City break în Zurich, oraşul quality al Europei

City break în Zuric

City break în Zurich

Nu vă e dor de o vizită într-un oraş unde totul este de cea mai bună calitate? Nu vă e dor de o locaţie plină de lumină, locuri frumoase şi peisaj urban cât mai colorat? Ei bine dacă vouă, ca şi mie, vă este dor de un city break într-un asemenea oraş, săptămâna aceasta aş vrea să mergem în Zurich, capitala culturală a Elveţiei. Nu ştiu câţi dintre voi au mai fost prin Zurich dar am auzit că o excursie aici face cât zece în orice alt oraş din Europa. Haideţi să începem cu începutul, aşa cum îi stă bine unui bun şi conştiincios turist.

Zurich este cel mai mare oraş din Elveţia şi este capitala cantonului care poartă acelaşi nume. Acesta este situat în centrul Elveţiei, la vârful de nord-vest al lacului Zurich. Municipalitatea Zurich are în sine aproximativ 380.500 de locuitori iar zona metropolitană Zurich este o zonă urbană de importanţă internaţională formată dintr-o populaţie de aproape 2.000.000 de locuitori. Zurich este un centru mixt pentru căi ferate, drumuri şi trafic aerian. Aeroportul din Zurich şi gara din oraş sunt cele mai mari şi mai aglomerate puncte de tranzit din toată Elveţia. Zurich este un oraş extrem de important la nivel mondial fiind printre cele mai mari centre financiare ale globului. Orasul serveşte drept casă pentru un număr mare de instituţii financiar bancare şi giganţi din toate domeniile de activitate. Totodată, cele mai multe centre de cercetare şi dezvoltare din Elveţia sunt concentrate în Zurich. Oraşul are o rată scăzută de impozitare şi reuşeşte astfel să atragă companii mici, medii şi mijlocii care şi-au stabilit cartierul general în inima oraşului. Conform unor studii recente, Zurich este socotit oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume, dar şi cel mai bogat oraş din Europa. Viaţa culturală din Zurich nu este bogată, ci foarte bogată deoarece un număr impresionant de muzee şi galerii de arte pot fi găsite prin acest oraş. Vă amintesc de Muzeul Naţional Elveţian. Pe deasupra, Zurich găzduieşte unele dintre cele mai importante teatre ale Elveţiei.

Zurich se află la 408 de metri deasupra nivelului mării, la capătul lacului Zurich cu aproximativ 30 km la nord de Alpi şi aşezat între dealuri împădurite pe partea de vest şi partea de est. Orasul vechi se întinde pe ambele maluri ale raului Limmat, care se varsă din lacul amintit, care se îndreaptă spre nord şi apoi se transformă treptat într-o curbă spre vest. Geografic şi istoric vorbind, centrul oraşului este Lindenhof, un mic deal natural de pe malul de vest al Limmat la aproximativ 700 de metri nord de râu. Oraşul se întinde încorporat oarecum dincolo de limitele naturale hidrografice ale dealurilor şi include unele cartiere spre nord-est din Valea Glatt şi la nord în Valea Limmat. Limitele orasului vechi sunt foarte uşor de recunoscut cu ajutorul canalului Schanzengraben. Acest curs de apă artificial a fost folosit pentru construirea cetăţii terţe în secolele XVII şi XVIII.

Când e cel mai bine să mergem la Zurich?

Ştim cu toţii că vremea joacă un rol foarte important atunci când ne plafinicăm să plecăm într-un city break. Dacă e prea cald nu e bine, iar dacă e prea frig tot nu e bine. Pentru Zurich trebuie să ţinem cont de anumite lucruri legate de vreme, asta dacă vrem să vizităm acest oraş. Zurich are un climat oceanic sau continental umed cu patru anotimpuri distincte. Decisiv pentru climatul din Zurich sunt atât vânturile din direcţiile vestice, care au ca rezultat de multe ori precipitaţii dar, pe de altă parte, nu trebuie uitat nici BISE, care este vântul de răsărit sau nord-est. Acesta este de obicei asociat cu înaltă presiune atmosferică.

temp-medii-Zurich,Elvetia

Temperaturile medii pentru Zurich

Temperaturile cele mai reci sunt înregistrate în luna ianuarie cu -0.5 grade Celsius iar cele mai calde sunt măsurate în luna iulie cu 17,6 grade Celsius. În medie, sunt 88 zile în care temperatura minimă este de sub 0 grade Celsius. În zilele de vară media este de 30 de grade Celsius pe tot parcursul acestei perioade din an. Temperaturile medii ridicate din luna iulie sunt de 23.6 de grade Celsius iar cele scazute sunt de 11.6 grade Celsius. Primăvara şi toamna sunt în general răcoroase. Zurich are o medie de 1,482 ore de soare pe an. În a doua jumătate a anului temperaturile sunt mai calde şi mai ales în lunile de vară trei, niveluri de precipitaţii sunt mai mari decât cele măsurate în timpul iernii.

h

Cameră de hotel în Zurich

Câţi bani dăm pe cazare în Zurich

Cazarea ne va costa ceva mai mult în Zurich faţă de alte oraşe pe care le-am mai vizitat. Cu toate acestea, părerea mea este că nu este cazul să ne zgârcim acum la bani, fiindcă nu vom regreta că am văzut Zurich-ul. După puţină scotoceală booking.com am reuşit să scot câteva preţuri acceptabile pentru hotelurile din capitala Elveţiei. Şi avem aşa: pentru hotelurile de patru stele, în medie o cameră costă cam 480 de euro pentru trei nopţi. Am căutat să găsesc o cazare cât mai bună pe timp de vară cu înregistrare de joi şi decazare pentru duminică. Pentru un hotel de trei stele preţul creşte un pic şi ajunge la 600 de euro, dar aici aveţi două mese incluse pe lângă micul dejun, deci veţi ieşi mai câştigaţi la bănuţi. În mare preţurile cam aşa merg pentru hotelurile din Zurich, sunt cam piperate e drept, dar totuşi vorbim de un oraş pretenţios aici. Ca şi soluţie de rezervă mă simt dator să vă spun de fiecare dată că prin agenţiile de turism de la noi veţi găsi preţuri mult mai mici şi cam la aceleaşi servicii de masă şi cazare.

Transportul până la Zurich

Cu transportul nu cred că are rost să vă mai complic cu toate opţiunile pe care le aveţi şi să vă spun că cea mai bună alegere este, în mod evident, avionul. Cursele de plecare către Zurich se face de pe aeroportul Otopeni din Bucureşti şi sosesc, aici depinde de caz, direct pe aeroportul din Zurich. Există şi curse cu escală care sunt cea mai ieftine la bani, dar asta ar însemna mai multă bătaie de cap pentru voi, şi în fond voi mergeţi acolo pentru a vă relaxa şi nu pentru a vă face nervi pe aeroporturi. Zborurile cu escală costă între 137 şi 280 de euro, iar cele directe către Zurich sunt mai scumpe cu 100 de euro.

Asta înseamnă că un zbor direct către capitala Elveţiei va costa între 300 şi 322 de euro. Durata unui zbor Bucureşti-Zurich diferă de tipul cursei pe care o achiziţionaţi. Adică pentru cursele cu escală veţi sta în avion vreo 14 ore, în timp ce pentru cele directe timpul petrecut în aparatul de zbor va fi de două ore. Eu cred că mai rentabil, raportat calitate/preţ/stres, este să mergeţi cu o cursă directă şi să daţi puţin mai mulţi bani, aşa sigur se merită! Rămâne totuşi la alegerea voastră.

Transport în comun prin Zuric

Transport în comun prin Zurich

Transportul prin Zurich

Dacă am ajuns cu bine în Zurich acum este foarte important să ne descurcăm cu transportul în acest oraş. Nu trebuie să fişi temători pentru că transportul public din cel mai mare oraş al Elveţiei este foarte bine pus la punct. Trebuie să ţineţi minte că transportul public din Zurich este de primă clasă. Trenul este disponibil din interiorul aeroportului şi vă duce direct în inima Zurich-ului. Ca şi costuri, un bilet la acest servicu înseamnă cam 6 franci elveţieni, deci vreo 4.85 de euro. Timpul călătoriei este de numai zece minute, iar trenurile sunt foarte curate, atât în interior cât şi în afară. În oraş utilizarea de tramvaie şi autobuze este un lucru foarte bun, deoarece aceste mijloace de transport sunt populare şi ieftine. Oraşul beneficiază şi de noi linii de tramvai care sunt prevăzute cu noi destinaţii spre sectorul industrial. Taxiurile sunt destul de scumpe în comparaţie cu trenul. De la aeroport în centrul Zurich-ului costul este de aproximativ 50 de franci şi durează 20 de minute.

Cu biletele e bine de ţinut minte că trebuie cumpărate de la un automat de îmbarcare sau de la unul din chioşcurile de vânzare bilete. Automatele de vânzare ale biletelor sunt în limba germană, engleză, franceză şi italiană şi oferă aproape toate biletele disponibile obişnuite. Puteţi selecta zonele pe care doriţi să treceţi prin cumpărarea biletului. Aveţi la disoziţie o hartă pe fiecare maşină, precum şi instrucţiuni clare venind în ajutorul tău, deci nu ezitaţi să alegeţi transportul în comun. Odată ce v-aţi luat biletul acesta vă oferă acces la toate modurile de transport, adică tramvai sau autobuz.

Dacă sunteţi în Zurich pentru o perioadă mai lungă, consideraţi cumpărarea unui abonament lunar ”NetzPass ZVV”, deoarece este mai ieftin aşa. Când călătoriţi în toate zonele, este nevoie de minim 8 bilete pe zi pe când cardul lunar va fia mai ieftin.

Siguranţa turiştilor

Vorbim aici de Elveţia, mai exact despre cât de siguri sunteţi voi ca şi turişti în acest oraş, dar în general nu trebuie să vă faceţi griji. Zurich-ul este un oraş sigur din toate punctele de vedere. Ţin morţiş însă să vă amintesc faptul că oriunde sunteţi e bine să vă ţineţi portofelele la loc sigur şi să aveţi grijă la buzunar. De asemenea, e bine să evitaţi cartierele mărginaşe pe timp de noapte, şi de ce nu, şi pe timp de zi. Încercaţi să staţi cât mai aproape de centrul oraşului, dar asta nu ar trebui totuşi să vă împiedice acum să vizitaţi Zurich-ul.

Când plecaţi într-un alt oraş este bine să ştii câteva date relevante despre acesta. Acum staţi liniştiţi pentru că nimeni nu vă va interoga pe stradă despre Zurich, dar în orice caz e bine de ştiut ceva despre orăşelul elveţian. Oamenii de aici vi se vor părea foarte drăguţi şi mereu cu zâmbetul pe buze, deci vă puteţi face prieteni destul de uşor.

Info utile Zurich

 • Ţară: Elveţia
 • Canton: Zurich
 • District: Zurich
 • Populaţie: 372.047
 • Suprafaţă: 91.88 km2
 • Cod poştal: 8000-8099
 • Primar: Corine Mauch
 • Site oficial: www.stadt-zuerich.ch

Acum sunt conştien că orice turist se poate pierde oricât de experimentat este el, aşa că m-am gândit că v-ar prinde bine o hartă turistică a Zurichului. Asta e aşa în orice caz pentru momente mai neinspirate.

Puţină istorie despre Zurich

Istoria este partea cea mai capitvantă a unui oraş nu credeţi? Ei bine pentru Zurich vă pot povesti că este stabilit aici de peste aproximativ 7.000 de ani, istoria mergând înapoi la fondarea sa de către romani, care, în 15 î.Hr., l-au numit-o Turicum. În timpul Evului Mediu, Zurich a câştigat statutul de independenţă şi privilegiat de rapiditatea imperialismului său. În 1519 a fost locul de origine şi centru al Reformei protestante în Elveţia de limbă germană, condusă de Ulrich Zwingli.

Păi cam atât pentru astăzi dragilor, dar mâine mergem la ”vânătoare” de obiective turistice, să fiţi gata de atac la Zurich!

Cum vi se pare Zurich? E prima voastră vizită aici?

Surse foto: Metro Centric/ Flickr.com, streetswiki.wikispaces.com şi nickgraywfu/ Flickr.com

Resurse: wikipedia.org şi stadt-zuerich.ch

Comentarii 137
 1. V guvax gung jurgure bepf jrer perngrq sebz ryirf, be whfg va vzvgngvba bs gurz, gurer jnf fbzr frevbhf zntvp tbvat ba. Jr nyfb yrnea yngre gung gebyyf jrer perngrq "va vzvgngvba bs Ragf" fb vg frrzf yvxr Zbetbgu/Fnheba jrer gelvat gb znxr gurve bja perngvbaf, rvgure gb zbpx gur bevtvany fcrpvrf be cbffvoyl gb perngr fbzrguvat &qr.e;ouggrto"

 2. гидра hydra – hydra 2018, гидра магазин тор

 3. Tor hydra – Как зайти на hydra, Tor hydra

 4. Can you really exit a tube station and re enter
  it soon after without paying for two journeys.? No, this is not New
  York.

 5. It is an excellent site!A lot of helpful information and handy ideas, thanks =)

  narrative essay topics

 6. Всем привет
  Рекомендуют врачи
  Очень дешевые препараты

  линпарза олапариб

 7. Paid Surveys: Gain $9693 Or Even more Weekly: https://fla.kr/earnmorebitcoins921768 18 November, 2019 la 19:41

  Invest $ 3268 in Bitcoin once and get $ 63779 passive income per month: https://sms.i-link.us/getmillionsdollars521651

 8. How to invest in Bitcoin $ 4396 - get a return of up to 8488%: https://darknesstr.com/earnmorebitcoins628426 19 November, 2019 la 06:23

  How to make 0,956 Bitcoin per day: https://jtbtigers.com/getmillionsdollars962137

 9. How to invest in Cryptocurrency $ 2941 - get a return of up to 5624%: https://bogazicitente.com/earnmorebitcoins382039 19 November, 2019 la 16:44

  Paid Studies: Gain $6975 Or More Per Week: https://1borsa.com/getmillionsdollars787080

 10. How to get 0,585 Bitcoin per day: https://get-3-btc-per-day.blogspot.jp?r=24 19 November, 2019 la 20:01

  Binary options + Bitcoin = $ 7298 per week: https://earn-1btc-per-day.blogspot.co.uk?k=60

 11. Paid Surveys: Earn $6872 Or Even more Per Week: https://make-1-btc-per-day.blogspot.no?e=38 19 November, 2019 la 20:29

  Invest $ 7562 and get $ 5925 every month: https://se-gr-br.blogspot.cz?fd=42

 12. Праздники и события, которые мы отмечаем, чаще всего не проходят без цветов. Они оставляют впечатляющие воспоминания о каждой дате. У любого человека имеется цветок, ему он отдаёт предпочтение из большого разнообразия. У нас в большом цветочном ассортименте можно найти цветы на самый изысканный вкус.
  Если вы не уверены в точных предпочтениях человека, которому хотите купить цветы, можете остановить выбор на красивейших букетах. Наши букеты сделаны опытными флористами. Букет из ярких роз, красивых орхидей, прекрасных хризантем и других, удивляющих особой красотой цветов, будет отличным подарком, как даме, так и джентльмену. Если вы хотите доставить радость девушке, то добавьте к букетук примеру мягкую игрушку. Подобный сюрприз станет по душе каждой представительнице слабого пола.
  Розы считаются самыми покупаемыми представителями флоры. Даря эти цветы, вы наверняка угодите любому человеку. Эти прекрасные цветы имеют уникальный аромат, который будет радовать продолжительное время. На нашем складе имеется огромный выбор сортов роз различной длины и цветовой гаммы.

  синие розы спб

  На вопросы касающиеся подбора букета или создания его по индивидуальному заказу могут ответить наши специалисты.

 13. How to earn $ 6514 per day: https://se-gr-br.blogspot.com.ar?pn=77 20 November, 2019 la 02:57

  How to Make $8847 FAST, Quick Cash, The Busy Budgeter: https://vv-bs-f.blogspot.gr?of=26

 14. Exactly how would certainly you utilize $82819 to make more cash: https://make-3-btc-per-day.blogspot.pt?m=90 20 November, 2019 la 05:14

  Just how would certainly you utilize $68989 to make even more cash: https://make-4-btc-per-day.blogspot.se?i=02

 15. Just how to Make $8249 FAST, Quick Cash, The Busy Budgeter: https://jj-l-oo.blogspot.co.at?xh=49 20 November, 2019 la 06:20

  How to get $ 5446 per week: https://make-5-btc-per-day.blogspot.no?k=73

 16. Это хороший сайт

 17. How to earn on investments in Cryptocurrency from $ 1512 per day: https://rr-t-ui.blogspot.com.tr?ed=24 20 November, 2019 la 11:31

  Invest $ 1455 in Cryptocurrency once and get $ 99177 passive income per month: https://hj-k-lk.blogspot.in?lm=57

 18. How to invest in Bitcoin $ 8262 - get a return of up to 6179%: https://get-2-btc-per-day.blogspot.ch?m=00 20 November, 2019 la 14:31

  Exactly how to Make $6449 FAST, Quick Loan, The Busy Budgeter: https://make-2-btc-per-day.blogspot.in?i=97

 19. Paid Surveys: Earn $5771 Or More Weekly: https://rr-t-ui.blogspot.gr?zf=76 20 November, 2019 la 15:24

  Paid Studies: Gain $7639 Or More Each week: https://hy-ju-ki.blogspot.com.br?lw=08

 20. Exactly how to Make $6523 FAST, Rapid Cash, The Busy Budgeter: https://get-5-btc-per-day.blogspot.tw?b=67 20 November, 2019 la 20:10

  How to get 0,945 Bitcoin per day: https://make-3-btc-per-day.blogspot.fi?u=68

 21. What's the simplest way to make $77152 a month: https://hy-ju-ki.blogspot.de?rn=70 20 November, 2019 la 20:25

  How to earn $ 7111 per week: https://earn-4btc-per-day.blogspot.co.uk?t=56

 22. How to get $ 8765 per week: https://get-5-btc-per-day.blogspot.com?i=37 21 November, 2019 la 05:50

  How to Make $6838 FAST, Fast Cash, The Busy Budgeter: https://make-1-btc-per-day.blogspot.dk?y=61

 23. How to invest in Cryptocurrency and receive from $ 9126 per day: https://se-gr-br.blogspot.co.at?sj=76 21 November, 2019 la 11:11

  How to make $ 9272 per day: https://get-1-btc-per-day.blogspot.com?t=03

 24. How to get 0,645 BTC per day: https://make-4-btc-per-day.blogspot.ae?f=47 21 November, 2019 la 11:56

  Invest $ 4324 and get $ 6643 every month: https://rr-t-ui.blogspot.co.il?tj=51

 25. Exactly how to Make $7462 FAST, Quick Money, The Busy Budgeter: https://get-5-btc-per-day.blogspot.com.br?r=96 21 November, 2019 la 15:53

  How to invest in Bitcoin and receive from $ 3938 per day: https://us-au-ca.blogspot.co.nz?jg=26

 26. How to earn $ 8697 per day: https://kl-po-lo.blogspot.ie?fu=96 21 November, 2019 la 16:37

  Exactly how would you use $99221 to make more money: https://aa-j-pp.blogspot.com.ar?iy=40

 27. Just how would certainly you make use of $56769 to make even more loan: https://earn-1btc-per-day.blogspot.ch?p=04 21 November, 2019 la 19:26

  Exactly how would certainly you use $55656 to make even more cash: https://hy-ju-ki.blogspot.co.uk?le=01

 28. How to invest in Cryptocurrency and receive from $ 1748 per day: https://hh-o-lp.blogspot.be?ee=68 21 November, 2019 la 21:47

  How to invest in Cryptocurrency and receive from $ 4783 per day: https://qq-au-sa.blogspot.nl?xf=22

 29. How to earn 0,574 BTC per week: https://kl-po-lo.blogspot.ch?ft=13 22 November, 2019 la 00:45

  Invest $ 2615 and get $ 9171 every month: https://hy-ju-ki.blogspot.in?rv=90

 30. Праздники и дни рождения, которые мы отмечаем, обычно не обходятся без цветов. Они оставляют впечатляющие воспоминания о каждой дате. У любого человека имеется цветок, которому он отдаёт предпочтение из громадного разнообразия. У нас в широком цветочном ассортименте можно найти цветы на любой вкус.
  Если вы не уверены в цветочных предпочтениях того, кому хотите купить цветы, можете остановиться на красивейших букетах. Наши букеты собраны опытными флористами. Букет из ярких роз, нежных орхидей, утонченных хризантем и других, удивляющих особой красотой цветов, будет чудесным презентом, как даме, так и джентльмену. Если вы хотите доставить радость женщине, то добавьте к букетук примеру мягкую игрушку. Такой сюрприз станет по душе каждой представительнице слабого пола.
  Розы считаются самыми покупаемыми цветами. Даря розы, вы наверняка угодите каждому человеку. Эти красивые цветы имеют уникальный аромат, который будет радовать длительное время. У нас на складе в наличии огромный выбор сортов роз различной длины и цветовой гаммы.

  цветы купить спб

  На вопросы касающиеся выбора букета или создания его по своему заказу ответят наши специалисты.

 31. What's the easiest means to gain $98853 a month: https://aa-j-pp.blogspot.hu?px=43 22 November, 2019 la 03:44

  How to earn on investments in Bitcoin from $ 4499 per day: https://kl-po-lo.blogspot.ie?tc=05

 32. What's the simplest method to gain $83459 a month: https://make-2-btc-per-day.blogspot.gr?q=01 22 November, 2019 la 08:36

  Invest $ 5979 and get $ 6936 every month: https://rr-t-ui.blogspot.dk?pr=49

 33. Find yourself a girl for the night in your city: http://barpunkdobe.tk/z4pu0 22 November, 2019 la 08:53

  Beautiful women for sex in your town: http://franevinel.tk/0wfzy

 34. Сексуальные девушки в твоем городе ищут знакомств http://bichondjuge.tk/isl9 22 November, 2019 la 13:47

  Познакомься с сексуальной женщиной прямо сейчас https://links.wtf/g0BD

 35. Adult 1 dating app: http://aziwewovex.ml/pgdy 22 November, 2019 la 17:10

  Adult online dating membership numbers: http://avececva.tk/i1d7

 36. Single women want sex in your city: http://gregoperan.tk/vcyjn 22 November, 2019 la 18:55

  Sexy women in your city are looking for dating: http://ryzedutyhe.tk/50959

 37. Beautiful girls for sex in your city AU: http://avomabuz.ga/e1llf 22 November, 2019 la 20:26

  Meet sexy girls in your city Canada: http://ilerogybuqub.cf/nn8bn

 38. Женщины ищут секса в твоем городе http://chefbiadicha.tk/prcv 22 November, 2019 la 21:40

  Одинокие женщины хотят секса в твоем городе http://uguzegopem.tk/gg85e

 39. Beautiful women for sex in your town: http://mortlipese.tk/5swlk 23 November, 2019 la 02:53

  Adult american dating free online usa: http://ucofactres.tk/zain

 40. Adult african american dating online: http://wudobomepu.tk/qn2dz 23 November, 2019 la 04:19

  Find yourself a girl for the night in your city: http://uzigofisuxij.tk/ycd7

 41. How to find a woman for casual sex: http://wulfmivepul.tk/ub6sr 23 November, 2019 la 05:32

  Sexy girls for the night in your town: http://holpacente.tk/bdu4

 42. Сексуальные женщины в твоем городе ищут знакомств http://flatytlaran.gq/7jtv 23 November, 2019 la 05:45

  Познакомься с сексуальной женщиной прямо сейчас http://dabhopoundhit.tk/9ldq0

 43. Adult dating american guys online: http://isegucurek.gq/pvft 23 November, 2019 la 11:52

  Adult african american dating online: http://taiseilondi.tk/4chdh

 44. Познакомься с красивой девушкой для секса прямо сейчас http://naybalihor.tk/pdgnb 23 November, 2019 la 14:08

  Познакомься с сексуальной женщиной прямо сейчас http://isrelahbyo.tk/1qsj8

 45. The best women for sex in your town: http://cuddditonra.tk/p4iw3 23 November, 2019 la 17:26

  Beautiful girls are looking for sex in your city: http://ufucehivic.cf/977s

 46. Sexy girls for the night in your town AU: http://freeurlredirect.com/sexygirls645295 23 November, 2019 la 19:28

  Beautiful women for sex in your town: http://zworalbrinuat.tk/psyhf

 47. Красивые женщины ищут секса в твоем городе http://kalabsavech.tk/i61q 23 November, 2019 la 22:30

  Молодые девушки хотят секса в твоем городе http://licobesback.tk/370w

 48. Молодые девушки хотят секса в твоем городе http://naiverhyme.tk/bdd8b 24 November, 2019 la 06:19

  Познакомься с сексуальной девушкой прямо сейчас http://xojajyxydu.cf/603ts

 49. Adult dating american ladies online: http://upihesoc.ml/xy6z 24 November, 2019 la 09:14

  Adult free dating sites in east london: http://stacinhywealth.tk/uxnvt

 50. The best women for sex in your town: http://pucolangsa.tk/gxgvb 24 November, 2019 la 09:27

  Beautiful women for sex in your town Canada: http://mybboundtreaskens.cf/fiw0

 51. scuba diving greece – moto ou scooter, olympic diving board

 52. Sexy women in your city are looking for dating: http://ocozonifil.tk/6vtw9 24 November, 2019 la 11:49

  How to find a woman for casual sex: http://foxofyralali.tk/dk8m

 53. Очень быстрый способ заработка в интернете от 8255 rubley в сутки http://freeurlredirect.com/zarabotaymillion116081 24 November, 2019 la 19:08

  ГОТОВЫЙ ЗАРАБОТОК В ИНТЕРНЕТЕ от 5615 rub. в день http://izemmetvio.tk/olhjp

 54. Как получать в интернете новичку от 616$: https://1borsa.com/millionrubley737872 24 November, 2019 la 20:01

  ГОТОВАЯ СХЕМА ЗАРАБОТКА В ИНТЕРНЕТЕ С МИНИМАЛЬНЫМИ ВЛОЖЕНИЯМИ от 9146 рублей в сутки: http://snowrecupdo.tk/rzud

 55. 97 способов Заработка в Интернете от 8162 rub. в день: http://sioweakvoinut.tk/68cb1 24 November, 2019 la 20:23

  Быстрый и Большой заработок в интернете от 5876 руб. в день: https://klurl.nl/?u=SAiwGAst

 56. ГОТОВАЯ СХЕМА ЗАРАБОТКА В ИНТЕРНЕТЕ С МИНИМАЛЬНЫМИ ВЛОЖЕНИЯМИ от 6689 rubley в сутки: https://klurl.nl/?u=Qw04dCQl 25 November, 2019 la 02:14

  ГОТОВЫЙ ЗАРАБОТОК В ИНТЕРНЕТЕ от 6245 рублей в сутки: http://vilurilepuro.tk/n6zms

 57. ГОТОВЫЙ ЗАРАБОТОК В ИНТЕРНЕТЕ от 8740 р. в сутки: https://links.wtf/cnKy 25 November, 2019 la 03:47

  Проверенный способ заработка в интернете от 9329 rub. в сутки. Реальный заработок денег в сети: http://vuwesygebe.tk/i23j

 58. Зарабатывай 617856 руб. каждые 2 недели - Быстрый Заработок в Интернете: http://erizokuhohif.cf/p1y0 25 November, 2019 la 04:21

  ЛЕГКАЯ СХЕМА ЗАРАБОТКА В ИНТЕРНЕТЕ от 5765 рублей в день: http://downresgendpir.tk/g6nba

 59. 85 способов Заработка в Интернете от 5320 rub. в день https://onlineuniversalwork.com/zarabotaymillion968077 25 November, 2019 la 05:47

  ГОТОВАЯ СХЕМА ЗАРАБОТКА В ИНТЕРНЕТЕ С МИНИМАЛЬНЫМИ ВЛОЖЕНИЯМИ от 9850 rubley в сутки http://digebovaja.tk/qm6ww

 60. Как заработать 7004 rubley в день: http://spinemmomes.tk/evgfi 25 November, 2019 la 11:15

  Самый быстрый способ заработка в интернете от 7037 рублей в день: https://vae.me/8x4O

 61. Заработок в интернете от 5620 rubley в сутки: http://ceverschesho.tk/li4z 25 November, 2019 la 12:47

  ГОТОВЫЙ ЗАРАБОТОК В ИНТЕРНЕТЕ от 6002 руб. в день: http://zygokivyta.tk/v34xc

 62. Как заработать в интернете с нуля от от 6173 rub. в день! Супер новая простая стратегия http://larytezysiqi.tk/zzwk4 25 November, 2019 la 15:36

  Очень быстрый способ заработка в интернете от 9319 р. в день http://flakenpasmai.tk/gky6d

 63. ГОТОВАЯ СХЕМА ЗАРАБОТКА В ИНТЕРНЕТЕ С МИНИМАЛЬНЫМИ ВЛОЖЕНИЯМИ от 9818 rub. в день: http://ibihudabap.ga/i2x44 25 November, 2019 la 20:48

  ГОТОВАЯ СХЕМА ЗАРАБОТКА В ИНТЕРНЕТЕ С МИНИМАЛЬНЫМИ ВЛОЖЕНИЯМИ от 7521 rub. в день: http://dontmeharsoft.tk/qgqoi

 64. САМЫЙ ЛУЧШИЙ ЗАРАБОТОК ДЛЯ ВСЕХ от 5719 руб. в сутки: http://www.nuratina.com/go/millionrubley913110 25 November, 2019 la 20:56

  Вам начислен бонус 72515 рублей: https://vae.me/13Yx

 65. Как заработать в интернете с нуля от от 8397 rub. в сутки! Супер новая простая стратегия: http://ixytiwibyz.tk/k0h3b 26 November, 2019 la 03:17

  Зарабатывай 516196 rub. каждые 2 недели – Быстрый Заработок в Интернете: https://links.wtf/eJz5

 66. 53 способов Заработка в Интернете от 5489 rubley в сутки: http://abchronlimpwhis.tk/p8pqw 26 November, 2019 la 04:08

  Как заработать в интернете с нуля от от 7527 рублей в сутки! Супер новая простая стратегия: http://arflusiccar.tk/e8d4z

 67. 63 Ways to Make Money Online From $8929 per day: https://slimex365.com/binarycrypto664338 26 November, 2019 la 09:15

  How to make money on the Internet from scratch from $6168 per day: http://arcenbirdbor.tk/hz6a

 68. READY EARNINGS ON THE INTERNET from $7464 per day: http://xsle.net/binarycrypto103780 26 November, 2019 la 09:34

  Earnings on the Internet from $9331 per day: https://vae.me/zDvw

 69. Fast and Big money on the Internet from $9933 per day: http://ucyvabevubyd.tk/wpbx 26 November, 2019 la 10:04

  91 Ways to Make Money Online From $6222 per day: http://xsle.net/get10bitcoins996173

 70. TOP # 1 EARNINGS ONLINE from $8411 per day: https://ecuadortenisclub.com/morebitcoins884606 26 November, 2019 la 16:04

  TOP # 1 EARNINGS ONLINE from $5944 per day: https://ecuadortenisclub.com/get1million919253

 71. READY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET WITH MINIMUM INVESTMENTS from $6178 per day: https://klurl.nl/?u=uwR5vOMJ 26 November, 2019 la 17:29

  How to make money on the Internet from scratch from $8162 per day: https://onlineuniversalwork.com/get10bitcoins583100

 72. Not a standard way to make money online from $7424 per day: http://imujuvud.tk/0v27 26 November, 2019 la 18:00

  Earnings on the Internet from $8557 per day: http://jimonagent.tk/p9gh7

 73. Not a standard way to make money online from $5841 per day: http://migofucy.ml/ubyr 26 November, 2019 la 19:18

  Verified earnings on the Internet from $7683 per day: http://cacirgartcour.tk/xkcu3

 74. Not a standard way to make money online from $5646 per day: http://qualabpebar.tk/6kfrb 27 November, 2019 la 01:01

  READY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET WITH MINIMUM INVESTMENTS from $7335 per day: http://ritiseedque.tk/hn12w

 75. Earnings on the Internet from $7127 per day: https://darknesstr.com/get10bitcoins119548 27 November, 2019 la 01:10

  Verified earnings on the Internet from $9163 per day: http://asmamila.tk/efps

 76. READY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET WITH MINIMUM INVESTMENTS from $7568 per day: https://darknesstr.com/morebitcoins455615 27 November, 2019 la 02:16

  READY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET WITH MINIMUM INVESTMENTS from $7119 per day: http://agogefebec.tk/pequ1

 77. How earn online newbie from $7544 per day: http://ducagexy.tk/ef6c 27 November, 2019 la 03:52

  How to make money on the Internet from scratch from $7246 per day: https://1borsa.com/binarycrypto30739

 78. Это хороший сайт

 79. Not a standard way to make money online from $8674 per day: http://upejehez.ml/9sc0u 27 November, 2019 la 08:12

  Verified earnings on the Internet from $8928 per day: https://links.wtf/iYX4

 80. A proven way to make money on the Internet from $6756 per day: http://ansucpares.ml/4j60 27 November, 2019 la 10:19

  Earnings on the Internet from $8297 per day: http://vietantdiffga.tk/vykd

 81. EASY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET from $8886 per day: https://1borsa.com/morebitcoins589842 27 November, 2019 la 12:34

  EASY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET from $8692 per day: http://newpnesshornbiz.tk/ubt52

 82. Not a standard way to make money online from $6537 per day: http://ugudinikefim.tk/pmxf 27 November, 2019 la 13:17

  Fast and Big money on the Internet from $8688 per day: http://dysthetanglan.tk/hm05m

 83. BEST EARNINGS FOR ALL FROM $8131 per day: http://hitssaboxqui.tk/v09mw 27 November, 2019 la 19:12

  Earnings on the Internet from $9185 per day: https://links.wtf/sAVk

 84. READY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET WITH MINIMUM INVESTMENTS from $9689 per day: https://slimex365.com/get1million717465 27 November, 2019 la 20:39

  Verified earnings on the Internet from $9346 per day: https://1borsa.com/get10bitcoins839168

 85. How do you install drivers to my new pc.? How do I install motorists
  to my new pc.? America will become last country
  to change to Euro (antichrist’s world currency). Aborted babies burn in hell for 33 .
  5 years; if pregnant, keep the child and deliver in the home because kids are chipped using ivs and vaccines in hospitals.
  Dentists and doctors chip sufferers secretly. Ultrasound
  qualified prospects to tag of the beast; don’t do ultrasound,
  please. Abortion network marketing leads to breast cancer; a demon is usually released from hell for every aborted kid.

  Dogs may become possessed; don’t keep canines inside you home [Pelageya of Ryazan].
  Walmart provides technology to administer indicate of the beast to those people who have cat bacteria in their stomachs; avoid cats
  [Afanasiy Sidyachiy]. Next false flag may be the Statue of Liberty.

  Earth is toned; stands on 3 pillars (the Most Holy Trinity); pillars stand on water at zero
  Kelvin. Zodiac is definitely planetary prison of
  demons; don’t believe in horoscopes or you’ll exhibit the traits of
  the trapped demons. The majority of thoughts and dreams
  are from demons; demons never do good. Sleep completely clothed; pray the Jesus prayer.
  Pray to your guardian angel to have normal rest. Vyacheslav Krasheninnikov was the
  last prophet before Enoch and Elijah go back to preach against
  the antichrist. Humans were created about 7525 years ago.
  Birds participate in period creation. It’s a sin to eliminate birds.
  Dinosaurs live under our level; they’ll obtain out through sinkholes and lakes; to kill them, go for their nerves.
  Save the birds; but kill the dinosaurs. First
  dinosaur should come out of Volga River in Russia. Demons grow human being skin (from a sample used during abduction) and wear it so as to appear to be us.

  Demons will invite people to be healed inside their UFOs;
  those that go will end up like zombies after.
  Gov’t provides demons with diamonds and enables demons to abduct people.
  If you are being abducted, gradually pray the Jesus prayer.
  Don’t panic. Demons use diamonds and souls to power their UFO craft.
  The bigger the diamond, the more it lasts. Demons possess 4 UFO bases: 1)moon 2)inside fake mountain Kailash in Tibet 3)in lake Baikal in Russia 4)in Atlantis which is usually underneath
  the Mariana Trench in Pacific Sea. There are no aliens.
  Nobody lives on other planets. Airplanes that decrease are strike by demons because they want the airspace to battle Jesus.

  Antichrist is definitely pale with reddish colored eyes.
  He’s possessed by Satan since he’s 12 years old.
  He flies. He wears gloves to cover up long fingernails.
  He’s encircled by demons who appear as angels of light.

  Don’t go into a UFO to end up being healed by demons.

  Green 666 is usually distributed by isotope rays on wrist
  or forehead when people extend hands to receive small plastic-type grey card with no name onto it (World Passport).
  Police can microchip and isotope ray people on highways.
  Chipped people will end up being influenced by
  computer systems to take grey credit card; however when they do, green mark by isotope rays can be given on forehead/wrist.
  Meals shops will isotope ray people too. Antichrist will also release prisoners to
  indicate people. Reject 666 at all cost because
  it leads to long lasting hell. If you are about to be marked, pray the Jesus
  prayer. Hide with Orthodox Christians to escape 666; leave all electronics behind so that antichrist’s
  minions can’t monitor you; burn paperwork because they’re from Satan. Give to charity in the name of Archangel Michael; he rescues folks
  from temporary hell two times a year (or provides them up a level, that is,
  to an even with much less punishment; eventually, people are freed).
  Feed the pigeons; when pigeons bow down, folks are saved from short-term
  hell. Forgive me.

 86. READY EARNINGS ON THE INTERNET from $8694 per day: http://draksaffveweal.tk/d7yz 28 November, 2019 la 04:13

  Verified earnings on the Internet from $9659 per day: http://raqilaka.tk/ktz3

 87. Earnings on the Internet from $9441 per day: http://perrogibib.tk/byj1 28 November, 2019 la 10:27

  EASY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET from $9193 per day: https://ecuadortenisclub.com/get10bitcoins572274

 88. Earnings on the Internet from $6457 per day: http://xsle.net/morebitcoins726387 28 November, 2019 la 18:29

  Very Fastest Way To Earn Money On The Internet From $5888 per day: https://onlineuniversalwork.com/get1million539656

 89. тонировка атермальной пленкой – архитектурная тонировка, полное затемнение окон

 90. Жизнь с запущенным раком простаты может быть подавляющей. Важно понимать как болезнь, так и ваше лечение, чтобы вы могли принимать активное участие в принятии решений о вашем лечении.
  Если уровень простат-специфического антигена (ПСА) постоянно повышается во время лечения, которое снижает уровень тестостерона, это может означать, что ваш рак простаты прогрессирует. Прогрессирование означает, что рак ухудшается или распространяется.

  Когда это произойдет, ваше лечение может измениться. Вот почему ваш врач может назначить XTANDI – лечение, которое может помочь замедлить прогрессирование.

  кстанди инструкция

 91. Is there a new breed of Carolina dog called a sooner?

  No

 92. What are the right shades of red? . Cherry

 93. терминал metatrader 4 – демо счет на форексе, форекс пф

 94. EARN $869 EVERY 60 MINUTES – MAKE MONEY ONLINE NOW: https://q2-get-4000usd-per-week-162.blogspot.co.nz?y=16

 95. A proven way to make money on the Internet from $9993 per week: https://q1-get-2000usd-per-week-162.blogspot.co.at?x=97 8 December, 2019 la 16:56

  How to make money on the Internet from scratch from $7899 per week: https://q2-get-8-bitcoin-162.blogspot.no?j=43

 96. Earn $7925 per week: https://q2-earn-1000usd-per-week-162.blogspot.nl?x=50 8 December, 2019 la 18:41

  The Most Fastest Way To Earn Money On The Internet From $6423 per week: https://q1-get-4-bitcoin-162.blogspot.de?f=94

 97. Easy way to earn money online in UK up to a $7528 per day: https://q2-get-5000usd-per-week-162.blogspot.ch?n=42 9 December, 2019 la 02:27

  BEST EARNINGS FOR ALL FROM $7656 per week: https://q1-earn-7000usd-per-week-162.blogspot.hu?a=10

 98. 91 Ways to Make Money Online From $8865 per day: https://q1-get-6-bitcoin-162.blogspot.cz?m=23 9 December, 2019 la 03:16

  GET $819 EVERY 60 MINUTES – MAKE MONEY ONLINE NOW: https://q1-get-1-bitcoin-162.blogspot.no?j=13

 99. консультация ортодонта для детей – детское протезирование, зуб отбеливать

 100. How to Earn from Mobile Phone in 2020 | Earn Money Online $8639 per day: https://q2-get-3000usd-per-week-162.blogspot.co.nz?o=61 9 December, 2019 la 10:38

  Very Fastest Way To Earn Money On The Internet From $6283 per day: https://q2-get-9-bitcoin-162.blogspot.sg?t=30

 101. 76 Ways to Make Money Online From $9875 per day: https://q2-earn-6000usd-per-week-162.blogspot.fi?t=47

 102. Earnings on the Internet from $5293 per week: https://q2-earn-7000usd-per-week-162.blogspot.co.il?m=94 9 December, 2019 la 11:54

  Earnings on the Internet from $5347 per day: https://q2-earn-2000usd-per-week-162.blogspot.co.il?r=85

 103. A proven way to make money on the Internet from $6442 per day: https://q1-get-8-bitcoin-162.blogspot.jp?f=47 9 December, 2019 la 17:10

  Easy way to earn money online in AU up to a $5798 per week: https://q1-get-2-bitcoin-162.blogspot.se?n=42

 104. 75 Ways to Make Money Online From $9193 per day: https://q1-get-1-bitcoin-162.blogspot.fr?u=97 9 December, 2019 la 20:16

  READY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET WITH MINIMUM INVESTMENTS from $6385 per week: https://q1-earn-5000usd-per-week-162.blogspot.co.uk?i=54

 105. EASY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET from $7888 per week: https://q2-get-1-bitcoin-162.blogspot.hu?c=56 10 December, 2019 la 00:24

  GET $961 EVERY 60 MINUTES – MAKE MONEY ONLINE NOW: https://q1-get-8-bitcoin-162.blogspot.nl?u=75

 106. How to Earn from Mobile Phone in 2020 | Earn Money Online $7267 per week: https://q1-get-3000usd-per-week-162.blogspot.de?h=01

