Ce trebuie să ştii despre Praga?

imagine din Praga

La pas, prin Praga

Citeşte mai jos şi vei afla totul despre Praga, “Oraşul celor o sută de clopotniţe” sau “Oraşul de aur“! Am început o nouă săptămână, aşadar avem o nouă destinaţie pentru un city break cum aţi visat.

Praga este un oraş care a urcat în ultima perioadă în topul cu cele mai populare destinaţii turistice din Europa, ba chiar din lume, aş putea spune. Multe topuri spun că este pe locul şase cu cele mai vizitate oraşe europene, nu ştiu cât de adevărat este, dar ştiu că arhitectura pe care o veţi vedea la Praga nu o veţi mai mai găsi în alt oraş din întreaga lume, iar o plimbare pe străduţele cu pavele vă va conduce uşor, uşor într-o lume plină de poveste, pentru că oraşul parcă se încăpăţânează să trăiască într-o cu totul altă epocă, o lume cu multe biserici contruite în stilul gotic, multe muzee cu adevărat fascinante, restaurante care multe nu arată excepţional, dar odată ce aţi gustat din mâncarea tradiţională parcă nu vă mai vine să vă ridicaţi de la masă pentru a porni într-o plimbare prin care să descoperiţi adevăratele obiective turistice care vă vor rămâne pentru totdeauna ca amintiri dintr-una dintre cele mai frumoase şi mai liniştite vacanţe.

Când mergem la Praga?

Lăsăm atracţiile turistice din Praga şi minunăţiile din bucătărie pe mai târziu şi vă povestesc despre care este perioada propice din an în care să vă planificaţi city break-ul la Praga.

Clima este de tip continental adică iarna oamenii suportă temperaturi cu minus în faţă, iar vara temperaturile la care care localnicii poartă tricouri sunt undeva peste 20 de grade Celsius, foarte rar peste 25. Am spune că destul de răcoare, iar asta pe bună dreptate, tocmai pe baza acestui lucru cred că vara ar fi cel mai bine să vă planificaţi mica vacanţă. Mie una nu-mi place să am cel puţin trei rânduri de haine atunci când merg să vizitez un oraş şi presupun că nici vouă, iar dacă alegeţi iarna, ba chiar primăvara sau toamna cam asta se va întâmpla, indiferent de luna în care ajungeţi la Praga.

Eh, iar de veţi alege vara lui 2012, gândiţi-vă că aşa veţi prinde cele mai bune preţuri atât la cazare, cât şi la transport, pentru că veţi achiziţiona / rezerva totul din timp, deci veţi face economie fără să simţiţi asta!

Cât costă cazarea şi pe unde e bine să ne cazăm?

Oriunde! Serios, din orice punct veţi ajunge în centru oraşului în aproximativ 20 de minute. O altă veste bune, aş zice, căci nu veţi avea de ce să scoateţi din buzunar o sumă de bani astronomică, doar pentru a avea bucuria ca atunci când plecaţi să vedeţi oraşul să ajungeţi repede în centrul lui.

Nu v-am spus eu de la bun început că în Praga timpul parcă a stat în loc şi că este un oraş „poveste”?

Potrivit Booking.com, la final de iulie, mai exact de pe 19 şi până pe 22 iulie 2012, o cameră dublă pentru două persoane costă undeva între 200 şi 300 de euro pentru trei nopţi de cazare cu mic dejun inclus. Să nu uit să vă spun două lucruri foarte importante: ce am găsit eu se referă la un hotel de patru stele şi se află în buricul oraşului, deci dacă veţi sta să căutaţi ceva cu mai puţine stele, mai ok la preţ şi într-o zonă periferică preţul scade bine, iar de veţi alege să vă găsiţi cazarea printr-o agenţie de la noi şi nu prin Booking,com, costul scade din nou simţitor, poate ajunge chiar şi la 30 de euro pe noapte.

Cum ajungem?

Cu maşina, trenul sau avionul! Desigur, avionul ar fi de preferat, pentru că vorbim de o vacanţă de tip city break, în care doar să pierzi timpul cu transportul nu e ok, dar parcă nici maşina sau trenul nu-s de uitat dacă se vrea un city break cu preţ redus.

Cu avionul călătoria durează în jur de patru ore, zborul fiind unul cu escală în Zurich, Varşonia ori Budapesta, iar preţul aproximativ este de 200 de euro.

Dacă nu vă puteţi despărţi demaşină, atunci aflaţi că aveţi de mers aproape 1.350 de kilometri din Bucureşti şi până în inima oraşului, iar drumul durează aproximativ 16 ore, zice ViaMichelin.com. Veţi trece prin Szeged, Kecskemet, Budapesta, Gyor şi Bratislava.

În cazul în care ideea de tren nu vă ridică nicio sprânceană, iar sprânceana nu se ridică nici atunci când veţi citi că veţi face mai bine de 24 de ore cu trenul din Bucureşti până în Praga, atunci aflaţi că şi din Gara de Nord se poate ajunge în Cehia. Praga are doua gări feroviare internaţionale: Hlavní Nádraží şi Praha Holešovice. Hlavní Nádraží este o gară mare şi aici ajung cele mai multe dintre trenurilor internaţionale, probahil că datorită acestui lucru aici veţi găsi şi oficiu de turism foarte ok şi multe alte servicii destinate turiştilor.

Transportul în Praga

transport in comun Praga

Aşa arată tramvaiul din Praga

Capitala Cehiei are un transport în comun de invidiat pentru orice alt oraş, precum Bucureştiul unde nu ai idee unde trebuie să te urci într-un autobuz pentru a ajunge într-un anume loc.

Revenind la ale noastre, dacă ajungeţi la Praga cu avionul probabil că vă interesează în primul rând cum ajungeţi de la aeroport în buricul oraşului. Aeroportul care deserveşte Praga este Ruzyně şi e situat la 15 kilometri depărtare de oraş. Asta înseamnă cam 25 – 30 de minute, maxim 40 de minute, atunci când e foarte aglomerat. Deşi sunt foarte multe taxiuri în faţa aeroportului, puteţi alege şi autobuzele de acolo (119 şi 100) sau puteţi apela la fimele particulare cu autobuze.

Cât despre cât costă un bilet pentru o călătorie cu transportul în comun, Praga are un sistem tare ingenios şi eficient, aş zice: nu contează distanţa, cât timpul pe care-l petreci într-un anume autobuz / tramvai / metrou. Cu alte cuvinte, plăteşti la minut şi eşti şi convins că vei ajunge în locul cu pricina în X minute, fără nicio întârziere.

Biletele sunt universale, le puteţi folosi atât la metrou, cât şi la tramvai sau funiculare şi 30 de minute costă 24 de coroane, pentru 90 de minute scoateţi din buzunar 32 de coroane (ieftin chiar, aş zice)! Ca şi locuri de unde vă puteţi cumpăra un bilet sunt multe automate chiar pe stradă, puteţi întreba chiar şi la hotel de bilete sau la tutungerii.

Încă ceva: tramvaiul are prioritate chiar şi pe trecerile de pietoni, aşadar aveţi grijă cum circulaţi în Praga! Nu degeaba biletele sunt în funcţie de timpul pe care cineva îl petrece în mijlocul de transport, nu? Trebuia să existe anumite măsuri luate pentru a face ca transportul să funcţioneze precum ceasul.

Un site extrem de interesant pe care vă puteţi “juca” şi care cred că eu că va fi foarte folositor şi odată ce aţi ajuns acolo este dpp.cz! Are şi variantă în engleză şi trebuie să introduceţi date despre locaţia de unde plecaţi şi locul în care vreţi să ajungeţi şi vi se oferă tot felul de opţiuni, toate valide.

Atunci când veţi alege un taxi, aveţi mare grijă, pentru că mulţi turişti au spus că nu au întâlnit numai taximetrişti cu licenţă, aşa că ar fi mai bine să rugaţi personalul hotelului să vă facă o comandă la una dintre firmele de mai jos:

  1. AAA Radiotaxi – tel. 140 14 or 222 333 222, www.aaa-taxi.cz
  2. City Taxi – tel. 257 257 257, www.citytaxi.cz
  3. Profi Taxi – tel. 140 35 or 2 61 31 41 51, www.profitaxi.cz
  4. Halotaxi – tel. 244 114 411, www.halotaxi.cz
  5. Sedop – tel. 777 666 333, www.sedop.cz
praga de sus

Praga de sus

Siguranţa turiştilor

O hartă turistică e foarte bună în orice oraş, iar Praga nu face excepţie nici aici, aşa că noi am pregătit una numai bună de printat şi de folosit mereu atunci când vă pierdeţi pe străzile cu pavele şi pline de clădiri frumoase!

Legat de siguranţa turiştilor nu prea am ce să vă povestesc. Asta în sensul că mai pete tot veţi vedea poliţişti şi la cât de liniştit este oraşul singurele posibilităţi să fiţi “jefuiţi” ar fi prin Centrul Vechi în locaţiile foarte aglomerate unde este posibil să mai fie un hoţ de buzunare răuvoitor sau cine ştie cum la un restaurant din buricul târgului, cu o notă ceva mai mare decât trebuia. În rest, cu un pic de băgare de seama veţi avea un city break cât se poate de liniştit din punctul acesta de vedere.

Informaţii utile

  • Ţară: Republica Cehă
  • Prima atestare: secolul IX
  • Subdiviziuni: 22 de districte autoguvernate
  • Primar: Bohuslav Svoboda
  • Praga administrativă: 496 km²
  • Metropolitană: 6.977 km²
  • Altitudine maximă: 399 m.d.m.
  • Altitudine minimă: 179 m.d.m.
  • Populaţie (2008)
    1. Praga administrativă: 1.223.368 locuitori
    2. Densitate: 2.466 loc./km²

Istorie

Criza economică din anii 20 nu au oprit dezvoltarea oraşului Praga, dar atunci când Cehoslovacia şi-a pierdut independenţa, în 1938, Germania a ocupat toată ţara şi Hitler a venit în Praga. Au urmat momente de groază în care peste 40.000 de evrei din oraş au fost ucişi, iar bombardamentele din timpul eliberării oraşului de către Armata Roşie au adus mari pagume oraşului. După nazişti, comuniştii au ocupat oraşul, dar recuperarea libertăţii, din 1989, a oferit noi oportunităţi de dezvoltare, iar Praga şi-a recâştigat frumuseţea în scurt timp.

Despre Praga veţi găsi informaţii utile şi la Răzvan Pascu pe blog.

Noi deocamdată ne oprim aici şi promitem că revenim mâine cu cele mai mari şi importante atracţii turistice din Praga.

Voi aţi ajuns în Cehia până acum? 🙂

Surse foto: Ricardo Pipo/ Flickr.com, Ricardo Pipo/ Flickr.com şi Ricardo Pipo/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi myczechrepublic.com.

Comentarii 2
Adauga un comentariu