City break la Torino, prima capitală a Italiei

Borgo Medioevale - Torino

Borgo Medioevale - Torino

Pot spune că Torino este un oraş al râurilor, pentru că este situat într-o câmpie delimitată de râurile Stura di Lanzo, Sangone şi Pad, ultimul care traversează oraşul de la sud la nord.

Asta nu este tot, pentru că mai avem un râu care traversează oraşul. Este vorba despre Dora Riparia.

Şi dacă aveţi senzaţia că priveliştea nu se putea să fie una mai frumoasă, atunci aflaţi că la vest şi la nord de Torino sunt Alpii.

Când spunem Torino ne ducem cu gândul la fotbal, industrie sau Fiat, dar este un oraş extrem de bun pentru turişti, mai ales că e mai puţin aglomerat în comparaţie cu Milano, aşa că veţi avea cum să vă plimbaţi pe cele mai cunoscute rute din localitate fără să aveţi senzaţia că vă aflaţi într-un muzeu în aer liber.

În ce perioadă a anului e de preferat să ajungi în Torino

Având în vedere că oraşul are “protecţia” oferită de Alpi, dar că aici se simt influenţe puternice ale mării, iarna e destul de rece, iar vara destul de cald, aerul fiind uscat. Aşadar, aş spune că de preferat este să ajungeţi primăvara şi vara.

Cât scoatem din buzunar pentru cazare

Potrivit Booking.com, cazarea la un hotel de trei stele cu mic dejun inclus, într-o cameră dublă, costă în jur de 750 de lei. Asta pentru un city break la final de august, vacanţă care include trei nopţi de cazare. Hotelul la care m-am orientat este unul care se află fix în inima oraşului şi care are notă de aproape 9 pe toate site-urile de review-uri specializate.

Aşa cum vă spun la fiecare destinaţie: dacă veţi pleca în vacanţă printr-o agenţie de la noi cu siguranţă preţurile de cazare şi nu numai vor fi cu mult scăzute.

Transportul spre şi în Torino

Oraşul este deservit de Aeroportul Internaţional Sandro Pertini, care este localizat în Caselle Torinese. Pentru un bilet de avion dus-întors nu veţi scoate din buzunar mai mult de 200 de euro la clasa economic, iar odată ce aţi ajuns în aeroport este mai mult decât simplu să ajungeţi în inima oraşului.

Aeroportul este legat de Torino cu o linie feroviară Torino-Lanzo Torinese, dar şi prin autostradă.

Cum ne deplasăm prin oraş

Avem de toate, de la linii de tramvai, autobuze sau trenuri, la metrou, metrou care a fost inaugurat în 2006, cu ocazia Olimpiadelor. Chiar nu aveţi de ce să vă faceţi griji cu privire la transportul urban sau între localităţi doar că… având în vedere că sunt foarte multe linii de transport, multe dintre acestea care fac legătura cu alte localităţi, este destul de greu să vă lămuriţi din prima dacă sunteţi în autobuzul bun ori ba. Ca prima regula de care ar fi cazul să ţineţi cont ar fi faptul că pe rutele din interiorul oraşului circulă de obicei autobuze de culoare albastră.

Apropo, tot legat de traseele autobuzelor, am căutat o hartă cu transportul în comun în Torino pentru voi. Sunt destul de greu de găsit astfel de hărţi prin oraş, aşa că mai bine o păstraţi sau o scoateţi la imprimantă pentru a fi siguri că nu vă veţi rătăci sau măcar după ce vă rătăciţi aveţi cum să vă întoarceţi la un anume punct.

Încă ceva despre transportul în comun: nu uitaţi să vă cumpăraţi bilet. Tichetele de călătorie pot fi cumpărate de la chioşcurile din staţii, dar este posibil să aveţi neplăcuta surpriză să nu le găsiţi în staţiile de autobuz. Teoretic, dar doar teoretic, aţi putea achiziţiona un bilet şi de la şoferi. În Torino controalele în mijloacelele de transport în comun sunt destul de dese, iar amenda se ridică la apriape 25 de euro dacă o plătiţi pe loc şi circa 36 de euro dacă decideţi că o veţi plăti mai încolo, aşadar nu e deloc o sancţiune mică.

