Ce mâncăm prin Zurich

Didi

Mâncare tradiţională elveţiană în Zurich

City break-ul din Zurich a fost plin de surprize până acum şi nici măcar nu s-au terminat, aşa că vă rog să aveţi răbdare pentru a fi încântaţi mai departe de tot ceea ce oraşul elveţian are să vă mai ofere. Am ajuns zilele trecute în Elveţia şi am văzut cam ce trebuie să urmărim pentru un city break în Zurich. După ce ne-am instalat frumuşel într-un hotel pe bunul nostru plac, am ieşit la plimbare prin oraş şi am făcut cunoştinţă cu cele mai importante obiective turistice din Zurich. Ne-am odihnit după prima noastră aventură prin oraş, dar nu am putut sta prea departe de explorat şi am trecut la obiectivele turistice inedite din Zurich . Astăzi vom continua exploratul şi vom descoperi cam ce fel de bucătărie au cei din Zurich. Pe alocuri vom mai învăţa şi despre preparatele preferate al elveţienilor, dar ne vom şi opri în câteva localuri pentru a mânca destul de copios în cel mai mare oraş al Elveţiei.

Pentru început haideţi să vedem cam în ce mod, în ce fel şi în ce stil preferă locuitorii din Zurich să mânânce. Ei bine, bucătăria elveţiană poartă mărturie la multe influenţe regionale, inclusiv din bucătăria italiană, franceză şi germană, şi oferă multe feluri de mâncare specifice pentru această regiune. Elveţia a fost, în mod istoric, o ţară de fermieri, astfel încât mâncărurile tradiţionale elveţiene tind sa fie nu prea complicate si preparate din ingrediente simple, cum ar fi cartofii şi brânza. Există o mulţime de feluri de mâncare regională în Elveţia. Un bun exemplu este Zürcher Geschnetzeltes, adică nişte benzi subţiri de carne de mânzat, cu ciuperci în sos de smântână servit cu rösti. Bucătăria italiană este foarte populară în Elveţia contemporană, în special paste şi pizza. Aşa că dacă vă mai aduceţi aminte de mâncărurile italiene şi preparatele cu iz italienesc de care v-am povestit poate că vă puteţi face o idee despre ce “culinării” au împrumutat elveţienii. Mâncărurile din Zurich sunt adesea asociate cu orice fel de componente care includ brânză şi ciocolată. Brânzeturile elveţiene, adică brânza Emmental în mod special, Gruyère, Vacherin, şi Appenzeller, sunt produse celebre prin aceste părţi. Cele mai populare feluri de mâncare sunt brânza fondue şi raclette. Ambele produse “de ale gurii” au fost iniţial feluri de mâncare regionale, dar au fost popularizate de către Uniunea Brânzei Elveţiene pentru a impulsiona vânzările de brânză. Apropo, ştiaţi că există Uniunea Brânzei Elveţiene?

cart

Preparate cu specific în Zurich

Ca şi preparate preferate, cei din Zurich iubesc Rösti. Acesta este un fel de mâncare de cartofi care este consumat peste tot Elveţia, şi implicit şi în Zurich. Aceasta a fost iniţial un produs alimentar servit la micul dejun, dar ulterior a fost înlocuit cu musli-ul, care este frecvent consumat la micul dejun, iar în Elveţia este cunoscut sub numele de “Birchermüesli” ​​sau “Birchermiesli” ​​în câteva regiuni. Pentru elveţieni la mic-ul dejun şi cină trebuie să existe pe masă, painea feliată cu unt şi gem. Există o mare varietate de chifle disponibile în Zurich, pâinea şi brânza fiind un fel de “must bee” popular pentru cină.

Tartele quiche sunt, de asemenea, mâncăruri tradiţionale elveţiene prezente în mai toate localurile din Zurich. Tartele acestea sunt realizate cu tot felul de topping-uri, de la mar dulce la ceapă.

Cervelat sau cervelas este considerat mezelul naţional, şi este popular peste tot în mezelăriile din Zurich.

Câteva dintre preparatele preferate ale celor din Zurich, practic partea germană a Elveţiei, sunt:

  • Macaroane alpine ciobăneşti (Älplermagronen)
  • Cu macaroane, cartofi, ceapă, bucăţi mici de slănină şi brânză topită. În mod tradiţional Älplermagronen este servit cu sos de mere în loc de legume sau salată. Mmmmm delicios nu?

  • Mâncare Rosti cu Emmental şi mere (Emmental Apple a rösti)
  • Acest preparat este folosit pentru a compune o masă foarte populară, din moment ce ingredientele sunt, de obicei, la îndemâna tuturor. Preparatul este foarte simplu. Reţeta vine din Emmental din Cantonul Berna.

  • Felii Fotzel (Fotzel)
  • Nimeni nu ştie cu adevărat cum acest fel de mancare a luat numele acesta. “Fotzel” reprezint[ o însemnare pe hârtie, dar în dialectul elveţian înseamnă un “individ suspect”. Pâinea veche poate fi folosită pentru a face felii Fotzel. Feliile de pâine se ornează cu brânzeturi şi bucăţele mici de carne.

  • Orez Riz (Riz Cazimir)
  • Riz Cazimir este un preparat din orez cu sos de curry şi carne de porc tocată în amestec cu fructe tropicale ca ananasul, bananele şi cireşele. Uneori se adaugă must de struguri sau coacăze. Acesta a fost servit pentru prima dată în 1952.

  • Biscuiţei Ţirggel (Ţirggel)
  • Tirggel sunt biscuţei tradiţionali de Crăciun cu specific din Zurich. Sunt compuşi din făină şi miere, sunt subţiri, tară şi dulci.

    Cam acestea sunt preparatele ce ocupă primele poziţii în lista preferinţelor culinare din Zurich. Sincer, câteva îmi fac cu ochiul şi deja mă văd la o masă prin Elveţia, locaţie, în mod sigur Zurich.

Eu zic că ar prinde bine acum să mergem prin nişte localuri pentru a vedea ce putem să degustăm. E bine să mâncăm câte puţin din toate aşa că mai întâi vom poposi la:

  • Localul lui Didi (Didi’s Frieden)
  • În localul lui Didi nimeni nu se simte stingher şi nimeni nu pleacă acasă fără să fie mulţumit, din punct de vedere culinar vorbind. De la brânzeturi la cărnuri tradiţionale, de la mezeluri la cârnaţi de casă şi din meniurile cu deserturi la cele cu vinuri selecte, localul lui Didi te va face să îl îndrăgeşti foarte repede pentru că mâncarea este bună, mulţumită bucătarului, preţurile sunt okei, iar atmosfera de poveste. Localul lui Didi este unul dintre cele mai recomandate şi vizitate restaurante din Zurich, iar acest fapt nu este un lucru de ici de colo pentru că oamenii de aici sunt destul de pretenţioşi atunci când vine vorba de preparatele culinare.

    După o masă bună cred că ar fi perfect dacă ne-am opri într-un local celebru din Zurich, un local care are tendinţa să rămâna în memoria tuturor turiştilor care trec prin el. Vă vorbesc despre:

    cafenea

    Cafeneaua Schober

  • Cafeneaua Schober (Cafe Schober)
  • Una dintre cele mai selecte cafenele din Zurich, Cafe Schober este amenajată într-o clădire datând din 1314, care a fost transformată intr-un magazin de produse de cofetărie şi de cafea de către Theodor Schober după 1875. Este o cafenea de modă veche, renovată cu gust în 2007, cu corpuri de iluminat frumoase şi plafoane turnate, este cunoscut pentru ciocolata caldă şi cafeaua aromată. Aceasta oferă, de asemenea, o serie de produse de patiserie de casă, prăjituri, şi îngheţată.

    Sper că vi s-a părut bună cafeaua pentru că acum sunt de părere că ar merge să facem un mic stop pe la o cofetărie bună. Haideţi la:

    ss

    Prăjiturele cu nucă şi ciocolată

  • Cofetăria Sprungli (Sprüngli Zurich)
  • Fiind o cofetărie care se respectă, şi are o tradiţie de 166 de ani, cofetăria Sprungli te poate servi cu una dintre cele mai bune ciocolăţi pe care le-ai mâncat vreodată. De la bombonele cu mentă şi alune poţi trece la trufe cu migdale sau nucă de cocos, adică trebuie să înţelegi că nu ai cum să te plictiseşti de preparatele celor de aici. Dacă îţi faci un obicei din a veni aici, e posibil să devi dependent de bunătatea produselor. All in all cofetăria aceasta este o mină de aur pentru cei pasionaţi de dulciuri.

    Originile cofetăriei încep la 1845. David Sprüngli-Schwarz şi fiul său, Rudolf Sprüngli-Ammann aveau un mic magazin de dulciuri din oraşul vechi din Zurich. Doi ani mai tarziu o mică “fabrică” a fost adăugată la integritatea companiei pentru a produce ciocolată în formă solidă. Odată cu pensionarea lui Rudolf Sprüngli-Ammann in 1892, afacerea a fost împărţit între cei doi fii ai săi.

    Cei mai tineri, David Robert, a primit două magazine de patiserie care au devenit cunoscute sub numele de Confiseria Sprüngli. Fratele mai mare, Johann Rudolf, a primit fabrica de ciocolată. Pentru a creşte finanţarea necesare pentru planurile de extindere Johann Rudolf a convertit în 1899 societatea cu capital privat în “Cofetăria Sprüngli”. În acelaşi an, el a achiziţionat fabrica de ciocolată de la Rodolphe Lindt în Berna, iar compania a schimbat numele în Aktiengesellschaft Vereinigte Berner und Zürcher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli. Deci o istorie foarte bogată pentru mica cofetărie care a generat şi alte afaceri pe parcursul anilor.

    Păi pentru astăzi cam astea au fost doamnelor, plimbăreţilor şi turiştilor cu chef de aventuri urbane. Acum trebuie să stăm o leacă pe bară pentru că mâine mergem să ne distrăm prin Zurich şi să facem cumpărături.

    Cum vi s-au părut preparatele culinare din Zurich?

    Surse foto: Unhindered by Talent/ Flickr.com , syntart/ Flickr.com, amandabhslater/ Flickr.com şi mpellegr/ Flickr.com

    Resurse: tripadvisor.com, wikipedia.org şi zuerich.com

Adauga un comentariu