Bucătăria irlandeză, ce mâncăm şi ce bem în Dublin

O portie de tocanita irlandeza de casa

O portie de tocanita irlandeza de casa

Cu paşi repezi ne îndreptăm spre a doua jumătate a city break-ului nostru din Dublin, asta după ce ne-am perindat cu aparate foto şi curiozitate cât cuprinde pe la cele mai importante obiective turistice din oraş şi atracţiile inedite ale capitalei irlandeze. Dacă ne referim la cea de-a doua jumătate a săptămânii pentru început vom aborda partea culinară a Dublinului, care este cu o groază de influenţe britanice şi bucate alese ce s-ar putea să vi se pară un pic ciudat. Bucătăria irlandeză este un stil de gătit destul de complicat în aparenţă, dar care atrage turiştii înfometaţi după ceva cultură gastronomică. Calitatea şi priceperea în bucătărie a evoluat în Dublin de la secole de schimbări sociale cât şi politice. Bucătăria are influenţă de la culturile cultivate aici dar şi de la animale de fermă pe care fermierii le cresc prin aceste părţi. În a doua jumătate a secolului XVI în Irlanda a fost importat cartoful, şi practic de atunci bucătăria bucătăria din Dublin a început să se diversifice puternic. Felurile de mâncare reprezentative ale Dublinului sunt: Tocăniţa irlandeză de casă, Slănină şi varză, Mâncarea de Cartofi, Boxty, Menaja, Colcannon şi Fadge. În general irlandezii din Dublin mănâncă, precum orice alt popor din Marea Britanie, destul de gras şi săţios, preparatele de aici fiind bogate în carne şi sosuri de toate soiurile.

Un pic de istorie gastronomică

Există multe referinţe la alimente şi băuturi în mitologia irlandeză vizavi de mâncarea pe care strămoşii celor din Dublin o serveau sau o găteau. Cele mai vechi poveşti conţin multe referiri la banchete şi dineuri organizate pentru conducători, dar toate acestea pot fi bine exagerate, iar perspectivele sunt puţine vizavi de dietele care se urmau aici în fiecare zi. Mierea de albine pare să fi fost consumată la scară largă şi folosită în procesul de mied. Există atât de multe referiri la Fulacht Fiadh, care ar fi fost locuri de gătit a cerbilor vânaţi.

Acestea erau formate din o serie de găuri în pământ umplute cu apă. Carnea era pusă în apă şi gătită prin introducerea de pietre calde ţinute mult timp în foc. Multe locuri de acest gen au fost identificate pe toată suprafaţa Irlandei şi a Dublinului, iar unele dintre ele par să fi fost în uz chiar până în secolul XVII. În trecut, cei din Dublin mâncau foarte multă carne de carne de vită, oaie şi porc. Păsările de curte şi peştele sau fructele de mare au fost, de asemenea, preferate drept o gamă largă de ingrediente folosite. Seminţele de goosefoot sau de troscot erau totodată utilizate dimineaţa, din ele fiind preparate diverse terciuri pentru micul dejun.

Colcannon cu carne de vită, un preparat tradiţional din Dublin cu cartofi

Colcannon cu carne de vită, un preparat tradiţional din Dublin cu cartofi

Din Evul Mediu, până la introducerea cartofilor în preparatele culinare din Dublin, în secolul al XVI-lea, caracteristica dominantă a economiei rurale erau turmele de vite. Carnea obţinută era totuşi dată către nobilime iar cei săraci se descurcau cu lapte, unt, brânză, şi organele rămase de la animale. Totodată ovăzul şi orzul completa masa celor din Dublin. Cartofii constituie baza pentru multe feluri de mâncare tradiţionale irlandeze. În cele din urmă a ajuns să fie cultura principală de hrană a săracilor. Ca o sursă de hrană, cartofii sunt extrem de valoroşi din punct de vedere al cantităţii de energie produsă. Începând cu secolul XX o selecţie de alimente ceva mai moderne din cultura occidentală a fost adoptată în Dublin. Mesele comune includ acum pizza, curry, mancarea chinezeasca, şi în ultimul timp, unele feluri de mâncare din Africa de Vest şi est-europene, în special din Polonia. Ca orice alt popor irlandezii au împrumutat diverse feluri de mâncare astfel încât alte bucatarii au devenit mai disponibile pe scară largă. În paralel cu aceste evoluţii, ultimul sfert al secolului XX a văzut apariţia unei gastronomii irlandeze noi, bazată pe ingrediente traditionale folosite în moduri noi. Această bucătărie se bazează pe legume proaspete, peşte, în special somon şi păstrăv, stridii, pâine tradiţională, o gamă largă de brânzeturi, care sunt în prezent realizate în Dublin dar şi în restul Irlandei, şi desigur cartofii care nu lipsesc.

Mesele principale ale zile în Dublin

Pentru cei din Dublin servirea tuturor meselor principale ale zile este un aspect foarte important, asta chiar dacă în ultimii ani o parte dintre locuitorii oraşului au „căzut pradă” multor fast-food-uri care au acaparat oraşul. E drept că în timpul zile, atunci când toată lumea este la serviciu sau şcoală, e greu să rezişti tentaţiei unei mese rapide şi copioase, dar atât de nesănătoasă.

  • Micul dejun în Dublin
  • Atunci când vine vorba de micul dejun cei din Dublin chiar nu se joacă cu această parte a mesei. Aici micul dejun este foarte bogat în alimente cuprinzând: omletă sau ouă ochiuri, cârnăciori, bacon, ciuperci prăjite, budincă, ceai, cafea şi o jumătate de roşie. Fiind foarte copios în preparate, micul dejun din Dublin ţine de foame pentru cea mai mare parte a zilei, şi aşa cum trebuia să vă aşteptaţi aceasta este masa principala a zilei. E adevărat că este contestată de alte popoare dar această masă a zile vine foarte bine pe profilul irlandezilor. Un mic dejun complet irlandez poate fi însoţită de un ceai puternic precum „Ceaiul lui Barry”, „Ceai Lyon” sau amestec „Bewley” de micul dejun servit cu lapte.

    Mic dejun traditional din Dublin

    Mic dejun traditional din Dublin

  • Prânzul la irlandezi
  • Alimente tradiţionale irlandeze pentru masa de prânz sunt de obicei bogate şi consistente. În general cartofii şi varza sunt baza ca şi feluri de mâncare prin Dublin atunci când vine vorba de prânz. Aceste mese de prânz constau în principal din pâine irlandeză, supe si tocăniţe, fiecare cu propriul său amestec unic de legume şi condimente. Multe alimente tradiţionale irlandeze pentru mesele de prânz sunt considerate „bucate ţărăneşti”, din cauza naturii relativ ieftine a ingredientelor lor. Multe bucate irlandeze din Dublin de la masa de prânz au garnituri şi sunt foarte bogate. Colcannon-ul irlandez este un fel de mâncare făcut cu piure de cartofi, varză fiartă, bacon, ceapă şi unt, totul acoperit cu pesmet. Alte produse alimentare tradiţionale din Dublin pentru masa de prânz includ variaţii pe Colcannon, Champ irlandez, mazăre, cartofi rosii şi Boxty irlandez.

  • Cina în Dublin
  • La cină irlandezii nu se dezmint şi servesc aproximativ ceea ce mănâncă şi la prânz. Cărnurile nu lipsesc de pe masă, iar aici vorbim de aceeşi carne de vită sau oaie, cartofii sunt la locul lor, iar mazărea sau garniturile de legume fierte precum morcovul sau brocoli, ori roşii şi castraveţi sun alături. Varza de asemenea poate fi servită frecvent la cinele din Dublin.

    Ce preferinţe la băuturi au cei din Dublin

    E clar de înţeles că fiind britanici cei din Dublin sunt mari mari amatori de băuturi alcoolice, şi în special de bere. De fapt asta aţi putut vedea şi de la unul dintre obiectivele turistice vizitate zilele trecute. Aşadar, cei din Dublin se dau tare în vânt după bere şi în special după Guinness. Pe lângă tradiţionala lor bere, irlandezii de aici mai preferă: whisky, vin, dar mai rar, mead, poitin, un whisky foarte puternic făcut din cartofi, limonadă şi ceai.

    Cam asta pentru astăzi. Ne-am delectat destul cu ce am găsit prin bucătăriile din Dublin. Rămânem datori ca pentru mâine să facem mai multă mişcare deoarece am tot poftit şi degustat bunătăţi de pe aici.

    Care este felul de mâncare care va făcut cel mai tare cu ochiul din Dublin?

    Surse foto: wikipedia.org, keeeeegan/ Flickr.com, joelogon/ Flickr.com

    Resurse: sheknows.com şi lonelyplanet.com

Adauga un comentariu