Cu bicicleta

Prin 2010, oraşul a finalizat traseele speciale pentru biciclete, dar încă mai sunt multe lucruri de pus la punct. Cu toate acestea, dacă vreţi să vă aventuraţi pe două roţi ar trebui să căutaţi centrele ToBike, care oferă biciclete de închiriat.

Cu maşina

Personal, ideea de a închiria o maşină mi se pare atât de complexă şi de riscantă încât prefer să renunţ la asta de cât de des pot, dar de aveţi nevoie de o maşină, atunci trebuie să ştiţi că se află mai multe companii care oferă maşini de închiriat chiar lângă aeroport.

Taxi

Dacă la noi îi poţi face semn unui taximetrist pe stradă şi el se opreşte, în Torino este ok să suni direct la companii pentru a face o comandă. Aveţi o listă cu mai multe firme de încredere mai jos:

  • Pronto Taxi: +39-011-5737
  • Radio Taxi: +39-011-5730
  • EuropTaxi: +39-011-19839026
Cu barca

Cu barca

Siguranţa turiştilor

În general, Torino este un oraş liniştit, dar, ca peste tot, mai ales în zonele turistice aglomerate, există hoţi de buzunare, deci aveţi grijă la genţi.

Un alt lucru de care se plâng cei mai mulţi turişti este faptul că italienii nu sunt tocmai cei mai buni şoferi din lume. Cu alte cuvinte, atenţie mare dacă veţi închiria o maşină şi ca pietoni atunci când traversaţi strada.

Hartă turistică Torino

Oraşul Torino este împărţit în 10 circumscripţii, compuse din mai multe cartiere istorice:

  1. Centru – Crocetta
  2. Santa Rita – Mirafiori Nord
  3. San Paolo – Cenisia – Pozzo Strada – Cit Turin – Borgata Lesna
  4. San Donato – Campidoglio – Parella
  5. Borgo Vittoria – Madonna di Campagna – Lucento – Vallette
  6. Barriera di Milano – Regio Parco – Barca – Bertolla – Falchera – Rebaudengo – Villaretto
  7. Aurora – Vanchiglia – Madonna del Pilone
  8. San Salvario – Cavoretto – Borgo Po
  9. Nizza Millefonti – Lingotto – Filadelfia
  10. Mirafiori Sud

Vă las şi cu o hartă turistică pentru Torino pentru a putea ajunge de la un punct la altul cât mai repede.

Info utile:

  • Ţară: Italia
  • Regiune: Piemont
  • Primar: Piero Fassino
  • Suprafaţă: 130 km²
  • Altitudine: 240 m.d.m.
  • Populaţie: 905,209 locuitori

Scurt istoric

Torino a fost capitala Regatului Italiei între 1861 şi 1865. În secolul XX oraşul începe să se dezvolte din ce în ce mai mult. În anul 1899 sunt puse bazele Fiat (Fabrica Italiana Automobili Torino) iar acest lucru a început să umbrească celelalte ramuri ale economiei, precum cinematografia sau industria de confecţii ori cea alimentară.

După Al Doilea Război Mondial, Torino începe să se dezvolte din ce în ce mai mult. Invadatde imigranţi din Veneto şi din sudul Italiei, oraşul reprezintă pentru mulţi italieni o renaştere culturală şi economică.

Voi aţi fost la Torino până acum? Dacă da, ne povestiţi care e primul lucru ce vă vine în minte când vă gândiţi la oraş? Dacă nu ne spuneţi ce aţi vrea să vizitaţi aici?

Surse foto: Eric Borda/ Flickr.com şi parchilagomaggiore/ Flickr.com.

Comentarii 1
Adauga un comentariu