Ce şi unde mâncăm şi bem în Istanbul

Mâncare tradiţională turcească

E haios să întrebi unde se poate mânca în Istanbul şi vă spun imediat şi de ce: pentru că se mănâncă peste tot! Pe plajă, pe stradă pe băncuţe, la restaurante, la fast food, în timpul plimbărilor de seara sau de dimineaţa, atunci când vrei să-ţi cumperi un suvenir sau atunci când vrei să stai pentru câteva minute singur şi să priveşti înspre mare, în toate cazurile acestea şi nu numai vezi un mustăcios care te îndeamnă în limba lui pe care noi, românii, nu o vom putea înţelege prea curând, să iei ceva de mâncare de la el.

Interesant este că oamenii ăştia mereu zâmbesc şi mereu mănâncă şi poate şi mai interesant de atât este că niciunul, da niciunul nu este supraponderal. Nici să nu vă aud cum că o fi vorba de mâncarea sănătoasă. Da, ok poate n-or exista E-uri cu kilogramul, dar a mânca sănătos înseamnă şi să ai grijă la prăjeli, carne care pică greu la stomac şi multe alte obiceiuri care dua de furcă stomacului zile întregi după – lucru pe care turcii preferă, cred, să-l uite de multe ori. Bine, cred că ceea ce contează şi lucru de care mereu uită românul este cantitatea de mâncare din farfurie. La turci nu o să vedem niciodată o farfurie de jumătate de kilogram plină cu mâncare, porţiile sunt mici, dar destul de mari încât să nu fie nevoie de încă una pentru a nu te simţi cu stomacul gol.

Începem cu caine de oaie, apoi cu cea de miel, cu o lipie, nişte sosuri, alte chifle şi terminăm cu? Nu, nu terminăm cu buzunarul gol, ci cu o masă copioasă, dar mult mai sănătoasă decât ce am putea mânca la un restaurant cu specific românesc şi culmea cu preţuri deloc de speriat.

Înainte să încep să-i ridic în slăvi pe turci şi bucatele lor, vreau să vă spun că şi la ei există fast food-uri. E chiar un pic haios să vezi printre atâtea monumente, clădiri vechi şi musulmani uneori îmbrăcaţi din cap până-n picioare în negru un McDonald’s şi la câteva străzi mai încolo un KFC. Normal că fast food-urile sunt poate mai goale decât în orice altă ţară, din simplul motiv că până să ajungi la unul te opresc cel puţin 2, 3 turci care te invită cu acelaşi zâmbet lung pe faţă (nu ştiu încă dacă zâmbesc atât de des pentru că sunt politicoşi ori pentru că au impresia că aşa vor veni mai mulţi turişti la ei) la o porţie de Kebap.

Să nu mai intrăm în alte amănunte şi să ne limităm la papilele gustative ce vor fi tare fericite în Istanbul.

Ayran

 

Ce bem bun

 • Ayran este o băutură din iaurt care se serveşte în toate restaurantele şi cafenelele din Istanbul. De fapt este o băutură tradiţională, aşa că o puteţi găsi fără probleme în toată Turcia. Din ce este făcut? Poate ridicaţi din sprâncene dar mai mult de iaurt, apă şi un pic de sare nu are. Cu toate acestea, îi veţi vedea pe toţi turcii cu un pahar de Ayran în faţă.
 • Suc fermentat de morcovi – sună poate mai ciudat decât despre ce vorbeam mai sus, dar toată lumea iubeşte această băutură.
 • Nu am cum că nu vă spun nimic despre cafeaua turcească. Până şi la noi există în meniurile multor restaurante sau cafenele, dar nici nu se compară cu cea făcută de turci. Părerea mea este să renunţaţi de tot la adaosul de lapte şi, măcar pentru a o gusta, încercaţi fără zahăr, aroma este cu adevărat deosebită.
 • Cei cărora le place să se delecteze din când în când cu un pahar de alcool nu prea au ce să aleagă decât… bere. Efes brună este la care căutare, fiind îmbuteliată chiar în Turcia, şi există şi varianta Efes Extra (ceva mai tare decât cea brună). La băruleţe sau la terasa berea se serveşte de multe ori doar la sticlă, deci dacă aveţi chef de o halbă rece ar cam trebuie să vă puneţi pofta’n cui pentru că nu veţi avea prea mult noroc.

