Ce avem de văzut în Florența

Podul Vechi din Florenta

Podul Vechi din Florenţa

Muuulte, foarte multe! Asta pentru că Florența este unul dintre cele mai frumoase orașe din întreaga lume. Nu o spun eu, ci o spun specialiștii din domeniul turismului care bagă mâna-n foc că alt oraș precum Florența nu mai există.

Milioane de oameni din toate colțurile lumii sunt atrași de această regiune din Italia, datorită numeroaselor atracții turistice și obiective istorice pe care le pot vizita aici.

Dacă ar fi să fac o listă cu cele mai impresionante puncte de interes din Florența ar însemna că aveți nevoie nu de câteva zile, ci de câteva săptămâni bune pentru a le putea curpinde pe toate, așadar mai bine aleg din toate atracțiile cele care mi se par cele mai ok de vizitat într-o vacanță de doar câteva zile.

 1. Podul vechi din Florența (Ponte Vecchio Firenze)

  Încep cu Podul vechi pentru că vă povesteam și ieri când vorbeam de informațiile esențiale despre Florența despre el. Este cel mai cunoscut pod din oraș și se întinde peste Râul Arno care străbate orașul. La vremea când podul a fost ridicat era normal ca pe poduri să se poată construi și case. Așa se face că pe Ponte Vecchio și-au desfășurat activitatea multe ateliere, iar acum acestea s-au transformat în magazine cu tot felul de suveniruri și bijuterii, dar și magazine de antichități cu prețuri destul de piperate. Deasupra podului se află vestitul Coridor Vasari care face legătura dintre Galeriile Uffizi și Palatul Pitti.

  Locul este unul care atrage ca un magnet atât muzicieni, cât și pictori ce fac un adevărat spectacol pe pod, indiferent de perioada anului.

 2. Domul din Florența (Santa Maria del Fiore)

  Santa Maria del Fiore este numele oficial după care este cunoscut Domul din Florența. Impunătorul lăcaș de cult a fost ridicat tocmai pentru a demonstra tuturor cât de importantă este Florența ca și localitate.

  Domul sau Santa Maria del Fiore

  Domul sau Santa Maria del Fiore

  Interiorul este destul de sobru, cu decorațiuni destul de puține, dar nu trebuie să ratați… podeaua. Știu că sună ciudat, dar podeaua este una din marmură, iar modelele sunt geniale, te poți pierde minute în șir doar uitându-te la ele.

  Domul din Florența are și propriul muzeu, se numeste Muzeo dell’Opera del Duomo și este dedicat tocmai anilor lungi și eforturilor pentru ridicarea catedralei. Ce veți descoperi în muzeu? De la sculpturi, la icoane sau ustensile pe care muncitorii le-au folosit la construcția catedralei, toate pot fi admirate dacă veți vizita muzeul.

 3. Galeriile Uffizi (Galeria Uffizi)

  Galeria Uffizi este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute muzee din Florența. Nu este vorba despre orice fel de muzeu, pentru că aici sunt expuse lucrări ale unor pictori care nu mai au nevoie de nicio introducere precum Michelangelo, da Vinci sau Botticelli.

  Muzeul se “mândrește” cu cea mai mare colecție de artă renascentistă din lume, mare parte din colecție provine de la Familia Medici. Și pentru că sunt convinsă că vreți să aflați vă mai spun și câteva dintre cele mai cunoscute opere de artă din galerie: “Nașterea lui Venus” operă realizată de Botticelli și portretele ducelui și ducesei de Urbino.

 4. Palatul Pitti (Palazzo Pitti)

  Nu vă spun legat de istoria palatului decât că a fost multă vreme reședința conducătorilor orașului și că acum este un complex cu muzee.

  Povestea din spatele palatului este una de rivalitate. Supărat că Familia Medici era cea mai cunoscută atunci când venea vorba despre artă, Luca Pitti, ce era pe vremea aceea bancher, a plătit pentru ridicarea monumentului.

  În prezent, așa cum vă spuneam palatul este de fapt un complex muzeal, iar biletele de intrare pot fi combinate, astfel încât vă puteți cumpăra un bilet și pentru Grădinile Boboli în același timp (vă povestim un pic mai jos despre aceste grădini). Despre muzeele din interiorul Palatului Pitti nu vă spun decât că sunt de toate pentru toți: de la galerii de picturi (precum Galleria Palatina) până la expoziții de haine (cum ar fi Galleria del Costume)

 5. Giardini di Boboli

  Giardini di Boboli

 6. Grădinile Boboli (Giardini di Boboli)

  Dacă vreți să vă schimbați cu totul percepția despre ce ar trebui să fie un parc, mergeți în Grădinile Boboli, unde veți da de statui, fântâni, locuri de relaxare și multă verdeață.

  Situate fix în spatele Palatui Pitti, există mai multe intrări în grădini, cele mai cunoscute printre turiști fiind cele din Piazza dei Pitti și în Piazzale della Porta Romana.

  Una dintre cele mai mari atracții de aici este Fântâna lui Bahus, care-l înfățișează pe bufonul de la curtea lui Cosmo I în rolul zeului roman al vinului.

  O altă atracție de senzație din grădină este Grotto Grande, care este o grotă artificială cu trei camere pline de sculpturi, unele nefinalizate realizate chiar de Michelangelo, altele înfățișând sclavi care parcă vor să prindă viață și să fugă din grotă. Tot aici se află și o sculptură vestită cu Venus, realizată de Giambologna.

 7. Piața Signoria (Piazza della Signoria)

  Dacă tot am vorbit mai sus despre grădini, cred că este cazul să povestim acum și despre o piață din Florența. Am ales Piața Signoria pentru că este cea mai cunoscută și pentru că nu aveți cum să o ratați. E situată chiar lângă Galeria Uffizi, deci e și în drum, și veți rămâne cu siguranță impresionați de statuile minunate care se regăsesc parcă “aruncate” printre cafenele și restaurante. Apropo de localuri, știu că probabil o să fiți atrași de ele, dar sunt extrem de scumpe, așadar sfatul meu este să încercați să stați departe de ele și să vă cheltuiți banii alocați city break-ului în alte localuri despre care vom vorbi la momentul potrivit.

  Revenind la piață, chiar dacă nu este cea mai mare dintre piețele din Italia, ai senzația că ai intrat într-un muzeu în aer liber, iar asta se datorează numărului ridicat de statui și arhitecturii care-ți ia ochii.

  Statuia care te asigura ca vei reveni in Florenta

  Statuia care te asigură că vei reveni în Florenţa

  PS – nu vă lăsați păcăliți de statuia David semnată de Michelangelo. Este doar o copie, cea originală situându-se într-o galerie de artă mai exact la Galleria dell’Accademia.
 8. Piața Nouă (Mercato Nuovo)

  Vă povestesc tot despre o piață, tot în aer liber, dar de data aceasta acoperită. Este chiar în centrul vechi al Florenței și trebuie musai să ajungeți la Fântâna Porcului de aici sau, așa cum este ea cunoscută printre italieni, Fontana del Porcellino. Să nu vă amuzați de turiștii care se îngrămădesc să atingă nasul sculpturii de aici, se spune că cei care ating râtul porcului vor mai ajunge încă cel puțin o dată în Florența. Asta doar dacă înainte de a atinge gura porcului ași lăsat o monedă în gură lui, monedă care trebuie să cadă în apa din fântână.

  Pe vremuri aici se organizau tot felul de târguri de lux, unde aveau voie doar mai-marii societății să intre și să compuere ceva. Astăzi, mai toți cei care trec prin zonă se opresc să achiziționeze și câte un suvenir, pentru că sunt destul de multe tarabe cu tot felul de lucruri care mai de care mai colorate.

Eu am terminat cu atracțiile turistice din Florența, nu pentru că nu ar mai fi, ci pentru că nu veți avea voi cum să le vizitați pe toate în câteva zile. 😀

Sper însă să nu fi scăpat din vedere un loc interesant, iar de am făcut asta, am încredere că mă veți ajuta voi prin comentarii să completez lista de mai sus.

Surse foto: Chrissy Olson/ Flickr.com, Renzo Ferrante/ Fickr.com, interbeat/ Flickr.com și laura padgett/ Flickr.com.

Resurse: aboutflorence.com și florencetourism.net.

Adauga un comentariu