Ce obiective turistice vizităm în Salzburg

Una dintre străduţele Centrului Vechi din Salzburg

Una dintre străduţele Centrului Vechi din Salzburg

Planul pentru ziua de astăzi din Salzburg este relativ simplu şi distractiv, pentru că vom umbla pe la cele mai importante obiective turistice ale oraşului şi vom învăţa un pic din amalgamul de atracţii pe care Salzburgul le are de oferit. Ieri am ajuns cu bine în oraş după ce am aflat cam ce prespupune să planificăm un city break în Salzburg cu costuri, cu hoteluri, cu cazare sau cu transport. E drept, şi asta o spuneam şi ieri, dar pentru a ajunge să petrecem o aventură în Salzburg vom fi nevoiţi să cheltuim puţin mai mult faţă de alte city break-uri. Mai exact, vom da mai mulţi bănuţi pe transport şi cazare, dar atenţie şi la transportul public în comun din Salzburg, deoarece tinde să fie un pic exagerat la costuri. Tocmai de aceea recomandam să vă închiriaţi o bicicletă pentru a vă mişca de colo colo prin oraş. Una peste alta, Salzburg nu este atât de mare încât să fie nevoie să luăm de fiecare dată autobuzul, practic cel mai accesibil mijloc de transport aici, deoarece nu prea se merită. Dacă sunteţi mai comozi din fire, atunci vă urez spor la cheltuit dragilor!. Probabil că aţi prins destul de repede că în general pe mine mă atrag oraşele cu clădiri vechi şi arhitectură din aceea arhaică. Ei bine, în Salzburg găsim astfel de caracteristici din plin, şi mai ales în obiectivele turistice importante pe care le vom „cunoaşte” astăzi. Cu ce se mândreşte Salzburg în general, atunci când vorbim de atracţii turistice esenţiale? Păi cu biserici frumoase, catedrale impunătoare şi obiective care fac referire la cel mai emblematic reprezentant al oraşului, adică Mozart.

 1. Centrul Vechi Salzburg (Altstadt)
 2. Atunci când vorbim despre un centru vechi al unui oraş, vorbim bineînţeles de o locaţie extrem de frumoasă. În Salzburg regula se menţine cu desăvârşire pentru centrul lor vechi. Rezidenţii acestei locaţii de multe ori nu reuşesc să observe farmecul unic al oraşului vechi, un context care este uşor de trecut cu vederea în viaţa de fiecare zi. Deci păcat de cel care nu vede. Partea veche din Salzburg este de fapt unul din cele mai frumoase locuri din Europa, câştigând recunoastere internaţionala în 1997, când a fost desemnat drept sit de patrimoniu mondial de către UNESCO. Ce este atât de special la locaţia asta din Salzburg? Păi cam tot amalgamul atmosferei. Oraşul vechi este înconjurat de pitorescul Mönchsberg, încoronat de cetatea oraşului, care este vizibilă de oriunde te-ai afla.

  Oraşul vechi are o varietate de stiluri de construcţie care oferă o adevărată încântare de arhitectură, iar rezultatul legilor de conservare ale oraşului, acestea fiind stricte, îţi explică de ce locul arată atât de bine. O plimbare pe străzile înguste nenumărate, cele mai faimoase fiind Getreidegasse, Judengasse, Goldgasse, Kaigasse, Linzergasse şi Steingasse, cu clădirile caracteristice din Evul Mediu te poartă parcă pe altă lume. Deoarece o mare parte a oraşului vechi este o zonă pietonală este ideal pentru mersul pe jos. Printre pieţele cele mai faimoase ale zone se numără Piaţa de Şedere cu fântâna sa splendidă, Piaţa Veche, Piaţa Universităţii, precum şi Piaţa Mozart.

  Catedrala din Salzburg este una dintre cele mai emblematice cladiri din oras

  Catedrala din Salzburg este una dintre cele mai emblematice clădiri din oras

 3. Catedrala din Salzburg (Salzburger Dom)
 4. Aici a fost botezat marele Mozart, deci un loc extrem de interesant pentru iubitorii muzicianului. Aparte de asta, Catedrala din Salzburg este o clădire veche din secolul al 17-lea construită în stil baroc pentru Arhiepiscopiei Romano-Catolică din Salzburg, fiind dedicată Sfantului Rupert al Salzburgului. Prima catedrala a fost construita pentru a-i fi dedicată Sfantului Vergilius al Salzburgului. Prima clădire înregistrată ca făcând parte din catedrală a fost Dom Prima şi a fost înregistrată în 774. Virgil Dom a fost construit între 767 şi 774 cu o lungime de 66 de metri şi 33 de metri lăţime. Arhiepiscopul Arno a fost primul care s-a ocupat de renovare clădirii, lucrările fiind derulate în mai puţin de 70 de ani. În 842, cladirea a ars dupa ce a fost lovită de fulger. Trei ani mai târziu, reconstruirea clădirii a debutat cu mult entuziasm. În timpul Arhiepiscopului Hartwig a fost construită o criptă spre vest, mai exact între 1000 şi 1020. După aceea, Arhiepiscopul Konrad I a ajutat la ridicarea turnurilor de Vest între 1106 şi 1147. Catedrala a avut astfel parte de trei campanii de construire şi reconstruire pe toată perioada Evului Mediu, rezultatul final fiind bazilica romanică de astăzi. În 1598, basilica a fost grav avariată, iar după mai multe încercări eşuate de restaurare şi reconstrucţie, clădirea a fost demolată la ordinul prinţului Wolf Dietrich. Dietrich a fost un adept şi susţinător al arhitecturii moderne în stil baroc italian, pasiune pe care a căpătat-o din Italia de la originile sale. Actuala catedrală din Salzburg este construit parţial pe bazele celei vechi, iar vechile pietre de temelie ale clădirii pot fi văzute în Domgrabungen, un sit arheologic în interiorul catedralei care are, de asemenea, mozaicuri şi alte obiecte găsite aici. Edificiul are 466 de metri lungime şi 109 înălţime în stil baroc.

