Ce obiective turistice inedite vizităm în Insulele Feroe

O parte din barcile expuse la muzeul din Leirvík

O parte din barcile expuse la muzeul din Leirvík

A treia zi din vacanţa noastră peste hotare tocmai în Insulele Feroe va fi dedicată, exact aşa cum probabil vă şi aşteptaţi, obiectivelor turistice inedite din această regiune. Nu am să ţin prea multe teorii despre ceea ce înseamnă obiective inedite, pentru că presupun că deja aţi învăţat voi ce e inedite şi ce nu pe TheCityBreak.ro aşa-i? Vom bifa mai toate atracţiile turistice din această zonă de care nu toată lumea ştie, sau chiar nu apucă vreodată să afle. Până una alta, o mică recapitulare nu strică, aşa că vă aduc aminte că la începutul acestei săptămâni am „deschis balul” în Feroe cu un city break mai special, exact aşa special ca şi locaţia de săptămâna aceasta. Ne-am gândit să vă descriem city break-ul acest printr-un titlu cât mai sugestiv, aşa că City break în Insulele Feroe, „ţara lui poate” este un titlu care are în spate ascuns un mic nickname al acestei locaţii, trebuie doar să vă aduceţi aminte de la ce vine. Am învăţat de toate în prima zi de sosire în Feroe, de la cât de capiricioasă poate să fie vremea pe aici şi până la cât de în siguranţă se pot simţi turiştii în acest „sector” al Europei. Mergând mai departe, ieri am început să ne intrăm serios în rolul de turişti, aşa că fără să stăm prea mult pe gânduri ne-am pornit la vizitat Obiectivele turistice pe care nu trebuie să le ratăm în Insulele Feroe, aşa încât am cunoscut câteva locuri foarte interesante din bogăţia locului.

Nici azi nu vom sta prea departe de vizitat, ba din contră, vom umbla la pas din nou, tot pe la obiective, dar de data aceasta vor fi inedinte, de altfel aşa cum v-am explicat şi mai sus. Pentru început vom porni la drum către:

  1. Muzeul bărcilor din Leirvík (Art and Boat museum Leirvík)
  2. Primul loc la care mergem astăzi din seria obiectivelor inedite are legătură cu marea şi specificul unei zone dependente de ea. Este vorba desigur despre un muzeu care cinsteşte bărcile şi vechile obiceiuri ale locuitorilor din Insulele Feroe. Vă imaginaţi că locuind pe un teritoriu înconjurat de apă locuitorii de aici au fost forţaţi de împrejurări să supravieţuiască într-un fel sau altul, ori să aibă marfă se schimb pentru eventuali „musafiri”. Tocmai din acest motiv, cei din Leirvík erau dependenţi de pescuit, deci şi de bărci. Muzeul bărcilor din Leirvík este „închinat” acestor „vehicule” fără de care Insulele Feroe poate că nu ar fi fost ceea ce este astăzi. În expoziţiile muzeului puteţi admira bărci tradiţionale de ale locului construite din lemn foarte vechi. Pe lângă bărci şi vase micuţe de pescuit, în acest muzeu mai puteţi vedea şi o mică colecţie a doi pictori celebri ai locului, Jóannis Kristiansen and Sámal Toftanes.

    Fema veche din Saksun

    Ferma veche din Saksun

  3. Ferma Dúvugarðar (Dúvugarðar)
  4. O călătorie înapoi în timp este oferită dacă faceţi o vizită în acest loc. E ca şi cum, şi aici mă refer la cei dintre voi care au avut parte de copilării frumoase la bunici, aţi reveni în cei mai frumoşi ani. Ferma Dúvugarðar este un aşezământ foarte vechi, înainte servind chiar drept fermă. Momentan a fost transformată într-un fel de muzeu în care este adusă la viaţă epoca cea veche a Insulelor Feroe, în special cea din sătucul Saksun. Muzeul acesta are câteva camere care sunt ţinute în forma lor originală, fapt care dă vizitatorilor un aer arhaic, aşa cum v-am spus şi mai sus. Întreaga fermă şi casele în care locuiau înainte localnicii sunt îmbrăcate într-un strat gros de verdeaţă şi muşchi specific zonei. Transportarea aceea în timp de care vă povesteam şi mai sus primeşte un plus dacă stăm să ne gândim bine. O să observaţi că aceste căsuţe sunt construite din pietre imense, odinioară singurele materiale bune pentru ridicat o locuinţă. Una peste alta locul acesta chiar merită vizitat, dacă nu pentru muzeu ci măcar pentru atmosferă şi peisaj, care apropo, este unul superb.

