Ce ai de văzut inedit la Lisabona

Lisabona

La pas, prin Lisabona

Trebuie să recunosc ceva încă de la bun început, dacă ieri, atunci când s-a pun problema de obiective turistice importante în Lisabona nu a fost deloc greu să listez câte ceva, astăzi a fost destul de complicat să le aleg astfel încât nu toţi turiştii să ştie de ele, dar să fie cât de cât generale, pentru a putea fi numite în continuare atracţii turistice şi nu “locuri neştiute de nimeni, poate interesante pentru cineva”.

Am încercat să listez câteva atât pentru copii, cât şi pentru adulţii în căutare de ceva spectaculos şi, de ce nu, de locuri liniştite unde vă mai puteţi trage sufletul după atâta alergătură prin oraş.

Legat de alergătura, sfatul meu este să nu rataţi regiunea numită Alfama, care este şi cea mai veche parte a Lisabonei. Cartierul are acel ceva special din atmosfera musulmană, iar străduţele înguste şi neregulate vă vor fi martore către noi poveşti descoperite, la pas, prin oraş. Pentru că tot am ajuns să vă povestesc un pic despre cartierul Alfama, vă mai spun şi despre celebrul talcioc Feira da Ladra, care are loc marţea şi sâmbăta în Campo de Santa Clara. Dacă vreţi să vedeţi localnici şi tradiţiile lor, daţi o fugă până acolo.

Bairro Alto este o altă zonă veche a oraşului, de fapt este o enclavă istorică ce datează de prin 1513. În cartier veţi găsi la fiecare pas vânzători ambulanţi, cafenele şi oameni de culoare care cântă şi oferă în acelaşi timp o atmosferă aparte acestui colţ al Lisabonei.

 • Muzeul plăcilor de ceramică (Museu Nacional do Azulejo)

  Azulejos este denumirea în portugheză a plăcilor de ceramică decorative. La noi faianţa are un scop precis: este un element decorativ izolat, dar la portughezi situaţia este cu totul alta, pentru că la ei totul este artă şi o bucată de ceramică poate deveni una dintre cele mai frumoase opere de artă, dacă are cine să “îi dea viaţă”.

  În prezent, cea mai importantă şi mai cunoscută colecţie de plăci de ceramică din lume se află la muzeul dedicat din Lisabona.

 • Muzeul trăsurilor (Museu Nacional dos Coches)

  Lisabona are şi un muzeu dedicat trăsurilor. Aici sunt expuse cele mai mari şi mai bine construite trăsuri din întreaga lume, iar de credeţi că este unul dintre acele muzee care au doar câţiva metri pătraţi şi în care nu intră nimeni, vă spun că este unul dintre cele mai vizitate muzee din întreaga lume. Dacă locaţia ar fi şi mai bine prezentată pe broşurile turistice, sunt convinsă că numărul celor care îi trec pragul ar creşte şi mai mult.

  Muzeul a prins viaţă în 1905, iar cea care a vrut să-l deschidă este Regina Amelia. Acum, clădirea găzduieşte trăsuri care au fost construite din secolul XVI şi până în secolul XIX.

 • Acvariu Lisabona

  Aşa arată acvariul din Lisabona

 • Acvariu Lisabona (Lisbon Oceanarium)

  În cazul în care sunteţi în city break şi cu cei mici, atunci este clar că au şi ei dreptul la o vizită realizată special pentru ei. Ce ziceţi atunci de acvariul din Lisabona?

  Are peste 25.000 de vieţuitoare, replici a patru ecosisteme oceanice diferite: Atlantic, Indian, Pacific şi Antarctic.În 1998, atunci când a fost deschis acvariul, era al doilea ca şi mărime din lume.

 • Biblioteca Naţională (Portuguese National Library)

  Se spune că a vizita un oraş nu înseamnă doar plimbări pe străzi şi vizitarea atracţiilor turistice, dar şi să vedeţi care este atmosfera dintr-un loc “de-al casei” unde cu greu zăreşti un turist. Ce-aţi spune despre Biblioteca Naţională? Iar de vi se face foame, atunci întrebaţi şi de cafena, pentru că o gustare merge cu o cafea şi o carte bună.

Acum să vă văd: spuneţi-mi voi ce alte obiective turistice inedit mai ştiţi de prin Lisabona?

Surse foto: aromano/ Flickr.com, detengase/ Flickr.com şi wikipedia.org,.

Resurse: virtualtourist.com şi lisbon-guide.info.

Adauga un comentariu