„Ce n-a văzut Parisul?”

Apus în Paris

Ori mai bine zis „Ce a văzut Parisul şi trebuie să vedeţi şi voi”, pentru că oraşul este plin de atracţii turistice, adică oriunde vă veţi întoarce privirea veţi da de ceva de vizitat. E de bine sau e de rău? Sigur, veţi spune că oricine îşi doreşte să ajungă undeva unde nu trebuie să-şi facă griji cu privire la numărul mic de locuri ce merită vizitate, dar aduceţi-vă aminte că vorbim despre un city break, adică o vacanţă scurtă care nu ne permite să ne pierdem prea mult timpul cu alte atracţii decât cu cele care chiar merită. Problema este că în Paris toate merită…

Am încercat să fac o listă cu cele mai faine şi cele mai importante locuri unde trebuie să ajungeţi şi am ajuns la atââât de multe… aşadar vă las pe voi să vă faceţi un itinerariu personalizat, dar nu înainte să treceţi măcar prin atracţiile de mai jos.

20 „arrondissements”

Francezii le spun „arrondissements”, noi le spunem districte, cert este că în Paris sunt nu mai puţin de 20. Vă povestesc despre ele de pe acum, pentru a vă putea planifica vacanţa şi în funcţie de acestea. Decât să alegeţi un obiectiv turistic din cealaltă parte a oraşului, mai bine vă mulţumiţi cu mai multe din acelaşi district la început şi apoi vedeţi voi dacă mai aveţi timp şi de altele ori ba.

Aşadar, de la Est la Vest, Parisul este împărţit în două de Sena: Malul stâng sau Rive Gauche, în partea de Sud, şi Malul drept sau Rive Droit, partea de Nord a oraşului.

Districtele sunt aşezate frumos în spirală, de la interior spre exterior şi fiecare poartă un număr. De asemenea, pe lângă aceste districte, parizienii au denumit anumite zone din oraş, unele zone fiind chiar districte, altele ocupând mai multe districte.

Să le luăm pe rând: Île De La Cité şi Île St-Louis (cele două insule chiar în centrul geografig al Parisului), Châtelet-Les Halles (districtele 1 şi 2), The Marais (districtele 3 şi 4), Latin Quarter si St-Germain (districtele 5 şi 6), Invalides (districtul 7), Champs-Élysées (districtul 8), Opéra (districtul 9), Canal St-Martin si imprejurimile (districtul 10), Bastille (districtele 11 şi 12), Butte-Aux-Cailles si Chinatown (districtul 13), Montparnasse (14 şi 15), Passy si Auteuil (16), Batignolles (17), Montmartre (18), Buttes Chaumont (19), Belleville si Père Lachaise (districtul 20) şi Banlieues. Pentru a vă face o idee mai clară despre cum este împărţit Parisul vă las şi cu o hartă a districtelor şi a zonelor.

Acum, în ordine întâmplătoare (pentru că mie una mi se par toate la fel de importante), vă las cu atracţiile turistice din Paris pe care nu ar trebui să le rataţi.

  Cum se vede Parisul din Arcul de Triumf

 1. Arcul de Triumf

  Avem şi noi unul care seamănă cu cel din Paris.

  Cel din Franţa a fost ridicat peste mormântul unui erou necunoscut din Primul Război Mondial, construcţia fiind fondată tocmai în cintea tuturor soldaţilor care au apărat Franţa.

  Arcul de Triumf are aproape 50 de metri înălţime, 45 în lăţime şi 22 în adâncime şi este al doilea art de triumf ca mărime din întrega lume, pe primul loc situându-se Arcul de Triumf din Phenian, Coreea.

  Dacă vreţi să-l vedeţi şi din interior, trebuie să ştiţi că accesul se face printr-un pasaj subteran şi că tot acolo există un lift care să vă ajute la urcare. Dacă preferaţi treptele, vă aşteaptă 284 + 46, acestea din urmă le vor “înfrunta” şi cei care aleg liftul la urcare.

 2. Biserica Sacre Coeur

  Biserica Sacre Coeur este în cel mai de sus punct al Parisului, de parcă veghază oraşul, aşadar de aici veţi avea cu adevărat o privelişte de poveste cu oraşul.

  În biserică se află un mozaic imens cu Iisus cu braţele deschise, iar copotul de aici este unul dintre cele mai grele din lume (are peste 19 tone).

 3. Bulevardul Champs Elysees

 4. Bulevardul Champs-Elysees

  Mai e necesar să vă spun de ce ar trebui să vedeţi bulevardul? În melodii, poezii, ba chiar şi în multe filme, Bulevardul Champs-Elysees a fost personajul principal şi dacă nu vă bucuraţi de el, măcar pentru o plimbare de jumătate de oră pe timp de seară, atunci e ca şi cum aţi fost degeaba în Paris.

  Poate nu e cel mai mare bulevard din câte s-au construit, poate nu e nici cel mai frumos, dar nimeni nu poate să nege faptul că este cu siguranţă cel mai vestit.

 5. Catedrala Notre Dame

  Mai sus spuneam despre Champs-Elysees că este faimos, dar despre Catedrala Notre Dame ce părere aveţi? Cele două turnuri gemene şi cele trei porţi sculptate sunt imposibil de confundat!

  În faţa catedralei se află chiar kilometroul 0 al Parisului şi aici vin an de an 13 milioane de turişti din întreaga lume. Ce înseamna asta? Aproximativ 30.000 de oameni zilnic!

 6. Domul Invalizilor

  Domul Invalizilor a fost construit de regele Luis al XIV-lea în 1670, folosind la acea vreme drept spital pentru soldatţi răniţi în lupte.

  Acum Domul Invalizilor nu numai că a devenit cel mai mare muzeu al armelor din lume, dar este şi locul de veci al multor soldaţi francezi, cel mai faimos mormânt fiind de departe cel al lui Napoleon.

 7. Grădinile Luxembourg

  Între muzee şi biserici, turnuri sau mai ştiu eu ce, sunt convinsă că veţi avea nevoie de o pauză. Ce poate fi mai frumos decât o pauză de care să vă bucuraţi tot într-un punct de interes major pentru turişti?

  Grădinile Luxembourg sunt imense, au 22 de hectare şi aici este şi locul unde mulţi parizieni îşi petrec zilele libere, aşadar veţi avea posibilitatea de a vedea şi cum sunt cu adevărat locuitorii.

  Dacă veţi ajunge până în mijlocul parcului veţi găsi un iaz numit Grand Bassin. De aici puteţi închiria bărcuţe pentru copii şi tot pentru copii tot aici se ţin mai multe spectacole de teatru pentru păpuşi.

  Un alt lucru pe care vi-l mai spun despre aceste grădini (de restul vă aştept pe voi să le povestiţi) este că puteşi lua oricare din nenumăratele scaune şi le puteţi muta cum vreţi, oriunde în parc.

 8. Muzeul Luvru

  Chiar în buricul oraşului, muzeu este un obiectiv turistic de neratat în Paris atât pentru cei care iubesc arta, cât şi pentru cei care nu o consideră atât de importantă pentru a pierde minute valoroase dintr-un city break.

  În muzeu sunt expuse peste 35.000 de opere de artă şi peste 380.000 de obiecte, ba chiar colecţia a fost împărţită în categorii pentru a fi înţeleasă mai bine de către vizitatori: Egiptul Antic, Antichităţi din Orientul Apropiat, Grecia, Etruscii şi Imperiul Roman, Arta Islamică, Sculptură, Artă decorativă, Pictură, Printuri şi Desene. La categoria “Tablouri” se regăseşte şi vestita operă a lui Leonardo da Vinci – Mona Lisa.

 9. Muzeul Picasso

  De la Leonardo da Vinci trecem la Picasso care are dedicat un muzeu întreg la Paris. De fapt, este un fel de templu al artistului pentru că sunt atât de multe obiecte, toate care au aparţinut lui Picasso încât nu ai cum să-l numeşti simplu „muzeu”: peste 200 de picturi, peste 150 sculpturi, 30 de reliefuri, 16 colaje de hârtie, zeci de obiecte de ceramică, 3.000 de desene. Pe lângă acestea, sunt şi lucrări ale artiştilor care l-au influenţat pe Picasso, precumCézanne, Renoir, Matisse, Derain, Braque, Miró sau Rousseau.

 10. Opera Naţională

  După cum cred că v-aţi dat seama până acum, descrierea la multe dintre atracţiile franţuzeşti începe cu “cea/cel mai…”, iar Opera Naţională nu fac excepţie. Aici se află cea mai mare sală de operă din lume.

  În piviniţa clădirii există un lac, lac ce a fost descoperit chiar când au început lucrările la construcţie, dar care nu a împiedicat ridicarea clădirii.

 11. Castelul Versailles

  Aici veţi descoperi cum au trăit regii şi reginele Franţei. Bine, nu mă refer decât la luxul de care au beneficiat şi de preferinţele în materie de design interior. De exemplu, pe pereţii apartamentului regelui (care are 7 camere, fiecare cameră fiind construită pentru o anume activitate) sunt pictate planetele gravitând în jurul lui Apolo.

  Sala Oglinzilor cu o lungime de 73 de metri şi o lăţime de 10,5 metri are tavanul cu scene din viaţa regelui Ludovic al XIV-lea.

 12. Pantheonul

  Pantheonul este locul unde astronomul Jean Bernard Léon Foucault a realizat experimentul din 1851 în cadrul căruia a descoperit că Pământul se învârte în jurul axei sale.

  Pe parcursul timpului, clădirea a fost biserică, templu, iar biserică şi acum este din nou un templu unde sunt înmormântate cele mai recunoscute personalităţi din Franţa, precum Victor Hugo, Dumas, Rousseau, Soufflot, Zola sau Braille ori Marie Curie.

 13. Piaţa Vosges

  Piaţa este situată în cartierul Le Marais şi este cea mai veche piaţă din tot Parisul. Are un stil simetric renascentist şi după ce a fost ridicată a fost un model pentru multe din pieţele care au urmat să fie ridicate.

  De ce ar trebui să mergeţi până acolo? Pentru că este o piaţă construită la începutul lui 1600 într-o zonă care pe vremea aceea era una aristocratică.

 14. Sfânta Capelă

  Este ca o cutie de bijuterii care se poate vedea doar atunci când e soare pe cer! Spun asta pentru că e musai să vedeţi Sfânta Capelă atunci când razele soarelui străbat vitraliile colorate ale capelei.

  Construcţia ei a fost începută prin secolul XIII pentru a adăposti bucăţi din crucea şi coroana lui Iisus.

 15. Cabaretul Moulin Rouge noaptea

 16. Cabaretul Moulin Rouge

  Am lăsat spre final vestitul cabaret nu pentru că este un loc tabu, ci pentru că dacă aveţi o seară liberă în care vreţi să vedeţi locul unde s-a născut dansul can-can aici ar trebui să vă duceţi.

  Nu aveţi cum să-l rataţi, este în cartierul Pigalle şi are deasupra intrării celebra moară de vânt roşie.

 17. Turnul Eiffel

  Ultima destinaţie, dar cu siguranţă nu cea din urmă, ci, dimpotrivă, locul care defineşte într-un fel sau altul Parisul este Turnul Eiffel.

  Cum nu cred că este necesar nicun amănunt despre el, mai bine vă spun doar că ar trebui să vă achiziţionaţi din timp un bilet dacă vreţi să urcaţi în turn, pentru că la orice oră în fiecare zi în faţa intrării în Turnul Eiffel se formează cozi de sute de turişti dornici să vadă cel mai de preţ monument al Parisului.

Eu sper să ajungeţi la cele mai multe destinaţii de mai sus şi dacă vă faceţi chiar acum lista cu cele mai importante puncte de interes din Paris nu uitaţi să vă păstraţi câteva ore libere pentru că vom reveni şi cu atracţii mai puţin cunoscute.

Dacă aţi fost până acum în Paris ce aţi mai adăuga pe lista de “must see in Paris”? Şi dacă nu aţi reuşit să ajungeţi până acum în Franţa care este acel loc unde vreţi neapărat să ajungeţi? 🙂

Surse foto: Guillaume Cattiaux/ Flickr.com, gigi4791/ Flickr.com, Flavio Mayrink/ Flickr.com şi torfo/ Flickr.com..

Resurse: paris.world-guides.com şi Paris,com.

Comentarii 1
 1. Pingback: Vis parizian

Adauga un comentariu

Paris
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica