Ce atracţii inedite ai de văzut în Porto

Libraria Lello

Librăria Lello din centrul oraşului

Ieri am povestit împreună cu voi despre atracţiile turistice principale din Porto, iar astăzi trecem la cele inedite, la acele locuri care nu apar în toate pliantele de călătorie şi pe care nu le ştiu toţi cei care vin în vacanţă la locul de “naştere” al Vinului de Porto.

Pentru că ieri am listat destul de multe puncte de interes şi pentru că mă gândesc că veţi avea nevoie de timp în city break-ul vostru şi pentru odihnă sau pentru a gusta din bucatele tradiţionale (despre care vorbim mâine) ori pur şi simplu să trageţi o gură de aer în piept şi să nu vă mai gândiţi la nimic pentru câteva momente, astăzi ne limită la doar câteva dintre locurile speciale din Porto.

Nu am cum să nu vă povestesc măcar despre câteva, pentru că ştiu că veţi dori să le vedeţi pe toate, la cât de frumoase sunt.

 1. Muzeul Tramvaielor (Museu do Carro Electrico)

  Încep cu Muzeul Tramvaielor din oraş, ce-l putem găsi în clădirea Alfandega Nova sau Casa Noup a Vămilor pe româneşte.

  Aici veţi descoperi toată istoria din spatele transportului în comun din Porto şi cum pe străzile oraşului acum mai funcţionează doar câteva tramvaie veţi avea cu siguranţă ceva de învăţat.

  O colecţie permanentă a muzeului este O Automovel no Espaco e no Tempo (Automobilul în Spaţiu şi Timp), iar dintre toate exponatele poate cea mai mare atracţie este o maşină din 1895 care este de altfel şi prima maşină care a mers pe străzile din Portugalia, vehicul adus tocmai din Paris.

 2. Gara Sao Bento (Estacao de Sao Bento)

  Este ciudat să vă povestesc despre o simplă gară din oraş ca fiind un punct turistic, dar este şi adevărat. E situată într-o zonă centrală, aşa că veţi ajunge repede aici.

  Gara Sao Bento

  Gara Sao Bento, Porto

  Clădirea a fost ridicată pe locul unei foste mânăstiri. Este vorba despre Mănăstirea Sao Bento de Ave-Maria, iar atunci când veţi vedea că pereţii gării sunt acoperiţi cu zeci de mii de plăci de ceramică sunt convinsăî că nu veţi pleca de aici fără măcar o poză drept amintire. Unele dintre ele au şi poveşti în spate, iar altele aduc în prim plan imaginea bătăliilor victorioase ale oraşului şi Portugaliei sau figuri ale conducătorilor de seamă de aici.
 3. Grădina Botanică Porto (Jardim Botanico do Porto)

  Fie că ajungeţi cu cei mici în vacanţă, fie că vreţi să vedeţi unele dintre cele mai spectaculoase plante din lume, ajungeţi şi la Grădina Botanică din Porto.

  Las istoria la o parte şi vă mai spun că dacă parcul este acum imens (are patru hectare), el a fost şi mai mare, numai că dimensiunea acestuia a fost redusă în timp. În grădină veţi vedea multe specii de plante foarte rare şi exotice, iar una dintre cele mai mari atracţii de aici este o grădină de cactuşi.

  Un alt loc în care ajung toţi turiştii ce au intrat în Grădina Botanică este un lac plin de nuferi.

 4. Librăria Lello (Livraria Lello)

  Nu ştiu de voi, dar mie îmi place tare să mă întorc din vacanţe cu o carte nouă. Librăria Lello din Porto nu este un simplu loc de unde localnicii şi turiştii îşi mai cumpără ultimele volume apărute pe piaţă, ci este un palat al cărţilor, spectaculos prin mărime şi design.

  [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pL5-1hveEz0[/youtube]

  Nu cred că există cineva care să nu fie impresionat de imaginea din interior!

  Librăria a fost deschisă în 1881, are pereţii din lemn şi tavanul din sticlă, iar dacă veţi avea norocul să daţi de Antero Braga (co-proprietar al librăriei) atunci nu veţi mai pleca de acolo prea curând, pentru că discuţiile despre cărţi şi librărie pot dura ore în şir.

  Încă ceva despre librărie: nu plecaţi de aici fără să vedeţi masa de cafea de la etaj, pentru că e locul perfect în care să vă opriţi pentru câteva momente, departe de agitaţia de pe străzile oraşului.

V-am spus de la bun început că nu vă voi lista multe atracţii inedite astăzi. Mă bazez pe voi, că veţi completa lista dacă veţi simţi nevoia de altele, mă ajutaţi, da?

Până mâine, când vom povesti despre mâncarea şi băutura tradiţionale din Porto vă urez planificare plăcută pentru city break-ul vostru în Portugalia şi spor la găsit cele mai bune oferte la cazare şi transport.

Surse foto: Berto Garcia/ Flickr.com şi J-Cornelius/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi visitportugal.com.

Adauga un comentariu