Dacă eşti copil sau eşti romantic trebuie să ajungi la Paris

Catedrala Notre-Dame de Paris

În orice ordine vreţi voi, adică puteţi să aveţi suflet de copil sau chiar să fiţi copii, tot la Paris trebuie să mergeţi într-un city break! M-am tot ferit să scriu despre vestitul oraş din Franţa, pentru că mai toată lumea care a ieşit din ţară a făcut în aşa fel încât Parisul să fie pe lista de destinaţi. Acum însă nu am ce să fac. De ce? Cum aţi putut uita?! Păi nu e vară? Şi dacă e vară, parcă merită şi ei o ieşire în cel mai mare parc de distracţii al Europei? Eh?! Ştiam eu că sunteţi de acord cu mine. 🙂

Lăsând însă gluma la o parte, toţi copiii îşi doresc să ajungă la Disneyland. De fapt, dacă sunteţi sinceri, sunt convinsă că până şi voi vă doriţi să ajungeţi acolo, măcar pentru a-l vedea pe Popeye Marianul încă o dată (asta presupunând că aţi fost deja) sau să vă aventuraţi în unul dintre trenuleţele pe care doar acolo le puteţi găsi.

Pe lângă distracţia pentru cei mici, cred că nici nu mai este cazul să mai spun despre romantismul oraşului. Sunt mulţi “cârcotaşi” care spun că nu e chiar aşa, ba chiar că Parisul este un oraş de care ar cam trebui să ne ferim, pentru că, vezi Doamne, totul este mult prea comercial. Lăsând la o parte faptul că veţi da de români la fiecare pas, faptul că prin centru nu e tocmai… curăţenie lună, eu sunt convinsă că aceia dintre voi care vor să găsească cu adevărat spiritul Parisului o vor face indiferent de ceea ce văd în centrul oraşului. Trebuie să recunoaştem cu toţii odată pentru totdeauna că nu degeaba se află Parisul pe toate hărţile de călătorii, este un oraş al artei!

Când e de preferat să mergem?

Dacă întrebaţi pe oricine, veţi avea parte de un singur răspuns: “Parisul e de vizitat primăvara!” şi aici urmează o altă întrebare “Da’ de ce?” Teoretic, iarna, Franţa te primeşte cu multă ceaţă, ploaie şi alte fenomene meteorologice pe care nu ai vrea să le experimentezi în timpul unui city break, toamna de multe ori este destul de rece, mai ales în lunile octombrie şi noiembrie, vara toţi localnicii sunt plecaţi în vacanţe şi Parisul este doar pentru turişti, deci primăvara rămâne singurul anotimp pe care ai putea să-l alegi dacă eşti un turist pretenţios. Cu toate acestea, eu zic că şi pe timp de vară Parisul e o destinaţie excelentă pentru city break. Chiar dacă oraşul este un pic… gol. Asta nu poate să însemne decât: trafic suportabil, străzi mai goale, localuri mai libere şi tot aşa, deci ce ne putem dori mai mult? 🙂

Cum şi în cât timp ajungi la Paris?

Trei ore vi se pare mult? Cam atât durează un zbor direct de la Bucureşti către Paris. Cât costă? Dacă veţi achiziţiona acum un bilet de avion pentru finalul lunii iulie, preţul sare cu vreo 20 de euro de 100 euro. Dacă prindeţi o ofertă ori în cazul în care vă planificaţi un city break din timp, aveţi toate şansele să prindeţi super oferte, deci preţul să scadă semnificativ.

Pe lângă Paris sunt situate patru aeroporturi. Da, chiar dacă oraşele mari se mândresc de obicei cu două, Parisul este “mai cu moţ” şi are dublu!
Aeroportul Charles De Gaulle este printre cele mai mari aeroporturi din Franţa şi se situează la 25 km de Paris. El este utilizat mai mult şi mai mult de companiile low cost. Dacă aici vă lasă zborul vostru ar fi cazul să trageţi un ochi pe site-ul oficial al aeroportului.

Un alt aeroport, de data aceasta mult mai mic, este situat la 85 km de Paris şi se numeşte Beauvais. Aeroportul are un singur terminal şi ajungeţi aici mai ales dacă folosiţi serviciile Blue Air sau Wizz Air.

Al treilea aeroport, de data aceasta destul de mare, este Orly International Airport sau ORY, ce se situează la 14 km sud de Paris, lângă oraşul cu acelaşi nume.

Al patrulea aeroport din apropierea Parisului este Bourget, unde decolează în cele mai multe dintre cazuri doar avioanele private.

De la aeroport în centrul distracţiei

Gata cu poveştile despre aeroport! Până la urmă nimănui nu îi place să piardă timpul cu bagaje multe şi aşteptând prin aeroporturi, tocmai d’asta mai bine povestim despre transportul de la aeroport către centrul Parisului.

Din toate cele patru aeroporturi de mai sus veţi ajunge ori la Charles De Gaulle ori la Beauvais.

Să începem aşadar în ordine alfabetică. De la Charles De Gaulle taxiul până în inima Parisului vă uşurează buzunarul cu circa 50 de euro pe timp de zi şi dacă ajungeţi noaptea mai puneţi încă 10 euro peste asta. Scump, scump! Tocmai acesta este motivul pentru care mulţi turişti aleg autobuzul pus la dispoziţie de aeroport, autobuz care se opreşte pe unde vor călătorii, cu alte cuvinte îi spui şoferului de la bun început unde vrei să ajungi şi el îşi face o hartă cu locurile unde staţionează. Călătoria durează ceva mai mult, de fapt aproape dublu: de la 40 de minute, cam cât faci cu taxiul până în buricul târgului, cu autobuzul faci şi 75 de minute. Apropo, pentru a putea lua acest autobuz ar trebui să-ţi faci rezervare cu 2 zile înainte de a ajunge în Paris. Cum rezervi un bilet? Suni la 0145385572. Nu vă faceţi griji, toţi cei care răspund la telefon vorbesc engleza. Pentru că mai sunt cel puţin 10 modalităţi de a ajuns de la aeroport la hotel sau la un obiectiv turistic, vă las mai bine cu toandfromtheairport.com, unde veţi găsi mai multe opţiuni pentru transportul în comun de la aeroportul Charles De Gaulle.

De la aeroportul Beauvais până în centrul Parisului taxiul este mult mai scump. Bine, e şi normal, pentru că distanţa este şi ea mult mai mare: de la 25 de km (distanţa de la aeroportul Charles De Gaulle până în centru) la peste 80 km.

Dacă vreţi să alegeţi un mijloc de transport în comun de preferat este să alegeţi chiar autobuzul oferit de aeroport. Pe website-ul oficial al aeroportului veţi găsi şi informaţii clare privitoare la orarul autobuzului.

Din metroul parizian

 

Parisul la pas…

La pas în metrou adică, pentru că oraşul este mult prea mare şi dacă vreţi să apucaţi să şi vizitaţi ceva în timpul unui city break trebuie să vă mişcaţi cât de repede puteţi. De închiriat o maşină nu vă sfătuiesc: Parisul este un oraş mereu aglomerat, cu parcări scumpe şi cu ambuteiaje frecvente, nimeni nu vrea să-şi transforme city brek-ul în unul stresant.

Vorbim doar despre metrou, pentru că este, ca şi în Bucureşti de altfel, singurul mijloc de transport în comun sigur şi care te asigură că ajungi la o anumită oră într-un anume loc din oraş.

Metroul parizian are 16 linii mai bine de 200 de kilometri de şine, fiind unul dintre cele mai vechi din lume, inaugurat prin 1900. Nu vă speriaţi că vă veţi pierde în el, la fiecare ghişeu puteţi cere o hartă a metroului şi dacă aveţi o imprimantă la îndemână printaţi harta metroului din Paris.

Ca şi la noi, intrarea în staţiile de metrou este marcată cu un mare M, dar spre deosebire de al nostru, cel din Paris este pe galben. Metroul circulă zilnic, de la 6:00 la miezul nopţii, vinerea şi sâmbăta programul fiind prelungit până la 2:15. Un bilet costă 1.60 euro şi dacă vreţi să faceţi mici economii puteţi cumpăra o cartelă cu 10 călătorii la un pic peste 11 euro. Interesant este că spre deosebire de o cartelă de metrou “românească” ce nu mai este valabilă odată ce aţi folosit-o o dată, cartela din Paris este valabilă timp de jumătate de oră după ce aţi comportat-o. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, aţi folosit biletul la 11:00 şi la 11:20 vă daţi seama că mai trebuie să faceţi o călătorie cu metroul sau cu autobuzul (pentru că biletul cumpărat la metrou este valabil şi pe multe dintre autobuze/trenuri/tramvaie) nu va mai trebui să cumpăraţi altul.

Încă ceva: există şi un permis turistic. Se numeste Paris Visite şi poate fi achiziţionat pentru o zi, două, trei ori cinci. Permisul este personalizat să zicem… în sensul că el poate conţine anumite zone care vă interesează şi nu va fi valabil pentru toate staţiile de metrou.

Cei mici de până la 11 ani călătoresc la jumătate de preţ cu orice mijloc de transport în comun, iar pentru piticii de până în 4 ani nu plătiţi nimic.

Dacă tot vorbesc despre transport, nu am cum să nu vă spun despre trenurile RER. Sunt cinci rute (A, B, C, D şi E) şi, ca şi metroul, circula de la 6:00 la miezul nopţii. Singurele diferenţe sunt distanţele pe care le parcurge un tren RER, care sunt mult mai mari comparativ cu cele ale metroului normal.

Unde stai şi cât plăteşti pe cazare

La un hotel de trei stele, destul de aproape de centrul Parisului, adică la maxim un kilometru de centru, două persoane vor plăti amândouă în jur de 400 de euro pentru trei nopţi de cazare la mijloc de iulie. Suma de bani nu este una mică deloc, dar ea este cea oferită de booking.com. Dacă o să vă faceţi o rezervare printr-o agenţie de la noi, cu siguranţă că veţi beneficia de un preţ cu muuult mai mic şi dacă mai puneţi la socoteală faptul că există la tot pasul hosteluri care nu oferă luxul unui hotel de trei stele, dar la cât o să staţi în cameră nici nu ştiu dacă mai contează foarte mult care sunt condiţiile de cazare. Bine, strictul necesar şi un pic în plus (doar e vacanţă) însă se poate renunţa cu uşurinţă la alte beneficii mai mult sau mai puţin utile precum barul în cameră şi room service-ul, nu? 😛

Important de ştiu pentru cei care nu au ajuns până acum la Paris: camerele sunt destul de mici. Dacă mergeţi în cuplu, eu zic că o cameră la hotel este mai mult decât suficient. Dacă aveţi şi un copil (apropo, puteţi cere la recepţie pat pentru copil, cele mai multe dintre hoteluri au astfel de servicii) să zicem că este ok, dar dacă familia voastră este formată din patru persoane sau mai mult, ar fi cazul să vă închiriaţi două camere.

Există însă şi posibilitatea să alegeţi un apartament. Preţurile sunt cam la fel, adică pentru un apartament de două camere veţi scoate din buzunar cam cât pentru două camere de hotel, dar există multe alte beneficii precum faptul că aveţi la dispoziţie o bucătărie sau balcon ori puteţi reuşi chiar să găsiţi o zonă mai aproape de centrul Parisului cu aceşti bani.

Siguranţa turiştilor

Nu putem spune că turiştii îşi pot lăsa bagajele nepăzite în staţiile metroului pentru că nu se va întâmpla nimic cu ele, dar nici că sunteţi vânaţi la orice pas de răufăcători. Ca în orice alt oraş turistic sunt frecvente cazurile hoţilor de buzunare.

Zone mai rău famate ar fi staţiile de metrou Les Halles, Chatelet, Gare du Nord şi Stalingrad, doar pe timpul nopţii şi suburbiile (ca în orice alt praş din Europa) din nou după lăsarea nopţii.

Bine de ştiu!

Primul şoc probabil că o să-l aveţi atunci când veţi realiza că nu mulţi franceză cunosc engleza… aşadar câteva cuvinte sau fraze utile ar fi vine să vă notaţi de acasă în franceză.

“Şocul cu numărul 2” va fi atunci când veţi cunoaşte pe cineva şi veţi fi pupaţi de… 4 ori. De două ori pe fiecare obraz! Persoana respectivă nu vă place mai mult, ci doar respectă tradiţia. A, apropo de asta francezii nu sunt tocmai calzi cu persoanele pe care nu le cunosc, aşadar dacă cineva te-a ajutat asta nu înseamnă că trebuie să săruţi de 4 ori persoana cu pricina, mai bine te-ai limita la o strângere de mână şi un zâmbet larg.

Info utile

  • Ţară: Franţa Franţa
  • Regiunie: Île-de-France
  • Subdiviziuni: 20 Arondismente
  • Primar: Bertrand Delanoë (ales 2008)
  • Suprafaţă oraş: 86,9 km²
  • Suprafaţă urbană: 2723 km²
  • Suprafaţă metropolitană: 14518,3 km²
  • Populaţie (2007)
    • Oraş: 2.193.031 locuitori
    • Densitate: 24.948 loc./km²
    • Urbană: 10.142.825
    • Metropolitan: 12.672.000
  • Fus orar: CET (UTC+1)
  • Ora de vară (DST): CEST (UTC+2)

Centre de informare turistică

În Paris nu e greu să te pierzi ca şi turist. Nu vreau să vă îngrijorez, dar e bine de ţinut mereu la îndemână numărul de telefon de la o companie de taxi (Alpha Taxis 0145858585, Artaxi 0142035050, Les Taxis Bleus 0149361010, Taxis G7 0147394739, Taxis 7000 0142700042 – la alegere, toate sunt serioase). În plus, ca la fiecare city break pe care îl faceţi e bine să ştiţi şi de existenţa unor centre de informare turistică. Nu pentru că aţi rămas în pană de idei cu privire la ce aţi mai putea vizita în Franţa (să fim serioşi, asta e chiar imposibil să se întâmple) ci pentru că la centrele de informare puteţi găsi o groază de alte informaţii utile şi puteţi cere sfaturi cu privire la tot ce vă trece prin cap.

Să nu mai spun faptul că tot la centre veţi fi siguri că veţi găsi pe cineva care să vorbească engleza. Le găsiţi listate frumos pe parisinfo.com noi vă oferim doar două dintre ele: centrul Pyramides şi cel de la Gare de Lyon, care se află la capătul opus al oraşului.

Apus în Paris

 

Istoria Parisului

Nu vă imaginaţi că vom începe, ca la ora de istorie, să explicăm ce s-a petrecut de-a lungul anilor în Paris. 😀

Vă spunem doar că a devenit capitala regatului francez a lui Clovis în 508, fiind de asemenea principalul centru economic, cultural şi politic al Franţei medievale şi moderne.

Cunoscut ca fiind „Oraşul luminilor“, noi spunem că îşi merită denumirea pe deplin, fiind una dintre cele mai cunocute destinaţii turistice. În plus, este unul dintre acele oraşe, unde, la final de city break, nu pleci cu senzaţia că nu ai cunoscut obiceiurile localnicilor, ci, dimpotrivă, „faceţi cunoştinţă” cu personalitatea localnicilor încă din primele minute petrecute în Paris.

Dacă nu aţi fost până acum în Paris staţi pe lângă noi, pentru că zilele viitoare “îl luăm la puricat” şi vom vorbi despre atracţii turistice importante, puncte de interes inedite, tradiţii şi festivaluri, mâncare tradiţională sau distracţii pentru copii şi copiii mai mari. Dacă aţi fost în Paris şi aveţi mai multe informaţii decât avem noi, aşteptăm cu mare drag completări prin comentarii.

Care e primul cuvânt care vă trece prin cap când vă gândiţi la Paris?

Surse foto: Vitamindave/ Flickr.com, gcattiaux/ Flickr.com şi chris-yunker/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi parisinfo.com.

Adauga un comentariu