De-ale gurii

 • Kokoreç este poate cel mai ciudat fel de mâncare pentru noi, românii. Asta pentru că nu este vorba de nimic altceva decât de… intestine de oaie sau de miel ori alte organe. Acestea sunt făcute la rotisor şi apoi tăiate în bucăţi cât mai mici (cam cum se face carnea pentru kebap) şi apoi “adunate” într-o lipie împreună cu alte legume.
 • Pentru cei care nu mănâncă miel ori oaie şi vor ceva mai light, turcii pregătesc peste tot peşte proaspăt. De fapt, Istanbul este un fel de tărâm de vis pentru cei cărora le place carnea de peşte, ba chiar unele specii de peşte se găsesc doar aici. Dacă vreţi să cumpăraţi peşte proaspăt şi să-l gătiţi chiar voi, piaţa Istinye este locul unde ar trebui să poposiţi.
 • Apropo de peşte, Balik Ekmek (peşte cu pâine) este un must eat în Istanbul. Multe dintre cafenelele şi restaurantele de-a lungul Podului Galata au în meniu aşa ceva (cu tot cu o salată costă 3 YTL) şi atât localnicii, cât şi turiştii mânâncă Balik Ekmek – un gen de sandwich.
 • Pentru cei care nu au timp să stea la masa unui restaurant şi vor ceva delicios, dar care poate fi mâncat pe stradă, nici să nu vă gândiţi la un fast food, cel puţin nu la unul aşa cum îl ştim noi. Întrebaţi pe cineva unde puteţi mâncă Kumpi – care nu e altceva decât un cartof imens copt, tăiat în două şi “interiorul” cartofului scos şi amestecat un unt, apoi aşezat cu grijă înapoi şi peste ornate cu morcov, usturoi, maioneză, brânză, murături, ceva carne şi cam atât. Dacă nu vreţi toate acestea înăuntru, nu-i nicio problemă – doar să le spuneţi comercianţilor u ce vă doriţi cartoful.
 • Ce puteţi comanda la un restaurant? Mantı care sunt un fel de colţunaşi cu carne de miel ori de oaie şi cu ceva smântănă ornată cu ceva mentă, Pilav care este de fapt orez cu năut şi ceva carne de pui mărunţită ori scoici umplute cu orez şi carnea scoicii.
 • Nu uităm nici de desert, iar aici nu cred că mai este cazul să vă spun să NU care cumva să nu gustaţi rahatul turcesc. De fapt Turkish delight aşa cum este el „branduit” de toţi comercianţii ambulanţi din Istanbul. Şi cu adevărat este un delight, pentru că e umplut cu nucă sau fistic aromat cu trandafiri sau rodii ori alte minuni care-ţi lasă gura apă numai când te gândeşti la ele.
 • Altceva dulce ce trebuie încercat? Baclavaua, clar! Una cu nucă şi alta cu fistic, ca să vedeţi care vă place cel mai mult.
 • Nu am cum să uit nici de budincile turceşti. Veţi găsi pe toate drumurile şi în toate restaurantele nume care mai de care mai ciudate: keşkül ce e cremă de lapte cu migdale sau Sütlaç orez cu lapte, dar care e de fapt o budincă făcută la cuptor.
 • Un alt lucru care merită încercat (dacă mai puteţi înghiţi ceva după toate de ma sus) e desertul din castane confiate.

Aşa se prepară Kokoreç

Eu am deja apă-n gură aşa că încerc să trec cât mai repede la câteva recomandări de localuri în Istanbul. Înainte de asta însă cred că ar fi cazul să vă spun câte ceva despre bacşişurile din restaurante. Ca peste tot, bacşişul este în general de 10% din valoarea note de plată şi de obicei nu este trecut pe bon, deci ar cam trebui să vă simţiţi voi să lăsaţi un pic mai mult la final. Apropo de asta, dacă ajungeţi, din întâmplare într-un bar unde nu există un meniu cu preţuri acest lucru NU este întâmplător, ci înseamnă că o bere sau o cafea costă 100 de YTL. Sunt rare, dar se întâmplă, aşa că ar fi de preferat să vă feriţi şi să cereţi un meniu de la început ca să ştiţi exact cam care e nota de plată.

 1. Feriye Lokantasi

  Feriye Lokantasi este o terasă unde vă puteţi petrece o seară de vis cu o privelişte de neuitat asupra Bosforului.

