City break în Zurich, oraşul quality al Europei

City break în Zuric

City break în Zurich

Nu vă e dor de o vizită într-un oraş unde totul este de cea mai bună calitate? Nu vă e dor de o locaţie plină de lumină, locuri frumoase şi peisaj urban cât mai colorat? Ei bine dacă vouă, ca şi mie, vă este dor de un city break într-un asemenea oraş, săptămâna aceasta aş vrea să mergem în Zurich, capitala culturală a Elveţiei. Nu ştiu câţi dintre voi au mai fost prin Zurich dar am auzit că o excursie aici face cât zece în orice alt oraş din Europa. Haideţi să începem cu începutul, aşa cum îi stă bine unui bun şi conştiincios turist.

Zurich este cel mai mare oraş din Elveţia şi este capitala cantonului care poartă acelaşi nume. Acesta este situat în centrul Elveţiei, la vârful de nord-vest al lacului Zurich. Municipalitatea Zurich are în sine aproximativ 380.500 de locuitori iar zona metropolitană Zurich este o zonă urbană de importanţă internaţională formată dintr-o populaţie de aproape 2.000.000 de locuitori. Zurich este un centru mixt pentru căi ferate, drumuri şi trafic aerian. Aeroportul din Zurich şi gara din oraş sunt cele mai mari şi mai aglomerate puncte de tranzit din toată Elveţia. Zurich este un oraş extrem de important la nivel mondial fiind printre cele mai mari centre financiare ale globului. Orasul serveşte drept casă pentru un număr mare de instituţii financiar bancare şi giganţi din toate domeniile de activitate. Totodată, cele mai multe centre de cercetare şi dezvoltare din Elveţia sunt concentrate în Zurich. Oraşul are o rată scăzută de impozitare şi reuşeşte astfel să atragă companii mici, medii şi mijlocii care şi-au stabilit cartierul general în inima oraşului. Conform unor studii recente, Zurich este socotit oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, dar şi cel mai bogat oraş din Europa. Viaţa culturală din Zurich nu este bogată, ci foarte bogată deoarece un număr impresionant de muzee şi galerii de arte pot fi găsite prin acest oraş. Vă amintesc de Muzeul Naţional Elveţian. Pe deasupra, Zurich găzduieşte unele dintre cele mai importante teatre ale Elveţiei.

Zurich se află la 408 de metri deasupra nivelului mării, la capătul lacului Zurich cu aproximativ 30 km la nord de Alpi şi aşezat între dealuri împădurite pe partea de vest şi partea de est. Orasul vechi se întinde pe ambele maluri ale raului Limmat, care se varsă din lacul amintit, care se îndreaptă spre nord şi apoi se transformă treptat într-o curbă spre vest. Geografic şi istoric vorbind, centrul oraşului este Lindenhof, un mic deal natural de pe malul de vest al Limmat la aproximativ 700 de metri nord de râu. Oraşul se întinde încorporat oarecum dincolo de limitele naturale hidrografice ale dealurilor şi include unele cartiere spre nord-est din Valea Glatt şi la nord în Valea Limmat. Limitele orasului vechi sunt foarte uşor de recunoscut cu ajutorul canalului Schanzengraben. Acest curs de apă artificial a fost folosit pentru construirea cetăţii terţe în secolele XVII şi XVIII.

Când e cel mai bine să mergem la Zurich?

Ştim cu toţii că vremea joacă un rol foarte important atunci când ne plafinicăm să plecăm într-un city break. Dacă e prea cald nu e bine, iar dacă e prea frig tot nu e bine. Pentru Zurich trebuie să ţinem cont de anumite lucruri legate de vreme, asta dacă vrem să vizităm acest oraş. Zurich are un climat oceanic sau continental umed cu patru anotimpuri distincte. Decisiv pentru climatul din Zurich sunt atât vânturile din direcţiile vestice, care au ca rezultat de multe ori precipitaţii dar, pe de altă parte, nu trebuie uitat nici BISE, care este vântul de răsărit sau nord-est. Acesta este de obicei asociat cu înaltă presiune atmosferică.

