încercat atunci când nu vreţi musai să vedeţi ce gust are nu-ştiu-ce alt preparat.

Ce mâncăm la Lisabona

Să trecem la lucruri mai concrete zic! Cum este gastronomia portugheză tradiţională? Este foarte asemănătoare cu bucătăria mediteraneană, foarte condimentată şi foarte bună, deci dacă sunteţi la dietă ar fi bine să vă reprogramaţi city break-ul pentru mai târziu pentru că o să vă fie destul de greu să vă abţineţi de la multe dintre felurile de mâncare.

Ardei foarte iuţi, ulei de măsline piper negru, scorţişoară şi şofran! Acestea sunt câteva dintre ingredientele pe care le conţin multe dintre specialităţile gătite de portughezi, cu greu veţi da de un fel care să nu conţină măcar unul dintre ingredientele de mai sus.

Cât despre cum este fiecare masă a zilei, la micul dejun o felie de pâine cu unt sau gem şi o cafea sunt de ajuns, dar prânzul este unul regesc, el durează şi două ore, semn că portughezii nu se grăbesc deloc, iar cina începe mereu după ora 20:00. Cam târziu, părerea mea…

bacalhau

Celebrul bacalhau

Portughezii nu au o zi în care să nu mănânce peşte şi fructe de mare, ba chiar cel mai cunoscut preparat al lor este bacalhau ce este, pe scurt, cod sărat şi pus la uscat. Am spus “pe scurt” pentru că există 365 de modalităţi prin care se poate prepara bacalhau… Impresionant, nu?

Un alt preparat foarte cunoscut este şi cozido a portuguesa, un ghiveci cu legume şi carne care se potriveşte de minune cu soupa do marisco, o supă cu fructe de mare. Apropo de supe, mai puteţi încerca şi sopa de pedra care, deşi se traduce supă de piatră, este un fel de ciorbă de fasole cu multe bucăţi de cârnaţi prin ea. Deja simţiţi cum puneţi kilograme pe voi numai citind acest text, aşa-i? 🙂

Ce mai mănâncă portughezii? Păi, când vor doar o gustare se înfruptă cu caracois, nişte melci mici care se mănâncă cu ajutorul unei furculiţe. Acest fel de mâncare îl puteţi găsi atât la restaurantele de lux, cât şi pe orice drum turistic, la tarabe.

Nu ar trebui să uit nici de pâine! Pentru că la toate cele de mai sus se adaugă şi pâinea, ba chiar portughezii au un fel de mâncare cu pâine. Serios, e un fel de tocăniţă cu bucăţi de pâine şi deşi nu sună deloc bine, ba chiar nici imaginea nu este una spectaculoasă, gustul este senzaţional. Tot legat de pâine, la anumite tarabe veţi găsi pâine cu cârnaţi, de încercat şi ea.

Gata cu felurile de mâncare pentru că deja am povestit despre prea multe.

Vinul este la mare căutare în Portugalia

Vinul este la mare căutare în Portugalia

Ce bem bun?

Ştiaţi că portughezii au avut multe influenţe asupra bucătăriei europene? Ei au fost cei care au adus în Europa tomatele, cartofii şi ceaiul, fără de care nu ne putem imagina viaţa de zi cu zi.

Trec de la tomate şi ceai la vin, pentru că în Portugalia vinul este băutura alcoolică cea mai cunoscută. Podgoriile cele mai cunoscute sunt cele din regiunea Duoro, care aduc un vin foarte aromat, iar cel mai cunoscut vin este vestitul Porto, care este foarte aromat. Tinta Roriz, Tinta Francesca, Touriga Nacional şi Bastardo, iar printre cele albe, Malvasia, Esgana Cão şi Rabigato. Acestea sunt cele mai gustoase şi cele mai cunoscute vinuri de Porto.

Un alt soi foarte popular este Madeira. Vinul se face prin încălzirea lui la 50 de grade Celsius, timp de aproximativ şase luni, pentru a stabiliza procesul de oxidare.

Secrete din restaurante

În Portugalia bacşişul este obligatoriu, adică e cam ca pe la noi, lumea se uită ciudat la voi dacă nu lăsaţi ceva în plus, bacşişul nefiind inclus în nota de plată.

tocanita de paine

Deşi arată ciudat, tocăniţa cu multă pâine este chiar gustoasă

Tot legat de restaurante, la începutul mesei, este posibil să aveţi pe masa couvert, adică nişte aperitive, care, odată consumate sau gustate, vor fi trecute pe nota de plată de la final. Nu sunt ele scumpe, dar dacă aveţi un buget fix, nu ar trebui să vă atingeţi de ele.

Zona Baixa este o zonă turistică, aşa că sfatul meu este să nu mergeţi la masă acolo. Sunt restaurante şi localuri turistice, unde preţurile sunt ridicate şi calitatea nu este direct proporţională cu preţul.

O zonă foarte ok este însă Chiado, unde veţi descoperi afacerile mici de familie de care vă povesteam la început. Mai puteţi încerca şi prin Bairro Alto, pentru că şi aici sunt restaurante tradiţionale ok.

Mai puteţi citi despre ce putem mânca şi bea bun la Lisabona şi pe viajoa.ro.

Voi ce aţi mâncat în Portugalia? Dar de băut, ce aţi băut?

Resurse: LonelyPlanet.com şi VirtualTourist.com.

Comentarii 1
  1. Pingback: Ce e de văzut în Lisabona

Adauga un comentariu
Lisabona
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica