Ce mâncăm şi bem în Sankt Petersburg

O porţie din tradiţionalul borş

O porţie din tradiţionalul borş

Bucate multe şi consistente! Cam aşa se poate rezuma bucătăria rusească. Ar mai fi de adăugat faptul că multe dintre felurile de mâncare sunt foarte picante, aşadar dacă nu e pe gustul vostru, atunci ar fi bine să învăţaţi un pic de rusă şi să le explicaţi chelnerilor să nu fie atât de darnici cu toate condimentele. Spun să învăţaţi un pic de rusă căci, din păcate, nu veţi da de multe restaurante unde angajaţii să ştie engleza, iar singurele modalităţi prin care puteţi să comandaţi mâncare ar fi să învăţaţi măcar denumirile unor feluri de mâncare sau să… vă uitaţi după poze şi să comunicaţi prin semne.

Mai bine să le luăm însă pe rând şi să vedem ce mănâncă ruşii la fiecare masă a zilei. 🙂

De dimineaţă, nu cafeaua este cea care “tronează” pe toate mesele, ci ceaiul, care apropo nu este consumat doar în prima parte a zilei, ci îndiferent de oră. Bine, sunt mulţi care aleg cafeaua, dar tradiţia spune că ceaiul ar fi cel care ar trona. Lângă ceai, veţi fi serviţi la micul dejun cu pâine sau clătite (care se numesc blini) ceva mezeluri, ouă prăjite şi murături. Un mic dejun regesc am spune care ar urma un prânz ceva mai light, dar nu e deloc aşa. Vă spuneam mai sus că ruşii mănâncă mult şi consistent.

La masa de prânz veţi gusta cu siguranţă o ciorbă de borş, cu varză, sfeclă şi cartofi dar şi carne de vită. Pe lângă ciorbă, pe masă veţi găsi şi smântână ce se serveşte în mai toate preparatele, adică fie o găseşti separat, fie este în farfurie, ceea ce e clar este că meniul conţine şi smântână.

Cina nu este nici ea uşoară, supă cu tăiţei, cartofi copţi cu tot felu de minunăţii ca şi umplutură ar fi “definiţia” cinei.

Acum că am povestit despre care ar fi meniurile de bază la fiecare masă să nu înţelegeţi greşit cum că ruşii nici nu se ating de legume şi de fructe sau de peşte. De exemplu, există multe reţete cu fructe de mare şi peşte, acestea fiind gătite sub cele mai felurite forme: de la prăjit, până la fiert cu tot felul de legume.

Borşul este un alt lucru nelipsit din bucătăria rusească, atâta timp cât în el sunt bucăţi de carne de vacă, varză şi cartofi înseamnă că este un borş bun.

Ciocolată din Sankt Petersburg

Ciocolată din Sankt Petersburg

Ciocolată rusească

Nu e la fel de cunoscută precum cea elveţiană, dar este extrem de bună, se găseşte pe toate drumurile şi este şi ieftină, deci ce ne-am putea dori mai mult de atât?

Apropo de ciocolată, cred că e o idee bună şi pentru micile cadouri pe care să le aduceţi celor dragi. Unul dintre cele mai faimoase brand-uri de ciocolată este “Krasnyi Oktyabr” (Red October) şi “Babaevskiy”. Cel mai cunoscut sortiment realizat sub numele “Krasnyi Oktyabr” este numit “Alenka” – este repede de recunoscut pe rafturile magazinelor, pentru că are pe ambalaj o fată care zâmbeşte şi are pe cap un batic.

Magazinele specializate pe dulciuri în Sankt Petersburg se numesc “Produkty” şi 100 de grame de cicolată costă până în 100 de ruble.

Tot la capitolul dulciuri e musai să gustaţi din halvaua rusească şi pavlova, dar şi preaniki, adică nişte turte cu tot felul de fructe şi alte minunăţii dulci.

De băut

Înainte să vorbim despre băutura tradiţională, trebuie să vă spun câte ceva despre samovar. Ce înseamnă? Este un recipient, inventat de ruşii care beau mult ceai şi nu aveau răbdare să-şi tot încălzească apa. Recipientul are pierderi foarte mici de căldură, apa fierbe repede şi se păstrează mult timp caldă.

Dacă vreţi un suvenir, trebuie să ştiţi că se găsesc samovaruri din argint, cupru, oţel, fier şi lemn.

Samovar

Samovar

Rusia este una dintre naţiunile de top în care se bea ceai. Cel mai căutat sortiment este cel negru, servit, aşa cum vă spuneam mai sus, într-un samovar.

Despre băuturile alcoolice nu cred că veţi fi miraţi când o să vă spun că vodca este băutura naţională. Se bea alături de o gustare, precum un castravete murat, ciuperci acre sau pâine neagra cu peşte.

Nici la vin ruşii nu se lasă mai prejos, Rusia fiind al treilea producător mondial de vin. Tipurile de vin clasice sunt Aligote şi Riesling sau Cabernet.

Berea rusească este încă realizată după metode tradiţionale, Kvas este un bun exemplu de bere cu un gust uşor dulce şi conţinut redus de alcool.

Ca să nu termin cu poveşti despre alcool, vă mai spun despre Kerfir, o băutură din lapte de vacă, un fel de lapte gros care se bea la orice oră din zi.

Voi ce aţi mâncat bun în Sankt Petersburg sau în altă regiune din Rusia? Aţi încercat şi ceva dulce? 😀

Surse foto: Malinki/ Flickr.com, moonlightbulb/ Flickr.com şi bp.blogspot.com.

Resurse: lonelyplanet.com şi saint-petersburg.com.

Adauga un comentariu