City Break Budapesta – romance pe malul Dunării

City Break Budapesta

City Break Budapesta

Dacă ţi-ai dorit întotdeauna un weekend romantic, în care să vizitezi castele superbe şi să iei cina la terase înflorite pe malul unei ape, însă ai vrea să fie şi o locaţie “la îndemână”, nu prea departe de casă, ce spui de Budapesta?! Nu-i aşa că nu te-ai gândit la acest oraş?

Capitala Ungariei nu doar că se află la doi paşi de noi, dar este şi unul dintre cele mai frumoase oraşe din Europa centrală, multe dintre monumentele sale aflându-se pe “lista” World Heritage Site UNESCO. Budapesta – oraşul băilor termale, cafenelelor elegante, arhitecturii eclectice (în stil baroc, neoclasic şi art nouveau) – dar cel mai important, oraşul de pe malul Dunării – îmbrăţişează trecutul, prezentul şi viitorul cu o fineţe demnă de consemnat.

Budapesta este şi oraşul muzicii, aici vei putea asculta de la ritmurile clasice, până la cele de jazz, folk sau rock. Este o capitală vibrantă, strălucitoare, romantică, cu o gastronomie bine dezvoltată şi, nu în ultimul rând, foarte curată. Dacă vei traversa oricare dintre nenumăratele poduri peste Dunăre, vei întâlni cupluri tinere îmbrăţişându-se sau bătrânei fericiţi, plimbându-se de mână. Budapesta este un oraş în care oricine îşi poate găsi iubirea sau îşi poate potoli setea de cultură şi libertate.

Cum este vremea în Budapesta?

Clima este asemănătoare cu cea din România, cu influenţe sub-mediteraneene în sudul oraşului. În iunie, iulie şi august poate fi extrem de cald, însă temperaturile nu sunt chiar atât de ridicate ca în Bucureşti.

Un city break romantic în Budapesta este recomandat la sfârşitul lunii mai, când nu sunt mai mult de 22 de grade (ţine cont însă că serile pot fi răcoroase, mai ales pe malul Dunării!), însă cel mai bine ar fi să vizitezi Capitala Ungariei în septembrie (26 de grade maxim – însă este mai aglomerat şi mai scump) sau în octombrie (16-17 grade – când frunzele colorate oferă un spectacol pe cinste).

City Break romantic la Budapesta

Cum ajungem în Budapesta?

Capitala Ungariei se află la 800 km de Bucureşti şi la 275-300 km de Arad şi Timişoara. Cel mai indicat ar fi să mergeţi cu maşina proprie, însă dacă nu vă doriţi să conduceţi în escapada voastră de weekend, atunci mai sunt câteva variante.

Există doar o singură cursă low-cost, şi anume Tg. Mureş-Budapesta, cu WizzAir, iar preţul pentru luna octombrie (6.10-8.10), pentru două persoane, este de 600 de RON dus/întors. Companiile Tarom şi Malev au curse Bucureşti-Budapesta, însă trebuie să cautaţi momentele când au oferte (de exemplu pentru octombrie, Tarom-ul socoteşte un preţ de peste 400 de euro pentru 2 persoane/dus-întors; iar Malev-ul 250 euro/2 persoane/dus-întors).

Bineînţeles puteţi ajunge în Budapesta şi cu autocarul, multe firme din România operând pe acest traseu (preţul unei călătorii dus-întors fiind de 55 euro/persoană, iar durata de 12 ore).

La fel de bine, puteţi merge şi cu trenul. Drumul durează însă 15 ore! Costurile nu sunt foarte ridicate: un singur drum Bucureşti-Budapesta costă 29 de euro la clasa a II-a şi 59 de euro la cuşetă cu 2 paturi. Iar dacă vrei să mergi cu InterRail, preţurile pot sări până la 160 de euro/persoană/1 drum.

