City break la Lisabona, oraşul celor şapte coline

Strada Lisabona

Străzi înguste cu pavele din Lisabona

Dacă de obicei o astfel de “invitaţie” la vacanţă începe cu motive pentru care ar trebui să vizitaţi oraşul cu pricina, la Lisabona nu se aplică aceleaşi reguli, mai degrabă ne-am putea întreba de ce NU am vrea să ajungem acolo. 🙂 Nu de alta, dar sunt mai puţine motive şi, deci, mai puţin de scris dacă întrebarea se schimbă!

Aşadar, motivele pentru care ar trebui să vizitaţi Lisabona sau oraşul celor şapte coline le descoperiţi mai jos.

Lisabona este capitala Portugaliei, un oraş cu o istorie deosebită şi cu multe obiective turistice de excepţie. De la biserici, la muzee extraordinare sau plaje de vis la Oceanul Atlantic. Unde mai pui şi că atmosfera din oraş este una unică, parcă una chiar de poveste, iar catedralele gotice şi străduţele înguste ne invită să visăm plimbându-ne prin centrul vechi.

O altă atracţie de neratat este faptul că Râul Tagus sau Tejo, cum îi spun portughezii, se varsă, chiar pe tărâmul Lisabonei în ocean, iar imaginea oferită este una unică. Apropo de imagini unice, ştiaţi că cei care administrează oraşul au ţinut atât de mult la zona istorică încât numărul mare al clădirilor ridicate în apropierea Lisabonei a determinat apariţia unor oraşe de sine stătătoare? Cu alte cuvinte, pentru a putea delimita cum se cuvinte zona centrului istoric, tot ce s-a ridicat şi nu a fost “în ton cu…” sau “de la acea vreme…” face acum parte din localităţi precum Loures, Oeiras sau Amadora.

Când e de preferat să ajungem la Lisabona?

Poziţionarea oraşului face ca temperaturile să fie unele dintre cele mai plăcute din toată Europa. Să vă explic: ce poate fi mai plăcut decât ca vara să fie ziua în jur de 26 – 30 de grade Celsius, iar noaptea să se răcorească, dar nu mai mult de 16 – 18 grade Celsius? Cel mai mult şi mai s-au înregistrat, pe timp de zi, aproape 36 de grade, dar niciodată mai mult de atât. Înteresant, nu?

De cealaltă parte, adică iarna, vremea este ploioasă şi în aer se înregistrează între 8 şi 15 grade Celsius, rare sunt dimineţile cu doar câteva grade peste 0.

Cea mai plăcută perioadă este însă, zic eu, din mai şi până în septembrie, adică vara şi toamna, când vremea este stabilă, nu trebuie deci să vă umpleţi bagajul cu tot felul de haine pentru a fi convinşi că nu vă prinde nicio adiere de vânt descoperiţi, cerul este senin şi sunt adieri plăcute de vânt.

Cât scoatem din buzunar pentru cazare

Nu vă speriaţi, pentru că nu costul cazării ne goleşte buzunarele la Lisabona. De exemplu, eu am verificat pe Booking.com dacă ar fi să plec într-un city break de joi până duminică la finalul acestei luni cât aş scoate din buzunar un pic peste 200 de euro pentru trei nopţi de cazare pentru două persoane, la o cameră dintr-un hotel de patru stele din buricul târgului. Unde mai pui că în banii aceştia mai este inclus şi micul dejun, iar dacă vă decideţi din timp şi cereţi oferte agenţiilor de la noi preţul scade cu mult.

Din România către Lisabona

Eh, dacă mai sus v-aţi bucurat atunci când v-am spus despre preţul cazării, acum e timpul să vă spun că drumul dus – întors costă cam cât cazarea! Aproximativ cât trei nopţi de cazare adică, pentru că nici măcar nu vorbim despre mai multe.

Nici în ceea ce priveşte drumul nu vin cu veşti prea bune, o cursă cu avionul durează destul de mult, între 6 şi 17 ore, depinde compania aleasă şi ora/ data/ ziua.

Aeroportul Portela este cel mai mare şi, evident, cel mai aglomerat aeroport din Portugalia. Partea foarte bună este că se află la doar 6.5 kilometri de Lisabona şi că odată ce veţi coborî din avion o să vă treacă oboseala cauzată de cursa lungă. Ajungeţi în doar câteva minute în buricul oraşului.

Sunt două mari posibilităţi de a ajunge de la aeroport în centrul Lisabonei: autobuzul sau taxiul. În cazul în care alegeţi autobuzul atunci aveţi liniile 91 şi 96, cu primul ajungeţi în centrul oraşului şi cu al doilea ajungeţi la locaţii precum Gare do Oriente şi Praca de Espanha. Foarte interesant este faptul că aceste două linii sunt speciale pentru cei care au coborât din avion, aşadar toată lumea are voie în autobuz cu bagaje voluminoase şi nu are cum să se uite nimeni ciudat la voi dacă trageţi după voi trei bagaje de mână, unul pentru haine, al doilea pentru machiaj şi al treilea pentru alte tipuri de machiaj.

Linii care mai duc către oraş sunt şi 745, 705, 208, 83, 44, 22, dar acestea nu sunt speciale pentru turişti, aşadar veţi întâlni şi localinici şi nu ştiu sigur cum vă veţi putea descurca cu toate bagajele.

Dacă taxiul vi se pare mai comod nu ar trebui să vă fie teamă să vă urcaţi într-unul, căci cum distanţa este mică şi preţul e direct proporţional. Sunt două staţii de taxiuri imediat la ieşirea din aeroport. Atenţie: şoferii au voie, legal vorbind, să majoreze preţurile la cursă în funcţie de bagajele voastre, deci fiţi zâmbăreţi şi simpatici cu ei, poate nu vor umfla preţul în acest caz. 🙂

Metrou Lisabona

Aşa arată o staţie de metrou din Lisabona

Transport intern

Vă spun de la început, ca nu care cumva să uit despre Lisabona Card care este o minunăţie de card ce oferă multe gratuităţi şi reduceri. Lisabona Card costă 17 euro (valabil pentru 24 de ore), 27 euro (48 ore) şi 33.50 euro (72 ore) şi, odată ce l-aţi cumpărat, aveţi intrarea gratuită la mai bine de 80 de atracţii turistice din Lisabona, multe reduceri la centrele de interes care nu sunt trecute în cele 80 şi transportul în oraş este oferit gratuit!

Transportul în comun în Lisabona este foarte bine pus la punct, sinceră să fiu nici nu cred că ar trebui să vă gândiţi la taxi în timpul city break-ului pentru că în orice colţ al oraşului veţi ajunge repede şi în siguranţă cu metroul, autobuzul, tramvaiul sau feribotul, dar să le luăm pe rând “la puricat”.

Metrou

Ca şi la noi, o călătorie cu metroul este foarte rapidă. Nu aveţi cum să rataţi staţiile de metrou, ele sunt marcate cu un M albastru şi mai peste tot sunt informaţii în limba engleză, aşadar nu prea aveţi cum să vă pierdeţi.

Autobuz

Compania care se ocupă cu transportul în comun cu autobuzul şi tramvaiul în Lisabona este Carris. Dacă nu găsiţi chioşcuri cu bilete în apropierea staţiilor mijloacelor de transport în comun nu vă gândiţi încă la plimbare (deşi nu ar fi deloc rău) pentru că în tramvaie şi autobuze sunt automate pentru bilete unde puteţi plăti cu monede şi astfel nu veţi călători niciodată în ilegalitate.

Interesant este că sunt anumite autobuze care pot fi folosite de biciclişti. Să spunem că închiriaţi o bicicletă şi după o plimbare lungă aţi obosit şi vreţi să vă întoarceţi la hotel. Atunci vă urcaţi în autobuz şi, fără o taxă suplimentară, ajungeţi numaidecât.

Taxi

Deşi e ok să te plimbi cu taxiul în Lisabona, în sensul că nu sunt şanse să fiţi păcăliţi de şoferi, distanţele sunt scurte, deci preţul oricum nu este unul ridicat, sfatul meu este să spuneţi mai bine “Pas!” pentru că e păcat să vă petreceţi city break-ul într-o maşină. Mai bine faceţi o scurtă plimbare pe jos şi mai vedeţi şi împrejurimile cu această ocazie.

Totuşi, în cazul în care ajungeţi la concluzia că taxiul este cea mai bună soluţie, atunci vă spun că din cauza tarifelor mici, este o regulă ca bacşişul să fie undeva de peste 10%, dar nu mai mult de 20%.

Feribot

Aşa cum vă spunea de la bun început, Lisabona este situată pe Râul Tejo, care împarte oraşul în două. De bine, de rău, cele două jumătăţi trebuie legate într-un fel sau altul, aşadar localitatea este legată printr-o reţea dezvoltată de feriboturi. Cea mai mare companie care asigură buna funcţionare a sistemului de transport este Transtejo Soflusa, iar dacă aveţi nevoie şi de un ghid care să vă ofere ceva informaţii despre împrejurimi, trebuie să ştiţi că veţi avea parte de aşa ceva în frumoasa plimbare cu feribotul.

Funicular

Lisabona are patru teleferice (Elavador de Santa Justa, Ascensor da Gloria, Ascensor da Bica şi Ascensor do Lavra) toate administrate de compania Carris şi declarate monumente naţionale în anul 2002.

Siguranta turisti

Cât de sigur este un turist?

Atenţie, turişti!

Deşi oraşul are, la nivel teoretic, o rată a criminalităţii foarte mică, în zonele turistice şi în mijloacele de transport aglomerate ar trebui să fiţi cu băgare de seamă, mai ales la furtul din maşini şi la furtul din buzunar. Ca şi zone mai rău famate se pare că sunt
Bairro Alto, Alfama şi Cais do Sodre.

Hartă turistică Lisabona

Zona turistică a Lisabonei este formată din patru mari cartiere: Baixa, Alfama, Bairro Alto şi Bairro de Belem. Baixa este chiar inima oraşului, fiind ridicat pe ruinele oraşului distrus în timpul unui cutremur puternic, care a avut loc în anul 1755. O hartă turistică a oraşului vă punem şi noi la dispoziţie.

În plus, am povestit câte ceva şi despre un centru de informare turistică din inima Lisabonei.

Informaţii utile:

    • Ţară: Portugalia
    • Primar: António Costa (ales 2007)
    • Suprafaţă
      1. Oraş: 84,8 km²
      2. Metropolitană: 2957,4 km²
    • Populaţie
      1. Oraş: 564.657 locuitori
      2. Densitate: 6.368 loc./km²
      3. Metropolitană: 2.641.006
    • Fus orar: GMT (UTC+0)

Un pic de istorie

În timp ce încă îşi păstreză mult din istoria sa şi trecutul său, Lisabona este considerată una dintre cele mai frumoase capitale din Europa.

Istoria oraşului datează de acum peste 300.000 de ani, oraşul fiind unul dintre cele mai vechi localităţi fondate. Legenda spune că înainte se cheama Ulissipo sau Olissopo şi că localitatea era numită aşa de Ulise.

În timpul perioadei romane, Lisabona a devenit una dintre cele mai importante oraşe din Peninsula Iberică şi a fost redenumită Felicitas Julia. Secolul XV a fost însă perioada de glorie a oraşului, fiind chiar cel mai prosper centru comercial al lumii. Tot atunci s-au ridicat atracţii precium Mosteiro dos Jerónimos sau Torre de Belém. Cutremurul din 1755 a distrus însă mare parte din oraş, dar asta nu a însemnat că istoria Lisabonei nu s-a dezvoltat în timp, ba chiar oraşul a trecut peste dezastru şi a “luat-o de la capăt”, secolele XIX şi XX însemnând o extindere progresivă pentru localitate.

Voi aţi fost la Lisabona? Ce aţi văzut pe acolo?

Resurse: tripadvisor.com şi virtualtourist.com.

Descoperiți mai multe motivele pentru care ar trebui să vizitaţi Lisabona sau oraşul celor şapte coline.

Adauga un comentariu