Căi ferate care au învins timpul

Calea ferată Schynige Platte

Căile ferate cu cremalieră sunt o raritate feroviară. Trecând peste partea tehnică, am descoperit unele de zici că’s rupte din basme.

Toate sunt cu cremalieră, mai pe înţelesul tuturor „roţile” au zimţi, ca de altfel şi calea ferată, aşa că nu contează cât de înclinată este sau cât de ascuţit este unghiul pe care trebuie să-l facă trenul, căci totul se petrece în siguranţă. Date fiind aceste lucruri, în acele locuri unde parcă nimic nu ar urni un tren din loc încă se mai foloseşte acest sistem, pe cât de vechi, pe atât de util.

Primul astfel de sistem a fost utilizat în anul 1812, înYorkshire, Marea Britanie, iar printre primele schiţe pentru calea ferată se număra şi poza de mai jos.

Calea ferată Mount Washington este a doua cea mai abruptă cale ferată din întreaga lume şi este utilizată şi în zilele noastre, funcţionând cu şapte locomotive pe abur şi alta diesel.

O altă cale ferată care a rămas în istorie este Schynige Platte din Elveţia, situată lângă Interlaken. Trenul trece prin locuri de o frumuseţe incredibilă.

Vă las cu mai multe poveşti şi imagini ale căilor ferate cremaliere pe darkroastedblend.com.

Adauga un comentariu