City break la Napoli, oraşul cu aproape 450 de atracţii turistice

Napoli, oraşul cu aproape 500 de obiective turistice

Napoli, oraşul cu aproape 500 de obiective turistice

O vorbă veche din Napoli sună cam aşa: “Să vezi Napoli si pe urmă să mori”. Noi nu suntem de acord cu asta, am zice mai degrabă “Să vezi Napoli şi apoi să spui tuturor cum a fost ca să plecăm cu toţii într-un nou city break”. Am ales ultima variantă şi săptămâna aceasta povestim despre ce avem de făcut în oraş.

Napoli este situat în zona Campania din Italia, fiind şi al treilea oraş după numărul de locuitori şi primul ca şi suprafaţă din sudul Italiei.

Sunt convinsă că nu vă interesează în mod special aceste informaţii, dar am zis că mai bine le ştiţi decât să vă puneţi semne de întrebare mai târziu. Este situat fix pe marginea golfului care îi poartă numele şi se află la doar două ore distanţă de Roma, oraş despre care am povestit acum câteva săptămâni.

De ce am ales Napoli ca destinaţie pentru city break-ul de săptămâna aceasta? Pentru că este cu adevărat un oraş special, iar acest lucru este demonstrat şi prin faptul că italiana vorbită de localnici este un amestec cu napoletana, ce e considerată de multe ori chiar o limbă separată. Cu alte cuvinte, dacă vă mândriţi cu faptul că voi cunoaşteţi italiana şi că vă înţelegeţi cu orice localnic din Italia acum nu este cazul şi, deşi engleza este vorbită de mulţi, nici dacă ştiţi să conversaţi în engleză nu sunteţi foarte norocoşi, pentu că mulţi localnici nu ştiu o boabă. Cum vă veţi înţelege atunci cu oamenii din jurul vostru? Eh, sunt convinsă că asta este cea mai mică problemă, important este să vă distraţi şi să cunoaşteţi cât de cât cele mai faine locuri din Napoli, comunicarea cu ceilaţi se realizează pe bucăţi: un pic de engleză, un strop de italiană şi… multe semne! 😀

Când plecăm spre Napoli

Vreţi să vă planificaţi un city break la Napoli? Atunci trebuie să ştiţi că e de preferat să plecaţi din septembrie şi până în mai. De ce? Temperaturile sunt “domoale” şi nu va fi nevoie să umpleţi bagajele cu tot felul de haine şi accesorii şi pentru vreme mai puţin prietenoasă şi pentru temperaturi ridicate de abia mai poţi respira. De exemplu, dacă în octombrie ziua vom avea un pic peste 20 de grade Celsius, în august ne vom coace la aproape 30 de grade, iar eu tind să cred că e mai bine să avem parte de o zi cu precipitaţii decât să punem pe noi tot geamantanul cu haine şi tot să tremurăm tot drumul.

Iernile sunt destul de ok, în sensul că temperaturile nu scad sub 3, 4 grade Celsius, iar maxima ajunge mereu la peste 10 grade.

Cât scoatem din buzunar pentru cazare

Să spunem că după Sărbătorile de Iarnă am vrea să plecăm spre Napoli şi că am ales finalul lunii ianuarie pentru city break. După datele de pe Booking.com nu ar trebui să scoatem din buzunar mai mult de 230 de euro pentru o cameră dublă pentru trei nopţi de cazare.

Suma de bani de care vă spun cu un rând mai sus este valabilă pentru o rezervare de pe 26 până pe 29 ianuarie şi este vorba despre un hotel situat central, iar în aceşti bani veţi primi şi micul dejun. Sună bine, nu? Dacă vă mai spun şi faptul că agenţiile de la noi oferă de obicei preţuri mult mai mici parcă deja vă bate gândul să vă depuneţi cererile de concediu pentru finalul primei luni a anului 2012, aşa-i?

Cum ajungem în Napoli

Cu avionul, desigur! Singura problemă este că nu o să vă placă deloc atunci când veţi citi faptul că un zbor poate dura şi 11 ore şi un pic, varianta cea mai ok fiind cea de 6 h şi 50 min. De obicei la dus există escală în Veneţia şi la întors în Barcelona.

Preţul unui bilet dus – întors pentru finalul lunii ianuarie este de aproximativ 140 de euro.

Odată ajunşi la Aeroportul Capodichino din Napoli veţi vedea că există tot felul de curse către toate oraşele din Italia şi, evident, către centrul oraşului. Cu alte cuvinte, odată ce aţi coborât din avion e tare simplu să ajungeţi în buricul târgului.

Dacă vi se pare mai simplu să alegeţi taxiul, atunci trebuie să ştiţi că nu e deloc scump. Tariful de pornire este de 3 euro (pe timp de noapte costul se ridică la 5.5 euro) şi o cursă medie să zicem se ridică la maxim 10 euro.

