Citybreak mediteranean la Marsilia

1

Marsilia văzut de sus

Săptămâna aceasta o să ne aventurăm serios într-o destinaţie cu iz mediteranean unde ne vom simţi mai mult decât bine. Mergem cu toţii în Marsilia dragilor pe unde vom cunoaşte mai multe despre cultura, arta şi gastronomia franceză din provincia Alpi-Coasta de Azur. Marsilia este al doilea oraş ca şi mărime din Franţa aflat pe coasta Mediteranei în vechea provincie franceză Provence. Are o populaţie de 820.900 locuitori, care ajunge la peste 1.550.000 în partea urbană numită Marsilia-Aix-en-Provence. A fost fondată de greci cu mult mult timp în urmă, adică prin secolul VII î.Hr. A trecut în subordinea romanilor în 49 î.Hr. Vechiul nume grecesc e Massilía, de la Mασα (citit masa), care semnifică “jertfă”. Orăşelul acesta este un amestec de căsuţe drăgute cu iz portuar, pentru că apropo Marsilia este cel mai mare port comercial din această zonă a Franţei. Viaţa este destul de boemă prin aceste părţi, iar lumea de aici duce o rutină nu plictisitoare ci chiar liniştitoare, uşoară, plăcută. Aproape tot timpul se simte briza mării, iar pentru cei care iubesc marea le va fi foarte uşor să se îndrăgostească de zonă.

Pe parcursul anilor oraşul a tot fost o pepinieră de personalităţi ale Franţei şi ca să vă reîmprospătăm memoria vă aliniem câţiva cum ar fi: Zinedine Zidane, Robert Manzon, Elie Bayol, Mathieu Flamini sau Sebastien Grosjean.

Când ţine vremea cu noi în Marsilia

Haide că nu e greu să va imaginaţi cam ce tip de climă are Marsilia. Bineînţeles climă mediteraneană cu ierni friguroase şi veri destul de călduroase. Cele mai reci luni ale anului sunt Ianuarie şi Februarie, cu temperaturi de 8 sau 9 grade Celsius. De cealaltă parte, cele mai călduroase luni ale anului sunt Iulie şi August, când termometrul ajunge la 29-30 de grade Celsius. Temperatura medie pe timp de vară este de 23 sau 24 grade, iar maximele ajung la 30-31. Cea mai scăzută temperatură din Marsilia a fost de 3 grade Celsius. În Marsilia trebuie să aveţi în vedere Mistralul. Ce e Mistralul ăsta? Păi un vânt destul de puternic pe timp de iarnă. Acum să analizăm: cel mai bine pentru voi ar fi să vizitaţi Marsilia pe timp de vară, e călduţ e okei şi poţi face şi plajă plus o baie în mare.

temp-medii-Marsilia,Franta

Temperaturi medii Marsilia

Cât ne costă cazarea?

Ia să vedem noi acum pe unde ar fi bine să ne cazăm şi câţi bani ar trebui să cheltuim pentru o cazare decentă. Banii pe care îi vom scoate din buzunar nu ar trebui să fie într-o sumă foarte mare, pentru că avem nevoie de ei şi la alte cheltuieli. M-am uitat pe booking.com şi uite pentru o şedere de pe 20 până pe 23 Iulie pentru o cameră dublă ar trebui să cheltuim cam 250-300 de euro pe noapte, unde avem inclus şi micul dejun. Preţul de care vă vorbesc se referă la un hotel de trei stele, dar nu uitaţi că dacă apelaţi la vreo agenţie de la noi sunt şanse foarte mari să scoateţi un preţ mult mult mai bun.

Cum ajungem în Marsilia?

Acum că tot suntem la transport haide să vorbim despre care este cea mai eficientă cale de a ajunge în Marsilia. După cum ştiţi şi din celelalte citybreak-uri aveţi de ales între tren, maşină şi avion. Trenul nu cred că este deloc o opţiune. Sunt cam 2277 de km de parcurs, iar tren direct din Bucureşti până în Marsilia eu nu am găsit să existe. În plus să ştiţi că dacă vă încăpăţânaţi totuşi să alegeţi trenul pentru a merge la Marisilia aveţi de schimbat foarte multe trenuri prin diverse ţări.

