City break în Dublin, oraşul irlandez ospitalier

Dublinul în miez de zi

Dublinul în miez de zi

Cu rucsacul în spate şi multă poftă de călătorit iată că ne întoarcem în Marea Britanie pentru a mai petrece un city break printre oamenii cu sânge insular. De această dată m-am gândit că oportun ar fi să trecem şi pe la prietenii irlandezi, deoarece în ultima perioadă am fost în vizită şi pe la englezi dar şi pe la scoţieni. În câteva cuvinte Dublin este orăşelul în care oamenii de aici te vor primi foarte bine dacă eşti turist sau un simplu călător pasionat de vacanţe. Despre Dublin se pot spune multe, dar trebuie să ţineţi minte că aşezarea aceasta urbană se poate considera a fi un amalgam istoric şi contemporan, precum şi un centru modern de educaţie, artă şi economie parţial industrială. Totuşi, cel mai şi cel mai important, dar sunt sigur că ştiaţi asta, Dublinul este capitala Irlandei şi unul dintre cele mai importante 30 de oraşe ale întregului glob pământesc. Fiind capitală de ţară, în acest oraş se iau cele mai importante decizii, evident, nu? Lăsând la o parte importanţa lui, Dublinul este locul în care vacanţa voastră se va desfăşura rapid, la obiect şi cu multă multă distracţie. Precum vecinii lor, irlandezii sunt întotdeauna cu zâmbetul pe buze atunci când vine vorba de cunoaşterea unor noi feţe „in town”. Irlandezii din Dublin sunt prietenoşi dar vor fi mereu atenţi la voi pentru a se asigura că vă este bine la ei acasă.

Când e cel mai bine să mergem în Dublin?

Similar cu o mare parte din nord-vestul Europei, Dublinul are un climat maritim cu ierni blânde, veri răcoroase şi o lipsă de temperaturi extreme. Temperatura medie maximă a lunii ianuarie este de 8.3 grade Celsius, în timp ce temperatura medie a lunii iulie, deci spre vară, este de maxim 19.6 grade Celsius. În medie, cele mai însorite luni sunt mai şi iunie, în timp ce luna decembrie este cea mai friguroasă şi cea mai ploioasă.

Temperaturi medii pentru Dublin

Temperaturi medii pentru Dublin

Probabil că aţi realizat că cel mai bine de mers aici e pe timp de vară. Dar să nu vă aşteptaţi să daţi peste o vară ca în România, pentru că veţi fi destul de dezamăgiţi. Totuşi, trebuie luat la cunoştinţă că aici umbrela este sfântă, iar zilele însorite sunt mană cerească. Nu înseamnă însă că nu veţi da şi peste zile călduţe, dar căldut la ei este cam maxim 20 de grade Celsius.

Cât de costisitoare este cazarea în Dublin?

Nu foarte costisitoare să ştiţi. Mă aşteptam sincer să fie ceva mai scump cu cazările aici, dar preţurile sunt chiar rezonabile. Aşa cum ne spune Booking.com, pentru cazare în vară, mai exact în luna iulie la Dublin, banii pe care îi veţi plăti pentru trei zile de cazare sunt de 177 de euro. Asta la un hotel de trei stele, în regim de cameră dublă, cu mic dejun inclus şi aproape de centrul oraşului. E clar că preţurile prin agenţiile turistice de la noi vor fi ceva mai mici, nu foarte mult însă, dar totuşi un ban scutit nu strică niciodată. Vă spun de fiecare dată că înainte de îmbarcare să daţi o fugă pe la o agenţie de turism e floare la ureche şi uşor de suportat la portofel după.

De la noi în Irlanda

Modalitatea de a ajunge cel mai bine în Dublin, şi din punct de vedere financiar, dar şi din punct de vedere al confortului, este clar avionul. Nu cred că are rost să discutăm şi să dezbatem dacă maşina personală sau trenul vă poate fi de folos în cazul acestui city break, pentru că sigur veţi ajunge la sfatul meu. Aşadar, cel mai ieftin bilet pe calea aerului din Bucureşti, de pe Otopeni, şi până în Dublin este de 222 de euro. Partea mai puţin comodă este că zborul va dura 13 ore şi se va face şi o escală prin Frankfurt, însă la banii ăştia cred că e okei. Dacă sunteţi inspiraţi şi faceţi rezervarea la biletul de avion din timp, mai mult ca sigur veţi găsi un tichet la un tarif mai mic decât ce am găsit eu. Aşa că din Otopeni veţi ateriza pe Dublin International iar de aici până în centrul oraşului se ajunge foarte uşor.

Transportul prin Dublin

În Dublin autobuzele sunt clar la putere, deoarece oraşul are o reţea extinsă de autobuze, şi doar câteva linii de tramvai. Autobuzele pot fi lente din cauza traficului de oras, dar pentru mai multe destinatii din afara centrului oraşului, inclusiv aeroportul, ele sunt singura opţiune de transport public. Cele mai multe dintre autobuze sunt operate de către Dublin Bus, iar companii mai mici operează pe alte căi. Parcului de autobuze moderne de la Dublin cuprinde maşini supraetajate care oferă o vedere frumoasă de pe puntea de sus. Verificaţi destinaţia traseului cu şoferul înainte de a a plăti şi ţineţi minte că Lar înseamnă centrul oraşului.

Autobuz din Dublin pe ruta sa obisnuita

Autobuz din Dublin pe ruta sa obişnuită

În staţiile de autobuz sunt trecute orarele maşinilor, dar fiţi atenţi pentru că indică doar ora de plecare a autobuzului şi nu atunci când aceasta ajunge în staţie. Destinaţii turistice interesante de urmat cu autobuzul sunt Malahide, Bray, Parcul Marlay, Howth, Blessington şi Eniskerry. în tariful de călătorie depinde de distanţa pe care călătoriţi. Biletele de autobuz nu sunt transferabile şi se plătesc direct la conducătorul auto. Cel mai ok ar fi să aveţi bani mărunţi la voi pentru că e posibil ca şoferul să nu aibă posibilitatea să vă schimbe. Tariful de călătorie pentru un bilet este de 1.40 euro per călătorie. Trebuie să recunosc, dar Dublinul are un sistem destul de slab de taxare şi fluidizare al biletelor, din moment ce nu are tonete şi plata se face direct la şofer. Se mai pot cumpăra tichete de călătorie şi de la reprezentanţele companiei care patronează transportul public în comun, dar asta e cu dus şi întors. Cred că mersul pe jos e totuşi mai sănătos! Glumeam, glumeam doar! Tramvaiele nu vă sfătuiesc să le folosiţi, pentru că nu acoperă foarte mult din raza oraşului, aşa că tot la autobuze ar fi bine să rămâneţi.

Dacă tot am pomenit de transport în oraş şi vorbim deja despre cum să ne descurcăm pe aici, cel mai bun sfat, sau prieten de călătorie pe care vi-l pot sugera este bineînţeles o hartă turistică a Dublinului. Ca de obicei cu un asemenea „instrument” veţi fi as în orientare.

Pentru siguranţa turiştilor

La capitolul acesta nimic nou de spus în comparaţie cu celelalte city break-uri. Dublin este un oraş sigur dar încercaţi să vă luaţi toate măsurile de precauţie disponibile pentru voi. Nu umblaţi la ore foarte târzii prin centru, încercaţi să aveţi grijă mare când retrageţi bani de la vreun bancomat şi nu vă afişaţi cu bunuri valoaroase la vedere. Zonele mai riscante sunt, precum la toate capitalele europene, periferiile oraşului. În rest toate bune şi frumoase aici, deoarece poliţia umblă permanent pe străzi şi supraveghează bunul mers al vieţii turistice, dacă îmi permiteţi.

Info utile

  • Ţară: Irlanda
  • Regiune: Dublin
  • Primar: Andrew Montague
  • Suprafaţă: 114.99 km²
  • Populaţie: 527,612 locuitori
  • Fus orar: WET (UTC0)
  • Cod poştal: D1-18, 20, 22, 24, D6W
  • Prefix telefonic: +3531

Lecţia de istorie despre Dublin

Fondat iniţial ca o aşezare Viking, Dublinul a evoluat în timp la Regatul de la Dublin şi a devenit oraşul cel mai important de pe insula principala de la invazia normandă. Oraşul se extinde rapid din secolul al XII-lea, şi a fost pentru scurt timp al doilea mare spaţiu urban în cadrul Imperiului Britanic şi unul dintre cele mai mare ale Europei. Cu toate acestea, Dublin a intrat într-o perioadă de stagnare ca urmare a legii a Uniunii din 1800, dar a rămas centrul economic pentru cea mai mare parte a insulei. După partiţia de Irlanda în 1922, noul Parlament, Oireachtas, a fost situat în Leinster House.

Dublinul este un oraş sigur, dar atenţie totuşi la zonele periferice

Dublinul este un oraş sigur, dar atenţie totuşi la zonele periferice

Dublin a devenit capitala statului irlandez liber, şi mai târziu al Republicii Irlanda. Numele oraşului vine de la Dublin numele Dubhlinn irlandez sau Duibhlinn, însemnând „bazinul negru”. Acesta este alcătuit din elemente dubh, adică negru şi Linn, însemnând piscina. În cele mai multe dialecte irlandeze, dubh se pronunţă „dub” însă în irlandeză e corect „Ulster”. Pronunţia originală este păstrat în numele de oraş, în alte limbi, cum ar fi engleza veche Difelin, veche Dyflin nordică, moderne Dyflinn islandeză şi Divlyn Manx moderne. Duibhlinn este numele de alte cateva locuri din Irlanda, ale căror nume au fost anglicizate.

Aţi mai fost până acum prin Dublin? Dacă da vă rugăm să ne spuneţi cum vi s-a părut, ce a fost fain şi ce nu, dar asta în casetuţa de comentarii.

Surse foto: wikipedia.org, cosimo.chiffi/ Flickr.com şi budgetplaces.com/ Flickr.com

Resurse: visitdublin.com şi tripadvisor.com

Comentarii 2
Adauga un comentariu