Cât lași bacșiș prin localurile din întreaga lume

Unde in lume lasi bacsis

Unde în lume laşi bacşiş?

Deși toată lumea se gândește că bacșișul este situat, în general, la 10 procente din valoarea notei de plată dacă serviciile au fost pe placul clienților, în unele zone o astfel de “atenție” este considerată o jignire, iar în altele bacșișul este așteptat la un procent mai mare sau mai mic.

În Franța de exemplu, dacă pe nota de plată apare deja o mențiune cu “service compris” înseamnă că nu ai de ce să lași niciun ban în plus pe lângă ce se scrie pe nota de plată. Asta în sensul că nu se uită nimeni ciudat la tine, dar chelnerii nu se supără dacă le lași un euro sau jumătate de euro în plus, chiar dacă ei sunt deja obișnuiți să nu primească nicio atenție pentru că francezii plătesc doar nota, rareori ceva în plus.

În Italia este cam ca la noi, adică bacșișul este de cel mult 10% din ce ai de plătit. Acest lucru este valabil la restaurante sau baruri, pentru că dacă ne referim la personalul care lucrează pe vaporașe sau gondolier ori șoferii de taxi, atunci nimeni nu se așteaptă la bani în plus (evident, dacă aveți nevoie de ajutor cu bagajele ar fi frumos să lăsați ceva).

Serviciile din Germania sunt mai simple, pentru că atât bacșișul, cât și TVA-ul sunt incluse în prețurile chiar din meniul. Ai putea să rotunjești suma de bani pe care o ai de dat, dar, atenție, bacșișul nu se lasă pe mași, ci se oferă chiar celui care te-a servit sau te-a ajutat.

În barurile din Dubai vei lăsa cel mult 5% din nota de plată, același procent este valabil și pentru cursele cu taxiuri.

Angajații din hotelurile din Suedia sunt printre puținii din lume care nu acceptă bacșișuri și nici prin restaurante nu este musai, doar dacă ai fost cu adevărat surprins de atitudinea și de felul în care ai fost tratat poți lăsa între 5 și 10 procente.

În afară de Hong Kong, chinezii nu acceptă nimic în plus, ba chiar mulți se vor simți extrem de jigniți dacă o să încerci să le oferi ceva.

Citiți mai mult despre bacșișuri pe dailybusiness.ro.

Sursă foto: Richard ‘Tenspeed’ Heaven/ Flickr.com.

Adauga un comentariu