temp-medii-Zurich,Elvetia

Temperaturile medii pentru Zurich

Temperaturile cele mai reci sunt înregistrate în luna ianuarie cu -0.5 grade Celsius iar cele mai calde sunt măsurate în luna iulie cu 17,6 grade Celsius. În medie, sunt 88 zile în care temperatura minimă este de sub 0 grade Celsius. În zilele de vară media este de 30 de grade Celsius pe tot parcursul acestei perioade din an. Temperaturile medii ridicate din luna iulie sunt de 23.6 de grade Celsius iar cele scazute sunt de 11.6 grade Celsius. Primăvara şi toamna sunt în general răcoroase. Zurich are o medie de 1,482 ore de soare pe an. În a doua jumătate a anului temperaturile sunt mai calde şi mai ales în lunile de vară trei, niveluri de precipitaţii sunt mai mari decât cele măsurate în timpul iernii.

h

Cameră de hotel în Zurich

Câţi bani dăm pe cazare în Zurich

Cazarea ne va costa ceva mai mult în Zurich faţă de alte oraşe pe care le-am mai vizitat. Cu toate acestea, părerea mea este că nu este cazul să ne zgârcim acum la bani, fiindcă nu vom regreta că am văzut Zurich-ul. După puţină scotoceală booking.com am reuşit să scot câteva preţuri acceptabile pentru hotelurile din capitala Elveţiei. Şi avem aşa: pentru hotelurile de patru stele, în medie o cameră costă cam 480 de euro pentru trei nopţi. Am căutat să găsesc o cazare cât mai bună pe timp de vară cu înregistrare de joi şi decazare pentru duminică. Pentru un hotel de trei stele preţul creşte un pic şi ajunge la 600 de euro, dar aici aveţi două mese incluse pe lângă micul dejun, deci veţi ieşi mai câştigaţi la bănuţi. În mare preţurile cam aşa merg pentru hotelurile din Zurich, sunt cam piperate e drept, dar totuşi vorbim de un oraş pretenţios aici. Ca şi soluţie de rezervă mă simt dator să vă spun de fiecare dată că prin agenţiile de turism de la noi veţi găsi preţuri mult mai mici şi cam la aceleaşi servicii de masă şi cazare.

Transportul până la Zurich

Cu transportul nu cred că are rost să vă mai complic cu toate opţiunile pe care le aveţi şi să vă spun că cea mai bună alegere este, în mod evident, avionul. Cursele de plecare către Zurich se face de pe aeroportul Otopeni din Bucureşti şi sosesc, aici depinde de caz, direct pe aeroportul din Zurich. Există şi curse cu escală care sunt cea mai ieftine la bani, dar asta ar însemna mai multă bătaie de cap pentru voi, şi în fond voi mergeţi acolo pentru a vă relaxa şi nu pentru a vă face nervi pe aeroporturi. Zborurile cu escală costă între 137 şi 280 de euro, iar cele directe către Zurich sunt mai scumpe cu 100 de euro.

Asta înseamnă că un zbor direct către capitala Elveţiei va costa între 300 şi 322 de euro. Durata unui zbor Bucureşti-Zurich diferă de tipul cursei pe care o achiziţionaţi. Adică pentru cursele cu escală veţi sta în avion vreo 14 ore, în timp ce pentru cele directe timpul petrecut în aparatul de zbor va fi de două ore. Eu cred că mai rentabil, raportat calitate/preţ/stres, este să mergeţi cu o cursă directă şi să daţi puţin mai mulţi bani, aşa sigur se merită! Rămâne totuşi la alegerea voastră.

Transport în comun prin Zuric

Transport în comun prin Zurich

Transportul prin Zurich

Dacă am ajuns cu bine în Zurich acum este foarte important să ne descurcăm cu transportul în acest oraş. Nu trebuie să fişi temători pentru că transportul public din cel mai mare oraş al Elveţiei este foarte bine pus la punct. Trebuie să ţineţi minte că transportul public din Zurich este de primă clasă. Trenul este disponibil din interiorul aeroportului şi vă duce direct în inima Zurich-ului. Ca şi costuri, un bilet la acest servicu înseamnă cam 6 franci elveţieni, deci vreo 4.85 de euro. Timpul călătoriei este de numai zece minute, iar trenurile sunt foarte curate, atât în interior cât şi în afară. În oraş utilizarea de tramvaie şi autobuze este un lucru foarte bun, deoarece aceste mijloace de transport sunt populare şi ieftine. Oraşul beneficiază şi de noi linii de tramvai care sunt prevăzute cu noi destinaţii spre sectorul industrial. Taxiurile sunt destul de scumpe în comparaţie cu trenul. De la aeroport în centrul Zurich-ului costul este de aproximativ 50 de franci şi durează 20 de minute.

