Ce mâncăm și bem în Dubrovnik

Ce mancam in Dubrovnik

Ce mâncăm în Dubrovnik

Când vorbim despre bucătăria croată nu ne gândim la o masă “light”, ci mai degrabă la multe specialități destul de grase, cu multe arome, picante și din nicio farfurie nu lipsește carnea. Cu toate acestea, puțini sunt turiștii care nu apreciază acest lucru, iar de sunteți vegetarieni, atunci trebuie să știți că în meniurile restaurantelor este imposibil să nu găsiți ceva pe gustul vostru, asta dacă nu veți intra într-un local special pentru vegetarieni.

Dubrovnik este un oraș plin cu restaurante, ce de obicei se adună pe străzile mici ale Centrului Vechi. Multe dintre ele sunt unele de lux, la fel cum multe dintre ele au prețuri mult mai mari decât costurile pe care ar trebui să le ofere dacă ne gândim la ce vom avea în farfurie, de aceea vă recomand să încercați să evitați localurile care sunt în apropierea obiectivelor turistice mari sau în locurie foarte aglomerate și tranzitate, locuri printre care se numără și Centrul Vechi. Apropo de restaurante e bine de știut și faptul că cele mai multe se închid la ora 23:00 sau cel târziu la miezul nopții. Nu uit să vă spun nici despre bacșiș, care, cel puțin la nivel teoretic, este inclus în nota de plată, deci nu trebuie să lăsați ceva chelnerului. Dacă vreți însă să-i lăsați ceva nu ar trebui să fie mai mult de 10% din totalul consumației.

Burek cu branza si spanac

Burek cu brânză şi spanac

Bucătăria are influențe mediteraneene, se folosesc așadar uleiul de măsline, ierburile aromate, peștele și usturoiul. Dacă veți decide să aveți parte de o masă tradițională atunci veți începe cu un aperitiv rece, format din șunca afumată de oaie, brânză de oaie și multe măsline, veți continua cu niște carne de miel, vițel sau capră cu garnitură de legumă sau pește, crustacei sau alte vietăți ale mării preparate în mii și mii de feluri, la grătar sau fierte împreună cu legume proaspete și ierburi aromate și ulei de măsline.

Specialități locale

Dubrovnik are și specialități locale, precum vitalac, care se referă la măruntaie de miel prăjite, învelite în intestine, sardea prăjită, picior de porc afumat și uscat și servit cu brânză de oaie, fructe de mare, preparate la abur.

De menționat ar mai fi burek, ce este plăcintă cu mai multe tipuri de carne sau brânză, anistra od bobica, ce este o supă din boabe de fasole și porumb.

Nu uit nici de desert și vă sfătuiesc să încercați struki, niște gogoși cu brânză, gogoși prăjite nu coapte, și rozata, un fel de cremă de caramel delicioasă. La desert se servesc și clătite, rulade, specialităţi din aluat prăjit în ulei, precum și multă înghețată când afară e cald.

Și ca să terminați cum trebuie masa cereți lichior de nuci, specific acestei regiuni.

Maraschino

Maraschino

De băut

Avem lichior de nuci, dar asta nu este tot, pentru că cele mai consumate băuturi în Croația sunt vinul și brandy-ul de prune, care vine aromat cu tot felul de ierburi, sau palinca din struguri – lozovača,

Cât despre vin, cel mai cunoscut nume este Dignac roșu, care are o concentrație de alcool de 14%-15% și ce provine din Peninsula Peljesac. Alte soiuri de vin, apreciate de zeci de ani, sunt: Babic, sau Malmsey. Prosecco este un vin foarte dulce, de desert și apropo de băuturi dulci de încercat este și lichiorul de cireșe numit Maraschino.

Lăsând băuturile alcoolice la o parte, de încercat este și apa minerală Jana, care provine dintr-un izvor mineral aflat la 800 de metri adâncime, situat în satul croat Saint Jana.

Nu mai știu ce ar trebui să vă povestesc despre mâncarea și băutura tradiționale din Dubrovnik… mă ajutați voi cu alte specialități croate?

Surse foto: jdiggans/ Flickr.com, oinonio/ Flickr.com și avlxyz/ Flickr.com.

Resurse: arrivalguides.com și tripadvisor.com.

 

Adauga un comentariu