  Eu zic că locul e mai fain de mers atunci când afară se înserează puţin, iar dacă nu nimeriţi să ajungeţi în Istanbul vara, puteţi alege oricând să rămâneţi în spaţiul acoperit pentru a lua cina ori prânzul.

 2. Doy Doy

  De ce se află acest restaurant pe lista cu recomandări? Pentru că este situat fix lângă Blue Mosque de care v-am povestit marţi atunci când am vorbit despre locurile musai de văzut în Istanbul şi pentru că e clar că atunci când veţi începe să vizitaţi locaţii o să vi se facă şi foame, aşadar ar fi bine să vă faceţi traseul astfel încât în mijlocul zilei să ajungeţi în zone cu restaurante bune.

  Are preţuri mai mult decât ok (pentru un platou de-al casei cu pui, miel, orez, kebap şi pâine veţi scoate din buzunar până în 20 YTL) şi cu meniuri în engleză cu tot cu poze (cam greu de găsit prin Istanbul). A, încă ceva – poate nu ar fi un loc numai bun de mers seara. Asta pentru că dacă vreţi un pahar de vin veţi fi refuzaţi politicos – în restaurant nu se servesc deloc băuturi alcoolice de niciun fel.

 3. Albura Kathisma

  Albura Kathisma este un aşa numit restaurant pentru turişti, dar dacă aţi fost până acum în Istanbul şi aţi ajuns şi la acest restaurant ştiţi cu siguranţă că este unul dintre cele bune din oraş. Se află în cartierul Sultanahmet, deci nu departe de zonele turistice, preţurile sunt ok, mâncarea bună, iar dacă nu vreţi sau nu aveţi chef de mâncare turcească meniul este atât de variat încât vă puteţi alege oricând altceva, iar chelnerii ştiu engleza şi unde mai pui că sunt şi extrem de prietenoşi. A, un alt plus pe lista este că pe site-ul oficial există şi un meniu complet şi alte detalii despre restaurant care pot fi folositoare dacă vreţi să ajungeţi p-acolo.

 4. Aloran Cafe & Restaurant

  Voi aveţi chef doar de o cafea, dar cel sau cea cu care călătoriţi vrea să mănânce ceva, iar copilul ar cam avea poftă de ceva dulce. Eh, atunci ar fi cazul să mergeţi la Aloran care este atât cafenea, cât şi restaurant, iar deserturile pe care le găsiţi în meniu sunt doar cele tradiţionale turceşti, deci sunt delicioase.

  Restaurantul este situat în apropierea Aya Sofia. Eu vă tot spun despre obiectivele turistice din apropierea localurilor pentru a vă puea face o idee despre “itinerariul” vostru.

 5. Rumist Cafe&Art Bistro

  Se numeşte Rumist Cafe&Art Bistro şi se vrea a fi şi o cafenea şi un restaurant, dar e mai degrabă unul dintre acele locuri unde puteţi savura o cafea turcească foarte bună. Da, în meniu există şi mâncare, dar localul nu este unul care să vă îndemne să staţi la masă pentru a şi mânca, poate cel mult pentru ceva dulce.

Gata şi cu recomandările de localuri, pentru că eu sunt sigură că vă veţi opri să mâncaţi şi să gustaţi ceva bun şi la vânzătorii ambulanţi (am uitat să vă mai aduc încă o dată aminte, dar nu uitaţi să negociaţi atunci când vine vorba de a cumpăra ceva de la aceştia).

Dacă mai aveţi recomandări ori, dimpotrivă, restaurante, baruri sau cafenele unde aţi fost şi atmosfera, preţurile, angajaţii sau mai ştiu eu ce nu au fost pe placul vostru, lăsaţi-ne comentarii cu toate acestea.

Mâine vă aşteptăm cu distracţii inedite şi cu magazine de unde puteţi cumpăra şi suveniruri şi amintiri din Istanbul.

Aţi încercat mâncarea turcească? E pe placul vostru? Care a fost felul care vi s-a părut cel mai bun?

Surse foto: Carol Beatriz/ Flickr.com, tomislavmedak/ Flickr.com şi auselen/ Flickr.com.

Resurse: Tripadvisor.in şi Virtualtourist.com

Comentarii 2
 1. Pingback: All inclusive Turcia - ghid culinar

Adauga un comentariu