Ce obiective turistice importante vedem în Copenhaga

Statuia Micii Sirene din Copenhaga

Statuia Micii Sirene din Copenhaga

Suntem în cea de-a doua zi a vacanţei din Danemarca. Ieri v-am povestit cu lux de amănunte şi informaţii cât mai bogate cum să ajungeţi să petreceţi un City break în Copenhaga, v-am explicat cum stă treaba cu cazarea, cu ajunsul aici dar şi cu cea mai bună perioadă a anului în care să petreceţi o vacanţă în inima Danemarcei. Astăzi, fiind marţi, aşa cum v-am obşinuit vom face un tur al celor mai importante obiective turistice pe care Copenhaga le poate oferi turiştilor săi. Nu ştiu dacă aţi reuşit să vă daţi seama până acum dar în capitala Danemarcei toate au o istorie foarte bogată în spate. Începând de la muzeele foarte frumoase şi terminând cu monumentele unice, Copenhaga vine cu un plus la capitolul istorie, un plus care în fiecare an reuşeşte să atragă foarte mulţi turişti în ”mrejele” daneze din această capitală. Cum mie îmi place tare mult capitolul istoric al unui oraş am să vă spun un pic despre istoria arhitecturii din Copenhaga. Cea mai veche parte a oraşului Copenhaga este adesea menţionată ca “Middelalderbyen” sau oraşul medieval. Cu toate acestea, cartierul cel mai distinctiv din Copenhaga este dezvoltat în timpul domniei lui Frederick Frederiksstaden V fiind dominat de cupola Bisericii Marmură şi mai multe vile elegante din secolul XVII. Oraşul vechi Copenhaga include insula mică Slotsholmen cu Palatul Christiansborg şi Christianshavnul. În jurul centrului istoric al oraşului se află o serie de mici cartiere rezidenţiale: Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, datând în principal din secolul al XIX-lea. Acestea au fost construite în afara meterezelor vechi ale oraşului atunci când Copenhaga a primit în cele din urmă a permisia de a se extinde dincolo de această barieră.

Cred că v-am spus destule despre istorie şi arhitectura din Copenhaga, aşa că acum vom porni direct la drum pentru turul obiectivelor turistice de care vorbeam mai sus. Pentru început vom vedea practic cel mai vizitat monument al capitalei daneze:

  1. Statuia Micii Sirene (The Little Mermaid)
  2. Statuia a fost iniţial un cadou de prin 1913, oraşul a primit drept donaţie monumentul de la Carl Jacobsen. Statuia este din bronz, are 125 cm înălţime şi cântăreşte 175 kg. Povestea statuii este de fapt cea strâns legată cu personajul de desen animat pe care toţi îl ştim, din The Little Mermaid, basmul scriitorului Hans Christian Andersen. Statuia a fost inspirat de balerina Ellen Price, care în 1909 a dansat rolul principal în The Little Mermaid, o piesă de balet de la Teatrul Regal. Potrivit istoriei, Ellen Price nu a acceptat să pozeze nud pentru sculptorul Edvard Eriksen, creatorul statuii, doar chipul monumentului fiind inspirat din înfăţişarea balerinei. Corpul statuii este de fapt modelat după trupul soţiei sculptorului, Eline Eriksen. Anual, pe 23 august ziua de nastere a Micii Sirene este sarbatorită cu baloane, muzica si sirene din jucărie sau pluş. În 2013, Mica Sirenă din Copenhaga va împlini frumoasa vârstă de 100 de ani. Statuia Micii Sirene a fost de foarte multe ori victima vandalismelor. De două ori aceasta a rămas fără cap, o dată una dintre mâini i-a fost tăiată şi de câteva ori frumoasa sirenă s-a ales cu vopsea turnată peste ea. Cu toate acestea, de fiecare dată statuia este restaurată, astfel încât ea poate rămâne în port pentru a le ura călătorilor şi turiştilor un ”bun venit!” în Copenhaga.

    Palatul Amalienborg

    Palatul Amalienborg din Copenhaga

  3. Palatul Amalienborg (Amalienborg Palace)
  4. Castelul Amalienborg este considerat a fi una dintre cele mai mari opere de arhitectură Rococo de tip danez şi fiind construit în anul 1700. Palatul este alcătuit din patru clădiri identice, respectiv: Palatul VII, cunoscut şi sub numele de Palatul Moltke, Palatul VIII ştiut ca şi Palatul Levetzau, Palatul Frederik sau Brockdorff şi Palatul IX ori Palatul Schack. Amalienborg este principala reşedinţă a Majestăţii Sale Regina Margrethe a-II-a, iar atunci când steagul este ridicat la intrarea în edificiu, se semnalează de faptcă regina este prezentă aici. Publicul poate vizita două dintre cele patru palate, adică: Palatul Christian al VIII-lea, care este parţial organizat ca un muzeu pentru familia regala si Palatul Christian al VII-Glücksburg, care este folosit de regina pentru primirea oaspeţilor şi reprezentanţii oficiali.

    În centrul curţii palatului există o statuie ecvestră a regelui Frederik al-V-lea, aceasta fiind considerată unul dintre cele mai remarcabile statui de acest gen din întreaga lume. Statuia a fost dezvelită în 1771, practic la cinci ani de la moartea regelui Frederik al-V-lea în 1766.
    Palatul Amalienborg este, de asemenea, cunoscut pentru Garda Regală, care patrulează permanent pe toată suprafaţa palatului. Garda Regală, porneşte în fiecare zi în patrulă de la Palatul Rosenborg, undeva în jurul orei 11:30, şi merg pe strazile din Copenhaga. Schimbarea gărzii se execută în faţa Palatului Amalienborg, la prânz. Când Regina Danemarcei se află în palat Garda Regală este acompaniată constant de Fanfara Roială.

    Muzeul Karen Blixen

    Muzeul Karen Blixen aflat în Copenhaga

  5. Muzeul Karen Blixen (Karen Blixen Museum)
  6. Muzeul Karen Blixen se află în zona Øresund din Rungstedlund-Copenhaga şi reprezintă practic un omagiu adus lui Karen Blixen, este considerată unul dintre cei mai de preţ scriitori din Danemarca, cu cele mai importante apariţii şi lucrări din secolul 20. Karen s-a născut în Rungstedlund, unde a trăit cea mai mare din viata ei, asta înainte de expediţiile sale în Africa, unde a şi locuit. Între 1914 şi 1931, Karen Blixen a condus o plantaţie de cafea de la periferia Nairobi, Kenya. Printre cele mai cunoscute opere literare ale sale se numără romanul ”Out of Africa”, lucrare ce descrie această perioadă importantă din viaţa ei, şi sărbătoarea Babette, un soi de nuvelă.

    Cele două lucrări au fost transformate în filme de Oscar mai târziu. Muzeul este compus de fapt din camerele în care Karen Blixen a trăit. Acesta găzduieşte o galerie de desene semnate de autoare şi picturi. O expoziţie documentar despre viaţa ei şi locul de muncă, o bibliotecă, un screening, o cameră de film, o cafenea, un magazin de muzeu, şi un auditorium folosit pentru prelegeri şi expoziţii speciale, mai sunt părţile care compun tot muzeul.

  7. Castelul Kronborg (Kronborg Castle)
  8. Povestea castelului dateaza de la o cetate, Krogen, construită in 1420 de către regele danez, Eric de Pomerania. Regele a insistat cu privire la plata de taxe de către toate navele care doresc să intre sau să părăsească Marea Baltică. Pentru a ajuta la aplicarea cerinţelor sale, el a construit o puternica cetate de control, apoi, a construit o serie de clădiri în interiorul unui zid înconjurător. Castelul Kronborg şi-a dobândit numele actual în 1585, când a fost reconstruit de Frederick al II-lea într-un magnific castel renascentist, unic în aspectul şi dimensiunea sa pentru toată Europa. Arhitectul principal a fost olandezul Hans van Paeschen şi sculptural Gert van Groningen. În 1629, un moment de neglijenţă, arătat de către doi muncitori a cauzat un incediu care a dus la distrugerea unei mari părţi din castel. Numai capela a fost cruţată de flăcări. Cu toate acestea, Christian al IV-a reuşit să restaureze castelul cu eforturi mari. Clădirea a fost refăcută complet în 1639, dar interiorul castelului nu şi-a recăpătat pe deplin gloria de dinainte.

    Castelul Kronborg din Copenhaga

    Castelul Kronborg din Copenhaga

    Din 1739 până în 1900, Castelul Kronborg a fost folosit ca o închisoare, iar deţinuţii au fost păziţi de soldaţi. Deţinuţii au fost folosiţi pentru a lucra la fortificaţiile castelului.

    Cei condamnaţi au fost împărţiţi în două categorii: cei cu infracţiuni minore, care le-a fost permis lucrul în afara zidurilor castelului, şi cei cu abateri grave şi sentinţe grave de omor, au fost puşi la cele mai grele munci ale castelului. Ca şi importanţă Castelul Kronborg a fost considerat un castel regal diminuat, forţele armate au venit să joace un rol mai mare aici faţă de prezenţa regalităţilor. De la 1785 la 1922, castelul a fost complet sub administraţie militară. În această perioadă, o serie de renovari au fost finalizate. Importanţa Castelului Kronborg a fost recunoscută la nivel mondial în anul 2000 cand a intrat in patrimoniul UNESCO.

