Ce avem de văzut în Florenţa

Podul Vechi din Florenta

Podul Vechi din Florenţa

Muuulte, foarte multe! Asta pentru că Florenţa este unul dintre cele mai frumoase oraşe din întreaga lume. Nu o spun eu, ci o spun specialiştii din domeniul turismului care bagă mâna-n foc că alt oraş precum Florenţa nu mai există.

Milioane de oameni din toate colţurile lumii sunt atraşi de această regiune din Italia, datorită numeroaselor atracţii turistice şi obiective istorice pe care le pot vizita aici.

Dacă ar fi să fac o listă cu cele mai impresionante puncte de interes din Florenţa ar însemna că aveţi nevoie nu de câteva zile, ci de câteva săptămâni bune pentru a le putea curpinde pe toate, aşadar mai bine aleg din toate atracţiile cele care mi se par cele mai ok de vizitat într-o vacanţă de doar câteva zile.

 1. Podul vechi din Florenţa (Ponte Vecchio Firenze)

  Încep cu Podul vechi pentru că vă povesteam şi ieri când vorbeam de informaţiile esenţiale despre Florenţa despre el. Este cel mai cunoscut pod din oraş şi se întinde peste Râul Arno care străbate oraşul. La vremea când podul a fost ridicat era normal ca pe poduri să se poată construi şi case. Aşa se face că pe Ponte Vecchio şi-au desfăşurat activitatea multe ateliere, iar acum acestea s-au transformat în magazine cu tot felul de suveniruri şi bijuterii, dar şi magazine de antichităţi cu preţuri destul de piperate. Deasupra podului se află vestitul Coridor Vasari care face legătura dintre Galeriile Uffizi şi Palatul Pitti.

  Locul este unul care atrage ca un magnet atât muzicieni, cât şi pictori ce fac un adevărat spectacol pe pod, indiferent de perioada anului.

 2. Domul din Florenţa (Santa Maria del Fiore)

  Santa Maria del Fiore este numele oficial după care este cunoscut Domul din Florenţa. Impunătorul lăcaş de cult a fost ridicat tocmai pentru a demonstra tuturor cât de importantă este Florenţa ca şi localitate.

  Domul sau Santa Maria del Fiore

  Domul sau Santa Maria del Fiore

  Interiorul este destul de sobru, cu decoraţiuni destul de puţine, dar nu trebuie să rataţi… podeaua. Ştiu că sună ciudat, dar podeaua este una din marmură, iar modelele sunt geniale, te poţi pierde minute în şir doar uitându-te la ele.

  Domul din Florenţa are şi propriul muzeu, se numeste Muzeo dell’Opera del Duomo şi este dedicat tocmai anilor lungi şi eforturilor pentru ridicarea catedralei. Ce veţi descoperi în muzeu? De la sculpturi, la icoane sau ustensile pe care muncitorii le-au folosit la construcţia catedralei, toate pot fi admirate dacă veţi vizita muzeul.

 3. Galeriile Uffizi (Galeria Uffizi)

  Galeria Uffizi este unul dintre cele mai mari şi mai cunoscute muzee din Florenţa. Nu este vorba despre orice fel de muzeu, pentru că aici sunt expuse lucrări ale unor pictori care nu mai au nevoie de nicio introducere precum Michelangelo, da Vinci sau Botticelli.

  Muzeul se “mândreşte” cu cea mai mare colecţie de artă renascentistă din lume, mare parte din colecţie provine de la Familia Medici. Şi pentru că sunt convinsă că vreţi să aflaţi vă mai spun şi câteva dintre cele mai cunoscute opere de artă din galerie: “Naşterea lui Venus” operă realizată de Botticelli şi portretele ducelui şi ducesei de Urbino.

 4. Palatul Pitti (Palazzo Pitti)

  Nu vă spun legat de istoria palatului decât că a fost multă vreme reşedinţa conducătorilor oraşului şi că acum este un complex cu muzee.

  Povestea din spatele palatului este una de rivalitate. Supărat că Familia Medici era cea mai cunoscută atunci când venea vorba despre artă, Luca Pitti, ce era pe vremea aceea bancher, a plătit pentru ridicarea monumentului.

  În prezent, aşa cum vă spuneam palatul este de fapt un complex muzeal, iar biletele de intrare pot fi combinate, astfel încât vă puteţi cumpăra un bilet şi pentru Grădinile Boboli în acelaşi timp (vă povestim un pic mai jos despre aceste grădini). Despre muzeele din interiorul Palatului Pitti nu vă spun decât că sunt de toate pentru toţi: de la galerii de picturi (precum Galleria Palatina) până la expoziţii de haine (cum ar fi Galleria del Costume)

 5. Giardini di Boboli

  Giardini di Boboli

 6. Grădinile Boboli (Giardini di Boboli)

  Dacă vreţi să vă schimbaţi cu totul percepţia despre ce ar trebui să fie un parc, mergeţi în Grădinile Boboli, unde veţi da de statui, fântâni, locuri de relaxare şi multă verdeaţă.

  Situate fix în spatele Palatui Pitti, există mai multe intrări în grădini, cele mai cunoscute printre turişti fiind cele din Piazza dei Pitti şi în Piazzale della Porta Romana.

  Una dintre cele mai mari atracţii de aici este Fântâna lui Bahus, care-l înfăţişează pe bufonul de la curtea lui Cosmo I în rolul zeului roman al vinului.

  O altă atracţie de senzaţie din grădină este Grotto Grande, care este o grotă artificială cu trei camere pline de sculpturi, unele nefinalizate realizate chiar de Michelangelo, altele înfăţişând sclavi care parcă vor să prindă viaţă şi să fugă din grotă. Tot aici se află şi o sculptură vestită cu Venus, realizată de Giambologna.

 7. Piaţa Signoria (Piazza della Signoria)

  Dacă tot am vorbit mai sus despre grădini, cred că este cazul să povestim acum şi despre o piaţă din Florenţa. Am ales Piaţa Signoria pentru că este cea mai cunoscută şi pentru că nu aveţi cum să o rataţi. E situată chiar lângă Galeria Uffizi, deci e şi în drum, şi veţi rămâne cu siguranţă impresionaţi de statuile minunate care se regăsesc parcă “aruncate” printre cafenele şi restaurante. Apropo de localuri, ştiu că probabil o să fiţi atraşi de ele, dar sunt extrem de scumpe, aşadar sfatul meu este să încercaţi să staţi departe de ele şi să vă cheltuiţi banii alocaţi city break-ului în alte localuri despre care vom vorbi la momentul potrivit.

  Revenind la piaţă, chiar dacă nu este cea mai mare dintre pieţele din Italia, ai senzaţia că ai intrat într-un muzeu în aer liber, iar asta se datorează numărului ridicat de statui şi arhitecturii care-ţi ia ochii.

  Statuia care te asigura ca vei reveni in Florenta

  Statuia care te asigură că vei reveni în Florenţa

  PS – nu vă lăsaţi păcăliţi de statuia David semnată de Michelangelo. Este doar o copie, cea originală situându-se într-o galerie de artă mai exact la Galleria dell’Accademia.
 8. Piaţa Nouă (Mercato Nuovo)

  Vă povestesc tot despre o piaţă, tot în aer liber, dar de data aceasta acoperită. Este chiar în centrul vechi al Florenţei şi trebuie musai să ajungeţi la Fântâna Porcului de aici sau, aşa cum este ea cunoscută printre italieni, Fontana del Porcellino. Să nu vă amuzaţi de turiştii care se îngrămădesc să atingă nasul sculpturii de aici, se spune că cei care ating râtul porcului vor mai ajunge încă cel puţin o dată în Florenţa. Asta doar dacă înainte de a atinge gura porcului aşi lăsat o monedă în gură lui, monedă care trebuie să cadă în apa din fântână.

  Pe vremuri aici se organizau tot felul de târguri de lux, unde aveau voie doar mai-marii societăţii să intre şi să compuere ceva. Astăzi, mai toţi cei care trec prin zonă se opresc să achiziţioneze şi câte un suvenir, pentru că sunt destul de multe tarabe cu tot felul de lucruri care mai de care mai colorate.

Eu am terminat cu atracţiile turistice din Florenţa, nu pentru că nu ar mai fi, ci pentru că nu veţi avea voi cum să le vizitaţi pe toate în câteva zile. 😀

Sper însă să nu fi scăpat din vedere un loc interesant, iar de am făcut asta, am încredere că mă veţi ajuta voi prin comentarii să completez lista de mai sus.

Surse foto: Chrissy Olson/ Flickr.com, Renzo Ferrante/ Fickr.com, interbeat/ Flickr.com şi laura padgett/ Flickr.com.

Resurse: aboutflorence.com şi florencetourism.net.

Adauga un comentariu

Florenta
esential Esential
de_ne_ratat Obiective de ne-ratat
inedit Obiective inedite
food_drinks Food & Drinks
special Shopping & Special
harta Harta turistica