Atracţii turistice importante la Milano

Domul din Milano

Domul din Milano

Eu când mă gândesc la Milano nu-mi vine în minte musai faptul că este capitala modei, ci mă gândesc la Domul din Milanom cu tot cu arhitectura clădirilor de lângă monumentul arhi cunoscut, arhitectură parcă ruptă din poveştile cu zâne. Oraşul este ca o mare bijuterie “cosmopolită”, aşadar avem parte şi de senzaţiile “urbane” pe care nu ni le poate oferi decât un oraş modern, dar şi de istoria şi de poveştile din spatele clădirilor “ornate” cu bunul gust specific italienilor.

Spre deosebire de Veneţia, Milano nu este un oraş-muzeu, ci e o localitate plină de viaţă, un loc unde putem vedea cam cum arată o zi normală din viaţa italienilor.

Din păcate nu vă scriem din Milano, ci o facem din Bucureşti, dar avem speranţa că imediat ce veţi termina de citit textul de astăzi vă veţi interesa de oferte pentru un city break acolo. Aşa cum vă spuneam chiar ieri, toamna este anotimpul în care e de preferat să ajungeţi, aşa că nu mai staţi pe gânduri şi uitaţi-vă care sunt ofertele de pe la noi. Pentru preţuri aproximative şi alte informaţii esenţiale, cu privire la ce ar trebui să cunoască oricine care vrea să plece în Italia, vă las cu esenţialul despre Milano, adică vă trimit către textul de ieri, pe care am încrederea că-l veţi parcurge cu răbdare pentru a nu vă trezi că nu aveţi toate informaţiile utile.

Astăzi însă vom povesti despre atracţiile de neratat din Milano, am încercat să adunăm acele locuri “must see”.

  1. Domul din Milano (Duomo di Milano)

    Vorba cuiva care tocmai s-a întors din Italia: “Să ne fie cu iertare, dar nu am avut cum să aleg altă atracţie ca fiind prima pe listă!” Domul din Milano este o catedrală grandioasă! Hmm, staţi un pic pentru că este puţin spus aşa! Când eşti în faţa ei efectiv te copleşeşte imaginea! Pentru cei care nu ştiu încă, sunt 3.500 de statui care decorează Domul şi mai bine de două treimi sunt pe exterior, unele fiind realizate chiar în anul 1386!

    Nu ai cum să rămâi indiferent la o astfel de imagine, iar dacă credeţi că aţi văzut tot ce se poate, atunci urcaţi (cu liftul) până pe acoperişul catedralei, loc unde veţi da de Madonnina – o figură din cupru a Fecioarei Maria – şi apoi uitaţi-vă la oraş! Nu este cel mai înalt punct din Milano, dar vă asigur că este cel în care vă veţi simţi cu adevărat ca fiind în Italia!
  2. Piaţa Duomo (Piazza Duomo)

    Pentru că tot aţi ajuns să vizitaţi Domul ar fi bine să vă opriţi un pic şi în cea mai mare piaţă din Milano, Piaţa Duomo, loc în care toţi turiştii, dar şi extrem de mulţi localnici îşi dau întâlnire! Savuraţi o cafea, uitaţi-vă la trecători, faceţi o fotografie lângă monumentul Vittorio Emanuele pentru a avea ce să le arătaţi prietenilor când vă întoarceţi acasă, dar nu plecaţi din Milano fără să staţi aici pentru câteva minute!

    PS – Aici este situat şi centrul de informare turistică de care vă spunam ieri!
  3. Milano realitate in oglinda

    Frumuseţea oraşului se oglindeşte oriunde

  4. Biserica Santa Maria delle Grazie (Basillica Santa Maria delle Grazie)

    Biserica Santa Maria delle Grazie adăposteşte capodopera lui Leonardo da Vinci “Cina cea de taină” sau, mai bine spus, adăposteşte ce a mai rămas din capodoperă. Să vă povestesc: din păcate, primul vinovat pentru distrugerea, în timp, a capodoperei a fost chiar Napoleon, care folosea peretele pe post de ţintă pentru exerciţii de tras cu arma… dacă mai punem la socoteală şi faptul că după Al Doilea Război Mondial biserica a rămas fără acoperiş, drept urmare fresca a fost expusă ani de zile intemperiilor, atunci cred că nu se mai miră nimeni când zic că a fost de atâtea ori restaurată încât cred că nimeni nu mai ştie ce e autentic din ea şi ce nu. Asta ca să nu mai povestesc despre faptul că restaurările din secolele XVIII şi XIX nu se pot numi lucrări, căci au fost făcute de o calitate mai mult decât îndoielnică.