Transport in Budapesta:

Aeroportul Internaţional Ferihegy are 3 terminale pentru pasageri şi se află în estul oraşului, la aproximativ 15 kilometri faţă de centru. De la aeroport poţi lua un minibus care te va costa (dus-întors) 18 euro de persoană, dar şi transportul în comun (bus 200E sau metroul M3, care te vor costa mult mai puţin).

Taxiurile le vei găsi în zona Terminal 1, în interior, sau în zona Terminal 2A şi 2B în faţa intrării şi te vor costa 25 de euro până în centru.

Există şi multe trenuri care leagă Aeroportul de principala gară din Budapesta (Nyugati), fac mai puţin de jumătate de ora şi costă în jur de 5-6 euro/persoană – asta fiind cea mai bună variantă de transport de la şi spre aeroport!

O plimbare romantica pe Dunăre

Dacă îţi doreşti să te plimbi cu vaporul pe Dunăre, există un serviciu bine pus la punct, mai ales pe timp de vară (aprilie-octombrie). Pentru curse şi preţuri, găseşti informaţii aici.

Dacă vrei să închiriezi o maşina în Budapesta, cele mai cunoscute firme sunt: BLE Auto Rent, Automobile-Rent, Avalon Rent, Avis, Budget, Capitol City, Europcar, Fox Autorent, Hertz, iar preţurile nu sunt foarte mari.

Transportul în comun prin oraş este excelent, însă costă mai mult decât la noi. Un bilet de o călătorie costă aproximativ 1.2 euro, însă dacă nu cumperi biletul de la chioşcurile speciale, ci din mijlocul de transport, costă 1,5 euro. Un card de călătorie valabil 24 ore costă în jur de 6 euro, iar pentru 72 de ore – 14 euro. Mai multe informaţii găsiţi aici.

Cât de costă aventura?

Moneda Ungariei este forint-ul, iar rata de exchange este de 1 euro=275 HUF. Există monede de 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 si 200 ft şi bancnote de 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 si 20.000 ft. Peste tot în Budapesta există automate pentru carduri, dar şi pentru a schimba banii. Visa, MasterCard şi American Express sunt acceptate aproape în toate magazinele şi restaurantele.

Preţurile în Budapesta nu sunt foarte mari, atât timp cât nu mănânci la cele mai grozave restaurante de pe malul Dunării. Dacă te mulţumeşti cu baruri cochete sau cafenele mici, vei plăti pentru o cină cu pizza şi vin în jur de 40 de euro.

Dacă vrei să mergi la shopping, în Budapesta vei găsi magazine de fiţe, cu ultimele modele ale caselor de modă internaţionale (şi cu preţuri pe măsură), însă vei găsi şi vintage boutiques, în care creatorii anonimi îşi expun colecţiile, la preţuri modice şi cu lucruri de calitate.

Per total, două zile în Budapesta, cu prânz şi cină la restaurant sau într-o cafenea, plimbări cu trasportul în comun şi cumpărături (cadouri, suveniruri), nu ar trebui să te coste mai mult de 400 de euro.

Noaptea in Budapesta

Budapesta, noaptea

Unde ne cazăm în Budapesta?

Două nopţi într-un hotel de 3 stele din centrul oraşului te vor costa în jur de 120-200 euro (în octombrie). De exemplu, vă recomand Lord Apartments, care se află lângă staţia de metrou Oktogon şi care oferă un studio complet echipat, internet WI-FI gratis, sală de gimnastică şi solariu, cafea şi ceai gratis – la doar 158 de euro/2 nopţi/octombrie (weekend).

Bineînţeles poţi alege să stai şi la un hotel de 5 stele, cum ar fi Corinthia, la care o cameră cu mic dejun inclus şi acces la Royal SPA costă 450 de euro/2 nopţi.

Există şi o mulţime de hosteluri în Budapesta, deci dacă ai bugetul limitat, poţi opta pentru o astfel de variantă de cazare, care te va costa sub 100 de euro/2 nopţi.

Despre siguranţa pe străzile din Budapesta!

Ca orice Capitală Europeană, Budapesta are cicatricile sale: crimă organizată, hoţi, prostituţie, fast-food-uri la fiecare colţ de stradă, graffiti pe zidurile cu o arhitectură impresionantă. Oriunde ai merge, sfatul nostru rămâne acelaşi: nu te plimba cu mulţi bani cash la tine, nu expune o cameră foto ultra-performantă, nu da dovadă de neglijenţă.

În rest, Budapesta este un oraş destul de sigur. Trebuie să ţii cont şi de faptul că aici mâncarea şi vinul sunt excelente şi din abundenţă, viaţa de noapte interesantă şi atracţiile diverse – aşa că, un plus de atenţie nu strică niciodată.

Cel mai bine este să ai la îndemână numărul unei companii de taxi care să te ducă de la “locul faptei” la hotel. Şi evident, în plin sezon turistic, şi hoţii sunt mai ocupaţi…

Bine de ştiut!

Înainte de a pleca în Budapesta (de fapt, în orice oraş mare) este bine să te informezi dinainte asupra tuturor obiectivelor de vizitat, asupra preţurilor şi să găseşti o hartă bună a oraşului.

Noi am aflat pentru tine un site bun, de unde poţi “culege” toate informaţiile de care ai nevoie:  BudapestInfo!

Detalii Budapesta:

  • Subdiviziuni – 23 Districte
  • Suprafaţă: 525 km2
  • Populatie: 1.721.556 locuitori (2010)
  • Limba oficială – maghiară
  • Prefix telefonic – 36

Harta oraşului Budapesta

Ca orice turist care se respectă şi care nu vrea să se piardă prin oraşe din afara României, ar trebui să ai la tine o hartă a oraşului în care călătoreşti. Noi îţi oferim harta detaliată a oraşului Budapesta!

Istoria oraşului Budapesta

Celţii au fost primii care au pus bazele oraşului Budapesta, apoi acesta a fost ocupat de romani. Cei din urmă s-au ocupat de construirea străzilor, amfiteatrelor, băilor publice şi caselor. Secolul al 19-lea a fost dominat de lupta ungurilor pentru independenţă şi modernizare. În timpul celui de-al doilea război mondial, Budapesta a fost distrusă de britanici şi americani, iar în ’49 ţara a fost preluată de comunişti. În ultimii 20 de ani, democraţia a înflorit în Ungaria, iar Budapesta a devenit una dintre cele mai frumoase capitale europene.

Ca dovadă a acestui fapt, de-a lungul timpului, în Budapesta s-au filmat videoclipuri şi producţii hollywood-iene de top, printre care:

Muzică: Michael Jackson, Katy Perry: Firework, Selena Gomez & The Scene: Round & RoundGwen Stefani: Early Winter, Sarah Connor: From Sarah With Love.

Film: An American Rhapsody (2001), I Spy (2002), Hellboy 2: The Golden Army (2008), La Rafle (2010), The Borgias (2011), Season of the Witch (2011), Untitled Bosnian War Love Story (2011) – filmul regizat de Angelina Jolie!

Aşadar, trecem la prezentarea atracţiilor acestui oraş minunat, obiectivele mai puţin cunoscute, mâncărurile tradiţionale şi tot ce trebuie să ştiţi pentru a avea un City Break de neuitat în Budapesta.

Un blogger cunoscut de la noi a fost la Budapesta în City Break şi a povestit cum s-a distrat. Iată aici cum a vazut Cezar Dumitru, aka. Imperator, oraşul de pe Dunare!

Și fetele de la travelgirls au fost la Budapesta în perioada Crăciunului și ne povestesc despre experiența lor.

Voi aţi fost la Budapesta? Ce v-a plăcut cel mai mult?

Sursa foto: Magyarorszag

Și fetele de la travelgirls au fost la Budapesta în perioada Crăciunului și ne povestesc despre experiența lor.

Comentarii 1
Adauga un comentariu