Ce mâncăm în Sevilia: tapas

Ce mancam in Sevilla

Ce mâncăm în Sevilla

Dacă spunem Sevilia în aceeași frază cu mâncare tradițională toată lumea va spune tapas. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, fenomenul (căci nu-i pot spune altfel, mai ales pentru că nu este vorba despre un anumit tip de mâncare, ci de tot felul de amestecuri) a luat proporții și peste granițele Spaniei. Se găsesc la toate restaurantele, barurile și la multe tarabe din piețele mari din Sevilia.

Vă povesteam despre legenda din spatele acestui tip de mâncare tradițională atunci când vorbeam despre ce mâncăm și bem în Madrid. În spaniolă “tapar” înseamnă “a acoperi”, iar localnicii povestesc că regele Alfonso X era bolnav iar doctorii i-au prescris să soarbă un pic de vin din oră în oră, aşa că era nevoit şi să guste câte ceva în tot acest timp pentru a fi ok, aşa că a început să se gândească la tot felul de gustări pe de care să se poată bucura. După ce a învins boala, regele a ordonat ca vinul să se servească întotdeauna cu o gustare lângă. Gustare care este diferită în orice moment. Cred că asta a făcut ca tapas să fie atât de cunoscute: nu ai cum să spui că nu-ți plac, pentru că poți gusta felul de mâncare preferat, doar că în cantități mai mici. Brânză, măsline, pește, carne de pui, legume și orice vă mai trece vouă prin cap, pe toate le puteți degusta în porții mai mici, numite tapas.

Le veți găsi la toate restaurantele din Sevilia, de la micile taverne care oferă meniuri cu prețuri ce nu-ți golesc portofelul (până în 8 euro), la restaurantele de lux unde ai nevoie de rezervare pentru a trece pragul. Le puteți consuma ca fel principal, asta deși cei mai mulți spanioli le consideră aperitive pe care le consumă cu un pahar cu vin în față.

Feluri de mâncare tradiționale

Ok, am povestit despre tapas, am înțeles despre ce este vorba și știm că le găsim peste tot, dar ce mai putem mânca prin Sevilia?

Spaniolii preferă carnea de porc, de vită sau de rață și atunci când vine vorba despre o mâncare ușoară mai toată lumea alege o supă care are în ea aceleași tipuri de carne despre care v-am spus mai sus.

Dacă vreți să gustați ceva ieșit din comun, atunci puteți întreba de coadă de taur în foietaj, iar de vreți să gustați din mai multe feluri de mâncare fără a le comanda pe toate, atunci cereți un platou. Aceste platouri sunt la mare căutare în Sevilia și vin cu opt feluri care satisfac toate poftele. Tot legat de coada de taur dacă vi s-a părut că foietajul este ieșit din comun, atunci trebuie să știți și faptul că acesta nu este singurul preparat care se realizează din coada de taur. De exemplu, Rabo de Toro este o tocană de coadă de taur și există și multe tipuri de supe care au la bază același ingredient.

Gazpacho este o supă rece de legume, mai exact de roșii, castraveți, ardei și usturoi în care se adaugă crutoane. Un alt fel de supă este Cocido Andaluz, nimic altceva decât o supă de pui cu multe legume.

Vă mai spun despre un singur preparat tradițional și promit că trecem la desert. Nu am cum să nu amintesc despre Huevos o Flamenca. Ou prăjit într-un sos de roșii și celebrul salam Chorizo. Aș zice că e un fel de mic dejun englezesc din Spania.

Torrijas

Torrijas

Desert

Când vine vorba despre dulciuri, spaniolii ne dau pe spate cu tot felul de bunătăți pline de miere sau zahăr.

Torrijas este un fel de french toast sau cum le spuneam noi când eram mici frigănele. Felii de pâine, date prin ouă bătute cu lapte și un pic de scorțișoară, apoi lăsate să se prăjească în ulei încins.

Polvorones sunt niște prăjituri mici cu migdale și zahăr pe care nu aveți cum să le ratați, fiindcă se regăsesc în orice restaurant.

Dacă am tot povestit despre tapas sau cum mănâncă spaniolii pe fugă, atunci și la desert trebuie să vă spun despre churros, un fel de gogoașă lungă ce se mănâncă foarte caldă, alături de cremă de ciocolată.

De vreți ceva mai ușor, puteți alege platourile cu brânzeturi și fructe.

Sangria se serveşte de obicei cu bucăţi de fructe

Sangria se serveşte de obicei cu bucăţi de fructe

Băuturi tradiționale

Despre sangria nu vă mai povestesc nimic, pentru că toată lumea știe ce este și se regăsește și la noi peste tot, apăi în Spania.

Vinul are locul său de cinste la orice masă, fie că vorbim despre prânz sau cină și până la urmă e de înțeles având în vedere faptul că se știe că spaniolii sunt veseli și puși pe distracții la orice moment al zilei.

De vreți ceva răcoritor fără pic de alcool, vă sfătuiesc să încercați Tri-Naranjus, un fel de suc natural sau mai degrabă limonadă cu portocale sau lămâie, la alegere.

Bine de știut

În nicio regiune din Spania nu este obligatoriu să oferi bacșiș chelnerilor. Cu toate acestea, ca și la noi, mai toată lumea rotunjește suma. Spre deosebire de noi însă, unde bacșișul depășește deseori 10%, spaniolii lasă doar în jur de 5% dacă serviciile au fost foarte bune, niciodată mai mult de 3 euro.

Tot legat de plată în localuri, plata cu ajutorul cardului este foarte frecventă, ba chiar aș putea spune că mulți spanioli preferă plata cu ajutorul cardului în detrimentul celei prin numerar.

Care credeți că sunt specialitățile pe care le veți gusta în Sevilia?

Surse foto: travisd666/ Flickr.com, BocaDorada/ Flickr.com și TheCulinaryGeek/ Flickr.com.

Resurse: andalucia.com și exploreseville.com.

Adauga un comentariu