    În altă ordine de idei, în pofida a tot de mai sus, biserica rămâne pe primele locuri pe lista cu “must see la Milano”. În prezent, doar 25 de oameni pot admira “Cina cea de taină” în acelaşi timp, iar asta după ce vizitatorii trec prin dispozitive speciale prin care le sunt îndepărtate urmele de praf şi alte elemente care pot fi dăunătoare capodoperei. Ironică situaţie dacă ne gândim la trecut, nu?
  5. Teatrul Scala (Teatro alla Scala)

    Cei care iubesc arta ştiu din prima că Teatru Scala înseamnă elită, repertoriu deosebit şi opere clasice! Întrucât pentru a fi prezenţi la un spectacol trebuie să luaţi bilete cu multe luni în avans, probabil veţi ajunge aici doar ca să admiraţi exponatele de valoare pentru mai marii compozitori ai lumii, precum Verdi, Rossini, Puccini sau Toscanini. Eu zic că e mai mult decât suficient şi aşa, iar dacă aveţi şansa unică de a asista la un spectacol, gândiţi-vă măcar la faptul că puţini sunt cei care nu locuiesc în Milano şi se pot bucura de un astfe de eveniment!
  6. Pinacoteca din Milano (Pinacoteca di Brere)

    Ce este Louvre pentru Paris este Pinacoteca pentru Milano! Dacă tot am început să vorbim despre artă, atunci să nu care cumva să pierdem una dintre atracţiile de mare importanţă, precum pinacoteca. Aici sunt expuse opere ale artiştilor italieni care au trăit în secolul XIII, dar nici cei din secolul XX nu sunt uitaţi şi nici intervalul dintre cele două perioade. Ceea ce vreau să vă demonstrez este că avem de-a face cu un loc complex, unde putem admira lucrări semnate de Andrea Mantegna, Giovanni Bellini sau Donato Bramante şi mulţi alţii.

    Vă dau un pont: chiar în spatele pinacotecii se află o superbă grădină, Orto Botanico, loc unde se regăseşte cel mai vechi arbore de ginkgo biloba din întreaga Europa – a fost adus aici la începutul anilor 1700. Impresionant, aşa-i?
  7. turisti Milano

    Turişti în Milano

  8. Muzeul Bagatti Valsecchi (Museo Bagatti Valsecchi)

    Muzeul se situează în palatul cu acelaşi nume, aflat chiar în buricul oraşului Milano. Acum o fundaţie privată, deţinută chiar de familia Bagatti Valsecchi, se ocupă de muzeu şi de întreţinerea colecţiilor de artă de origine renascentistă şi nu numai, precum tablouri, mobilier şi sculpturi de lemn, arme şi armuri, articole de ceramică şi sticla, artefacte sau tapiserii.

    Foarte interesant este faptul că muzeul este şi un centru care oferă tot felul de seminaii şi întâlniri pentru iubitorii de frumos!
  9. Castelul Sforzesco (Castello Sforzesco)

    Se spune că acest castel ar fi al doilea punct de atracţie după Domul din Milano, pe mine sincer nu mă impresionează decât existenţa celor 12 mici muzee din interiorul lui. Ok, că această construcţie a fost locuinţa familiei Visconti este important, dar sunt convinsă că de fapt atracţia cu adevărat de valoare este manuscrisul de la Codex Trivulzianus al lui Leonardo da Vinci, Rondanini Pietà de Michelangelo şi Trivulzio Madonna de Andrea Mantegna, manuscris ce se află în Pinacoteca del Castello Sforzesco, unul dintre cele 12 muzee de care vă spuneam câteva rânduri mai sus.
  10. Arcul Păcii (Arco della Pace)

    Mai marii arhitecţi ai timpului au început în 1807 să construiască arcul, care, la final, s-a demonstrat că are o înălţime de peste 13 metri şi o lăţime de peste 7 metri!

    Nu vreau să-l compar cu cel din Paris, pentru că nu pot compara nici Italia cu Franţa, cert este că e de văzut, de pozat şi nu în ultimul rând de admirat!

Întotdeauna îmi este greu să vă spun câte ceva la final, pentru că mereu am senzaţia că am uitat un punct de interes extrem de important. De dapt acesa încerc să compensez, lăsându-vă cu poveştile lui Răzvan Pascu despre Milano şi rugându-vă pe voi să mă ajutaţi să completez lista cu atracţii importante! 🙂

Surse foto: Friar’s Balsam/ Flick.com, Davide “Dodo” Oliva/ Flickr.com şi plentyofants/ Flickr.com.

Resurse: virtualtourist.com şi aboutmilan.com.

Comentarii 7
  1. Pingback: Milano dincolo de capitala modei

Adauga un comentariu