Cum ne distrăm în Valencia

Asa arata orasul in timpul festivalului Tomatina

Aşa arată oraşul în timpul festivalului Tomatina

Spaniolii din Valencia se bucură an de an de atât de multe festivaluri tradiționale, că oricine ar fi invidios, serios, localitatea este cunoscută în întreaga lume drept unul dintre orașele colorate, cu multe petreceri care au intrat în istorie și credeți-mă că atunci când se distrează spaniolii nu se joacă, în sensul că niciun spectacol nu se termină fără dansuri și focuri de artificii.

Nu vreau să mă încurc în festivaluri, sunt foarte multe și am încercat să le adun pe cele mai mari dintre acestea pentru a vă face o idee despre ce povestesc, așa că am întocmit o listă cu perioada în care acestea au loc și cu o descriere scurtă a lor.

  • Las Fallas – 15-19 martie – este cel mai cunoscut festival care are loc în Valencia, mulți dintre turiști vin aici an de an doar pentru a lua parte la această sărbătoare. Pe 15 martie sute de monumente de lemn și carton (care se numesc “fallas”) ajung pe străzile din Valencia și rămân aici, printre dansuri bune și muzică și mai bună, până când, în Noaptea Focului (ultima zi de festival) acestea se ard. Monumentele satirizează tot felul de întâmplări locale, iar cei care ajung la festival și nu-și dau seama exact despre ce este vorba pot întreba pe oricine pentru că li se va explica pe îndelete care ce întâmplare satirizează. Pe lângă aceste expoziții stradale, peste tot au loc concerte, spectacole, dansuri sau expoziții.
  • La Semana Santa sau Săptămâna Sfântă – prima zi de Paște este momentul în care localnicii se adună pentru Sfânta Întâlnire sau, așa cum îi spun spaniolii, Santo Encuentro. Această întâlnire nu este una fără zgomot, ci dimpotrivă, străzile orașului sunt pline de tobe, muzică ce se cântă atât din stradă, cât și de la ferestrele oamenilor.
  • Corpus – a doua sau a treia duminică de iunie – este o altă sărbătoare cu iz religios. Oamenii din împrejurimi mărșăluiesc, dar acest marș este unul special, întrucât participanții sunt costumați în personaje din Biblie și vedetele marșului sunt Gigantes y Cabezudos, adică oameni care merg pe niște picioroange.
  • O plaja din Valencia

    O plajă din Valencia

  • Noaptea Sfântului Ion – 23 iunie – este denumită de fapt Noaptea Vrăjitoarelor și se spune că în această noapte trebuie ca picioarele tale să intre în mare pentru a ți se împlini dorințele tot anul. Cu multe focuri de tabără, spectacole și picnicuri, plajele devin locuri de sărbătoare pentru toți localnicii și turiștii din Valencia.
  • Tomatina – 27 august – o mare bătaie cu roșii cunoscută la nivel mondial. Totul începe cu o împușcătură și se termină cu apă aruncată peste străzi, oameni și clădiri, pentru a șterge orice urmă de… tomate.

Mai sunt foarte multe sărbători sau festivaluri tradiționale în Valencia, dar am încercat să vi le prezint pe cele mai importante dintre acestea. 🙂

Unde mergem la plajă

Valencia nu înseamnă doar atracții turistice și evenimente, ci și bălăceală în Marea Mediterană. Orașul este plin de locuri unde oamenii stau la soare. Cea mai apropiată plajă de oraș este cea care se numește Playa las Arenas sau Cabanyal, plină fiind de localuri tradiționale și restaurante care te îmbie cu aromele lor.

Cea mai cunoscută plajă din Valencia este însă Malvarossa, luată cu asalt de localnici mai ales la final de săptămână, iar de vă doriți una mai retrasă și ceva mai mare puteți încerca Playa de Petacona.

Mercado Central

Mercado Central

Shopping

În centrul istoric al Valenciei veți găsi foarte multe magazine cu tot felul de obiecte tradiționale care se pot transforma în cadouri perfecte pentru prietenii care au rămas acasă. Piața Centrală sau Mercado Central este un loc de unde vă puteți cumpăra mai orice… de la mâncare, bucate tradiționale sau chiar și diverse obiecte pentru decor.

Mare atenție însă, cele mai multe dintre magazine sunt închise între orele 13:00-14:00 și 16:30, pentru că spaniolii sunt în pauza de… somn. Da, după masa de prânz spaniolii au și una de siestă.

Noi punem punct la distracție și vă lăsăm pe voi să ne povestiți cum v-ați distrat în Valencia.

Surse foto: Viajar24h.com/ Flickr.com, OliverN5/ Flickr.com și jadis1958/ Flickr.com.

Resurse: tripadvisor.com și lonelyplanet.com.

Adauga un comentariu