Cele mai frumoase “lalele” din Amsterdam

plimbare cu barca in Amsterdam

O plimbare cu barca întregeşte city break-ul

Se spune că marţi avem parte de cele trei ceasuri rele, dar noi vă demonstrăm că nu avem parte de nimic altceva decât de o listă detaliată cu atracţiile turistice cele mai importante din Amsterdam. Pentru cei care au „lipsit de la lecţia de ieri” vă trimitem către „cursul” din care aflaţi informaţiile esenţiale fără de care nicio vacanţă în Amsterdam nu începe cu dreptul.

Revenind însă la cele mai importante “lalele” sau la punctele de interes pentru toţi turiştii care ajung în Olanda, trebuie să ştiţi că în Amsterdam există un card numit City Card care este cheia către o vizită de succes. Vă asigură o parte din transport, 50 de intrări gratuite la diverse atracţii turistice, 60 de discount-uri unele mai mari, altele mai mici, dar toate la fel de importante şi, poate cel mai important, o plimbare pe canelele misterioase ale Amsterdamului. Cardul magic despre care vă povestesc poate fi achiziţionat online, este valabil pentru 24 ore (39 euro), 48 ore (49 euro) sau 72 ore (59 euro).

Cu multe canale, unele misterioase, altele romantice, un city break la Amsterdam nu poate fi numit complet dacă nu aveţi parte şi de o plimbare cu vaporul, mai ales dacă alegeţi ca acest lucru să se întâmple noaptea, când cele mai multe dintre podeţe sunt luminate în culori diferite. Acest lucru nu înseamnă că doar asta aveţi de făcut la Amsterdam, căci sunt o grămadă de locuri de văzut. Cât despre preţul unei astfel de plimbări, v-aş sfătui să vă achiziţionaţi City Card-ul, pentru că altfel costă mai bine de 10 euro o plimbare de aproximativ o oră.

 1. Biserica Veche

  Biserica Veche sau Oude Kerk este clădirea cea mai veche din tot Amsterdamul. Am început lista cu atracţii turistice cu aceasta, pentru că are o istorie cu adevărat impresionantă. Ridicată în secolul XIII, clădirea a servit iniţial ca şi casă pentru comunităţile de pescari din oraş, apoi ca loc de adunare pentru oamenii săraci şi, în timp, a suferit foarte multe schimbări. E de înţeles având în vedere secolul în care clădirea a fost finalizată. Când veţi ajunge acolo să ţineţi minte că doar turnul bisericii şi o capelă de lângă sunt construcţiile originale!
 2. Muzeul Van Gogh

  Chiar dacă nu sunteţi pasionaţi de artă sau de pictură, odată ajunşi în Amsterdam trebuie să faceţi un pic popas şi la Muzeul Van Gogh. Este cu adevărat o experienţă unică, fiind unul dintre cele mai mari muzee din întreaga lume, cu cea mai mare colecţie de tablouri ale artistului. Asta nu este tot, pentru că aici, pe lângă expoziţia permanentă Van Gogh, sunt organizate şi multe alte expoziţii, care diferă de la o perioadă la alta, dar care nu sunt deloc de neglijat.

  Repet, chiar dacă nu sunteţi pasionaţi trebuie să ajungeţi! Vă garantez că veţi pleca plăcut impresionaţi!
 3. sah Amsterdam

  În centru se poate juca un altfel de şah

 4. Palatul Regal

  În inima Amsterdamului, fix în piaţa Dam, veţi descoperi o clădire impresionantă, parcă ruptă din filme. Până să vă gândiţi dacă este vorba de un film de groază sau dacă este unul de alt tip, vă spun că această construcţie a fost considerată în secolul XVII (deşi sunt convinsă că nu veţi reţine secolul) cea mai mare clădire din Europa.

  Aşa cum se cuvine pentru o astfel de clădire, aici au loc acum tot felul de evenimente organizate de către cei mai importanţi oameni din Olanda şi tot aici vine Regina atunci când vrea să prezinte diverse premii, distincţii sau atunci când are de făcut un anunţ oficial!
 5. Muzeul Naţional Olandez

  Aşa cum este el cunoscut de către localnici, Rijksmuseum, este cel mai mare şi cel mai impunător muzeu din Olanda. Peste pragul clădirii trec anual mai bine de un milion de vizitatori. Nici nu este de mirare, având în vedere că în interiorul muzeului vizitatorii se pot bucura de opere de artă care datează din aşa numita “Epocă de Aur”, adică secolul XVII. Printre cele mai de seamă semnături se numără Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer sau Frans Hals and Jan Steen.
 6. Muzeul Municipal

  Cred că v-aţi prins până acum că Amsterdam este un oraş plin de muzee, care mai de care mai frumoase. Nu vă povestesc despre toate, nici nu am cum şi nici nu aveţi cum voi să le vizitaţi pe toate pe parcursul unui city break. Cu toate acestea, despre Muzeul Municipal nu am cum să nu vă spun câte ceva pentru că, dacă cele de mai sus sunt unele doar cu lucrări ale unor pictori extra cunoscuţi, acesta este un muzeu unde şi arta contemporană îşi are locul ei. De asemenea, tot aici sunt expuse şi opere semnate de Picasso, Chagall, Mondrian, Cézanne şi de Kooning, aşa că este un amestec frumos între artişti cu nume cunoscute de oricine şi artă aflată la început de drum.
 7. Artis Zoo Amsterdam

  După atâtea muzee şi clădiri impresionante până şi prin simpla lor existenţă, am zis să trecem şi la o atracţie un pic mai veselă decât celelalte. Grădina zoologică a împlinit două secole şi adăposteşte peste 700 de vieţuitoare şi 200 de specii de arbori. Dacă asta vi s-a părut impresionat sunt curioasă ce o să mai spuneţi când veţi afla că aici, pe lângă Zoo, se află şi Muzeul Geologic, Planetarium şi Aquarium, adică acvariul din Amsterdam! Este posibil să fie şi alte atracţii pe care le-am uitat noi, însă, zic eu, şi acestea sunt mai mult decât suficiente pentru a ne face o idee despre ce vom găsi la Zoo. Este, fără doar şi poate, o atracţie atât pentru adulţi, cât şi pentru copii!
 8. Amsterdam

  Vestitele podeţe din Amsterdam

 9. Cartierul Felinarul Roşu

  Toată lumea spune că Amsterdamul este oraşul plăcerilor interzise! Nu ştiu de unde şi până unde această lozincă, mai ales că la olandezi nu este interzis mai nimic…

  Am mai auzit şi oameni care s-au întors din Amsterdam cu adevărat devastaţi de faptul că vestitul Cartier Roşu “deţine” unele dintre cele mai frumoase clădiri din oraş. Eu aş spune mai degrabă că e ciudat altceva: vitrinele în care doamnele şi domnişoarele se expun ca obiecte de vânzare sunt situate lângă Oude Kerk, Biserica Veche de care vă povesteam la începutul articolului! Este posibil ca educaţia primită de noi, de fapt mai degrabă cea primită de mine, să mă facă să blamez asocierea religiei cu un “cartier roşu” sau poate totul a fost făcut intenţionat tocmai pentru a şoca trecătorii…

  Cert este însă faptul că este păcat că turiştii asociază cartierul doar cu prostituţie, uitând să se uite sau să se gândească la istoria din spatele tuturor acestor locuri.

Nu vrem să vă aglomerăm prea mult cele câteva zile petrecute la Amsterdam, aşa că noi am terminat lista cu obiectivele pe care nu aveţi voie să le rataţi în oraş şi promitem că vom reveni mâine cu o listă la fel de importantă, dar de data aceasta cu atracţii ceva mai ieşite din comun din Amsterdam.

Până atunci însă, dacă vreţi să citiţi şi despre alte puncte de interes, vă lăsăm cu două ghiduri de călătorie la Amsterdam, găsite la Răzvan Pascu: Ghidul I şi Ghidul II!

Voi ce aţi vrea să vizitaţi din Amsterdam sau ce aţi vizitat deja? 🙂

Resurse: virtualtourist.com şi iamsterdam.com.

Adauga un comentariu