Bagajul de călătorie

ce trebuie sa luam cu noi in bagaj

It's all about the money

Ce nu lipseşte niciodată din bagajul de călătorie?

 1. Bani

  Cardurile cu diverse sume de bani împărţite – cel de credit folosit pentru rezervări, cel ce va fi folosit în mod curent şi verificat zilnic, cel de acasă pentru cazul în care am depăşit bugetul alocat. Cash nu port, decât rar şi puţin. În Islanda, de exemplu, nici măcar n-am văzut cum arată coroanele lor, totul am plătit de pe card. Mi se pare o decizie smart să nu piteşti banii prin te miri şi câte buzunare şi la fel de înţelept mi se pare să nu ai banii toţi la un loc, în acelaşi cont pe acelaşi card. În mod curent, scot de pe card exact cât îmi permit să pierd fără să îmi afectez vacanţa sau buna dispoziţie. Uneori asta înseamnă 20e, depinde şi dacă locul e POS-friendly.

 2. Acte şi duplicatele actelor

  Când spun documente de călătorie includ paşaport, carte de identitate, permis de conducere şi copiii legalizate ale acestora. Într-un moment critic, în care abia am scăpat de un furt urât, mi-am dat seama că e foarte important pentru ambasadă să aibă astfel de informaţii duplicate, în caz că. Le am salvate şi electronic, tot în caz că. Se pot adăuga asigurările medicale sau cele de călătorie, precum şi actele maşinii, fie că e personală sau închiriată.

 3. Rucsacul cu tehnicăraie

  Se include aici un aparat de fotografiat, niscaiva lentile, un trepied, un laptop, un încărcător, un reader, un player,  adaptor universal, lanternă, briceag.  În rucsacul ăsta de regulă încape şi o hartă şi un plan, un wikitravel listat şi alte informaţii utile, cum ar fi lista mea de călător – ce doresc să văd. Nu lipseşte de regulă nici un ghid de călătorie Lonely Planet. Alături de acestea, se adaugă şi pliantele de la tourist info.

 4. Medicamente

  Nu îmi lipsesc cele clasice: o răceală, o durere de dinţi sau de căpăţână, un plasture dacă mă roade bocancul. Scurt, o mică trusă de prim ajutor. Trusa aceasta poate fi mai mică sau mai mare, depinde de fiecare.  Alături de medicamente, intră şi produsele de igienă, în doze mici, special concepute pentru bagajul unui călător care de multe ori nu are bagaj de cală.

 5. Strictul necesar

  Nu iau mai multe haine decât e nevoie, iar pentru perioade îndelungate iau în considerare opţiunea de a spăla în mână un tricou. Nu lipseşte un polar pentru răcoare şi nici o pelerină de ploaie. Nu iau mai multe perechi de încălţări, sunt suficienţi bocancii de trei sezoane şi dacă nu-s bocancii atunci sunt sandale de trekking. Grija principală e să reziste la mers îndelungat. Cine ştie cum aş avea nevoie de te miri şi ce, se găseşte la primul magazin oricum. Prefer să am cât mai puţine kg de bagaj, mai ales atunci când le duc eu şi nu maşina.

Deloc în ultimul rând, bunul simţ. E cel de care nu mă lipsesc niciodată atunci când merg undeva. Bunul simţ mă obligă să învăţ să salut şi să spun mulţumesc în limba locurilor. Îmi arată mereu că e necesar să cresc şi că e loc de mai frumos, mai bine, mai mult.

Sursă foto: Tax Credits/ Flickr.com.

Comentarii 2
 1. Foarte bun si foarte util articolul tau. Uele sfaturi le-am concluzionat si eu mai ales dupa un mare noroc in care am scapat nejefuiti in Barcelona. Un articol cel voi adauga la favorite pentru viitoarele calatorii.

Adauga un comentariu