Portul Napoli

Portul Napoli

Cum ne deplasăm prin oraş

Dacă despre taxiuri v-am spus mai sus, acum vă povestesc despre tramvaie, autobuze, metrou sau funiculare, pentru că acestea sunt mijloacele de transport preferate de localnici.

Napoli are o reţea de transport în comun foarte bine pusă la punct, biletele fiind valabile indiferent de mijlocul ales. Un bilet costă 1.10 euro şi este valabil 90 de minute din momentul achiziţionării. Dacă ştiţi sigur că vă veţi plimba toată ziua pe străzile oraşului în căutarea de distracţii şi atracţii turistice, atunci ar fi mai bine să alegeţi un card valabil pentru o zi întreagă, care costă 3.10 euro. Mare atenţie amenda se ridică la peste 40 de euro, aşa că să nu vă treacă prin cap să călătoriţi fără bilet, mai ales că sunt foarte multe controale în orice moment al zilei.

Să luăm mijloacele de transport pe rând propun şi să povestim câte ceva despre ele.

Metroul are şase linii care conectează cele mai importante zone din oraş. Aceeaşi companie care se ocupă de metroul din Napoli deţine şi funicularele ce sunt patru la număr: trei dintre ele conectează centrul oraşului cu zona Vomero, iar ultimul face legătura între Mergellina şi Posillipo.

Tramvaiele nu sunt de obicei pe lista preferinţelor localnicilor, existând doar două linii – 1 şi 4 – care fac legăturile din cartierul Santa Lucia la Castel Nuovo respectiv Garibaldi sau Staţia Centrală.

Dacă tramvaiul nu e un mijloc de transport preferat de localnici, autobuzele sunt mereu pline, ele fac legătura din orice colţ către orice zonă din Napoli şi sunt la mare căutare şi printre turişti.

Despre închiriatul unei maşini eu aş zice pas, pentru că, pe lângă faptul că pot exista destul de multe incidente, în sensul că sunt cunoscute poveşti cu maşini sparte sau furate, străzile din Napoli sunt înguste, multe cu sens unic şi mult mai multe zone pietonale, unde maşina nu vă este de niciun folos.

Cât de sigure sunt străzile în Napoli?

Cât de sigure sunt străzile în Napoli?

Siguranţa turiştilor

Ei bine, dacă v-am pus mai sus că se sparg maşini din când în când, acum nu vă gândiţi că Napoli nu e un oraş sigur. Ca peste tot, trebuie să fiţi cu băgare de seamă în mijloacele de transport aglomerate sau în zonele cunoscute ca fiind unde unde se adună mulţi turişti, dar dacă veţi face asta nu se va întâmpla nimic. Se spune că Scampia este unul dintre cele mai periculoase cartiere din Napoli, ar fi bine de evitat la ceas de seară zona.

Încă ceva: mare atenţie la trafic, chiar şi în zonele pietonale cei care circulă pe scootere pot să apară din senin.

Hartă turistică Napoli

Napoli are, oficial, 31 de cartiere care sunt grupate pe 10 municipii cu circa 100 000 de locuitori fiecare. Impresionant, nu? Tocmai d-asta avem o hartă turistică cu Napoli care, sper eu, să vă scape de multe probleme.

  Informaţii utile:

 • Ţară: Italia
 • Regiune: Campania
 • Provincie: Napoli
 • Primar: Rosa Russo Jervolino
 • Suprafaţă: 117 km²
 • Populaţie:
  • Total:1,000,470 locuitori
  • Densitate: 8,457 loc./km²
 • Fus orar: CET (UTC+2)
 • Ora de vară (DST): CEST (UTC)
 • Cod poştal: 80100
 • Prefix telefonic: 081

Un pic de istorie

Oraşul a fost fondat între secolele VII şi VI î.Hr. de către greci şi a fost numit Neapolis, adică “oraş nou”.

Napoli se poate mândri cu nu mai puţin de 448 de biserici istorice şi monumentale, ceea ce înseamnă cel mai mare număr din lume pentru un singur oraş.

Oraşul a rezistat invaziei lombarde după dispariţia Imperiului Roman, iar la finalul secolului VI, Napoli a devenit capitală a unui ducat bizantin. Prin 1030 ducele Sergiu al IV îi găzduieşte pe normanzi în oraşul vasal Aversa, iar în 1139, Roger al II-lea, primul rege al Siciliei, incorporează oraşul în regatul său. Carol al II-lea al Siciliei a făcut din Napoli capitala regatului Siciliei, care este uneori numit “regatul napolitan”.

Despre o vizită la Napoli puteţi citi şi la Plimbarescu.ro.

Noi am terminat pentru astăzi şi vă întrebăm pe voi ce informaţii esenţiale ar mai trebui să ştim despre Napoli? 🙂

Surse foto: oodriver Flickr.com, roger4336/ Flickr.com şi Averain/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi tripadvisor.com.

Adauga un comentariu

Napoli
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica