Budapesta cu ale sale atracţii mai puţin cunoscute

Budapesta pe înserat

Budapesta pe înserat

Despre Budapesta, din perspectiva locurilor care nu sunt cele mai cunoscute printre turişti, se poate vorbi la nesfârşit! Cu toate că Ungaria nu a fost, cel puţin nu până acum, o ţară foarte la modă printre cei care vor un city break reuşit, Budapesta a fost mereu un oraş special pe care nu puţini români l-au străbătut în lung şi-n lat.

Pentru că vorbim însă de un city break, deci de o mini vacanţă şi nu una în toată regula, noi vă propunem destul de puţine atracţii turistice astăzi. Cei care nu au ajuns încă prin Budapesta şi nu ştiu mai nimic despre împrejurimi trebuie să ştie de la bun început că următoarele obiective nu sunt pe lista cu atracţii, listă făcută de oricine care ajunge în oraş. Nu ne înţelegeţi greşit, nu este vorba nici de locuri neştiute de nimeni, dar nu veţi găsi nici cozi interminabile la intrare şi nici o puzderie de turişti de prin toate colţurile lumii. De toate acestea va veţi lovi însă, din păcate, la intrare la atracţiile turistice despre care am povestit ieri.

Fără alte comentarii, începem aşadar să povestim despre traseele turistice:

 1. Universitatea de Medicină Semmelweis

  Universitatea este cea mai veche şcoală de profil din Ungaria, fiind fondată prin anii 1800! Nu acest lucru o face însă obiectiv turistic, ci faptul că ea are an de an peste 11.000 de studenţi din mai bine de 60 de state diferite! Vă daţi seama că dacă asta înseamnă diversitate la noi nici nu se poate pune problema de aşa ceva?

  În altă ordine de idei, campusul universitar are şi una dintre cele mai înalte clădiri din Budapesta: o construcţie cu 23 de etaje!

 2. Ruinele Romane Aquincum

  Cu o vechime de două mii de ani, monumentele oraşului roman Aquincum îţi vor tăia răsuflarea, pentru că veţi descoperi de la tablouri de mozaic, până la culegeri de fresce sau orgi acvatice. Toate acestea le veţi găsi la Muzeul Aquincum, dar există şi ruinele cu acelaşi nume care reprezintă cel mai important parc arheologic din Ungaria. Un must see cu siguranţă fără de care vacanţa nu va fi destul de “piperată” la final.

 3. Podul cu lanturi

  Cel mai faimos pod din "Capitala Podurilor"

 4. Podul cu lanţuri

  Budapesta este cunoscută ca fiind localitatea cu nouă poduri peste Dunăre, acesta fiind şi motivul pentru care muţi îi spun chiar “Capitala Podurilor”. Pentru că podurile au o adevărată poveste, mai veche de 150 de ani, în spate, nici nu putem ridica din sprâncene atunci când mai auzim câte avize şi câte acte trebuie să fie finalizate pentru ridicarea încă unui pod în Budapesta.

  Podul cu lanţuri pe care l-am ales pentru a vi-l recomanda astăzi a fost ridicat între 1839 şi 1849 şi nu anii sunt cei mai importanţi, ci faptul că a devenit în timp un simbol pentru Budapesta, iar “bătrâneţea” nu-l împiedică să nu servească în continuare pentru a fi utilizat pentru traficul pietonal sau de autovehicule.

 5. Muzeul Transportului

  Budapesta este plină de muzee, găseşti la fiecare pas o clădire destinată aviaţiei, un alt muzeu dedicat crimei, ba chiar unul special pentru Biblie. Cel care ne-a atras însă atenţia în mod deosebit este Muzeul Transportului, cu multe expoziţii care te… transportă cu sute de ani în trecut în istoria mijloacelor de transport în comun din Ungaria, dar şi în trecutul transportului privat.

  Cele mai faine atracţii şi, desigur, cele în faţa cărora se opresc cei mai mulţi vizitatori, sunt toate vehiculele care erau trase de cai şi, nu pe plan secund, se află colecţiile de machete de locomotive cu aburi la scară mare. Poate reuşiţi şi voi să faceţi o călătorie în trecut şi să vă opriţi, măcar pentru câteva minute, la muzeul de care v-am povestit.

 6. Muzeul Timbrelor

  Cei pasionaţi de mici de timbre nici nu au nevoie să mai citească descrierea Muzeului Timbrelor, dar eu zic că aşa o colecţie trebuie văzută şi înţeleasă de oricine, pentru că mărimea ei te acaparează pur şi simplu, mai ales că oficialii muzeului susţin că în muzeu sunt expuse toate timbrele emise în toate timpurile din toate colţurile lumii, existând chiar şi o colecţie de timbre false.

 7. Labirintul Castelului Buda

  Dacă doriţi să vă rătăciţi un pic pe… sub Budapesta mai bine vă duceţi să vizitaţi Labirintul Castelului Buda. Aici cred că greşim noi un pic, pentru că nu este tocmai un obiectiv turistic necunoscut, mai ales că se află pe lista cu cele 7 minuni subterane ale lumii. Mai bine vă las cu o poveste amănunţită de pe Amfostacolo.ro despre acest labirint pentru a vedea cum este pe sub oraşul de care tot povestim zilele acestea.

 8. Insula Margareta

  Insula Margareta

 9. Insula Margareta

  Fie că sunteţi părinţi şi vreţi să vă duceţi copiii într-un loc verde, unde transportul auto este interzis, singura linie de transport fiind autobuzul cu numărul 26, fie că pur şi simplu nu vă vine să credeţi cum de într-un oraş atât de agitat precum Budapesta poate exista şi un loc unde “natural” este cuvântul de ordine, tot trebuie să ajungeţi pe Insula Margareta! O imensă (lungimea de 2.5 kilometri şi lăţimea este undeva în jurului unui kilometru) oază de linişte şi de verdeaţă, care poate fi explorată cu ajutorul unei trăsuri cu vizitiu sau al unei biciclete ori, de ce nu, chiar mergând pe jos.

Acestea fiind spuse, noi am încercat să nu vă aglomerăm prea mult city breal-ul şi să scoatem în evidenţă acele locuri pe care nu aveţi voie să le rataţi chiar dacă timpul este scurt. Mâine revenim cu poveşti despre care sunt acele feluri de mâncare tradiţionale pe care trebuie să le gustaţi şi, bonus, cu două, trei restaurante, după preferinţe şi buget, de încercat. 😀

Până atunci însă ne-ar face mare plăcere dacă ne-aţi putea ajuta să completăm lista de mai sus! Fie că aţi fost în Budapesta şi aţi vizitat un loc pe care noi l-am ratat, fie că nu aţi fost acolo, dar aţi aflat din surse sigure că o atracţie turistică este “cea mai cea”, lăsaţi-ne un comentariu, rămânem datori!

Surse foto: Wineblat Eugene – Scapes/ Flickr.com, Wikipedia.org şi Wikipedia.org.

Resurse: budapestinfo.org şi virtualtourist.com.

Adauga un comentariu