Un pic de cronologie în bucătărie, influenţe şi ingrediente în gătit
Înainte să pornim la drum cu explicatul meticulos vizavi de ce se mănână prin Salzburg, mă gândeam că nu ar strica să învăţăm mai întăi despre influenţe, modele de inspiraţie şi de unde vine de fapt tactica din care bucătarii şi bucătăresele din Salzburg se inspiră pentru a găti. În general la capitolul influenţe cei din Salzburg, şi în general bucătăria austriacă, nu prea stă bine. În sensul în care cei de prin aceste părţi şi-au inventat propriile preparate şi nu au „furat” de pe la alte popoare. Preparatele din Salzburg au un stil de bucătărie nativ în Austria şi sunt compuse din influenţe, aici vroiam să ajung, din întregul fost imperiu austro-ungar. Influenţele regionale din Italia, Ungaria, Germania şi Balcani sunt foarte slabe.
Preparatele din bucătăria a la Salzburg sunt cel mai adesea asociate cu preparate din bucătăria vieneză, dar există diferenţe regionale semnificative. Cele mai populare tipuri de carne folosite în Salzburg sunt carnea de porc, de pui şi cea de vită. Carnea de porc este folosită pe scară largă, în special, cu multe feluri de mâncare. Cei din Salzburg folosesc organele acestui animal la mare parte din bucatele lor dar şi părţi ca botul pentru prepararea piftiei de exemplu. Măcelarii de aici utilizează un număr mare de amestecuri speciale de carne, inclusiv carne de vită fiartă, şi amestec de carne de porc cu vită. Preparatele din bucătăria austriacă, şi implicit cea din Salzburg are o mare varietate de cârnaţi cum ar fi cârnaţii: „Frankfurt”, „Debrecen” sau „cârnaţi picanţi” şi „Blunzn”. Baconul joacă un rol destul de important în alimentaţia de aici şi este numit simpli „Bacon”. Acesta se poate servi, ori poate fin inclus în preparate afumata, crud sau sărat. Cel condimentat este folosit in multe reţete tradiţionale în locul unui condiment sărat.Cele mai importante mese servite în Salzburg
Ca şi la celelalte city break-uri pe care le-am mai făcut împreună este important de abordat care sunt cele mai importante mese servite în fiecare oraş în parte. Se poate întâmpla uneori, dar asta în funcţie de oraş şi ţară, ca mesele să fie incomplete. De exemplu, în anumite părţi ale Europei micul dejun poate fi foarte consistent, în timp ce prânzul se va rezuma doar la două sandwich-uri şi un fruct, iar cina va juca rolul de compensator alimentar pentru restul zilei. În Salzburg regula aceasta se cam aplică, în sensul în care micul dejun este mult mai consistent şi bogat în comparaţie cu prânzul, care de cele mai multe ori se rezumă la gustări mici şi simple servite la serviciu sau la şcoală. Din nou, ca şi în alte regiuni vizitate cu ocazia city break-urilor, în Salzburg cina vine să ajusteze oarecum aportul de alimente care va genera suportul „gurmand” pentru restul zilei.
- Micul dejun
- Masa de prânz
- Cina în Salzburg
Micul dejun în Salzburg este unul de tip „Continental”. Cum adică „Continental”, păi un fel de prima masă a zilei care să ofere tot ce îi trebuie gurmandului pentru a continua ziua cum trebuie. Acesta este format, de regulă, din rulouri de pâine, pâine prăjită, rareori croasante, cu gem sau dulceaţă. Pe farfuria micului dejun se aşează de fiecare dată diverse tipuri de mezeluri, adică salam, şuncă presată sau kaisser. Aproape niciodată nu este uitată omleta sau ouăle ochiuri, nelipsite sunt ceştile de cafea, ceai sau suc natural. Aşadar, micul dejun în Salzburg este unul tipic, banal aş putea să spun cu nimic care să impresioneze, dar totodată nimic ce are putea să dezamăgească. Aţi observat că ei nu servesc legume dimineaţa. Aşa că dacă luaţi micul dejun aici şi aveţi poftă de roşie sau castravete trebuie să vă cam puneţi pofta în cui.
După cum vă spuneam şi mai sus, în general masa de prânz în Salzburg poate fi destul de sărăcăcioasă datorită orelor lungi de lucru. Vorbind din perspectiva unui localnic al Salzburgului, prânzul se rezumă la câteva sandwich-uri cu diverse mezeluri sau brânzeturi. În cazul în care sunteţi turişti, ceea ce este şi cazul nostru aici, prânzul va fi destul de „subţire” şi va fi compus din supe de pui sau cartofi, uneori şi legume, iar felul doi va surprinde ptrin-un schintzel cu garnituri diferite de cartofi prăjiţi, piure sau legume asortate.
La cină cei din Salzburg preferă să recupereze porţiile pierdute la prânz, aşa că sera se mănâncă ceva mai bine în orăşelul austriac. Aşa cum spuneam şi mai sus, felurile lor de mâncare sunt bazate pe carne, ceea ce demonstrează că dacă sunteţi vegetarieni o vizită prin Salzburg s-ar putea să vă cauzeze destul de tare la impresiile culinare despre acest oraş. E posibil totuşi să vă „convertiţi” înapoi la consumator de carne, cine ştie nu? Aşa cum era de aşteptat cina în Salzburg este compusă din doua feluri de mâncare plus desert, dar la partea dulce vom reveni un pic mai încolo. Câteva dintre preparatele care pot fi servite la cină sunt: Rindsuppe, o supă din carne de vită uşor gălbuie la culoare, dulce şi gustoasă, Liptauer, un fel de aperitiv care se serveşte înainte de supe care constă într-un fel de amestesc de brânzeturi uşor picante întinse pe felii de pâine prăjită, Selchfleisch, un preparat din carne de porc afumată şi prăjită după servit cu garnitură de găluşti din legume şi orez, Tafelspitz, carne de vită sau porc fiartă într-o supă proprie servită cu sos de mere sau muştar şi cartofi la cuptor şi Palatschinken, ce sunt un fel de crepe sau clătite cu carne sau brânză sărată, marmeladă şi gem acrişor, numai bun de un fel doi mai uşor seara. Acestea sunt doar câteva dintre preparatele lor, dar care sunt servite cel mai adesea prin bucătăriile tradiţionale. Revenim acum cu preparatele dulci aşa cum am promis.
Deserturile de prin Salzburg
Deserturile din Salzburg sunt de obicei mai puţin complicate decât prăjiturile elaborate. Cel mai faimos dintre acestea este ştrudelul cu mere care conţine straturi de aluat subţire, care înconjoară o umplutura de mere, scorţişoară şi stafide. Alte tipuri de ştrudele populare pot conţine umpluturi de brânză de vaci îndulcită, vişine, cireşe şi seminţe de mac. Un alt desert favorit este Kaiserschmarr’n, un fel de clătită foarte pufoasă şi dulce cu stafide si alte fructe, rupte în bucăţi şi servite cu un compot de fructe din prune numite sos de prune. Şi bezelele şi-au câştigat pe parcursul anilor locul lor de frunte în bucătăria din Salzburg. Prăjiturile şi produsele de patiserie sunt o caracteristică de seamă ale bucătăriei din Salzburg şi nu au fost niciodată date la o parte de la masă. Poate cel mai celebru desert, în afară de ştrudel, este Sacher Torte, un tort de ciocolată cu umplutura de gem de caise, în mod tradiţional consumat cu frişcă. Printre prăjiturile cu cea mai lungă tradiţie în Salzburg se numără şi Linzer Torte. Alte favorite includ caramelul cu aromă de Dobos si Esterhazy Torte, un alt tort cu specific al oraşului şi denumit astfel în onoarea Prinţului Esterhazy. Dacă tot sunteţi mari fani ai deserturilor să nu uitaţi de „gama” Punschkrapfen care este o patiserie clasică austriacă şi include un tort special umplut cu fulgi de ciocolată, nuga, gem de caise toate îmbibate în rom.
Băuturile preferate din Salzburg
Berea este băutura preferată a celor din Salzburg şi este vândută la dimensiuni de 0.2 litri, 0.3, 0.5 sau pur şi simplu la pahar ori haltă. Berile austriece sunt în mare vogă aici dar asta nu înseamnă că nu veţi putea găsi şi alte tipuri de „blonde”. Vinul austriac este folosit pe lângă bere, de obicei seara, la un pahar cu prietenii sau amcii, ori pur şi simplu ca băutură de socializare. Vinul tânăr, adică cel produs în fiecare an este de obicei servit şi consumat primul. Oricum dintre băuturile alcoolice berea rămâne cea favorită orice le-ai spune celor din Salzburg. Rareori rachiul este servit, însă nu este din acela de care credeţi voi. De obicei rachiul sau ţuica lor are până la 60% alcool fiind fabricată dintr-o varietate de fructe de caise precum si fructe de pădure Rowan, rădăcini de genţiană, ierburi diferite şi chiar flori. Vorbind despre băuturi non-alcoolice cafeaua este preferata celor din Salzburg, dar şi sucurile naturale se servesc la mesele importante, în special la micul dejun.
În mare cam asta se prepară, se serveşte şi se mănâncă prin bucătăriile şi localurile din Salzburg, aşa că acum vă puteţi considera a fi „cizelaţi” din punct de vedere gastronomic pe tărâmuri austriace. Ne oprim aici pentru astăzi şi continuăm mâine cu diverse metode de relaxare din oraş, concerte şi evenimente cu specific.
Cum vi se par preparatele din Salzburg? Care este preferatul vostru?
Surse foto: wikipedia.org, wikipedia.org, dionhinchcliffe/ Flickr.com, iz4aks/ Flickr.com
Resurse: lonelyplanet.com şi visit-salzburg.net