Cum ne putem distra în Salzburg, shopping şi evenimente

Scena Festivalului de Paşte din Salzburg

Scena Festivalului de Paşte din Salzburg

Până în acest moment am avut o săptămână foarte încărcată în city break-ul din Salzburg deoarece am ştiu ce anume să urmărim în vacanţa noastră la austrieci. E drept că este posibil să fim un pic obosiţi de atâta alergat pe la cele mai importante obiective turistice ale oraşului sau pe la atracţiile inedite pe care Salzburgul le are de oferit, dar nu avem totuşi de ce să ne plângem, o vacanţă bogată este până la urmă o vacanţă reuşită, nu-i aşa? După colindat, plimbat şi cunoscut părţile interesante ale oraşului am decis că nu ar strica dacă am lua aminte la ce spun bucătăresele din oraş. Tocmai din acest motiv am învăţat o groază despre ce putem mânca în Salzburg, cum stă treaba cu preparate culinare în oraşul austriac, şi mai ales ce istorie gastronomică se „ascunde” în această arie urbană cu adevărat frumoasă. Spuneam la început că este posibil să fi obosit de atâtea activităţi, dar totuşi vă spun că nu prea avem voie să facem asta. Salzburg este un oraş dinamic şi foarte primitor, tocmai de aceea trebuie să îi intrăm în ritm şi vorba aceea, „if you can’t beat them, join them”. Astăzi vom aborda partea cea mai distractivă din city break-ul nostru şi vom vedea cam ce moduri de petrecere a timpului există în acest orăşel cu excepţia vizitelor la muzee sau a treburilor de turist în general. Partea bună a acestui oraş este că are de toate planificate la capitolul evenimente, iar shopping-ul nu e nici pe departe rău. Cu alte cuvinte, avem de toate în Salzburg, şi mişcare, şi shopping, şi muzică bună şi evenimente geniale. Haideţi să conturăm aşadar cu ce şi cum ne putem distra în oraşul austriac.

Muzică pe pâine în Salzburg

Nu puteam să las la o partea partea muzicală în amalgamul nostru de distracţie din Salzburg. E drept că, şi asta ştiţi din articolele trecute, Salzburg este locul de naştere al lui Mozart, iar oraşul chiar nu se dezminte atunci când vine vorba de muzică bună, deci atenţie melomani! Tocmai de aceea am vrut mai întăi să vă spun despre Salzburger Festspiele sau Festivalul Salzburg. Ce se face la acest festival? Ei bine se cântă dragilor, dar aici chiar se cântă. Festivalul de la Salzburg este un eveniment important de muzică şi teatru organizat pentru prima dată în 1920. Acesta are loc in fiecare vară pentru cinci săptămâni consecutiv începând de la sfârşitul lunii iulie. Festivalurile de muzică au avut loc la intervale neregulate în Salzburg încă din 1877 cu ajutorul Fundaţiei International Mozarteum Foundation.

Cum a început povestea acestui eveniment? Destul de frumos aş putea spune, pentru că în 1917, Frederick Gehmacher şi Heinrich Damisch au organizat anual un festival care purta numele de Festivalul de la Salzburg. Aproape de 1918 renaşterea festivalului a fost sustinută de către cinci oameni, acum consideraţi ca fondatori ai evenimentului. Este vorba despre poetul şi dramaturgul Hugo von Hofmannsthal, compozitorul Richard Strauss, designerul Alfred Roller, dirijorul Franz Schalk şi directorul Max Reinhardt. Anual festivalul acesta atrage „lumea bună” a muzicii internaţionale, iar spectatorii nu pleacă niciodată dezamăgiţi de la vreo ediţie. Atenţie însă, pentru că este un eveniment dedicat muzicii clasice şi chiar simfonice. totuşi chiar dacă nu vă place acest gen, eu vă sfătuiesc să îi acordaţi o şansă.

Festivalul de Paşte din Salzburg

Pentru că tot a fost Paştele de curând şi pe la noi e important să ştiţi că dacă vă prinde această sărbătoare prin oraşul austriac există aici şi un festival dedicat special Paştelui. După cum se poate observa şi din denumirea acestuia, festivalul vine să celebreze sărbătoarea. Salzburg Easter Festival este un festival anual de operă şi muzică clasică ce se desfăşoară în oraş în timpul săptămânii de Paşti. Herbert von Karajan a fondat acest festival în 1967 ca un mijloc de a extinde tradiţionalul Festivalul de la Salzburg, cel de care vă spuneam mai sus. Festivalul de Paşti prezintă producţii importante şi opere muzicale împreună cu lucrari din repertoriul orchestral al Festspielhaus Grosses. Pentru cea mai mare parte din istoria festivalului, orchestra rezidentă a Festivalului de Paşti a fost cea a Filarmonicii din Berlin. Şi acest festival este un alt eveniment ce chiar merită „vizitat”. În fiecare an oamenii iubitori de muzică frumoasă chiar se înghesuie să vină aici.

Artă şi bună dispoziţie la Academia de Arte din Salzburg

Unul dintre artistii care participa la

Unul dintre artiştii care participă la

Dacă e rost de artă sigur o vei găsi în Salzburg. În fiecare an aproximativ 500 de studenţi şi artişti din întreaga lume se întâlnesc în Salzburg pentru a „pune în practică” artă”. Scopul acestei academii este acela de a explora abordări diferite la toate formele de arte vizuale. Elevii se bucură de o înaltă calitate de formare şi pot învăţa o serie de tehnici artistice, de la cele tradiţionale la cele mai recente stiluri avant-garde. Academia „îşi deschide porţile” în lunile iulie şi august, programul incluzând cursuri de pictură, desen, grafică, gravură, arhitectură, sculptură, design, bijuterii hand-made, sculptură în piatră, fotografie şi artă video. Academia Internationala din Salzburg este una dintre cele mai vechi instituţii de acest gen din Europa. Tinerele talente, muzicienii, artiştii profesionişti, artiştii amatori şi profesorii au o oportunitate excelentă de a continua educaţia lor şi de a-şi dezvolta abilităţile lor. Cursurile sunt predate de instructori internationali de renume şi oferă un program diversificat într-o varietate de discipline. Lunga tradiţie de excelenţă a dat cursurilor de vară de la Salzburg de o reputaţie remarcabilă în jurul lumii.

Unde facem shopping în Salzburg?

Ca orice oraş care se respectă, Salzburgul nu are magazinele bune răspândite pe suprafaţa întregului oraş ca şi cum ar fi un obor mize. Ba din contră, în Salzburg dacă îţi vine pofta de făcut cumpărături trebuie să urmăreşti anumite zone în care poţi găsi produse de calitate, dar şi preţuri pe măsură. De altfel, de ce să nu te încumeţi şi la o sesiune de shopping? Indiferent de ce city break parcurgi este frumos să încerci să înţelegi cam cum este „cultura shoppingului” şi peste hotare, dar pe deasupra shoppingul poate fi folosit drept pretext şi pentru câteva cumpărături pentru cei dragi de acasă. Ştiţi voi la ce mă refer, suveniruri, amintiri şi ceva atenţii pentru rude, prieteni sau familie. O experienţă unică pe tărâmul cumpărăturilor vă aşteaptă în Salzburg dacă ştiţi unde să căutaţi, asta după cum spuneam mai sus. O varietate de magazine bune pot fi găsite în oraşul vechi, adică în partea Centrului Vechi din Salzburg, pe aleile: Judengasse şi Getreidegasse sau în pasajele de trecere tradiţionale. Atenţie mare la buticurile tradiţionale din Salzburg deoarece aici preţurile sunt un pic mai mari, dar adevărul este că ai şi produse de calitate pe mână. Salzburgul mai vine cu ceva fain la capitolul shopping. În orăşelul acesta există unul dintre cele mai celebre shopping center-uri din Europa. Acesta se numeşte Europark şi are cam 130 de magazine în care poţi intra zilnic, vorba aceea bani de cheltuit să ai.

Strada Getreidegasse din Salzburg, una dintre cele mai bune locatii pentru shopping

Strada Getreidegasse din Salzburg, una dintre cele mai bune locaţii pentru shopping

Centrul istoric al oraşului Salzburg este un loc plin de viaţă pentru întâlniri totodată. Aici oamenii trăiesc şi lucrează în oraşul vechi şi dau o notă de tradiţionalitate acestei părţi a oraşului. Mulţi comercianţi cu vechime au buticurile sau magazinele situate în apropiere de Getreidegasse. Brutării, cojocării, producători de băuturi alcoolice, ţesătorii, cofetării, croitorii, meşteşugării şi multe alte fel de magazine reuşesc umple străzile înguste ale centrului din Salzburg. Datorită lor patrimoniul comercial de aici este foarte bogat şi printre aceste magazinaşe se numără unele chiar celebre cum ar fi: librăria „Mora” pe Residence Square, farmacia veche a Arhiepiscopiei din piaţa, Ciocolateria Holzermayr, Brutăria „Sf. Petru”, magazinul de bijuterii Anton Koppenwallner. Magazinele sunt deschise de obicei de luni până vineri de la 10:00 la 18:00, iar sâmbăta de la 10:00 la 17:00. Anumite magazine mai micute, adică în general cele pentru suveniruri deschid de la ora 8:00 dar au apoi pauză de masa pentru una sau două. Legat de buticurile de suveniruri, trebuie să ştiţi că unele au deschis şi duminica sau chiar şi de sărbători. Magazinele din incinta complexului Europark, de care v-am spus ceva mai sus, au deschis de luni ăână joi de la 09:00 la 19:30, iar vinerea de la de la 9:00 la 21:00, în timp ce sâmbătă acestea sunt deschise de la 9:00 la 18:00.

Buuuuun! Cam asta a fost în mare şi cu distracţia. Mai avem doar o singură zi din city break-ul nostru în Salzburg, zi în care vom rememora, aşa că ne vedem mâine.

Cum vi se pare Salzburg ca şi city break în general?

Surse foto: Salzburg Ester Festival/ Facebook.com, International Summer Academy of Fine Arts in Salzburg/ Facebook.com şi Trishhhh/ Flickr.com.

Resurse: visit-salzburg.net şi tripadvisor.com

Adauga un comentariu

Salzburg
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica