City break la Florenţa, oraşul familiei Medici

Florenta de sus

Aşa se vede Forenţa de la înălţime

Florenţa este unul dintre acele oraşe pe care le poţi caracteriza clar ca fiind un oraş al artelor, este cunoscut şi după denumirea “oraşul familiei Medici”, familia care este un fel de patron al artei.

Oraşul este plin de palate vechi şi înalte, biserici superbe şi galerii de artă cunoscute în întreaga lume, un exemplu bun ar fi Galeriile Uffizi.

Cu alte cuvinte, mai toţi turiştii care vin aici pentru o vacanţă mai scurtă sau mai lungă sunt copleşiti de frumuseţea locului şi îşi fac liste bine realizate pentru a reuşi să vadă măcar o parte dintre punctele de atracţie ale oraşului.

Apropo, cred că e cazul să vă spun de la început că centrul istoric al oraşului este pe lista Patrimoniului Universal UNESCO, pentru că arhitectura este una cu adevărat spectaculoasă.

Aşadar, oraşul este o bijuterie în sine, iar singurul lucru care nu e tocmai de invidiat este numărul mare de turişti, mai ales pe timpul sezonului cald.

Când e de preferat să ajungem la Florenţa?

Cei care au fost de multe ori la Florenţa spun că cele mai faine perioade de vizitat sunt primăvara şi toamna. Vara de obicei este scoasă de pe listă din două mari motive: este foarte, foarte cald, iar turiştii sunt foarte mulţi, ceea ce ne oferă imaginea unui oraş muzeu, realizat doar pentru turişti.

As zice că toamna e sezonul perfect, iar asta pentru că te poţi opri la gustări de vin sau poţi să înveţi care e treaba şi cu brânzeturile din oraş. 😀

Despre cazare

Centrul istoric este fabulos, tocmai de aceea e de preferat să te cazezi un pic mai departe de el.

De ce? Preţurile sunt muuult peste cele de la periferia oraşului şi chiar dacă priveliştea nu va fi una spre patromoniu UNESCO cred că e mai important să aveţi bugetul necesar pentru a vizita diverse locuri interesante decât să îi daţi pe toţi pentru cazare la un hotel tare simpatic şi cochet, dar unde nu vă veţi petrece decât nopţile, pentru că ziua veţi fi de la un obiectiv turistic la altul. Apropo de asta, dacă noaptea nu poţi dormi atunci trebuie să ştii că străzile Florenţei sunt la fel de pline de oameni ca şi pe timp de zi, cafenelele sunt deschise, oamenii sunt la fel de veseli şi parcă şi culorile caselor sunt la fel de atrăgătoare.

Trei nopţi de cazare, potrivit Booking.com, la final de septembrie veţi scote din buzunar cam 400 de euro pentru o cameră dublă la un hotel de patru stele. Evident, dacă veţi scădea din numărul de stele ale hotelului şi dacă veţi accepta un loc aflat la o distanţă mai mare faţă de centrul oraşului, atunci suma de bani va fi ceva mai mică. Iar de veţi face rezervarea prin agenţiile de la noi, atunci cu siguranţă totul va fi mult mai ieftin.

În drum spre Florenţa

Mergem cu avionul şi facem destul de mult pe drum, în jur de 8 ore, poate şi un pic mai mult, mai ales că cele mai multe dintre zboruri au escală. Preţul pentru un bilet dus – întors este undeva în jur de 180 de euro. Din nou vă spun că dacă vă veţi programa din timp plecarea atunci preţul se va reduce considerabil.

Odată ce veţi ajunge acolo veţi vedea însă că totul a meritat. Veţi ateriza pe Aeroportul Amerigo Vespucci, care găzduieşte atât zboruri interne cât şi internaţionale şi este situat la 5 km distanţă de centrul Florenţei, deci foarte aproape de centrul distracţiei.

Strazile sunt mult prea inguste pentru masini

Străzile sunt mult prea înguste pentru maşini

Transport în oraş

Ok, de la început e bine să ştiţi că la capitolul transport trebuie să vă achiziţionaţi Firenze Card care este o cartelă valabilă timp de 72 de ore şi care vă oferă acces la transportul public, ba chiar şi intrarea la aproape 30 de muzee. Costă 50 de euro de persoană şi vă va scuti de multe neplăceri în timpul city break-ului.

Care e modalitatea perfectă de văzut Florenţa? Mergând pe jos, dar sunt convinsă că mulţi dintre voi veţi ridica din sprâncene când veţi citi asta, deşi vă repet că arhitectura şi felul cum au gândit arhitecţii oraşul or să-mi dea dreptate.

Cu bicicleta

În oraş există multe centre de unde puteţi închiria biciclete, multe dintre acestea fiind situate chiar la gurile de metrou.

Dacă în părţile de nord şi de sud ale oraşului sunt destul de multe dealuri, în zona istorică a oraşului mersul pe bicicletă este de preferat. La un singur lucru trebuie să aveţi mare grijă: trafic. Spun asta pentru că şoferii nu sunt tocmai atenţi, mai ales taximetriştii sau cei care conduc mijloace de transport în comun.

Dacă vă decideţi să încercaţi bicicleta, atunci ar fi bine să întrebaţi la hotel, pentru că mai multe unităţi de cazare oferă biciclete gratuite pentru turişti.

Cu taxiul

Cei mai comozi dintre voi vor alege mereu taxiul pentru transport. Nu e nici bine, nici rău, doar să aveţi grijă să faceţi o comandă înainte, e dovedit a fi destul de dificil să prindeţi unul liber pe stradă. Şi dacă tot sunt la capitolul comandă la taxi, atunci ar fi bine să vă spun şi că mai bine rugaţi pe cineva de la hotel sau din restaurantul unde sunteţi să facă această comandă pentru voi, căci nu sunt multe companii cu un call center unde se vorbeşte engleza.

Taximetriştii nu primesc decât bani cash, nu se aşteaptă la bacşiş decât dacă v-au ajutat cu bagajele sau mai ştiu eu ce, poate şi pentru că preţurile sunt destul de mari oricum pentru a se mai aştepta la ceva în plus. Starul este un pic peste 3 euro, dacă vorbim despre noapte atunci ajunge la peste 6 euro, dacă aveţi bagaje costul sare cu un euro pe bucată, asta înseamnă că de la aeroport în centrul oraşului puteţi da lejer şi 20 de euro. Cam mult, aşa-i?

Autobuzul

Aici e mai simplu, pentru că pe lângă cartela minunată de care v-am povestit mai sus, puteţi alege un card valabil pentru o zi care costă 5 euro sau unul pentru trei zile (ca să scăpaţi de griji) ce e 12 euro.

Biletele le veţi găsi nu doar la tonetele speciale, ci şi la magazinele care vând tutun şi care au un T mare pe ele.

Nu uitaţi să validaţi biletul odată ce aţi urcat în autobuz şi aveţi grijă mare la buzunare şi la genţi, mai ales pe liniile 17, 23, 14 şi 22, care sunt foarte aglomerate şi unde este aglomeraţie sunt şi hoţi de buzunare.

Cu maşina

În mod normal ar fi o variantă foarte bună, dar străzile Florenţei sunt foarte aglomerate, traficul este de multe ori îngrozitor, iar atunci când niciunul dintre motivele de mai sus nu vă împiedică, e clar că veţi merge pe străduţe extrem de înguste unde nici nu ştiţi unde se termină carosabilul şi începe trotuarul sau clădirea.

În plus, nu prea veţi găsi locuri de parcare, multe dintre ele sunt marcate cu ZTL sau “Limited Traffic Zone“, în ambele cazuri sunteţi pasibili de amenzi ce se situează la vreo 90 de euro.

Siguranta turistilor

Siguranţa turiştilor

Siguranţa turiştilor

Florenţa este un oraş destul de liniştit, dar ca în orice oraş turistic există destul de mulţi hoţi de buzunare, mai ales în zonele aglomerate preferate de turişti şi în autobuzele pline.

Încă ceva: atenţie şi la cerşetori, e mai bine să nu-i băgaţi în seamă pentru că e posibil să nu mai scăpaţi de ei după.

Hartă turistică Florenţa

Oraşul este clădit pe malurile Râului Arno care străbate oraşul şi poate fi traversat prin mai multe locuri, cel mai important pod fiind Ponte Vecchio. Aşa cum arată şi numele este vorba despre cel mai vechi pod din Florenţa, fiind ridicat în anul 1345.

Florenţa este capitala regiunii Toscana şi unul dintre cele mai importante oraşe din Italia, dar mai bine vă las cu o hartă turistică din Florenţa pentru a nu intra în prea multe detalii şi pentru a nu vă pierde pe străduţele oraşului.

Info utile:

  • Ţară: Italia
  • Regiune: Toscana
  • Primar: Matteo Renzi (Partidul Democrat)
  • Suprafaţă oraş: 102.41 km²
  • Altitudine: 50 m.d.m.
  • Populaţie (30 aprilie 2009): 368.362 locuitori
  • Fus orar: CET
  • Ora de vară: CEST (UTC+2)
  • Cod poştal: 50121-50145
  • Prefix telefonic: 055

Scurt istoric

Florenţa a avut o istorie plină de evenimente, fiind locul de naştere al Renaşterii italiene. Dialectul vorbit în secolul al XIV-lea este baza limbii italiene, iar toţi scriitorii italieni sunt legaţi într-un fel sau altul de Florenţa.

Florentinii au reinventat banii (în forma florinului de aur), au finanţat dezvoltarea industriei în toată Europa – din Marea Britanie la Bruges, de la Lyon, în Ungaria. Ei i-au finanţat pe regii englezi în timpul Războiului de o sută de ani şi de asemena papalitatea când s-a întors din „Captivitatea babiloniană”, deci importanţa lor nu poate fi contestată de nimeni.

Despre imaginea Florenţei şi legăturile oraşului cu Michelangelo puteţi citit pe travelgirls.ro.

Voi aţi fost prin Florenţa? Vreţi să ajungeţi acolo?

Surse foto: alh1/ Flickr.com, ChrisYunker/ Flickr.com şi ChrisYunker/ Flickr.com.

Resurse: aboutflorence.com şi tripadvisor.com.

Despre imaginea Florenţei şi legăturile oraşului cu Michelangelo puteţi citit pe travelgirls.ro.

Adauga un comentariu