  5. Casa Kálvalíð (Kálvalíð)
  6. Vechimea şi arhaismul sunt la ele acasă pe aici prin Insulele Feroe, iar de acest lucru vă puteţi convinge şi dacă vizitaţi Casa Kálvalíð. Această clădire este una dintre cele mai vechi case din întreaga regiune a Insulelor Feroe şi are o poveste scurtă în spate dar destul de impresionantă. Ştiţi cum casele de obicei sunt locuite de familii, însă se pare că aceasta nu era una destinată grupurilor de oameni, ci doar pentru văduvele de preoţi. Obiceiul spune că în trecut aici trăiau nevestele preoţilor ale căror soţi decedau, iar ele îşi sfârşeau zilele aici. Povestea acestei case merge mai departe printre localnici, care spun că spiritele femeilor ce au trăit în Casa Kálvalíð încă bântuie camerele clădirii. Cam înfricoşător nu? Bineînţeles asta dacă voi credeţi în poveşti cu fantome.

    Casa Nordica din exterior

    Casa Nordica din exterior

  7. Casa Nordică (The Nordic House)
  8. E drept că acest obiectiv turistic este întradevăr unul mai aparte, pentru că este de fapt un fel de concert hall în care se desfăşoară mai multe tipuri de manifestări. Nordic House este ca un soi de Sala Palatului la noi în România care găzduieşte, din când în când, galerii de artă, concerte sau simpozioane ştiinţifice. De ce este atât de special acest loc? Păi în primul rând pentru arhitectura lui deosebită şi facilităţile complexului. Vă gândiţi că într-un singur loc puteţi prinde o groază de activităţi culturale sub un singur acoperiş? Acest loc nu este construit de foarte mulţi ani, dar reuşeşte să atragă, lumea bună, să-i spunem, ceea ce ne încurajează să credem că şi arta, muzica şi pictura sunt unele dintre activităţile preferate ale celor din Insulele Feroe.

  9. Muzeul Războiului Krígssavnið (Krígssavnið museum)
  10. Războiul a fost întotdeuna o „activitate” care a fascinat oamenii, aşa că cei din Insulele Feroe s-au gândit să cintească această „activitate prin construirea unui muzeu. Aici sunt găzduite diverse obiecte folosite în lupte pe parcursul anilor. De la cele mai rudimentare şi până la cele mai complicate, acest muzeu al războiului poate fi o resursă bună şi simplă de relaxare pentru turiştii dornici să înveţe câte ceva despre arme şi nu numai.

  11. Acvariul din Insulele Feroe (Aquarium Faroe Islands)
  12. Chiar dacă probabil nu vă va impresiona mărimea acestui spaţiu de distracţie cel mic va fi cu siguranţă încântat că l-ai adus aici. Este singurul acvariu din Insulele Feroe şi are o selecţie destul de mare de peşti, majoritatea dintre aceştia fiind capturaţi chiar de pescarii din zonă. Există, pentru cei mici secţiuni separate de joc, loc în care aceştia se pot destinde cu desăvârşire. În rest, nu e nimic special la acest loc, un acvariu ca toate celelalte.

    Şi din nou am epuizat încă o zi din aventura în Insulele Feroe. Nu vă temeţi însă pentru că nu ne oprim. Mâine reluăm cu partea culinară a city break-ului nostru.

    Care obiectiv inedit vi se pare cel mai frumos de vizitat?

    Surse foto: superstock.com, wikipedia.org şi nlh.fo

    Resurse: visitfaroeislands.com

Adauga un comentariu