Barcelona, city break-ul celor care iubesc arhitectura

Mind House

Mind House

Primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la Barcelona este… este de fapt un om, nu un lucru: Antoni Gaudi.

Am stat să mă gândesc ceva la specificul oraşului şi, indiferent, din ce punct de vedere încercam să “văd” Barcelona nu puteam să ajung la altă concluzie decât că este un oraş pentru toţi cei care vor să se distreze la maxim, dar mai ales pentru cei care iubesc arhitectura şi atunci când se uită la o clădire “o simt” cu fiecare cărămidă. Nu pot să găsesesc o anume “tipologie” de oameni care s-ar duce la Barcelona şi ca să mă credeţi (asta este pentru cei care nu au ajuns până acum acolo) vă spun de la bun început că nu mă refer doar la faptul că Barcelona are viaţă de noapte, ci şi la alte tipuri de distracţie, precum o vizită în centrul vechi al oraşului, unde se pot găsi rămăşiţele romane ori cetatea medievală. Apropo, ştiaţi că centrul vechi al Barcelonei este situat pe o porţiune de teren aproape plată, iar oraşul modern e întins tot pe dealurile din jur? Are şi plaje superbe, pentru cei care se şi văd stând la soare (ne pare rău să vă trezim din visare, dar dacă citiţi textul acesta acum sunteţi nicăieri altundeva decât în faţa calculatoarelor), are muzee şi palate şi l-a avut pe Antoni Gaudi, un geniu care şi-a pus amprenta pe tot oraşul, care “trăieşte” acum în fiecare colţ al Barcelonei.

Se lasă cu… fiesta!

Cum se pregătesc spaniolii pentru orice sărbătoare? Cu fieeestaaa! De fapt, dacă stau şi mă gândesc bine, la ei orice zi este sărbătoare şi dacă soarele nu e pe cer ori se gândesc la lucruri ceva mai puţin vesele, totul trece cu un Mona, un produs de patiserie plin de ciocolată ce o să vă facă să uitaţi pentru o vreme de orice altceva.

Cum e vremea în Barcelona şi când e de preferat să mergem?

Cele mai bune luni ale anului, dacă ne gândim la perioadele bune de mers la Barcelona, sunt clar lunile mai, iunie şi septembrie. Începutul lui mai e numai bun, deci puteţi petrece fără griji 1 Mai departe de graniţe. Eh, cum nu vă veţi mai bucura la fel de mult de sărbătoare? Vă spun eu că de fapt bucuria va fi şi mai mare, numai să vedeţi odată ajunşi acolo că am dreptate.

V-am spus despre cele trei luni mai sus pentru că vara temperaturile sar cu mult peste indicele de confort termic şi în plus, an de an, Barcelona este parcă “ticsită” cu turişti în sezonul cald. Rezultatele? Preţurile sunt exagerat de mari (deh, există cerere şi ofertă şi preţurile se stabilesc în funcţie de acestea) şi sentimentul de “sufocare” e peste tot.

Drumul din România către Barcelona

Primul pas către city break? Căutaţi bilete de avion, normal! Nici nu îndrăznesc să vă spun că puteţi opta şi pentru autocar! Aveţi idee cât faceţi până acolo cu autocarul?! Nu mai puţin de 3 zile! Adică aproximativ cam cât şi city break-ul vostru! 😀

Revenind la biletele de avion totul depinde extrem de mult de perioada în care le cumpăraţi, în sensul că dacă vă planificaţi o mică vacanţă cu o lună înainte, preţul nu sare de 100 şi un pic de euro. Dacă vă plac “senzaţiile tari” şi plecaţi de pe o zi pe alta costul se ridică o dată cu “senzaţiile”.

Trenul în Barcelona

Transportul în Barcelona

Veţi ajunge în aeroportul numit El Prat de Llobregat ce se află la 15 km de sudul oraşului. Cu ce ajungeţi de acolo la hotelul unde sunteţi cazaţi? Vă mai aduceţi aminte că zilele trecute am scris despre un nou site care ajută turiştii să îşi aleagă mijlocul de transport de la orice aeroport către orice destinaţie? Cu toate acestea, eu zic că este mai bine să vă trasez şi eu câteva linii pentru a nu lăsa pe nimeni fără informaţiile extrem de utile, iar mai multe detalii găsiţi chiar pe site-ul dedicat transportului.

Aşadar, din aeroport către Barcelona aveţi de ales între: taxi, autobuz sau tren.

  • Taxi – ajungeţi în aproximativ 25 de minute şi preţul se va învărti, în funcţie de trafic, în jurul sumei de 20 euro. Apropo, taxiurile sunt negre cu galben – asta ca să le recunoaşteţi mai uşor.
  • Autobuz – la acest mijloc de transport nu vă mai spun decât că, teoretic cel puţin, în 40 de minute sunteţi la destinaţie şi biletul costă până în 5 euro, mai precis 4,25 euro. Pentru a alege autobuzul, vă sfătuiesc să verificaţi ToAndFromTheAirport.com şi, în funcţie de terminalul aeroportului unde decolează avionul şi locaţia exactă unde trebuie să ajungeţi să alegeţi voi traseul.
  • Trenul – cel mai ieftin mijloc de transport de la aeroportul de lângă Barcelona către oraş este trenul. Cu doar 2,80 de euro ajungi în 30 de minute. nu uitaţi că este şi singura soluţie dacă nu vreţi să vă gândiţi la cât timp veţi pierde în trafic din cauza aglomeraţiei.

Dar transportul în Barcelona de la o locaţie la alta?

Aveţi de ales între autobuz, metrou, tramvai, tren suburban şi tren RENFE – asta pentru transportul public.

Metroul are cinci linii şi biletul pentru a circula poate fi cumpărat atât de la casele de bilete, cât şi de la automatele disponibile (care nu accept bancnote mai mari de 20 de euro) şi de unde vă puteţi achiziţiona bilete şi pentru autobuz, tramvai , tren suburban ori tren RENFE. Atenţie mare: la cele mai multe dintre zonele de trecere la metrou biletul trebuie introdus în aparatul care se află în stânga voastră, adică exact invers decât la noi.

A, încă ceva, nu încercaţi să mergeţi fără bilet, amenda este de 40 de euro. 🙂

Cei care vor să viziteze cât mai mult pot lua autobuzul turistic în schimbul a 21 euro. Acesta face turul oraşului şi opreşte la principalele obiective tursitice. Cu alte cuvinte urci în autobuz şi începi să admiri şi să faci deja câteva poze pentru a-ţi “hrăni” amintirile la întoarcerea în ţară. Dacă ai chef să cobori din autobuz şi să stai să vizitezi în linişte un anumit punct de interes nu te îngrijora când vei vedea că autobuzul pleacă fără tine! Va veni o altă maşină care te va lua, pe baza aceluiaşi bilet, şi te va conduce mai departe. Aşadar, singura grijă ar fi să nu uitaţi să vă luaţi lucrurile de valoare atunci când coborâţi din autobuz.

Încă ceva şi gata despre transportul în comun: la metrou nu este ca la noi, în sensul că nu te poţi duce de pe un peron pe altul în interiorul aceleiaşi staţii fără a mai introduce o dată cartela în aparatul de taxat, iar autobuzele care au ziua un anumit traseu, nu este musai să aibă noaptea aceeaşi rută!

Despre cazare

Am vorbit mult despre cum ajungi în Barcelona şi care sunt mijloacele de transport din oraş, dar ar cam trebui înainte să aveţi o destinaţie precisă, nu? Adică o rezervare la un hotel din zonă sau la un apartament închiriat pentru un city break.

Trei zile în luna mai la un hotel de 3, 4 stele, cu sală de sport, Wi-Fi gratuit, terasă pe acoperiş şi tot felul de alte locuri speciale pentru clipe de relaxare, costă în jur de 300 de euro (preţ valabil pentru o cameră de două persoane). Pentru septembrie, preţul scade cu până la 100 de euro, iar dacă sunteţi dispuşi să renunţaţi la stelele hotelului sau să vă cazaţi într-un apartament şi nu într-o cameră de hotel, costul scade la 120, 130 de euro pentru luna septembrie.

Toate costurile de care v-am povestit eu mai sus sunt cele făcute publice de Booking.com, deci vă mai dau o veste bună (doar îmi sunteţi simpatici) prin agenţiile de la noi costurile mai scad un pic.

Aveţi grijă la hoţii de buzunar

Siguranţa turiştilor

Aţi auzit cumva despre o destinaţie unde nu există şi hoţi de buzunar? Eu nu, aşadar, departe de mine gândul că Barcelona nu este un oraş sigur pentru turişti, dar vă mai atrag o dată atenţie că acolo unde sunt mulţi vizitatori sunt şi mulţi hoţi de buzunar. Pe mai multe forumuri oamenii povestesc fie despre un bătrân le-a cerut informaţii cu privire la cum ajunge la o anumită staţie de metrou şi un alt om le-a furat portofelul în timp ce ei încercau să ajute vârstnicul, fie cum au încercat să ajute un cerşetor care nu “s-a mulţumit” cu suma de bani primită de milă şi a plecat cu tot cu geanta turistului.

Zone de care să vă feriţi? Hmm, ziua nu există aşa ceva, dar între străzile La Rambla şi Rambla del Raval, pe timp de noapte, ar fi bine să nu treceţi. Acelaşi lucru este valabil şi în cartierele Bari Gotic şi El Raval, “avertizarea” fiind valabilă tot după lăsarea serii.

Ca în multe alte ţări, în Barcelona este strict interzis comerţul pe stradă. Să fiţi cu băgare de seamă, pentru că odată ce comerţul este interzis asta înseamnă că şi achiziţionarea de lucruri de la acesti precupeţi e pedepsită prin lege. Mai bine scoateţi din buzunar câţiva euro în plus decât să vă treziţi cu probleme la Poliţie, nu?

Încă ceva, când spun “comerţ stradal” mă refer şi la cei din Pakistan care vând răcoritoare şi băuturi alcoolice pe plajă, or fi paharul rece şi preţul mai bun, dar tot ilegal e să cumpăraţi de la ei.

Bine de ştiu

Pentru ce s-au inventat centrele de informare turistică? Unii ar zice că sunt special realizate pentru cei care nu au un smartphone cu o conexiune la internet în preajmă, alţii pentru informarea turiştilor la faţa locului, noi spunem că ele sunt extrem de utile şi că nu ar trebui să plecaţi niciodată într-un city break fără a avea un contact de la cel puţin un centru turistic, aşa că vă oferim mai multe din care să alegeţi:

Mai există două centre de informare turistică fix la aeroport. Unul este la primul nivel la terminalului 1, fix în stânga porţilor de sosire, iar al doilea este la terminalul 2, lângă cafeneaua ARS.

Detalii Barcelona

  • Suprafaţă: 100,39 km²
  • Populaţie: 1.615.908
  • Limba oficială: Spaniolă
  • Moneda naţională: Euro (EUR)
  • Fus orar: GMT + 1
  • Codul telefonic al ţării: +34
  • Codul telephonic al regiunii: 93

Istoria Barcelonei

Localnicii spun că prima dată a fost Barcino, un oraş întemeiat de tatăl lui Hannibal, iar după venirea romanilor oraşul a devenit bază romană. Cetatea a fost cucerită de vizigoţi în secolul al V-lea, de către mauri în secolul al VIII-lea, recucerită în 801 de către regii franci şi jefuită de Al-Mansur în 985.

Dacă voi nu aţi ameţit deja în atâtea informaţii, vă mai spun că Barcelona a devenit un judeţ franc, care şi-a cucerit independenţa şi s-a extins. Oraşul a cunoscut o nouă cădere, odată cu Războiul Spanion de Seccesiune şi abia după Războiul Civil Spaniol, Barcelona a reînviat.

Lăsând istoria la o parte, Barcelona este cunoscut ca oraşul lui Gaudi sau o expoziţie în aer liber a talentului arhitectului Antoni Gaudi, dar, despre asta mai multe mâine, când vom vorbi despre obiectivele turistice de neratat din Barcelona, deci şi despre clădirile vechi cu multă istorie în spate, dar care au rămas la fel de iubite ca şi atunci când au fost ridicate.

Până mâine însă vă las cu o pagină de Facebook creată de românii din Barcelona şi vă întreb dacă voi aţi fost până acum în oraşul lui Gaudi?

Surse foto: angelocesare/ Flickr.com, yisris/ Flickr.com şi Infollatus/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com, barcelona-tourist-guide.com şi tripadvisor.com.

Comentarii 1
Adauga un comentariu