Cumulat, ca şi timp, nu cred că partea feroviară v-ar ajuta prea mult, deci mai bine nu. Să luaţi maşina personală sau microbuzul ar mai fi o soluţie, dar din nou eu înclin să spun “neah”. Deci să recapitulăm, distanţa din România (Bucureşti) până în Franţa (Marsilia) este de 2277 km. Buun! Asta înseamnă că o foarte mare bucată de timă ar trebui să staţi în maşină. Plus că mai adăugăm şi ore de condus dacă mergeţi cu maşina personală.Dacă luaţi microbuzul din nou o să staţi destul de mult timp pe drumuri şi la costuri destul de ridicate pentru gradul de confort psihic şi chiar fizic. Ca şi la partea cu luatul trenului eu înclin să spun şi la aspectul “hai să mergem cu maşina la Marsilia” un al “neah”.

Avionul poate fi salvarea voastră pentru partea de transport către Marsilia. Ca şi preţuri şi nivel de confort această opţiune este mult mai bună comparativ cu celelalte. Cel mai ieftin zbor, care include o escală, de la Bucureşti la Marsilia este cel de la Tarom pentru care veţi plăti 630 de euro. Durata zborului este de aproximativ două ore, două ore şi ceva.

2

Transport în comun prin Marsilia

Transport de la aeroport şi prin oraş

MRS este numele aeroportului din Marsilia, iar acesta se află la 27 de km distanţă de centrul oraşului, întradevăr o distanţă cam măricică. Cum putem ajunge de aici în “miezul” Marsiliei? Păi există câteva autobuzuri care preiau turiştii din aeroport şi îi duc chiar în oraş. Acestea circulă cam din 20 în 20 de minute. Costurile pentru aceste curse sunt de 8.50 de euro per bilet, aşa că ar fi bine să aveţi bănuţi mărunţi pregătiţi.

  • De la aeroport la Gara Sfântul Charles între 05:10 şi 00:10
  • De la Gara Sfântul Charles la aeroport între 04:30 şi 23:30

Transportul în Marsilia este asigurat prin intermediul autobuzelor a metroului şi a tramvaielor. Sistemul de taxare este super eficient pentru oricine, deoarece un bilet pe oricare dintre cele trei precizate mai sus costă 1.7 euro oriunde ai merge. Aveţi posibilitatea să cumpăraţi şi bilete valabile 24 de ore pentru 4.5 euro, sau unele valabile pentru 3 zile la un preţ de 10 euro.

Biletele pentru metrou pot fi cumpărate din staţii unde există ghişee cu însemnul “RTM”, pentru tichetele de autobuz achiziţionarea poate fi făcută direct de la şoferul acestora, ca şi la tramvaie de altfel. Atât autobuzele cât şi tramvaiele sunt dotate cu aparate de aer condiţionat, aşa că nici nu veţi suporta căldura vara, dar nici nu vă va fi frig iarna. Ar fi bine totuşi să nu încercaţi să circulaţi fără bilet pentru că în Marsilia controalele sunt destul de dese pe mijloacele de transport şi ar fi păcat să încasaţi vreo amendă pe loc. Oricum nu vă temeţi este destul de simplu să vă descurcaţi prin Marsilia când vine vorba de transportul în comun.

Mare grijă totuşi la taximetrişti, deoarece au prostul obicei de a vă taxa prea mult dacă îşi dau seama de faptul că nu sunteţi din localitate. Oricum asta se practică peste tot, deci nici în Marsilia nu găsiţi excepţia.

Centre de informare turistică

Oraş nou deci oportunităţi de confuzie şi haos pentru un turist. Marsilia este un oraş destul de mare în care te poţi pierde cu uşurinţă. Cel mai bine este să te pricepi să vorbeşti engleza, fiindca prin intermediul acestei limbi de circulaţie internaţională poate poate vei obţine ceva indicaţii utile pentru tine. În Marsilia însă nu ştiu dacă vei avea prea mare succes. În general francezii nu sunt prea încântaţi de engleză, pentru că deh au avut atâtea diferenţe cu vecinii de peste Canalul Mânecii. Deci ce poţi face pentru a obţine informaţii rapide despre un oraş pe care nu îl cunoşti? Cel mai bine ar fi să cauţi un centru de informare turistică, sau cum îmi place mie să îl numesc: raiul turistului. Un bun centru de informare turistica din Marsilia este Centrul Congres. De aici puteţi lua informaţii bune pentru citybreak-ul vostru.

