Ce obiective turistice speciale avem de văzut în Dubrovnik

Parcul Plitvice

Parcul Plitvice

“Cei ce caută paradisul pe pământ trebuie să vină la Dubrovnik”, spunea cu decenii în urmă Bernard Show. Nu știu dacă are sau nu dreptare, dar știu că orașul și chiar Croația nu sunt “exploatate” destul de mult de către cei care vor să descopere locuri frumoase din Europa.

Cu toate că Dubrovnik este recunoscut ca fiind un oraș minunat, care nu se uită ușor de nimeni ce l-a vizitat, nu sunt mulți care-l pun pe primele locuri în lista lor de destinații de vizitat.

Dacă ieri v-am povestit despre acele locuri care trebuie vizitate atunci când ajungeți în Dubrovnik, astăzi vă povestesc despre alte atracții turistice inedite. Nu este vorba despre locuri care nu sunt destul de importante, ba dimpotrivă chiar aș spune că uneori aceste obiective sunt mai faine decât cele despre care v-am spus ieri, măcar din simplul fapt că nu se află toate în multitudinea de ghiduri turistice, deci nu știe toată lumea de ele, așadar odată ce le vizitați veți descoperi și partea nevăzută a orașului și a culturii localnicilor.

  1. Visia Dubrovnik 5D Theatre (Visia Dubrovnik 5D Theatre)

    Încep cu un loc mai mult decât inedit. Aproape de poarta Pile este cel mai modern muzeu din oraș. Visia Dubrovnik 5D Theatre oferă vizitatorilor o altă față a orașului: cu ajutorul hologramelor și filmelor în format 5D cei care trec pragul muzeului descoperă ce înseamnă Croația și Dubrovnik.

    Muzeul a fost deschis în urmă cu 2 ani, mai exact în iulie 2010 și experiența se poate compara pe bună dreptate cu o călătorie în timp, mai ales că totul parte atât de real.

    Practic, odată ce ați intrat în sala cu holograme și filme timp de 35 de minute veți avea parte de un show (ce se ține în șase limbi diferite) care vă duce cu decenii în urmă în istoria orașului.

  2. Lacul Marea Moarta

    Lacul Marea Moarta

  3. Acvariul din Dubrovnik (Aquarium Dubrovnik)

    Dacă ați venit în city break cu cei mici sau dacă sunteți fani ai acvariilor trebuie să faceți o vizită acvariului din Dubrovnik. Nu este nici cel mai spectaculos din Europa, nici cel mai mare și nu are nici o colecție impresionantă de viețuitoare, dar e cel mai cunoscut din Croația, se află în aceeași clădire cu Muzeul Maritim (așadar cu ocazia aceasta veți vedea două atracții turistice dintr-un singur foc) iar locația este specială: se află chiar în interiorul fortăreței St. Ivan.

  4. Parcul Național Plitvice (Nacionalni park Plitvička jezera)

    Nacionalni park Plitvička jezera, cum îl cunosc croații, este cel mai vechi parc național din Sudul Europei. A fost fondat în anul 1949 și e situat în inima Croației, măsurând aproximativ 300 de kilometri pătrați, deci nu exagerez cu nimic când spun că e imens.

    Parcul este parte din patrimoniul UNESCO și an de an peste 1.200.000 de vizitatori îi trec pragul, așa că puteți avea încredere în acest număr impresionant când vă spun că este un parc feeric ce nu trebuie ratat.

  5. Insula Lokrum (Lokrum)

    De ce nu vă povestesc și despre alte insule și m-am oprit la Lokrum? Pentru că-mi plac locurile cu povești spumoase în spate și insula este unul dintre ele.

    Este vorba despre o insulă fără locuitori, deci care nu a trecut prin schimbările impuse de localnici. E plină de verdeață, încă se mai pot vedea diverse ruine năpădite de trecerea timpului și șterse de-a lungul anilor de natură.

    Puteți ajunge pe insula Lokrum cu bărcile care pleacă din Dubrovnik la fiecare jumătate de oră, drumul nu durează mai mult de 20 de minute.

    Vă spuneam mai sus despre faptul că-mi plac locurile cu povești, iar legenda se leagă de Mânăstirea Benedictina de pe insulă, care e acum doar o ruină. Se spune că Richard Inima de Leu a făcut o donație benedictinilor de pe insulă, care se aflau aici doar pentru a avertiza localnicii din Dubrovnik cu privire la eventuale pericole, precum invazii ale piraților sau alte vase care reprezintă pericol pentru croați. Superstițioșii cred că oamenii ascultau în trecut cum bat clopotele din mânăstirea de pe insulă pentru a-și dea seama dacă sunt sau nu în siguranță.

    Pe lângă ruinele acestei mânăstiri, pe insulă puteți să vizitați și Grădina Botanică, Lacul Mrtvo More (numit și Marea Moartă) și fortăreața Forte Royale, în formă de stea care oferă o priveliște impresionantă asupra orașului, căci se află pe cel mai înalt punct din insulă.

  6. Piata Gunduliceva

    Piata Gunduliceva

  7. Piața Gundulićeva (Gundulićeva poljana)

    Ați observat cum fiecare țară are un anumit “fel” în care sunt construite piețele? Nu aveți cum să ratați să vizitați cea mai veche piață din oraș: Gundulićeva.

    În mijlocul ei se află statuia poetului Ivan Gundulić, care datează din secolul al XVII-lea. De asemenea, tot de aici vă puteți face cumpărăturile, pentru că veți găsi fructe și legume proaspete, pește și tot felul de produse tradiționale din Croația.

  8. Fortăreața Lovrijenac (Lovrijenac)

    În Dubrovnik există destul de multe fortărețe, iar una dintre cele mai importante dintre acestea era în trecut Lovrijenac sau, așa cum mai este cunoscută, Dubrovnik’s Gibraltar. Aceste e locul de unde erau păzite intrările în oraș și acum este locul de unde puteți face cele mai frumoase fotografii cu orașul văzut de sus.

    Interesant de știut este și faptul că grosimea pereților din exterior e de nu mai puțin de 12 metri și că pe podul care duce la fortăreață este inscripționat: “Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro”, adică “Libertatea nu se vinde nici pentru toate comorile din lume.

Gata cu atracțiile turistice din Dubrovnik, sper să aveți timp să le vedeți pe toate sau pe toate care vă fac cu ochiul.

Eu mă întorc mâine cu informații despre mâncarea tradițională din Croația, dar până atunci mi-ar plăcea să știu care dintre atracțiile de mai sus vă place cel mai mult?

Surse foto: gus_the_mouse/ Flickr.com, kawanet/ Flickr.com și Anosmia/ Flickr.com.

Resurse: arrivalguides.com și lonelyplanet.com.

Adauga un comentariu