Ce avem de vizitat în Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Castel Nuovo, Napoli

Care sunt obiectivele turistice pe care trebuie musai să le vedeţi la Napoli? Of, sunt multe, aşa cum vă spuneam şi ieri oraşul este cunoscut în lumea-ntreagă ca fiind o localitate cu aproape 450 de atracţii pentru cei care vin să-l viziteze.

Cu toate acestea, astăzi am luat la puricat mai toate punctele de interes şi am făcut o listă specială pentru cei care se duc la Napoli într-un city break. Eu ştiu că probabil nu veţi avea timp nici de acestea pe care le-am selectat eu, dar măcar vă faceţi o idee şi o listă cu acelea care vă interesează în mod deosebit.

Cred că primul lucru care o să vă impresioneze este faptul că Napoli are încă vechile porţi de intrare în oraş, aşadar, de fiecare dată când veţi ieşi sau intra în centrul vechi veţi putea trece pe sub porţile oraşului. Care sunt cele mai mari şi mai importante veţi întreba? Deh, barem dacă tot veţi trece pe sub ele să fie şi unele cunoscute, nu? 🙂 Păi prima “în top” ar fi Poarta Capuana, ridicată în 1484, care impresionează prin decoraţiile superbe din marmură. A doua poartă este Poarta Alba care are în vârf statuia de bronz a Sfântului Gaetano, iar a treia “pe podium” este Poarta San Gennaro, încadrată de două turnuri cilindrice (unul pe nume Fede, care înseamnă Credinţă, iar al doilea Speranza, ce înseamnă Speranţă) şi cu un basorelief pe arcul porţii care îl înfăţişează pe Ferdinand I de Aragon călare pe un cal.

Dacă tot am vorbit despre porţile oraşului care dau către centrul istoric, atunci e clar că şi centrul vechi al oraşului este un punct extrem de important ce nu trebuie ratat, nu? Dacă vă spun şi despre faptul că aceasta parte a localităţii a fost declarată Patrimoniu Mondial de către UNESCO, aşa-i că veţi petrece mai mult timp acolo?

Din păcate (sau din fericire) Napoli este unul dintre oraşele din Italia care nu sunt încă luate cu asalt de turişti. Poate e mai bine aşa, avem noi mai mult loc să vizităm ce ne place şi credeţi-mă că veţi avea la tot pasul căte ceva în faţa căruia să vă miraţi.

Micile gradini din oras

Micile grădini din oraş

 1. Castel Nuovo (Castelul Nou)

  Castel Nuovo este cunoscut de către localnici şi sub denumirea de Maschio Angioino şi este clar cel mai cunoscut monument din Napoli. Este o fortăreaţă pe care Carol I a comandat-o şi care a fost folosită drept reşedinţă până în 1734.

  Castelul are o mulţime de legende care mai de care mai frumoase. De exemplu, se spune că deşi arcul triumfal al împăraţilor romani era un monument de sine stătător, Alfons de Aragon s-a temut ca arcul său să nu fie dărâmat, aşadar l-a integrat în zidurile negre ale cetăţii.

 2. Castell dell’Ovo (Castelul Oului)

  Castelul este cel mai vechi din oraş şi dacă legenda de mai sus vi s-a părut una reuşită atunci trebuie să vă anunţ că acest castel are mult mai multe poveşti în spatele zidurilor.

  Se spune că Homer atunci când a creat sirenele pentru Odiseea, s-a inspirat din povestea sirenei Partenope. Partenope, supărată că nu reuşise să-l amăgească pe Ulise, s-a aruncat în mare iar corpul său ar fi răsărit acolo unde vedem astăzi Castel dell’Ovo.

  O altă poveste legată de acest loc îl aduce în prim plan pe Virgiliu. Se pare că Virgiliu a ascuns un ou în interiorul castelului. Oul era depus într-o carafă de cristal, care la rândul ei, era într-o cuşcă aurită. Legenda spune că acest ou nu trebuie să se spargă, pentru că spargerea ar duce la distrugerea castelului şi a oraşului. Tocmai de aceea, unii cred că cea mai mare frică a localnicilor în timpul războiului era să nu cadă o bombă pe castel…

 3. Palazzo Filomarino (Palatul Filomarino)

  Palatul a fost ridicat în secolul al XVI-lea de căre arhitectul Giovanni Francesco Di Palma. Dacă mai sus am ţinut-o din legendă în legendă, acum nu avem unele clare, dar poveştile din spatele palatului au fost spuse cel mai bine de către renumitul filosof Benedetto Croce, care a locuit o perioadă chiar în palat, fiind astfel cel mai cunoscut locuitor al clădirii.

 4. Duomo di Napoli (Domul din Napoli)

  Ştim cu toţii de existenţa Domului din Milano, dar de cel din Napoli ştiţi? Este cea mai mare catedrală din Napoli şi faţada este plină de sculpturi create de mai mulţi artişti. Domul este închinat lui San Gennaro, ale cărui moaşte se află chiar în interior, după câteva trepte mai jos în faţa altarului. San Genaro (sau Sfântul Ianuarie) este şi protectorul oraşului Napoli.

 5. Teatro san Carlo (Teatrul san Carlo)

  Teatrul a oferit zeci de ani una dintre cele mai mari scene din lume, scenă pe care au avut loc mai multe premiere, precum Rossini, Bellini sau Donizetti). Locul oferă şi astăzi spectacole pentru aproape 3.000 de persoane şi are o acustică excelentă care, “combinată” cu cele 184 loje roşii de pe cele şase nivele aduc un aer aparte teatrului.

  De asemenea, aceeaşi atmosferă este menţinută şi de ornamentele din interior care sunt toate placate cu aur sau cu argint.

 6. Napoli, vazut de sus

  Napoli, văzut de sus

 7. Catacombs of san Gennaro (Catacombele san Gennaro)

  Pe dealul Capodimonte din Napoli se află Catacombele San Gennaro, cu care timpul nu a fost aspru deloc, pentru că sunt unele dintre cele mai bine păstrate şi cele mai cercetate catacombe. Aici sunt trei tipuri diferite de morminte: unele săpate simplu, altele în nişte nişe din pereţi, iar altele decorate cu fresce sau mozaicuri.

  Dacă vreţi să intraţi e bine de ştiut că se poate intra pe lângă Biserica Madre del Bon Consiglio. Deşi nu este o imagine prea veselă să vizitaţi un cimitir al cărui început a fost în secolul II, locul este un loc de pelerinaj important în Napoli.

Noi am terminat cu obiectivele turistice pe care nu le puteţi rata la Napoli şi promitem că revenim mâine cu alte atracţii turistice, de data aceasta ceva mai necunoscute. 🙂

Voi aţi fost la Napoli? Ce aţi vrea să vizitaţi acolo sau ce aţi vizitat dacă aţi ajuns deja? Aţi mai completa lista noastră cu alte locuri?

Surse foto: emperley3/ Flickr.com, hillman54/ Flickr.com şi phauly/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi naples.world-guides.com.

Comentarii 3
Adauga un comentariu