Ce putem mânca şi bea în Geneva

Ce mancam si bem in Geneva

Ce mâncăm şi bem în Geneva

După atâtea atracţii turistice care presupun, vrei nu vrei, plimbare dintr-un colţ al oraşului în altul cred că aţi obosit şi vi s-a făcut şi foame, aşadar astăzi povestim despre ce putem mânca, unde şi cât scoatem din buzunar pe o masă decentă în Geneva. La toate acestea, vom adăuga şi băuturile tradiţionale de aici, pentru că o cină în vacanţă nu este completă fără un pahar cu vin.

În Geneva, atunci când ne gândim la ce local ar fi ok să ne oprim pentru a mânca ceva trebuie să luăm în calcul faptul că sunt mai bine de 1.000 de restaurate în oraş.

Localitatea se spune că este capitala bucătăriei elveţiene, printre specialităţile care sunt pe listele bucătarilor şefi de aici se regăsesc fondue, legume şi carne la grătar, tot felul de specialităţi cu peşte sau cârnaţii afumaţi şi, desigur, un număr extrem de ridicat de tot felul de specialităţi de brânză. Trebuie să adaug şi raclette, o brânză foarte sărată din lapte de vacă sau friptura de iepure. De asemenea, nici vegetarienii nu vor suferi în vacanţă, pentru că ciupercile, rubarba ori varza sunt în toate meniurile. Pentru alte tipuri de specialităţi şi explicaţii mai multe, aruncaţi un ochi şi pe textul în care vă povesteam despre ce mâncăm şi bem în Zurich, pentru că mai toate sunt valabile şi în Geneva.

Preţurile? Sunt destul de piperat, dar asta doar pentru turişti, pentru că dacă vei întreba pe cineva care locuieşte şi lucrează în Geneva îţi va spune că preţurile sunt cât se poate de normale, asta pentru că fiecare compară costul cu veniturile. Tocmai din această cauză, din păcate pentru mulţi dintre turişti, bucătăria din Geneva se limintează la lanţurile internaţionale de fast food-uri, precum McDonald’s (apropo, se spune că Elveţia este “ţara McDonald’s” pentru că sunt extrem de multe) sau kebaburile ori falafelurile pe care oricine le poate comanda la chioşcurile din zonele aglomerate turistice.

fondue de branza

Fondue de brânză

Cu toate acestea, şi unele restaurante din oraş sunt pentru toate buzunarele. Dacă nu vă veţi arunca la localurile din zonele centrale, veţi vedea că preţurile pot ajunge la aproximativ 25CHF pentru o masă săţioasă. Şi nu! Nu transformaţi în lei nicio sumă de bani, aşa veţi ajunge să nu faceţi nimic altceva decât să vă plimbaţi pe străzile din jurul hotelului.

Desert

Toată lumea ştie că ciocolata elveţiană este delicioasă, iar dacă aveţi timp e de vizitat fabrica ciocolateriei Stettler, care deşi este mică produce mai bine de o tonă de ciocolată pe lună.

Ce m-a uimit este termenul de valabilitate foarte mic, în comparaţie cu ciocolata pe care o ştiam eu. Cum toate preparatele sunt naturale, desertul final nu poate fi păstrat pentru mult timp, asta nu că cineva ar putea să se abţină la o pătrăţică fină de ciocolată amăruie… 😀

Bacşiş

Ca în mai toate ţările şi în Elveţia chelnerii se aşteaptă la ceva în plus faţă de nota de plată. Ba chiar mai mult, o taxă pentru serviciile chelnerilor este de obicei inclusă în nota de plată sau este specificată pe meniu. De obicei este vorba despre 10%, mai mult sau mai puţin, în funcţie de cât de mulţumiţi aţi fost de serviciile din respectivul local.

Zone ticsite cu restaurante

Dacă bugetul vă permite, există şi zone unde este cunoscut faptul că restaurantele sunt unele de primă clasă şi nu veţi pleca niciodată înfometaţi sau nemulţumiţi cu privire la serviciile de aici. Repet, zonele de mai jos sunt unele frecventate de cei mai mulţi turişti cu dare de mână, deci preţurile din localuri nu sunt deloc modeste.

Geneva este capitala vinurilor in Elvetia

Geneva este capitala vinurilor în Elveţia

Prima zonă ar fi cea de pe malul Lacului Leman, care te atrage prin priveliştea de aici. Desigur, dacă ajungeţi la un restaurant de aici pentru cină, de cele mai multe ori va trebui să fiţi îmbrăcaţi formal, pentru prânz ar fi bine să vă uitaţi la meniul zilei pentru că preţurile sunt mult mai accesibile astfel.

Cartierul The Paquis este zona cea mai colorată din Geneva unde veţi găsi şi cele mai diversificate restaurante din oraş. De la cele tradiţionale, la unele internaţionale, precum cu specific arăbesc sau african ori chinezesc, toate sunt adunate pe străzile din The Paquis. Preţurile sunt ceva mai mici aici decât cele din meniurile localurilor din zona lacului.

Zona veche a oraşului este ticsită cu cafenele franţuzeşti romantice şi restaurante unde cina se savurează la lumina lumânării. Dacă vreţi să luaţi cina la unul dintre localurile de aici e bine de ştiut că înainte ar trebui să vă faceţi rezervare, pentru a vă asigura că nu veţi face cale’ntoarsă din lipsă de locuri.

Un pahar de…

Vin! Geneva este pe primul loc în Geneva în topul producătorilor de vin. Cu o tradiţie de peste 2.000 de ani în spate, puteţi alege din tot felul de soiuri de vin renumite, precum Chasselas, Gamay sau Perlan.

Dimineaţa sau la prânz încercaţi o cafea, sunt foarte aromate şi destul de ieftine. O ceaşcă de cafea, ceai sau capuccino costă în jur de 5CHF.

Voi ce aţi gustat bun în Geneva şi ce restaurant vi s-a părut ok pentru raportul calitate – preţ?

Surse foto: Hotel de la Paix Genève/ Flickr.com, acme/ Flickr.com şi jit bag/ Flickr.com.

Resurse: geneva.info şi tripadvisor.com.

 

Adauga un comentariu