  9. Muzeul de Artă Modernă Louisiana (Louisiana Museum of Modern Art)
  10. Muzeul de Artă Modernă Louisiana şi-a câştigat o reputaţie de a fi în contact cu cele mai proaspete lucrări ale artei contemporane. În timp ce niciodată nu a neglijat numele evidente şi a stabilit că atrage mulţimile de iubitori de artă, muzeul din Copenhaga este o adevărată ”comoară de aur” pentru cei care apreciază frumosul în viaţă. Puteţi fi siguri că întotdeauna arta contemporană şi inovatoare, precum si clasicele lucrări moderniste, vor fi bine păzite aici, iar când vizitaţi Louisiana veţi vedea lucruri cu adevărat uimitoare în materie de artă. Pe langa colecţia permanentă impresionantă, cu peste 3000 de lucrări, muzeul are de la patru până la şase expoziţii speciale în fiecare an. Nu aveţi nevoie să vă faceţi griji de copii, pentru că muzeul are o zona specială de copil, unde cei mici se pot exprima creativ într-un mod distractiv şi educativ. Atunci când vi se face foame aici vă puteţi bucura de masa de prânz, fie în grădina muzeului, care are una dintre cele mai frumoase privelişti din Suedia. De asemenea, aici aveţi la dispoziţie şi cafenea sub formă de muzeu adiacent la sala de concert. Muzeul de Artă Modernă Louisiana este un loc ce nu trebuie ratat în Copenhaga.

    Gradinile Tivoli din Copenhaga

    Gradinile Tivoli

  11. Grădinile Tivoli (The Tivoli Gardens)
  12. Grădinile Tivoli sunt un obiectiv turistic necesar de vizitat atunci când sunteţi în călătorie şi cu cel mic, dar de ce nu şi pentru voi. Tivoli este situat la doar câteva minute de mers pe jos de Primăria Copenhaga, iar cel mai apropiat ”vecin” de grădini este Gara Centrală Copenhagaaşa că este foarte uşor de a ajunge aici. Tivoli este de fapt, şi cel de-al doilea parc de distracţii/grîdină ca şi vechime raportat la nivel mondial. Aici poţi face plimbari sălbatice, poţi vedea oaze verzi, poţi servi alimente gourmet, iar ocazional la Tivoli se mai desfăşoară concerte rock. Un mare sortiment de distracţii fac parte din parcul de distracţii, activităţi în mecanisme precum: Demon, Turnul de Aur şi Vârtejul sau Flying Trunk si Masinile Veteranilor sunt un hit printre copii. Toate cele 29 plimbari se deschid de la ora 11.30. Parcul de distracţii de aici este construit din 1843 si este o grădină plină de tradiţie şi chiar o mândrie pentru cei din Copenhaga. La Tivoli există ceva pentru toată lumea, grădina nu este doar plină cu ocazii de plimbari si aventuri, dar, poate oferi, de asemenea, o atmosferă calmă şi relaxată. Aici veţi găsi zone verzi, lacuri, fântâni şi flori frumoase.

    Tivoli are trei scene în aer liber, deoarece aici se cântă muzică live, cu artişti atât danezi cât şi internaţionali. În fiecare vineri pe tot parcursul sezonului de vară se cântă rock. În Tivoli puteţi experimenta, de asemenea, paradele care se ţin prin parc, sau puteţi viziona un spectacol de teatru în pantomimă. În fiecare an, în vacanţele de toamnă Tivoli găzduieşte diverse activităţi de Halloween. Focuri de artificii sunt o tradiţie veche în Tivoli, iar la ocazii speciale, ca de deschidere şi de închidere a sezonului de vara si de ziua grădinii Tivoli pe 15 august, se dau focuri de artificii foarte frumoase.

Şi cam astea sunt cele mai importante obiective turistice pe care le are Copenhaga de oferit. Oricum nu vă faceţi griji şi doar încercaţi să vă odihniţi, pe azi am terminat, dar mâine trecem din nou la treabă şi vom vedea obiectivele inedite ale capitalei daneze.

Am uitat vreun obiectiv fain? Care este preferatul vostru?

Surse foto: celesteh/ Flickr.com, lyng883/ Flickr.com, heatheronhertravels/ Flickr.com, KLMircea/ Flickr.com şi Sarah_Ackerman/ Flickr.com

Resurse: visitcopenhagen.com şi tripadvisor.com

Comentarii 3
Adauga un comentariu