 5. Castelul Hohensalzburg (Hohensalzburg)
 6. Castelul Hohensalzburg se află in varful muntelui Festungsberg la câţiva kilometri de Salzburg. Ridicat la ordinul Oridnul Prince-Arhiepiscopii din oraş acesta are o lungime de 250 de metri şi o lăţime de 150 de metri fiind unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa. Construcţia acestei cetăţi a început în 1077 castelul având un design original pentru vremea sa. Pe vremea aceea în Imperiul Roman, Arhiepiscopii de Salzburg deja erau figuri politice puternice şi şi-au extins castelul pentru a-şi proteja interesele lor. Conflictul Gebhard dintre împăratul Henric al IV în timpul controversatei sale învestiri a influenţat şi mai mult extinderea castelului, în aceea vreme Arhiepiscopul luând partea Papa Grigore al VII. Castelul a fost extins treptat în secolele următoare, zidurile şi turnurile fiind construite în 1462 sub domnia lui Burkhard al-II-lea von Weißpriach.

  Intrarea in Palatul Mirabell

  Intrarea în Palatul Mirabell

 7. Palatul Mirabell (Schloss Mirabell)
 8. Palatul Mirabell a fost construită într-un stil pur baroc, cu modele inspirate din arhitectura găsită prin Italia şi Franţa, de către Arhiepiscopul Wolf Dietrich Raitenau în 1606. Palatul este prevăzut cu unele dinte cele mai frumoase grădini din Europa. Acestea sunt dispuse geometric iar în interiorul acestora sunt găsite statui cu temă mitologică pe diferite temate. Statuile datează încă din 1730, patru dintre acestea formând câteva grupuri de sculptură celebre. Mai exact, acest grup este reprezentat de sculpturi ale lui Eneas, Hercule, Paris şi Pluton şi au fost executate de către sculptorul italian Ottavio Mosto în 1690. Grădinile palatului sunt remarcabile nu numai prin frumuseţea lor ci şi prin felul în care au fost poziţionare, astfel încât să „înghită” exact suprafaţa optimă din împrejurimile palatului. Mirabell a fost, pe parcursul anilor, gazda mai multe scene din diverse pelicule celebre, asta deoarece este o locaţie superbă pentru filme sau seriale. Pe lângă asta Palatul Mirabell este, de asemenea, un loc popular pentru nunţi în Salzburg.

 9. Palatul Residenz Salzburg (Alte Residenz)
 10. Acest edificiu a servit drept reşedinţă pentru arhiepiscopii din Salzburg pe parcursul anilor. Este o clădire spaţioasă cu prima sa documentare de prin anul 1120. A fost reconstruită în secolele XV şi XVI, în special cu ajutor din partea Arhiepiscopului Wolf Dietrich von Raitenau. Aripa Alter Markt a fost construită în conformitate cu planurile lui Markus Sittikus, în timp ce partea Haupthof a fost finalizată cu aport de la Paris Lodron, extinsă în timpul lui Guidobald von Thun şi s-a ales cu o nouă faţadă sub „mandatul” lui Franz Anton von Harrach. Palatul Residenz Salzburg găzduieşte acum Residenzgalerie. Aici pot fi admirate picturi ale unor artişti din secolele XVI şi XVIII. De asemenea, sunt găzduite lucrări ale pictorilor austrieci de seamă din secolul al XIX-lea.

  Manastirea Nonnberg vazuta din fata

  Manastirea Nonnberg văzută din faţă

 11. Mănăstirea Nonnberg (Nonnberg Abbey)
 12. Mănăstirea aceasta a fost fondată în anul 714 de Sfântul Rupert de Salzburg si este cel mai vechi sit religios pentru femei din lumea vorbitoare de limbă germană. Prima sa stareţă a fost Sfântul Erentrudis din Salzburg, care a avut şi ceva grade de rudenie cu Sfântul Rupert, fiind nepoată sau soră a acestuia. Mănăstirea a devenit independentă de casa sa fondatoare de la 987 si a fost reconstruită în anul 1000. Cladire a fost în mare parte distrusă de un incendiu pornit în 1423, după care reconstruită între 1464 şi 1509. În 1624 mănăstirea a fost extinsă prin adăugarea a trei capele laterale. O nouă renovare, în stil baroc, a avut loc în anul 1880. Recent Mănăstirea Nonnberg a fost aleasă ca stemă principală pentru moneda Austria Nonnberg comemorativă a instituţiei pe 5 aprilie 2006. Aceasta a fost prima monedă din seria „Mari mănăstiri din Austria”. Banul respectiv arată mănăstirea benedictină de Nonnberg pe un deal, iar în fundal apare castelul Hohensalzburg şi a biserica Kajetaner.

Cum vi se par obiectivele turistice din Salzburg? Care ar fi preferatul vostru aşa la o primă vedere?

Surse foto: Trishhhh/ Flickr.com, ragesoss/ Flickr.com, wikipedia.org şi eviyanilubis/ Flickr.com

Resurse: lonelyplanet.com şi salzburg.info

Adauga un comentariu

Salzburg
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica