Atracţii turistice inedite în Copenhaga

Celebrul turn din Copenhaga

Celebrul turn din Copenhaga

Aşa cum v-am obişnuit la fiecare mijloc de săptămână, eh bine asta în funcţie de destinaţia pe care o avem, vă povestim despre obiectivele inedite dintr-un punct turistic. Vă aduc aminte că săptămâna aceasta o dedicăm unei vacanţe mai la nord de Europa, adică în capitala Danemarcei, Copenhaga. Scurtă recapitulare: luni am ajuns cu bine la danezi acasă, asta după ce v-am povestit despre cum e cel mai bine să mergeţi aici şi practic ce trebuie să aveţi în vedere pentru un city break în Copenhaga, marţi am discutat intens, şi nu numai, pentru că am plecat în plimbare pe la cele mai importante obiective turistice în Copenhaga, iar miercuri vom vedea, vom explora, vom cunoaşte şi vom ”savura” obiectivele turistice inedite din Copenhaga. Ce înseamnă că vom ”savura” obiectivele turistice inedite? Păi înseamnă că vom pleca la plimbat prin Copenhaga şi vom depista, asta cu ajutorul ponturilor şi sugestiilor pe care le primiţi de la noi, cele mai faine puncte turistice de care nu ştiu toţi vizitatorii capitalei daneze. Adică vom fi un soi de privilegiaţi astăzi. Sună bine nu? Poate că veţi rămâne uimiţi dar orice oraş important din Europa are secrete bine ascunse de ochii curioşi ai turiştilor. E clar că nu toţi cei care vizitează o capitală precum cea a Danemarcei vor vedea vreodată puncte turistice atât de speciale, dar totul e să ai tact şi răbdare, pentru că şi turismul ăsta e la fel ca o aventură ruptă din poveştile lui Indiana Jones.

Şi dacă tot vorbim de aventuri eu cred că ar fi timpul ca deja să o începem pe a noastră de astăzi. Facem un mic tur al lucrurilor inedite din Copenhaga şi începem mai întâi cu un turn, un turn ceva mai vestit prin aceste părţi.

 1. Turnul Rotund din Copenhaga (The Round Tower)
 2. Turnul Rotund din Copenhaga este practice cel mai vechi observator aflat în continuare în funcţiune din toată Europa. Atunci când spun observator mă refer la un observator astronomic, acesta fiind în funcţiune încă din 1642. Christian al IV-lea este cel care a construit turnul, Dahemarca era destul de renumiă în domeniul astronomic datorită lui Tycho Brahe. Când acesta a murit în 1601, regele a dorit să continue cercetările lui Brahe şi astfel turnul rotund a fost înfiinţat. Au trecut mulţi ani de când astrologii profesionişi au mai folosit telescopul din Turnul Rotund, dar totuşi clădirea este folosită de astronomii amatori şi este vizitată frecvent. Observatorul este înconjurat de o platformă în aer liber de la care aveţi o vedere magnifică a parţii vechi din Copenhaga. Pentru a ajunge acolo trebuie să urcaţi scara în formă de spirală care are nici mai mult nici mai puţin de 268,5 metri lungime.

  Tot cu ajutorul acestei scări veţi ajunge la sala de bibliotecă, sală care găzduia o dată intreagă colecţie de cărţi de astronomie. Momentan, sala serveşte drept spaţiu pentru diverse expoziţii de artă, cultură, istorie şi ştiinţă. Intrare în turnul este flancată de un scris ornamental în latină şi zona de intrare intreaga este de fapt una falsă deoarece intrarea originală fusese construită în zidul unei fost biserici de aici. Totuşi turnul este un loc magnific de vizitat.

  Fabrica berii Carslberg din Copenhaga

  Fabrica berii Carslberg din Copenhaga

 3. Complexul Carlsberg din Copenhaga (Visit Carlsberg)
 4. Pentru iubitorii berii în Copenhaga aveţi ocazia să Vizitaţi Fabrica Carlsberg din oraş care vă va da o idee despre cum faimosul brand de băutură alcoolică se face. Carlsberg este una dintre cele mai consumate beri din întreaga lume dar şi din Copenhaga. Mergând aici aveţi posibilitatea de a ajunge ceva mai aproape de ”rădăcinile Carlsberg”, care înseamnă de fapt cunoaşterea unei istorii foarte bogate şi tradiţie în bere. Vechiul Carlsberg Brewery, existent de la 1847, a fost transformata într-un centru modern pentru vizitatori care se întinde pe 10.000 de metri pătraţi. Turul fabricii nu se putea încheia mai frumos decât cu un popas la barul din incinta complexului. Aici vă vor fi expuse piese unice şi expoziţii interactive a procesului de fabricare al berii care te poartă într-o călătorie prin cea mai mare colecţie din lume de sticle de bere. Colecţia este bineînţeles isprava iubitorilor de bere de la Carlsberg.

  Tot aici la fabrica de bere Carslberg veţi vedea o grădină cu sculpturi premiate, linii de asamblare foarte vechi dar şi un magazin de suveniruri numai bun de luat amintiri. Barul Carslberg se află la primul etaj al fabricii de bere. Nu uiti să vă spun că aici de aici puteţi gusta unele dintre produsele clasice Carslberg servite autentic din vase de cupru. Pentru a ”savura” aşa cum trebuie turul fabricii e recomandat să ajungeţi la Carlsberg nu mai târziu de ora 14.30. Aaaaa şi apropo, taxa de intrare în fabrică include şi doua beri sau două sucuri la alegere servite reci şi aşa cum se cuvine la bar.

 5. Canaltururi prin Copenhaga (Canaltours Copenhagen)
 6. Canaltours este de fapt un mod minunat de a vedea dintr-o altă perspectivă Copenhaga. Deşi poate părea curios există şi localnici din capitala Danemarcei care fac acest tur pe apă pentru a-şi cunoaşte mai bine oraşul de baştină. Turiştii nu prea cunosc acest mod de a vedea oraşul danez, iar turul vă dă o oportunitate de a vedea Copenhaga destul de diferit în comparaţie cu mersul pe jos sau plimbatul cu maşina ori mijloacele de transport în comun. Excursiile pe apă durează aproximativ o oră şi este permanent descrisă de către ghizi9 care vorbesc în daneză dar şi engleză. Cu ocazia asta poate prindeţi şi câteva cuvinte în daneză şi învăţaţi mai bine limba.

  Canaltururile de prin Copenhaga, un alt mod de a vedea orasul

  Canaltururile de prin Copenhaga, un alt mod de a vedea orasul

  De asemenea turul oraşului cu bărcuţa poate include şi traduceri în germană, italiană, spaniolă sau franceză. În cadrul turului veţi trece pe lângă obiective precum Opera din Copenhaga, Palatul Amalienborg, Christiansborg Palce, biblioteca impresionanta Diamond Black, şi Mica Sirenă. Un lucru foarte interesat la bărcile cu care se face Canalturul este că toate ”vehiculele” acvatice sunt eco, deci destinate să apere mediul înconjurător. Totodată, Canaltururile mai oferă şi posibilitatea autobuzelor acvatice în stil hop-on şi hop-off de de-a lungul întregului oraş. Din 2010, toate rutele pe apă au fost unite pentru a forma un singur traseu bine stabilit. Un traseu dus-întors durează aproximativ două ore. Biletele de o zi sunt valabile pentru 24 de ore iar pentru călătoriile acestea nu se pot face rezervări. E bine să ştiţi că pentru tururile astea cu autobuzele acvatice nu există ghizi care să vă explice ce e în stânga sau ce e prin dreapta. Hmmm aţi putea să vă gândiţi că acesta este un soi de mijloc de transport în comun pe apă, unde cozi nu veţi prinde niciodată.

 7. Stadionul de înot Bellahøj (Bellahøj Swimming Stadium)
 8. Ştiu că sună ciudat să auzi de un stadion de înot, asta când toată lumea este obişnuită cu piscine sau bazine de înot şi nu stadioane. Totuşi, acest obiectiv turistic este cunoscut chiar de foarte puţini turişti. Stadionul de înot de la Copenhaga este poziţionat în interiorul unei clădiri moderne iar acoperişul acestuia este suspendat într-o ”junglă” de asflat chiar în inima Danemarcei.

  Vechiul bazin de înot Bellahøj Fosta a fost transformat într-un stadion modern de înot, dotat cu piscină interioară, precum şi piscine în aer liber. Facilităţile de aici sunt potrivite pentru competiţiile internaţionale sau pentru înotătorii profesionişti. Totuşi, stadionul de înot este deschis şi persoanelor din oraş dar şi turiştilor interesaţi să vadă cum arată un complex profi de înot. Stadionul de înot este dotat cu o piscină de 50 metri la o adâncime de 2 metri.

  De asemenea, complexul mai are o piscină de 25 de metri special făcută pentru diving, cu placă de salt de 5.3, respectiv un metru. Adâncimea acestei piscine este de 3.8 metri. Chiar dacă stadionul de înot inspiră performanţă în acest sport chiar de la prima vedere, aici puteţi găsi şi o piscină de 5 pe 12 metri, cu adâncime de 0.8 metri. Acest obiectiv turistic poate fi unul excelent pentru pasionaţii de înot, şi de ce nu şi pentru cei care chiar vor să înveţe această activitate.

 9. Muzeul Copiilor din Copenhaga (The Children`s Museum)
 10. Muzeul Copiilor din Copenhaga este, aşa cum spune şi numele instituţiei, un loc dedicat celor mici. Acesta are oferte speciale pentru copii cu vârsta între 4 şi 10 ani. Acest loc este ideal pentru vizitele de familie, asta chiar dacă familia de care vorbim este una de turişti. La Muzeul Copiilor cei mici vor începe o călătorie în timp, cu ajutorul unor decoruri, imagini şi mici scenete celor mici li se arată cum era de fapt o zi din viaţa unui copil prin anul 1920. Astfel sunt prezentate, în cadrul muzeului, o groază de activităţi prin care cei mici de atunci se distrau. De la şotron la pititea ori de la desenat pe asflat cu creta la sărit coarda, aceste mici jocuri copilăreşi compuneau o zi din viaţa micuţilor de acum mulţi ani. În diverse camere ale muzeului sunt prezentate jucării vechi sau seturi de creioane de colorat, bineînţeles folosite de copiii de atunci.

  Interiorul unei camere din Muzeul Copiilor Copenhaga

  Interiorul unei camere din Muzeul Copiilor Copenhaga

  Din programul ”artistic” al muzeului le este prezentat celor mici, sau pur şi simplu adulţilor care au curiozitatea să calce pragul instituţiei, detalii despre istoria vikingilor. Obiceiurile, originle sau poze detaliate cu luptătorii nordici sunt afişate aici. Şi dacă tot vorbim de vremuri şi popoare de mult apuse, la Muzeul Copiilor sunt prezentate diverse rochii vikinge sau obiecte vestimentare cu care se îmbrăcau aceştia cu sute de ani în urmă. Nici bijuteriile sau accesoriile nu sunt lăsate la o parte de la expoziţii. Puteţi totodată vizita Cetatea Cavalerilor din Evul Mediu şi veţi vedea cum se gătea cina în bucătăriile de atunci. Nu care cumva să rataţi camera cu oglinzi speciale cu ajutorul căror corpurile voastre prind diverse forme hazlii. E drept că acest muzeu este mai de grabă indicat să fie vizitat alături de cel mic, dar nu trebuie să uităm vorba aceea care spune că există un copil în fiecare dintre noi la orice vârstă din viaţă. Apropo, pentru a intra în muzeu nu trebuie să plătiţi nicio taxă!

 11. Muzeul Corăbiilor Vikinge (Roskilde Museum)
 12. Muzeul Corăbiilor Vikinge este practic muzeul naţional danez de nave, maritim şi boatbuilding în din perioada preistorică şi medievală. În jurul anului 1070, cinci nave vikinge au fost în mod deliberat scufundate în Fjord Roskilde la Skuldelev, în scopul de a bloca canalul navigabil cel mai important din zonă şi pentru a proteja Roskilde de atac inamic de la mare. Aceste nave, cunoscute mai târziu ca navele Skuldelev, au fost excavate în 1962. Ele s-au dovedit a fi de fapt cinci tipuri diferite de nave, de la nave de marfă la navele de război. Muzeul de nave vikinge are o bună vedere la partea dinspre Fjord Roskilde si a fost construit în 1969, în special pentru a expune cele cinci nave nou descoperite de atunci. La sfârşitul anilor 1990, săpăturile pentru o extindere a muzeului au dus la descoperirea altor nouă nave, inclusiv cea mai mare navă de război vikingă descoperită vreodată. Aceasta măsoară aproximativ 36 de metri. Acest tip de muzeu este clar făcut pentru cei pasionaţi de-a dreptul de ”naţia” vikingă, dar nu rataţi ocazia de a merge aici fiindcă puteţi învăţa lucruri foarte interesante despre strămoşii danezilor.

  Spunem stop joc pentru acum şi am cam terminat obiectivele turistice inedite din Copenhaga. Ne vedem mâine cu mai mult spor pentru a degusta din gastronomia daneză. O să aveţi ceva surprize, asta vă garantez.

  Care este obiectivul vostru inedit preferat?

  Surse foto: king_david_uk/ FLickr.com, gripso_banana_prune/ Flickr.com, Mikkel Rask/ Flickr.com, IK’s World Trip/ Flickr.com

  Resurse: tripadvisor şi visitcopenhagen.com

Adauga un comentariu