Ce atracţii turistice vizităm în Bruxelles

catedrala

Catedrala Sfântul Mihai şi Gudula din Bruxelles

Este a doua zi pe care o petrecem în Bruxelles, şi vă reamintesc că ieri am înţeles cam ce presupune un drum, o cazare şi transportul prin capitala Belgiei. Aventura noastră a început aşadar cu iniţierea în city break-ul din Bruxelles cu câteva sfaturi şi informaţii utile despre acest oraş foarte civilizat. Astăzi vom da iama în Bruxelles pentru a cunoaşte mai bine partea culturală, sau partea obiectivelor turistice din acest oraş. Cum putem cunoaşte mai bine o capitală europeană, daca nu prin obiectivele şi ceea ce are ea de oferit turiştilor? Ştiţi sau probabil că aţi observat şi voi că am o afinitate pentru arhitectura fiecărui oraş pe care îl vizitez cu voi. Bruxelles chiar este un loc ce mă fascinează. Într-o mică măsură, capitala Belgiei îmi aduce oarecum aminte de Bucureşti. Sper să nu credeţi că vorbesc prostii, dar în Bruxelles veţi găsi un soi de amalgam arhitectural. De la clădiri vechi, la unele noi, şi de la Modernism la Constructivism, ori de la pieţele magnifice la aerul Art Nouveau, Bruxelles este un oraş care expiră cultură de bun gust la fiecare pas.

De altfel, nu ştiu dacă eraţi conştienţi de acest lucru, dar Bruxelles este oraşul recunoscut ca fiind capitala stilului Art Nouveau, iar asta datorită clădirilor şi construcţiilor extem de extravagante. Majoritatea imobilelor din capitala Belgiei sunt interesante, cel puţin din punctul meu de vedere, prin faptul că balcoanele, ferestrele şi chiar şi acoperişurile acestora mă duc cu gândul la o altă epocă. Mă gândesc la Baroc şi la un amestec de boierism cu bun simţ, magnific, splendid, şi totodată simplu în esenţă, captivant în fond.

Buuun! Şi dacă tot am vorbit atât de cultura şi impozanţa de acest gen de care beneficiază Bruxelles haideţi să pornim la vizitat. Primul loc pe lista punctelor turistice importante din capitala Belgiei este cu siguranţă:

  1. Muzeul de artă şi istorie (Musee d`Art et d`Histoire)
  2. Muzeul de artă şi istorie din Bruxelles găzduieşte artefacte ale unor diferite civilizaţii, cu excepţia celor din Africa de Sud. Expoziţiile de aici constau în înglobarea unor muzee mai mici precum Muzeul Cinquantenaire, Pavilionul chinez şi Turnul japoneză, Muzeul de artă japoneza, Muzeul Instrumentelor Muzicale, Pavilion Horta-Lambeaux şi Palatul Charles de Lorraine.

    Muzeul Cinquantenaire este împărţit în patru secţiuni principale: secţiunea de arheologie, ce de antichitate, secţiunea non-europeană a civilizatiilor şi arte decorative. Secţiunea de Arheologie Naţională subliniază dezvoltarea continuă a artizanatului în ţările de jos şi oferă o introducere în tehnicile de cercetare arheologică contemporană. Secţiunea europeană de decorative prezintă o bogată colecţie de sculpturi, mobilier, tapiserii, textile, costume, dantelă, ceramică, metale, sticlă, maşini de epocă şi de film şi fotografie. Nu trebuie ratată, totuşi cameră comorilor, care reuneşte comorile de artă din Valea Meuse, calea de arte decorative din Evul Mediu de la perioada barocă care a tot fost completată pe parcursul anilor.

    muzeu-2

    Muzeul Horta, dedicat părintelui Art Nouveau

  3. Muzeul Horta (Musee Horta)
  4. Muzeul Horta se află de fapt într-o casă particulară, practic un studio, şi este botezat după celebrul arhitect, Victor Horta. Muzeul Horta a fost construit între anii 1898 şi 1901, în două clădiri care sunt caracteristice stilului Art Nouveau aflat la apogeu. Casele şi-au păstrat aproape intact cele mai multe dintre decorurile de interior, şi aici mă refer la mozaicuri, vitralii, mobilier, tablouri si picturi murale, toate acestea formând o colecţie care are detalii ce evocă armonie şi sofisticare.

    Muzeul este, de asemenea, un centru de cercetare în numele lui Victor Horta şi al stiului său caracteristic, Art Nouveau-ul. Arhivele personale ale arhitectului, o colectie de schiţe pentru cladirile sale şi o bibliotecă sunt deschise pentru public.

  5. Catedrala Sfântul Mihai şi Gudula (Cathedrale St-Michel et Ste-Gudule)
  6. Catedrala Sfântul Mihai şi Gudula este o biserică romano-catolică situată lângă dealul Treurenberg din Bruxelles. În 1047, Lambert al II-lea, contele din Leuven a fondat un capitol în această biserică şi a organizat transportul moaştelor Sfântului Gudula, adăpostite înainte de atunci în Saint Gaugericus. Sfinţii apărători al bisericii, arhanghelul Mihail si Sfântul Gudula, martir, sunt, de asemenea, sfinţii care se crede că protejează Bruxelles. În secolul al XIII-lea, catedrala a fost renovată în stil gotic. Corul acesteia a fost construit între 1226 şi 1276, iar faţada a fost finalizată la mijlocul secolului al XV-lea.

    Este o catedrala aflată sub supravegherea Arhiepiscopiei de Mechlin-Bruxelles, al Belgiei. În prezent, Arhiepiscopul André-Léonard Mutien conduce lăcaşul de cult. Este adesea folosită pentru ceremoniile catolice de interes naţional, cum ar fi căsătoriile regale şi funeraliile de stat. Turnul de sud conţine un Carillon 49, clopot de Eijsbouts Royal, clopot original de turnătorie veche pe care se ţin mici concerte Duminica.

  7. Muzeul Parlamentului European (Parlamentarium)
  8. Parlamentariumul este de fapt un centru de vizitare al Parlamentului European sau un muzeu al acestuia. Aici puteţi descoperi lumea Parlamentului European la adică cel mai mare centru de vizitare parlamentare. Aici dai peste politica europeană cum nu ai mai văzut înainte. Copii şi adulţi deopotrivă, pot vedea modul în care deciziile politice importante sunt luate şi modul în care acestea influenţează viaţa noastră de zi cu zi, totul într-un mod cu totul proaspat si dinamic.

    Atracţiile Parlamentarium includ:

    Un vast spaţiu iluminat cu 3D reprezentând o hartă a Europei

    O proiectie de 360 de grade surround, cu ecran digital din hemiciclu sau camera parlamentare

    O vizită virtuală interactivă prin Europa pentru a descoperi fiecare stat membru

    Un perete video cu mesaje de la membri ai Parlamentului European

    Centrul este accesibil în 23 de limbi, intrarea este gratuită şi este pe deplin accesibil pentru vizitatorii cu nevoi speciale. După vizită puteţi parcurge, de asemenea, gastronomia europeană reunită sub cupola UE. Aici sunt o serie de cafenele, restaurante şi snack-baruri.

    atom

    Atomium - simbolul oraşului Bruxelles

  9. Atomium (Atomium)
  10. Atomium este practic simbolul inconfundabilă de la Bruxelles şi din Belgia şi este cu siguranţă un monument unic în istoria arhitecturii. Atomium este astăzi una dintre cele mai atractive şi mai populare sit-uri din capitala neproclamată a Europei. Iniţiat Atomium-ul a fost construit pentru Expoziţia Mondială din 1958, şi are forma construită pe un modelul de cristal de fier elementar extinsă la o scară mai mare, de 165 miliarde de ori de scara sa actuală, cea a atomului.

    Dincolo de plimbări suprarealiste prin tuburi şi sfere, Atomium-ul găzduieşte o expoziţie permanentă despre istoria monumentului, precum şi expoziţii temporare pentru un public larg de ştiinţe, design şi societate. Sfera superioară oferă vederi unice şi spectaculoase peste orizontul orasului, iar noaptea, 2970 lumini oferă o dimensiune de poveste la monumentul înalt de 102 metri. Aici veţi găsi şi un restaurantul panoramic, deschis zilnic până la 23.00 cu bunătăţi belgiene şi nu numai. La Atomium veţi găsi o groază de audi-ghiduri pentru 2 euro în limbi precum: chineză, turcă, rusă, arabă sau ebraică.

  11. Muzeul Magritte (Musee Magritte)
  12. Muzeul Magritte este chiar casa în care René Magritte a locuit şi a lucrat între 1930 şi 1954. A fost transformată intr-un muzeu, poate chiar unul dintre muzeele cele mai interesante din Bruxelles, sau chiar Belgia. Pe langa apartamentul complet mobilat al lui Magritte şi grădina-studio, unele lucrări originale şi sute de obiecte personale ori documentele, multe alte lucruri interesante pot fi văzute aici. O zonă din muzeu este dedicată suprarealismului belgian şi protagoniştilor acestuia.

    Cam acestea ar fi cele mai importante atracţii turistice din Bruxelles. Nu care cumva să fi obosit de la alergatul după atracţii astăzi, pentru că mâine continuăm aventura. Ca de obicei vom umbla în lung şi în lat în căutarea celor mai inedite puncte turistice, cele de care nu ştie chiar toată lumea. Aveţi timp de scos pozele de pe aparat, de sortat suvenirurile şi de povestit şi împărţit păreri de la cele vizitate astăzi. Ne vedem pe mâine.

    Surse foto: wikipedia.org, wikipedia.org şi Mike Cattell/ Flickr.com

    Resurse: visitbrussels.be şi tripadvisor.com

Adauga un comentariu