 107. adrenalin bot – adrenaline bot settings, l2 bot scripts

 108. Easy way to earn money online in GB up to a $9658 per day: https://q1-get-1000usd-per-week-162.blogspot.ch?z=65 10 December, 2019 la 12:56

  How earn online newbie from $6166 per day: https://q2-get-8-bitcoin-162.blogspot.ca?b=57

 109. Easy way to earn money online in DE up to a $6387 per week: https://q2-earn-4000usd-per-week-162.blogspot.tw?l=67 10 December, 2019 la 15:22

  How to make money on the Internet from scratch from $6763 per day: https://q1-earn-4000usd-per-week-162.blogspot.kr?b=01

 110. Fast and Big money on the Internet from $6552 per day: https://q2-earn-2000usd-per-week-162.blogspot.kr?f=00 10 December, 2019 la 22:52

  EARN $755 EVERY 60 MINUTES – MAKE MONEY ONLINE NOW: https://q1-get-1000usd-per-week-162.blogspot.ie?u=40

 111. adrenaline bot – auto farm script, adrenaline bot

 112. Узнайте на сайте

 113. A proven way to make money on the Internet from $8187 per week: https://q1-get-10-bitcoin-162.blogspot.no?s=15 11 December, 2019 la 06:50

  Not a standard way to make money online from $5191 per day: https://q2-get-8-bitcoin-162.blogspot.com.au?d=67

 114. боди массаж – Эротический массаж в Москве, массаж окончание

 115. How to make money on the Internet from scratch from $8791 per day: https://q1-get-1-bitcoin-162.blogspot.nl?e=23 11 December, 2019 la 12:17

  82 Legit Ways To Make Money And Passive Income Online – How To Make Money Online $7952 per week: https://q2-get-3-bitcoin-162.blogspot.ch?s=78

 116. BEST EARNINGS FOR ALL FROM $8653 per week: https://q1-get-2-bitcoin-162.blogspot.jp?w=67 11 December, 2019 la 14:04

  A proven way to make money on the Internet from $8435 per day: https://q3-get-1-bitcoin-162.blogspot.mx?a=89

 117. Make $8185 per day: https://q2-get-3-bitcoin-162.blogspot.ro?m=63 11 December, 2019 la 15:18

  GET $997 EVERY 60 MINUTES – MAKE MONEY ONLINE NOW: https://q2-get-9-bitcoin-162.blogspot.ro?a=08

 118. боты для л2 – бот для л2 интерлюд, adrenaline bot l2

 119. Earnings on the Internet from $5228 per week: https://q2-earn-1000usd-per-week-162.blogspot.com.es?o=08 11 December, 2019 la 20:23
 120. I’m superior at monetary building, and delivering suggestions relating
  to climate toward invest in absolutely sure
  solutions or slash again. how can i start out a world-wide-web furnishing out this assistance?.

 121. EASY SCHEME EARNINGS ON THE INTERNET from $9756 per week: https://q2-earn-5000usd-per-week-162.blogspot.ie?d=21 11 December, 2019 la 22:37

  How to make money on the Internet from scratch from $8145 per day: https://q2-get-2-bitcoin-162.blogspot.nl?o=33

 122. Earnings on the Internet from $7114 per week: https://q1-get-6-bitcoin-162.blogspot.ie?s=41 11 December, 2019 la 23:01

  READY EARNINGS ON THE INTERNET from $6458 per day: https://q2-earn-1000usd-per-week-162.blogspot.fr?g=16

 123. How to Earn from Mobile Phone in 2020 | Earn Money Online $7586 per week: https://q1-get-8-bitcoin-162.blogspot.tw?i=14 12 December, 2019 la 07:14

  A proven way to make money on the Internet from $7158 per week: https://q2-get-2000usd-per-week-162.blogspot.no?q=39

 124. A proven way to make money on the Internet from $7565 per week: https://q1-get-3-bitcoin-162.blogspot.co.nz?t=97 12 December, 2019 la 10:18

  How to Earn from Mobile Phone in 2020 | Earn Money Online $9119 per day: https://q1-get-10-bitcoin-162.blogspot.dk?a=36

 125. I comprise a website upon a customized area and I
  merely will need my Loved ones in direction of be in a position towards check
  out it applying a Password applying Google’s Blogger!.

 126. Лучшее онлайн казино, ДЖЕКПОТ КАЖДЫЙ ДЕНЬ ОТ 1500000 РУБЛЕЙ: http://xsle.net/onlinecasino384742 12 December, 2019 la 15:49

  Честное онлайн казино где люди выигрывают деньги: https://links.wtf/o53W

 127. Самое надежное онлайн казино, ЧУДО ПОДАРКИ КАЖДЫЙ ДЕНЬ НА СУММУ ОТ 500000 РУБЛЕЙ: https://sms.i-link.us/casinojackpot399541 12 December, 2019 la 16:02

  Рейтинг честных онлайн казино по выплатам и отзывам: https://onlineuniversalwork.com/casinojackpot62935

 128. Честное онлайн казино, ЧУДО ПОДАРКИ КАЖДЫЙ ДЕНЬ НА СУММУ ОТ 500000 РУБЛЕЙ: https://frama.link/winjackpot607948 12 December, 2019 la 21:34

  Проверенное онлайн казино, 350 ФРИСПИНОВ ПОСЛЕ РЕГИСТРАЦИИ: https://ecuadortenisclub.com/onlinecasino430051

 129. Самое надежное онлайн казино, ДО 90% НА ДЕПОЗИТ, КАЖДУЮ НЕДЕЛЮ: https://onlineuniversalwork.com/casinoonline149581 13 December, 2019 la 00:05

  Самое надежное онлайн казино, ежедневная лотерея более чем на 900000 рублей: https://onlineuniversalwork.com/onlinecasino75360

 130. Самое надежное онлайн казино, ежедневная лотерея более чем на 900000 рублей: http://xsle.net/casinojackpot370567 13 December, 2019 la 00:06

  Список лучших онлайн казино, более 10000000 рублей выигрышей ежедневно: http://www.nuratina.com/go/casinoonline175289

 131. Список лучших онлайн казино, где можно выиграть: https://frama.link/casinoonline680604 13 December, 2019 la 05:41

  Самое надёжное и проверенное онлайн казино на деньги: https://ecuadortenisclub.com/casinojackpot959181

Adauga un comentariu
Zurich
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica