Ce părţi distractive are Dublinul

Plimbarile prin Dublin pot fi foarte frumoase

Plimbarile prin Dublin pot fi foarte frumoase

Dublinul este în continuare la picioarele noastre, nu la propriu dar macar la figurat. Am început city break-ul în capitala Irlandei undeva la începutul acestei săptămâni cu mult patos şi un bagaj destul de mare de cunoştinţe despre acest oraş. După ce ne-am cazat frumos la hotel pentru a ne aranja planurile şi gândurile am decis că este chiar momentul oportun să „atacăm” cele mai importante turistice din Dublin. Am finalizat cu succes vizita la aceste obiective şi rapid rapid am recuperat din tonus trecând şi pe la atracţiile inedite pe care Dublinul le are de oferit. În cea de-a doua jumătate a săptămânii am intrat în bucătăria din Dublin şi am aflat împreună toate secretele din cratiţele şi oalele irlandezilor. Sincer vă spun, iar asta o auziţi de fiecare dată, dar vizitele culinare prin city break-urile noastre sunt cele preferate mie. E foarte interesant şi totodată distractiv să aflăm ce obiceiuri „de prin farfurie” au diferite popoare. Să trecem totuşi mai departe şi să vorbim despre felul în care ne vom distra astăzi, pentru că astăzi vom aborda cele mai faine metode prin care ne vom simţi bine prin Dublin. Cu ce să începem să ne distrăm prin acest orăşel? Ei bine, prima şi prima metodă de destindere totală atunci când ne facem un city break peste hotare este, din punctul meu de vedere, plimbarea prin oraş.

Plimbări pe străduţele din Dublin

În Dublin plimbările prin oraş sunt cu adevărat o plăcere din mai multe puncte de vedere. Unu la mână Dublinul ca orice altă capitală din Marea Britanie are o groază de clădiri şi structuri arhitecturale speciale, construite exact în spiritul acela „british”. Nu ştiu de voi, dar pentru mine clădirile unui oraş şi structura arhitecturii spune foarte multe. E drept că există şi clădiri noi, sau blocuri frumoase pline de birouri şi companii internaţionale, dar lăsăm la o parte aceste aspecte şi ne concentrăm pe frumuseţile mai vechi ale oraşului. Dacă sunteţi norocoşi şi utilizaţi harta turistică a Dublinului pe care v-am pus-o la dispoziţie, veţi putea găsi şi unele străduţe înguste exact ca din secolul XVII sau XVIII pavate sau pietruite. Partea bună a acestui tip de relaxare este că nici nu costă niciun ban şi în plus puteţi intra în contact cu irlandezii aşa cum sunt ei. Fun nu?

Cativa dintre alergatorii la Maratonul din Dublin

Cativa dintre alergatorii la Maratonul din Dublin

Evenimente şi festivaluri din Dublin

După ce ne-am plibat prin toate ungherele Dublinnului şi ne-am făcut plinul la acest capitol nu ar strica nici daca am vedea cam la ce evenimente putem merge în capitala irlandeză. De ştiut este că în Dublin anual se desfăşoară evenimente, concerte sau festivaluri cu o sfinţenie britanică. Fie că sunt sportive sau muzicale manifestările de aici au o cronologicitate sfântă, iar la capitolul organizare acestea reuşesc întot deauna să atragă mii de participanţi. Pentru început şi pentru cititorii înrăiţi sau însetaţii de cultură puteţi merge la:

 • Dublin, one city one book
 • Dublin One City One Book este un fel de proiect conceput pentru a încuraja pe toţi locuitorii oraşului de a citi aceeaşi carte în cursul lunii aprilie. În fiecare an parteneri proiectului din oraş sunt plini de imaginatie şi organizează evenimente amuzante şi informative. În cadrul One City One Book se sărbătoreşte, de asemenea, aniversarea grupului folcloric Dubliners, grup care şi-a primit numele din cartea lui James Joyce, un cunoscut autor.

 • Maratonul Dublinului
 • Ca orice alt maraton al oraşului ştiţi la ce să vă aşteptaţi. Acest eveniment este unul dintre cele mai populare organizate, câştigând din ce în ce mai mulţi „adepţi”.

 • Festivalul franco-irlandez de literatură
 • De la începutul acestuia, adică din anul 2000, scopul festivalului a fost acela de a dezvolta şi consolida legăturile dintre Irlanda şi Franţa. Fiind un exemplu pentru artistii implicati festivalul oferă scriitori de renume publicului irlandez şi oportunitatea de a descoperi franceza ca o limbă prietenă cu cei din Irlanda. Pe parcursul celor trei zile de desfăşurare a evenimentului sunt abordate diferite teme şi diferite aspecte ale literaturilor celor două popoare.

 • Festivalul de Dance Dublin
 • Dublin Dance Festival este un eveniment de dans celebru în Irlanda. Program acestuia cuprinde un amplu desfăşurător de spectacole, filme, discuţii, ateliere de lucru şi evenimente de familie în aer liber. Ani la rând festivalul a prezentat premierele irlandeze în materie de muzică şi reuşeşte de fiecare dată să atragă sute şi chiar mii de participanţi.

  Shopping prin Dublin, cumpărături pentru cei dragi

  Dacă suntem într-un oraş de city break este clar că vom aborda şi partea de shopping a vacanţei noastre, de altfel aşa cum facem de fiecare dată atunci când suntem aproape de a termina city break-ul. Indiferent unde mergi, nu vei fi niciodata departe de ispita cumpărăturllor în Dublin. Capitala Irlandei a fost întotdeauna un oraş la modă şi acest lucru se reflectă în gama largă şi varietatea ofertelor de produse din magazine. Pentru toţi cei ce iubesc shoppingul zona comercială centrală este punctul principal de mers. Pe Strada O’Connell şi Grafton Street, sunt doar două dintre cele mai bune zone comerciale din Dublin. Sigur că veţi vrea să găsiţi cele mai bune magazine din oraş cu cele mai bune preţuri, dar şi la cea mai bună calitate. Ei bine în Dublin acest lucru este posibil dacă aveţi de gând să treceţi pragul următoarelor magazina: Beads and Bling LTD, Carroll’s Gifts & Souvenirs, Celtic Jewellers, Centra- Dame Street, Crown Jewels – The Bead Shop, Debbie Paul Studio and Gallery şi Dorans on the Pier.

  Sfatul meu ar fi să nu aruncaţi totuşi banii pe fereastră, vorba aceea, chiar pe toate lucrurile şi produsele ce vă ies în cale. Încercaţi să vă îndreptaţi către magazinaşele mai mici în care nu este foarte mare aglomeraţie, deoarece acolo sunt bunurile cu adevărat faine. În general e fain să găsiţi şi ceva suveniruri pentru cei dragi de acasă, ca de exemplu un breloc cu simbolul oraşului sau o ceaşcă personalizată din Dublin.

  Aşadar, cam atât cu distracţia din Dublin, ne vom pregăti de plecare mâine, dar nu înainte de a face o mică recapitulare. So, spor la cumpărat şi merg la festivaluri.

  Surse foto: infomatique/ Flickr.com, infomatique/ flickr.com

  Resurse: visitdublin.com şi lonelyplanet.com

Adauga un comentariu