Ce obiective turistice speciale avem de văzut în Cracovia

Casa Hipolit

Casa Hipolit

Cracovia este un oraş unde la fiecare pas vei vedea ceva care are o poveste de zeci de ani în spate. Fie că vorbim despre monumente sau simple clădiri vechi care au reprezentat un aşezământ special în trecut. Dacă vei face un mic joc şi te vei plimba pur şi simplu pe o rută aleasă la întâmplare este imposibil să nu găseşti ceva care să te impresioneze.

Pentru a începe cum se cuvine vacanţa nu trebuie să uiţi de malul Vistei. Încearcă să-ţi planifici o plimbare lungă pe malurile Vistei chiar de la începutul city break-ului, pentru a-ţi face o idee despre ce este special la acest oraş. Apoi, dacă timpul îţi permite şi ai cum să strecori în cele câteva zile de vacanţă o vizită la Auschwitz, atunci ieşirea ar fi una completă. Spun “dacă timpul îţi permite” pentru că Auschwitz este destul de departe, sunt zeci de kilometri până la vestitul lagăr şi sunt convinsă că dacă vreţi cu adevărat să vizitaţi locul veţi reuşi să aveţi parte de un city break special cu acest obiectiv turistic.

Am adunat câteva dintre locurile speciale, dintre acele atracţii turistice pe care nu toţi cei care ajung la Cracovia reuşesc să le vadă, dar pe care ar trebui să le vizitaţi dacă vă atrage povestea din spatele lor, pentru că sunt cu adevărat puncte de interes în localitate.

 1. Casa Hipolit (Hipolit)

  Localnicii din Cracovia ştiu că atunci când cineva spune “Hipolit” se referă la comercianţii de pe vremuri. Asta pentru că o vestită familie de comercianţi din secolul al XVI-lea a lăsat în urmă nu doar o istorie a comerţului, ci şi o clădire care a devenit una de seamă în prezent.

  Clădirea este una dedicată tradiţiilor burgheze din secolele XVI, XVII. Cum au trăit şi ce au avut polonezii din straturile înalte ale societăţii, ce aveau ei în case şi cum erau piesele de mobilier de lux la acea vreme sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le veţi afla dacă ajungeţi aici.

 2. Poarta Florian

  Poarta Florian

 3. Muzeul de Istorie a Fotografiei Cracovia (Muzeum Historii Fotografii)

  Sunt sinceră şi recunosc că atunci când aflu despre un muzeu dedicat fotografiei nu mă pot abţine să nu-l recomand, mai ales dacă este vorba despre unul de cinste. Cel din Cracovia este unul destul de mare, cele mai multe fotografii expuse aici fiind unele din timpul marilor bătălii duse de Polonia, de exemplu există o serie destul de complexă cu fotografii de pe vremea când Polonia ataca Parisul în anul 1871.

  În plus, pe lângă fotografii, aici sunt expuse şi aparate foto vechi sau tot felul de alte “ustensile” pe care fotografii din Polonia le foloseau cu secole în urmă.

 4. Poarta Florian (Florian)

  Zidurile oraşelor sunt fascinante dacă ne gândim la câte lucruri pot “povesti” ele. Barbakane reprezintă singurele ruine rămase la Cracovia, mai exact este vorba despre un bastion cu turn, un fort exterior şi poartă Florian. Din păcate, prin secolul XIX zidul vechi al oraşului ridica probleme privind lărgirea localităţii, aşadar acesta a fost demolat, dar e bine că ne putem bucura totuşi de o mică parte din ceea ce a fost.

  Apropo, dacă ajungeţi aici e musai să şi urcaţi şi să faceţi fotografii cu priveliştea, pentru că veţi avea parte de cea mai frumoasă imagine a Cracoviei.

 5. Muzeul Salinei

  Muzeul Salinei

 6. Muzeul Salinei (Krakow Salt Mine Museum)

  Încă un muzeu şi gata! De fapt… cred că este impropriu numit muzeu, căci nu este doar un loc unde putem admira diverse lucruri şi atât.

  Muzeul Salinei este situat la 100 de metri sub pământ, unde în secolul XIII (tot vă spun despre secole, pentru că mi se pare important să aflaţi cât de vechi sunt unele atracţii turistice) a funcţionat prima mină din Polonia.

  Acum locul este în patromoniul UNESCO şi aici putem vedea de toate: de la lacuri subterane, la sculpturi în sare. Sunt de asemenea mai multe peşteri, cea mai spectaculoasă şi vizitată este St Kinga’s Chapel (unde se oficiază chiar şi căsătorii – vă povestesc asta ca să nu vă speriaţi dacă nimeriţi fix în mijlocul uneia) cu nişte candelabre fine sau tablouri celebre – evident, făcute din sare.

Ar mai fi multe de spus despre Cracovia şi despre obiectivele turistice de aici, dar mai bine mă opresc aici, pentru a vă lăsa timp să vedeţi cât mai multe dintre atracţiile de neratat şi cele de mai sus.

Dar lista poate continua, dacă-mi spuneţi voi ce alte locuri frumoase mai sunt de văzut în Cracovia.

Surse foto: mhk.pl, y entonces/ Flickr.com şi urbanlegend/ Flickr.com.

Resurse: krakow.pl şi krakow.world-guides.com.

Adauga un comentariu
Cracovia
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica