City break la Geneva, oraşul care funcţionează ca un ceas

De ce sa vizitam Geneva

De ce să vizităm Geneva?

Aş spune că Geneva este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din Europa, fiind cunoscut de asemenea ca şi oraşul ce este centru al întâlnirilor internaţionale, date fiind instituţiile care îşi au sediile aici. Aflat între Alpi şi Munţii Jura, oraşul se află la margimea Lacului Geneva sau Leman cum îl ştiu localnicii, un lac atât de frumos, încât ai senzaţia uneori că eşti chiar la malul mării nu lângă un lac cu apă dulce. Apropo de lac, ştiaţi că acesta este cel mai mare lac cu apă dulce din Europa?

Revenind însă la titlu: am spus că oraşul funcţionează ca un ceas pentru că Geneva este pe primele locuri în topul cu cele mai mari centre de producţie de ceasuri din întreaga lume. Aici vom găsi firme precum Rolex, Tissot, Omega sau IWC, cunscute la nivel mondial şi pentru cei care sunt cu adevărat pasionaţi există şi un muzeu dedicat ceasurilor, dar despre muzee şi alte atracţii turistice vom povesti mai multe mâine.

Când e de preferat să ajungem în Geneva?

Pe întreaga perioadă a anului, temperaturile medii sunt între -3 şi 22 de grade Celsius, adică nici prea, prea, nici foarte, foarte, numai bune pentru turiştii care nu vor să aibă un bagaj prea mare pe drum.

Trebuie să ştiţi însă că localitatea este situată la o altitudine destul de ridicată, aşa că este posibil să aveţi parte şi de ploaie. Luaţi-vă cu voi o pelerină sau o umbrelă şi se rezolvă şi această neplăcere.

Unde ne cazăm şi cât plătim pentru hotel

Potrivit Booking.com, dacă decidem să plecăm în Geneva spre finalul lunii iulie, pentru trei nopţi de cazare într-o cameră dublă a unui hotel de trei stele nu plătim mai mult de 300 de euro. Hotelul care mi-a ieşit mie în evidenţă este unul dotat cu diverse camere pentru relaxare, precum saună sau sală de gimnastică sau de forţă. Nu ştiu cine are timp de aşa ceva în vacanţă, mai ales dacă punem la socoteală faptul că vorbim totuşi despre un city break nu despre un sejur lung, dar nah… e ok să vă faceţi o idee despre ce vă poate oferi Geneva la un astfel de preţ.

Evident, dacă vă veţi planifica vacanţa din timp şi dacă veţi apela la o agenţie de la noi situaţia se va schimba radical, preţurile vor fi cu mult mai mici, dar Geneva nu este nici pe departe un oraş ieftin, deci vacanţa voastră va necesita un buget destul de generos.

Transport in comun

Transport în comun

Transportul spre şi în Geneva

Preţul unui bilet de avion dus-întors tot pe la final de iulie costă aproximativ 170 de euro, asta la o primă vedere, recunosc că nu am stat să caut ofere sau promoţii de început de sezon turistic.

Veţi ajunge la Aeroportul Internaţional din Geneva, care se află la 5 kilometri nord de oraş. Aeroportul este unul mic, există un singur terminal, dar asta nu înseamnă că nu veţi avea aici servicii precum bănci, case de schimb valutar, ATM-uri, oficii poştale sau turistice şi tot ce vă mai trece prin cap că veţi găsi într-un aeroport măricel.

De la aeroport în oraş

Odată ce aţi ajuns în aeroport e clar că vă uitaţi după un mijloc de transport spre Geneva. La doar 300 de metri este Gara Geneva, de aici toate trenurile opresc la
Geneva-Cornavin, iar durata călătoriei este de până în 10 minute. Da, aţi citit bine: durează chiar aproximativ 7 minute.

Dacă preferaţi un autobuz, atunci aveţi staţii la Plecări şi Sosiri. Autobuzul cu numărul 10 circulă din 10 în 10 minute către centrul oraşului, cel cu numărul 18 din jumătate în jumătate de oră şi ajunge la sediul ONU.

Cum ne deplasăm în oraş?

Din ianuarie 2008, turiştii care se cazează la hotel primesc un card pentru transportul în comun. Acest tichet este gratuit şi este valabil pentru 15 zile din momentul în care l-aţi primit. Se numeşte Unireso Geneva Transport Card şi, pentru a fi valabil, trebuie să aveţi cu voi mereu paşaportul. În cazul în care nu primiţi acest tichet, ar fi o idee bună să întrebaţi de el, aşa scăpaţi de grija biletelor pentru autobuze. Autobuze, da, pentru că nu există metrou, dar nu vă faceţi griji pentru că autobuzele au benzi speciale, pe care nimeni nu circulă în afară de ele, deci veţi ajunge rapid dintr-un loc în altul, chiar la orele de vârf. În Elveţia, Lausanne este singurul oraş, de altfel şi cel mai mic oraş din lume din câte ştiu care beneficiază de metrou.

Ca răspuns la întrebarea din titlu aş spune că ne deplasăm cu bicicleta, pentru că în Geneva bicicliştii sunt chiar respectaţi şi în afară de partea veche a oraşului mai toată localitatea are străzi “plate” în sensul că nu veţi avea de urcat dealuri sau coborât văi pe două roţi. Pentru închirieri uitai-vă sau întrebaţi de organizaţia Genèveroule, aici se închiriază gratuit biciclete pentru 4 ore, iar dacă vreţi să o ţineţi mai mult mai scoateţi 2 CHF din buzunar pentru fiecare oră în plus. Centrele de închiriat sunt situate lângă lac (sunt şase centre de închiriat în zonă) în Eaux-Vives, Plaine de Plainpalais şi Carouge.

Aşa cum spuneam şi mai sus există multe linii de autobuz şi de tramvaie, ba chiar şi bărci. Biletele costă 2CHF (dacă aveţi de gând să călătoriţi cel mult 3 staţii), 3CHF costă biletul valabil pentru o oră indiferent de mijlocul de transport ales şi pentru o cartelă valabilă de la 9 a.m. până la miezul nopţii scoateţi din buzunar 7CHF, iar 10CHR scoateţi din buzunar pentru un tichet valabil 24 de ore.

Cu bicicleta

Cu bicicleta pe străzile Genevei

Siguranţa turiştilor

Geneva a fost mereu în topul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii, aşadar chiar nu trebuie să vă faceţi griji cu privire la siguranţa voastră. Chiar şi pe cele mai ciudate şi rău famate bulevarde, dacă vei trece fără să întrebaţi ceva sau fără să atenţionaţi pe cineva cu privire la un lucru, mai pe scurt: dacă vă vedeţi de treabă, nu are ce să vi se întâmple. E mai probabil să-ţi pierzi geanta decât să-ţi fie furată, dar cum niciodată nu e bine să spunem “niciodată” un gram de atenţie e mereu bun.

Hartă turistică pentru Geneva

Geneva este al doilea oraş al ţării după Zurich ca număr de locuitori. Este format din cartierele Old Town şi St. Gervais, Paquis, Plainpalais, Hopital şi Eaux-Vives.

Pentru că numai să vă pierdeţi în oraş în timpul vacanţei nu vreţi, am căutat pentru voi o hartă turistică a Genevei, care sper să vă ajute.

Info utile:

  • Canton: Geneva
  • Populaţie: 185.893
  • Suprafaţa: 15,86 km2
  • Altitudine: 375 m
  • Cod poştal: 1201
  • Cod local: 6621
  • Populaţie: 371.767

Scurt istoric

Cantonul Geneva este numele celui mai vestic stat din Elveţia. Este împrejmuit de Franţa şi are ca centrul oraşul Geneva.

În timpul Republicii Elvetice, Geneva nu era parte din Elveţia, ci din Franţa. Cantonul Geneva s-a unit cu Confederaţia în anul 1815, după ce a fost extins cu teritorii franceze şi savoiare la Congresul de la Viena.

La final, vă mai spun că nu trebuie uitată insula Rousseau, un punct extrem de important în oraş, care poartă numele celebrului filosof Jean-Jacques Rousseau. Locaţia este considerată de toată lumea o insulă a păcii şi a relaxării supreme, mai ales că aici se află şi o rezervaţie de păsări, dar mai multe despre insulă şi multe alte atracţii turistice care nu trebuie ratate în Geneva veţi afla mâine, când vom povesti despre punctele “fierbinţi” ale oraşului.

Voi aţi ajuns la Geneva? Care ar fi primul lucru care vă vine în minte când vă gândiţi la oraş?

Surse foto: Nouhailler/ Flickr.com, eGuide Travel/ Flickr.com şi eGuide Travel/ Flickr.com.

Resurse: geneva.info şi tripadvisor.com.

 

Adauga un comentariu