Cu biletele e bine de ţinut minte că trebuie cumpărate de la un automat de îmbarcare sau de la unul din chioşcurile de vânzare bilete. Automatele de vânzare ale biletelor sunt în limba germană, engleză, franceză şi italiană şi oferă aproape toate biletele disponibile obişnuite. Puteţi selecta zonele pe care doriţi să treceţi prin cumpărarea biletului. Aveţi la disoziţie o hartă pe fiecare maşină, precum şi instrucţiuni clare venind în ajutorul tău, deci nu ezitaţi să alegeţi transportul în comun. Odată ce v-aţi luat biletul acesta vă oferă acces la toate modurile de transport, adică tramvai sau autobuz.

Dacă sunteţi în Zurich pentru o perioadă mai lungă, consideraţi cumpărarea unui abonament lunar ”NetzPass ZVV”, deoarece este mai ieftin aşa. Când călătoriţi în toate zonele, este nevoie de minim 8 bilete pe zi pe când cardul lunar va fia mai ieftin.

Siguranţa turiştilor

Vorbim aici de Elveţia, mai exact despre cât de siguri sunteţi voi ca şi turişti în acest oraş, dar în general nu trebuie să vă faceţi griji. Zurich-ul este un oraş sigur din toate punctele de vedere. Ţin morţiş însă să vă amintesc faptul că oriunde sunteţi e bine să vă ţineţi portofelele la loc sigur şi să aveţi grijă la buzunar. De asemenea, e bine să evitaţi cartierele mărginaşe pe timp de noapte, şi de ce nu, şi pe timp de zi. Încercaţi să staţi cât mai aproape de centrul oraşului, dar asta nu ar trebui totuşi să vă împiedice acum să vizitaţi Zurich-ul.

Când plecaţi într-un alt oraş este bine să ştii câteva date relevante despre acesta. Acum staţi liniştiţi pentru că nimeni nu vă va interoga pe stradă despre Zurich, dar în orice caz e bine de ştiut ceva despre orăşelul elveţian. Oamenii de aici vi se vor părea foarte drăguţi şi mereu cu zâmbetul pe buze, deci vă puteţi face prieteni destul de uşor.

Info utile Zurich

  • Ţară: Elveţia
  • Canton: Zurich
  • District: Zurich
  • Populaţie: 372.047
  • Suprafaţă: 91.88 km2
  • Cod poştal: 8000-8099
  • Primar: Corine Mauch
  • Site oficial: www.stadt-zuerich.ch

Acum sunt conştien că orice turist se poate pierde oricât de experimentat este el, aşa că m-am gândit că v-ar prinde bine o hartă turistică a Zurichului. Asta e aşa în orice caz pentru momente mai neinspirate.

Puţină istorie despre Zurich

Istoria este partea cea mai capitvantă a unui oraş nu credeţi? Ei bine pentru Zurich vă pot povesti că este stabilit aici de peste aproximativ 7.000 de ani, istoria mergând înapoi la fondarea sa de către romani, care, în 15 î.Hr., l-au numit-o Turicum. În timpul Evului Mediu, Zurich a câştigat statutul de independenţă şi privilegiat de rapiditatea imperialismului său. În 1519 a fost locul de origine şi centru al Reformei protestante în Elveţia de limbă germană, condusă de Ulrich Zwingli.

Păi cam atât pentru astăzi dragilor, dar mâine mergem la ”vânătoare” de obiective turistice, să fiţi gata de atac la Zurich!

Cum vi se pare Zurich? E prima voastră vizită aici?

Surse foto: Metro Centric/ Flickr.com, streetswiki.wikispaces.com şi nickgraywfu/ Flickr.com

Resurse: wikipedia.org şi stadt-zuerich.ch

Comentarii 1
Adauga un comentariu