Cât laşi bacşiş prin localurile din întreaga lume

Unde in lume lasi bacsis

Unde în lume laşi bacşiş?

Deşi toată lumea se gândeşte că bacşişul este situat, în general, la 10 procente din valoarea notei de plată dacă serviciile au fost pe placul clienţilor, în unele zone o astfel de “atenţie” este considerată o jignire, iar în altele bacşişul este aşteptat la un procent mai mare sau mai mic.

În Franţa de exemplu, dacă pe nota de plată apare deja o menţiune cu “service compris” înseamnă că nu ai de ce să laşi niciun ban în plus pe lângă ce se scrie pe nota de plată. Asta în sensul că nu se uită nimeni ciudat la tine, dar chelnerii nu se supără dacă le laşi un euro sau jumătate de euro în plus, chiar dacă ei sunt deja obişnuiţi să nu primească nicio atenţie pentru că francezii plătesc doar nota, rareori ceva în plus.

În Italia este cam ca la noi, adică bacşişul este de cel mult 10% din ce ai de plătit. Acest lucru este valabil la restaurante sau baruri, pentru că dacă ne referim la personalul care lucrează pe vaporaşe sau gondolier ori şoferii de taxi, atunci nimeni nu se aşteaptă la bani în plus (evident, dacă aveţi nevoie de ajutor cu bagajele ar fi frumos să lăsaţi ceva).

Serviciile din Germania sunt mai simple, pentru că atât bacşişul, cât şi TVA-ul sunt incluse în preţurile chiar din meniul. Ai putea să rotunjeşti suma de bani pe care o ai de dat, dar, atenţie, bacşişul nu se lasă pe maşi, ci se oferă chiar celui care te-a servit sau te-a ajutat.

În barurile din Dubai vei lăsa cel mult 5% din nota de plată, acelaşi procent este valabil şi pentru cursele cu taxiuri.

Angajaţii din hotelurile din Suedia sunt printre puţinii din lume care nu acceptă bacşişuri şi nici prin restaurante nu este musai, doar dacă ai fost cu adevărat surprins de atitudinea şi de felul în care ai fost tratat poţi lăsa între 5 şi 10 procente.

În afară de Hong Kong, chinezii nu acceptă nimic în plus, ba chiar mulţi se vor simţi extrem de jigniţi dacă o să încerci să le oferi ceva.

Citiţi mai mult despre bacşişuri pe dailybusiness.ro.

Sursă foto: Richard ‘Tenspeed’ Heaven/ Flickr.com.

Adauga un comentariu