Oricând o hartă te poate ajuta să te descurci mai bine într-un oraş pe care nu îl cunoşti. Marsilia poate fi destul de alambicat dacă eşti pentru prima dată aici, iar harta turistică a oraşului îţi dezleagă practic misterele străduţelor, a zonei şi a ungherelor urbane.

3

Criminalitatea este redusă în Marsilia

Siguranţa turiştilor

Ca în orice oraş nou pentru un turist Marsilia poate fi o provocare dacă ne referim la siguranţă. Criminalitatea este destul de scăzută aici, iar hoţii de buzunare există, dar nu e nevoie să fiţi tot timpul cu mâinile prin buzunar pentru a vă simţi în siguranţă. Recomandarea noastră este să fiţi calmi şi să vă purtaţi natural. Încercaţi să evitaţi cartierele mai mărginaşe, fiindcă aici întradevăr siguranţa turiştilor este ceva mai scăzută. Centrul oraşului este sigur pentru oricine, deci nu numai pentru turişti, metroul este curat, străzile la fel, iar plimbările pe orice străduţi sigur nu se va lăsa cu furturi. Este recomandat totuşi să nu scoateţi bunuri de valoare la vedere cum ar fi telefoane mobile scumpe, portofelul sau bijuterii care să ia ochii. În principiu dacă vă purtaţi normal nu veţi păţi nimic, deci în Marsilia puteţi să staţi liniştiţi!

    Info

  • Ţară: Franţa
  • Regiunea: Provence-Alpi-Coasta de Azur
  • Departament: Bouches-du-Rhône
  • Primar: Jean-Claude Gaudin
  • Suprafaţă: 240.62 km²
  • Altitudine: 0m – 640 m.d.m.
  • Populaţie: 852.395 locuitori
  • Densitate: 3,412 loc./km²

Puţin din istoria Marsiliei

Nu ştiu dacă vouă vă place istoria, însă mie mi se pare un capitol foarte delicios al unui oraş. Marsilia a fost evanghelizată începând cu secolul I. Potrivit legendei, predicator ar fi fost Lazăr, Marta şi Maria, cei trei fraţi prieteni de ai lui Iisus Hristos. În secolul IV se stabileşte la Marsilia monahul Sfântul Ioan Casian, de origine din Dobrogea, şi pune pe picioare monahismul galic. Acesta s-a născut în anul 365 într-o aşezare situată la gurile Dunării. A fost călugăr al Betleem, călugăr pelerin în Egipt, diacon la biserica Saint-Jean-Chrysostome în Constantinopole, preot la Roma. În primăvara anului 416, el ajunge la Marsilia şi se stabileşte acolo. Construişte o criptă peste mormintele a doi martiri pentru a sarbatorii Euharistia. Era un obicei ai Bisericii sa alature sarbatoarea Sacrificiului lui Iisus cu sărbătoarea sacrificiului celor care au murit pentru El, iar mormintele pe care se ţine slujba erau întotdeauna ale unor martiri. Absida aceste cripte a dispărut. Cripta a fost modificată în secolul al XIII-lea. Din perioada paleocrestină au rămas numeroase urme ale venerării: stâlpi decoraţi, sculpturi, încrustaţii: figuri biblice, monograme ale lui Iisus. Sfântul Casian a murit în anul 435.

Buuun cam atât despre intrarea noastră în Marsilia, dar să nu plecaţi prea departe pentru zilele care urmează o să discutăm despre lucruri foarte interesante din acest oraş. Un mic indiciu vă dau şi cam atât: mâine vizităm obiective faine.

Voi ştiţi mai multe despre Marsilia?

Surse foto: Vincent Desjardins/ Flickr.com, Chloester/ Flickr.com şi Rodrigo_Soldon/ Flickr.com

Resurse: wikipedia.org, tripadvisor şi marseille.fr

Adauga un comentariu